پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: ما نمیتوانیم سن بگوییم چون کشور ی با اختلاط فرهنگی داریم . من سفرهای در خارج از کشور و داخل داشتم . تنوع فرهنگی برایم خیلی جالب بود . واقعاً نمیشود سن گفت . ولی میتوان شرایط را به صورت نسبی گفت و مطلق نیست . فرض کنید آقای بیست و یک ساله شرایط مطلوبی دارد میتواند ازدواج کند . فرد دیگری بیست و شش ساله هنوز آن شرایط را ندارد . واقعاً به صلاح او نیست . حالا این شرایط چیست ؟ امکانات اولیه ما دی لازم است . چون از کف دست مو کنده نمیشود . بلوغ شرعی و بلوغ جنسی در خانم ها زمان بلوغ شرعی و جنسی با هم فرق می کند. بلوغ فکری ، رشد جسمی ، رشد روحی ، رشد شخصیتی ، رشد اجتماعی ، استقلال فکری ، چقدر به مادرش وابسته است چه در پسر و چه در دختر. یکی دیگر ثبات عاطفی است . بهتر است با کسانی که آمادگی ازدواج ندارند ، ازدواج نکنید . مثلا زیرهجده سال ازدواج نکنند چون شدت عواطف دارند مگر اینکه بر عواطفشان حاکم باشند . ما رد نمیکنیم . ممکن است کسی شانزده سالگی هم ازدواج بکند با همان تنوع فرهنگی که گفتیم ، تزلزل عاطفی نداشته باشد . دیگری ، ثبات فکری و قدرت مدیرت بحران است . البته ما در بحث ازدواج بطور نسبی مطلق گرا نبودیم . اگر شما بطور نسبی 60 الی 70 درصد این زمینه ها را دارید ، میتوانید ازدواج کنید . و در مورد سن خانم بین سه تا هفت سال کوچکتر باشد البته اصراری نداریم . وحی منزل نیست . یک چیزهایی است که قابل کم و زیاد شدن است مثل قرآن نیست که نتوان تغییرش داد . ممکن است شرایط نسبی مطلوب را دارد و خانم همسن آقا است . خیلی سخت نمیگیریم . حالاممکن است آقا شرایط نسبی مطلوب را دارد و دوسال بزرگتر است . اگر این دو در یک دنیای سنی باشند ، دغدغه ما کمتر است . اینکه با اختلاف سنی زیاد مخالفیم در دو دنیای مختلف است . دختر 15 ساله و آقا 25 ساله ، ما صلاح نمیدانیم . مشکلاتی دارد . خانم زودتر به بلوغ جنسی میرسد پس بهتر است کوچکتر باشد . بلوغ فکری خانم بالاتر است و آقا عقب بر . خانم سن بالا در زایمان ها نشاط کمتری دارد و مرد دوست دارد خانم با نشاط داشته باشد . البته در سن 40 سال به بالارا عرض می کنم . زن هورمونهای جنسی اش فرو کش میکند ولی آقا اینطور نیست . خانمهایی که سنشان بالاتر است جلوی اقتدار مرد را می گیرند و نقش مامان را پیدا میکنند . امرونهی میکنند و مرد خوشش نمی آید . اصلا پدر و مادر آقا پسر این را نمی پسندند مثلا دختر خانمی چهار سال بزرگتر است . پدر و مادر پسر حمایت نمیکنند .چون او را نمی پسندند و مشکل برایشان ایجاد میشود حتی عرف هم نمی پذیرد . سوالهای زیادی راجع به ازدواج حضرت رسول (ص) و حضرت خدیجه (س) بود که پیامبر بیست وپنج سال و خدیجه چهل سال سال سن داشتند این یک اسثنا بوده است . در زندگی معمولی هم ممکن است باشد آنها معرفت داشتند اگر شما هم معرفت به اندازه آنها معرفت داشتید بروید ازدواج این جوری کنید . آنهایی که این جوری ازدواج کرده اند نگران نباشند زیرا سخنان ما روی زندگی آنها تاثیر نمیگذارد چون روی سخن ما با مجردین و کسانی که می خواهند ازدواج کنند است . www.ch3.irbtv.ir
دخترها و پسرها بهتر است در چه سنی ازدواج کنند و اختلاف سنی چقدر باید باشد ؟ اگر دختر از پسر بزرگتر باشد شما صلاح می دانید؟
