اسلام و احکام روح‌بخش آن، به منظور اداره امور زندگی فردی و اجتماعی بشر حتی از بیان کوچک‌ترین مسائل مربوط به آن غافل نبوده، اگر چه ممکن است بشر به فلسفه احکام پی نبرد. چنان که بسیاری از موارد در قوانین بشری، که مصوب او است یا نسخه‌ها و داروهایی که پزشکان برای بهبود بیمار تجویز می‌کنند، وجود دارد که ممکن است حکمت آن‌ها را ندانیم، ولی خود را موظف به رعایت می‌دانیم، در میان احکام اسلام نیز موارد بسیاری پیدا می‌شود که مؤمنان و مسلمانان هنوز ندانند چرا خدا چنین حکمی (حرام، واجب، مستحب، مکروه و مباح) صادر کرده است. اگر چه به گذشت زمان و پیشرفت علم، برخی از آثار و خواص و حکمت‌های احکام، کشف و روشن گردید. همانند این که از نظر اسلام استفاده مردها از طلا حرام است. این حکم سابقه‌ای به عُمر ظهور اسلام دارد، ولی امروزه برخی از دانشمندان دنیا به این نتیجه رسیده‌اند که طلا اثر منفی بر خون مردان می‌گذارد، یا در مورد حرمت خوردن گوشت خوک؛ امروزه دانشمندان می‌گویند میکرب و ویروسی در گوشت خوک وجود دارد که حتی در صدها درجه حرارت از بین نمی‌رود، یا اثرات منفی روانی همچون بی‌غیرتی در حفظ نکردن و ناموس دارد. لازم نیست بشر حتماً فلسفه احکام را بداند تا بدان عمل کند، چون دانستن و ندانستن فلسفه احکام جلوی اثرات آن‌ها را نمی‌گیرد. استحباب استفاده از انگشتر عقیق، فیروزه، و یاقوت هم از این گونه مسائل است که روزگاری ممکن بود بشر و مسلمان عادی نداند چه سری در آن است، ولی حقایق برای اولیای دین روشن و مشخص است، مثلاً امام صادق(ع) می‌فرمایند: "تعجب می‌کنم از دستی که عقیق دارد، اما از درهم و دینار خالی می‌شود". پیامبر گرامی اسلام انگشتر عقیق به رنگ سیاه در دست می‌کرد و فرمود: "خواندن دو رکعت نماز با عقیق برابر با هزار رکعت بدون آن است". بزرگان که چنین توصیه می‌فرمودند، به آثار آن علم داشتند. اما چه بسا مردم، ظرفیت درک این اسرار را نداشته‌اند، از این رو بزرگان بیان نمی‌کردند. دانش امروز بشری در آزمایشگاه‌های پیشرفته پی به بعضی اسرار برده است که شاید برای ما باور کردنی نباشد، مثلاً امروز اشعه لیزری حاصل از سنگ عقیق و یاقوت دنیا را دچار حیرت ساخت.(1) خلاصه همه هستی از ذرات تا کرات، هزاران اسرار دارند که با هزار زبان برای ما نغمه سرایی می‌کنند. ما سمیعیم و بصیریم و هُشیم با شما نامحرمان ما خامشیم پی‌نوشت‌ها: 1 - دکتر رضا پاک نژاد، اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، ج 16، ص 105. منبع:www.eporsesh.com
سرّ استحباب انگشتر نقره یا نگین عقیق و فیروزه و... و تأکید بر استفاده از آن چیست و چه نقشی در دفع چشم زخم و... دارد؟
اسلام و احکام روحبخش آن، به منظور اداره امور زندگی فردی و اجتماعی بشر حتی از بیان کوچکترین مسائل مربوط به آن غافل نبوده، اگر چه ممکن است بشر به فلسفه احکام پی نبرد. چنان که بسیاری از موارد در قوانین بشری، که مصوب او است یا نسخهها و داروهایی که پزشکان برای بهبود بیمار تجویز میکنند، وجود دارد که ممکن است حکمت آنها را ندانیم، ولی خود را موظف به رعایت میدانیم، در میان احکام اسلام نیز موارد بسیاری پیدا میشود که مؤمنان و مسلمانان هنوز ندانند چرا خدا چنین حکمی (حرام، واجب، مستحب، مکروه و مباح) صادر کرده است. اگر چه به گذشت زمان و پیشرفت علم، برخی از آثار و خواص و حکمتهای احکام، کشف و روشن گردید. همانند این که از نظر اسلام استفاده مردها از طلا حرام است. این حکم سابقهای به عُمر ظهور اسلام دارد، ولی امروزه برخی از دانشمندان دنیا به این نتیجه رسیدهاند که طلا اثر منفی بر خون مردان میگذارد، یا در مورد حرمت خوردن گوشت خوک؛ امروزه دانشمندان میگویند میکرب و ویروسی در گوشت خوک وجود دارد که حتی در صدها درجه حرارت از بین نمیرود، یا اثرات منفی روانی همچون بیغیرتی در حفظ نکردن و ناموس دارد. لازم نیست بشر حتماً فلسفه احکام را بداند تا بدان عمل کند، چون دانستن و ندانستن فلسفه احکام جلوی اثرات آنها را نمیگیرد.
