بد دلی و شک علّت های متفاوتی دارد, که به دو منشأ مهم آن اشاره می شود. بد دلی و شک به شکل بیماری مزمن در می آید, بدون آن که از واقعیت خارجی ناشی شود و در درون بعضی افراد رخنه می کند و آن ها را بیمار می سازد. این بدترین نوع بدگمانی و بد دلی است , زیرا بدون آن که علت خارجی و منشأ بیرونی داشته باشد, فقط یک مرض درونی خواهد شد و فرد آزار خواهد دید و اطرافیانش را آزار خواهد داد. خیالات و توهّمات و به هم ربط دادن موضوعات نامربوط, از عوامل ایجاد یا تشدید کننده چنین بددلی است . بد دلی در نوع دوم , منشأ خارجی دارد و به عملکرد فرد مقابل ارتباط مستقیم دارد و بیش تر در بین زن و شوهر ایجاد می شود. رفتار و حرکات مشکوک که قابل توجیه نباشد و دور از صداقت و پنهان کاری در عمل و یا گفتار و رو شدن موضوعی خلاف که حساسیت برانگیز باشد و رفتار تصنّعی و خالی از صداقت و یا قربان صدقه رفتن مصنوعی ، از عوامل مهم و تشدید کننده شک و بدگمانی به شمار می آید. زن برای آن که رفتارش موجب بدگمانی و بددلی نزد شوهرش نشود, می بایست در عمل صادقانه برخورد کند واز موارد و مسائلی که شوهر به آن حساسیت دارد, فاصله بگیرد, مگر آن که شوهر درخواست های غیر منطقی داشته باشد. www.eporsesh.com
بد دلی و شک علّت های متفاوتی دارد, که به دو منشأ مهم آن اشاره می شود. بد دلی و شک به شکل بیماری مزمن در می آید, بدون آن که از واقعیت خارجی ناشی شود و در درون بعضی افراد رخنه می کند و آن ها را بیمار می سازد.
این بدترین نوع بدگمانی و بد دلی است , زیرا بدون آن که علت خارجی و منشأ بیرونی داشته باشد, فقط یک مرض درونی خواهد شد و فرد آزار خواهد دید و اطرافیانش را آزار خواهد داد. خیالات و توهّمات و به هم ربط دادن موضوعات نامربوط, از عوامل ایجاد یا تشدید کننده چنین بددلی است .
بد دلی در نوع دوم , منشأ خارجی دارد و به عملکرد فرد مقابل ارتباط مستقیم دارد و بیش تر در بین زن و شوهر ایجاد می شود. رفتار و حرکات مشکوک که قابل توجیه نباشد و دور از صداقت و پنهان کاری در عمل و یا گفتار و رو شدن موضوعی خلاف که حساسیت برانگیز باشد و رفتار تصنّعی و خالی از صداقت و یا قربان صدقه رفتن مصنوعی ، از عوامل مهم و تشدید کننده شک و بدگمانی به شمار می آید.
زن برای آن که رفتارش موجب بدگمانی و بددلی نزد شوهرش نشود, می بایست در عمل صادقانه برخورد کند واز موارد و مسائلی که شوهر به آن حساسیت دارد, فاصله بگیرد, مگر آن که شوهر درخواست های غیر منطقی داشته باشد.
www.eporsesh.com
- [سایر] برای خروج از بد دلی و شک میان زن و شوهر چه کاری باید انجام داد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] خروج زن بدون اجازه شوهر، در چه مواردی شرعاجایز است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در خروج زن از منزل، علم به رضایت شوهر کافی است یا باید اجازه بگیرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا زن هنگام خروج از خانه، در هر بار خروج باید از شوهر اجازه بگیرد یا اگر از قراینی بداند که شوهر راضی است، لازم نیست دوباره اجازه بگیرد؟
- [سایر] چنانچه مرد مهریه زن را به هر علتی نپردازد، آیا برای خروج از منزل نیاز به اذن شوهر است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر خانه کسی غصبی بود و شوهر به زن و بچّهها اجازه خروج نمیدهد که بیرون نماز بخوانند تکلیف چیست؟
- [سایر] می دانیم که زن برای خروج از خانه نیاز به اجازه شوهر دارد. حال آیا زن می تواند در فضای مجازی اینترنت رابطه گسترده ای با دیگران داشته باشد؟ آیا این امر نیاز به اجازه شوهر دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا مرد میتواند از همسرش تقاضا کند که برای خروج از منزل و شرکت در فعالیتهای اجتماعی با اطلاع و هماهنگی او عمل نماید؟ در صورتی که زن بخواهد بدون رضایت شوهر اقدام به خروج از منزل و انجام فعالیتهای مختلف نماید وظیفه شوهر او چیست؟ در صورتی که زن بر این کار اصرار ورزد آیا جدایی پسندیده است؟
- [آیت الله خامنه ای] خروج زوجه از خانه بدون اجازه شوهر
- [سایر] آیا زن در ضمن عقد میتواند شرط کند که شوهر پس از عقد، اجازه خروج از منزل را به عهده او بگذارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فرزند با اجازه پدر یا زن با اجازه شوهر قسم بخورد، بعداً پدر یا شوهر نمیتواند قسم فرزند یا زن را به هم بزند، مگر زن به کاری قسم خورده که انجام آن بدون اذن شوهر جایز نیست، در این صورت شوهر میتواند در هنگام عمل اجازه انجام آن را ندهد، در نتیجه عمل به قسم لازم نخواهد بود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] قسم فرزند بدون اجازه پدر و قسم زن بدون اجازه شوهر صحیح نیست، بنابراین اگر پدر یا شوهر از قسم خوردن، یا عمل به کاری که به آن قسم خورده میشود، قبل از قسمخوردن نهی کند، قسم صحیح نخواهد بود.
- [آیت الله خوئی] اگر مرد زن خود را یا زن شوهر خود خود را مجبور کند که غیر جماع کاری دیگر که روزه را باطل میکند بهجا آورد، بر هیچ یک از آنها کفاره واجب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مرد زن خود را یا زن شوهر خود را مجبور کند که غیر از جماع، کاری دیگر که روزه را باطل میکند به جا آورد، بر هیچ یک از آنها واجب نیست کفاره دیگری را بپردازد.
- [آیت الله مظاهری] اگر شخص غیرثقهای بگوید زن شوهر دارد ولی خود زن بگوید شوهر ندارم حرف زن مقدّم است.
- [آیت الله مظاهری] در موقع ازدواج یا وضع حمل و مانند آن، هدایایی برای زن و شوهر میآورند، اگر اینگونه هدایا را به حساب زن و برای او آوردهاند ملک اوست و اگر به حساب شوهر آورده باشند تعلّق به او دارد و اگر شک کنند که به حساب کیست، باید مصالحه شود.
- [آیت الله سیستانی] - خروج از محلّ اعتکاف برای ضروراتی که چارهای از آن نیست، مثل توالت کردن، جایز است و خروج از مسجد برای غسل جنابت جایز بلکه واجب است، همچنین خروج بانوان برای انجام غسل استحاضه جایز است. و زن مستحاضهای که غسل بر او واجب است در صورتی که غسلهای واجب خود را انجام ندهد، مضرّ به صحّت اعتکافش نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد و شوهر هم قبول نماید، واجب آن است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] غسل دادن مرد زن را و زن مرد را جایز نیست و باطل است ولی زن می تواند شوهر خود را غسل بدهد و شوهر هم می تواند زن خود را غسل بدهد اگر چه احتیاط مستحب ان است که زن شوهر خود و شوهر زن خود را غسل ندهد