استحباب استفاده از انگشتر عقیق، فیروزه، و یاقوت هم از این گونه مسائل است که روزگاری ممکن بود بشر و مسلمان عادی نداند چه سری در آن است، ولی حقایق برای اولیای دین روشن و مشخص است، مثلاً امام صادق(ع) میفرمایند: "تعجب میکنم از دستی که عقیق دارد، اما از درهم و دینار خالی میشود". پیامبر گرامی اسلام انگشتر عقیق به رنگ سیاه در دست میکرد و فرمود: "خواندن دو رکعت نماز با عقیق برابر با هزار رکعت بدون آن است". بزرگان که چنین توصیه میفرمودند، به آثار آن علم داشتند. اما چه بسا مردم، ظرفیت درک این اسرار را نداشتهاند، از این رو بزرگان بیان نمیکردند. دانش امروز بشری در آزمایشگاههای پیشرفته پی به بعضی اسرار برده است که شاید برای ما باور کردنی نباشد، مثلاً امروز اشعه لیزری حاصل از سنگ عقیق و یاقوت دنیا را دچار حیرت ساخت.(1)
خلاصه همه هستی از ذرات تا کرات، هزاران اسرار دارند که با هزار زبان برای ما نغمه سرایی میکنند.
ما سمیعیم و بصیریم و هُشیم با شما نامحرمان ما خامشیم
پینوشتها:
1 - دکتر رضا پاک نژاد، اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، ج 16، ص 105.
منبع:www.eporsesh.com
- [سایر] کدام آیه قرآن برای دفع چشم زخم مفید است؟
- [سایر] انگشتر طلا با نگین عقیق برای خانمها اگر به نیت ثواب به دست شود آیا باز هم زینت حساب می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بعضی ها به هنگام قنوت سمت نگین انگشتر عقیق خود را به طرف صورت می گیرند، آیا این عمل مستند است و آیا ثوابی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] بعضی اوقات در قنوت، سمت نگین انگشتر عقیق را به طرف صورت میگیرند، آیا این عمل، سنّت است و ثوابی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] علاوه بر عقیق، به کار بردن چه سنگهای دیگری جهت نگین انگشتری مستحب است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا سنگ بابا قوری و عقیق برای چشم زخم صحت دارند؟
- [سایر] آیا چشم زخم کارساز است؟ چگونه می توان آثار آن را دفع نمود؟
- [آیت الله بهجت] حکم برگرداندن نگین انگشتر به طرف کف دست در قنوت چیست؟ آیا مستحبّ است یا بدعت محسوب می شود؟
- [آیت الله مظاهری] بعضی افراد در قنوت نگین انگشتر خود را به طرف صورت بر میگردانند؟ آیا این عمل مستحب است یا اصلاً جایز است یا خیر؟
- [سایر] لطفاً اهمیت و قدر هر کدام از انگشتر هایی که استفاده می کنیم را بیان فرمایید. از قبیل: عقیق سرخ (جگری)، فیروزه، عقیق رنگارنگ (عقیق سلیمانی سنگ باباقوری) و دیگر سنگ های موجود با رنگ های متفاوت. و این که آنها بیانگر چه چیزی هستند؟ و چه قدرتی را با خود حمل می کنند؟ و آیا این مطلب صحیح است که تعدادی از جن ها به سنگ هایی شبیه موارد فوق تبدیل شده اند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر از معدن طلا، نقره، سرب، مس، آهن، نفت، ذغال سنگ، فیروزه، عقیق، زاج، نمک و معدنهای دیگر چیزی به دست آورد، در صورتی که به مقدار نصاب باشد، باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر از معدن طلا نقره سرب مس اهن نفت زغال سنگ فیروزه عقیق زاج نمک و معدنهای دیگر چیزی به دست اورد در صورتی که به مقدار نصاب باشد باید خمس ان را بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر از معدن طلا؛ نقره؛ سرب؛ مس؛ آهن؛ نفت؛ ذغال سنگ؛ فیروزه؛ عقیق؛ زاج؛ نمک و معدنهای دیگر چیزی به دست آورد؛ در صورتی که به مقدار نصاب باشد؛ باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر از معدن طلا، نقره، سرب، مس، آهن، نفت، زغال سنگ، فیروزه، عقیق، زاج، نمک و معدنهای دیگر چیزی به دست آورد، در صورتی که به مقدار نصاب باشد، باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله خوئی] اگر از معدن طلا، نقره، سرب، مس، آهن، نفت، ذغال سنگ، فیروزه، عقیق، زاج، نمک و معدنهای دیگر چیزی بهدست آورد، در صورتی که به مقدار نصاب باشد، باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله بهجت] سجده کردن بر چیزهای معدنی مانند طلا، نقره، عقیق و فیروزه و مرمر اصیل باطل است و اما سجده کردن بر سنگهای معدنی مانند سنگ مرمر معمولی و سنگهای سیاه بنابر اظهر اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] از معدن طلا، نقره، سرب، مس، آهن، نفت، ذغال سنگ، فیروزه، عقیق، زاج، نمک ومعدنهای دیگر چیزی به دست آورد، در صورتی که به مقدار نصاب باشد باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر از معدن طلا، نقره، سرب، مس، آهن، نفت، زغال سنگ، فیروزه، عقیق، زاج، نمک و معدن های دیگر چیزی به دست آورد، در صورتی که به مقدار نصاب باشد، باید خمس آن را بدهد.
- [امام خمینی] اگر از معدن طلا، نقره، سرب، مس، آهن، نفت، ذغال سنگ، فیروزه،عقیق، زاج، نمک و معدنهای دیگر چیزی به دست آورد، در صورتی که به مقدار نصاب باشد، باید خمس آن را بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از معدن طلا، نقره، سرب، مس، آهن، نفت، زغال سنگ، فیروزه، عقیق، زاج، نمک و معدنهای دیگر چیزی به دست آورد، در صورتی که به مقدار نصاب باشد، باید خمس آن را بدهد.