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
ما نمیتوانیم سن بگوییم چون کشور ی با اختلاط فرهنگی داریم . من سفرهای در خارج از کشور و داخل داشتم . تنوع فرهنگی برایم خیلی جالب بود . واقعاً نمیشود سن گفت . ولی میتوان شرایط را به صورت نسبی گفت و مطلق نیست . فرض کنید آقای بیست و یک ساله شرایط مطلوبی دارد میتواند ازدواج کند . فرد دیگری بیست و شش ساله هنوز آن شرایط را ندارد . واقعاً به صلاح او نیست . حالا این شرایط چیست ؟ امکانات اولیه ما دی لازم است . چون از کف دست مو کنده نمیشود . بلوغ شرعی و بلوغ جنسی در خانم ها زمان بلوغ شرعی و جنسی با هم فرق می کند. بلوغ فکری ، رشد جسمی ، رشد روحی ، رشد شخصیتی ، رشد اجتماعی ، استقلال فکری ، چقدر به مادرش وابسته است چه در پسر و چه در دختر. یکی دیگر ثبات عاطفی است . بهتر است با کسانی که آمادگی ازدواج ندارند ، ازدواج نکنید . مثلا زیرهجده سال ازدواج نکنند چون شدت عواطف دارند مگر اینکه بر عواطفشان حاکم باشند . ما رد نمیکنیم . ممکن است کسی شانزده سالگی هم ازدواج بکند با همان تنوع فرهنگی که گفتیم ، تزلزل عاطفی نداشته باشد . دیگری ، ثبات فکری و قدرت مدیرت بحران است . البته ما در بحث ازدواج بطور نسبی مطلق گرا نبودیم . اگر شما بطور نسبی 60 الی 70 درصد این زمینه ها را دارید ، میتوانید ازدواج کنید . و در مورد سن خانم بین سه تا هفت سال کوچکتر باشد البته اصراری نداریم . وحی منزل نیست . یک چیزهایی است که قابل کم و زیاد شدن است مثل قرآن نیست که نتوان تغییرش داد . ممکن است شرایط نسبی مطلوب را دارد و خانم همسن آقا است . خیلی سخت نمیگیریم . حالاممکن است آقا شرایط نسبی مطلوب را دارد و دوسال بزرگتر است . اگر این دو در یک دنیای سنی باشند ، دغدغه ما کمتر است . اینکه با اختلاف سنی زیاد مخالفیم در دو دنیای مختلف است . دختر 15 ساله و آقا 25 ساله ، ما صلاح نمیدانیم .
مشکلاتی دارد . خانم زودتر به بلوغ جنسی میرسد پس بهتر است کوچکتر باشد . بلوغ فکری خانم بالاتر است و آقا عقب بر . خانم سن بالا در زایمان ها نشاط کمتری دارد و مرد دوست دارد خانم با نشاط داشته باشد . البته در سن 40 سال به بالارا عرض می کنم . زن هورمونهای جنسی اش فرو کش میکند ولی آقا اینطور نیست . خانمهایی که سنشان بالاتر است جلوی اقتدار مرد را می گیرند و نقش مامان را پیدا میکنند . امرونهی میکنند و مرد خوشش نمی آید . اصلا پدر و مادر آقا پسر این را نمی پسندند مثلا دختر خانمی چهار سال بزرگتر است . پدر و مادر پسر حمایت نمیکنند .چون او را نمی پسندند و مشکل برایشان ایجاد میشود حتی عرف هم نمی پذیرد . سوالهای زیادی راجع به ازدواج حضرت رسول (ص) و حضرت خدیجه (س) بود که پیامبر بیست وپنج سال و خدیجه چهل سال سال سن داشتند این یک اسثنا بوده است . در زندگی معمولی هم ممکن است باشد آنها معرفت داشتند اگر شما هم معرفت به اندازه آنها معرفت داشتید بروید ازدواج این جوری کنید . آنهایی که این جوری ازدواج کرده اند نگران نباشند زیرا سخنان ما روی زندگی آنها تاثیر نمیگذارد چون روی سخن ما با مجردین و کسانی که می خواهند ازدواج کنند است .
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] اختلاف سنی بین دختر و پسر (برای ازدواج) خصوصا اگر دختر (حداقل 4 سال) بزرگتر باشه، از لحاظ جنسی چه پیامدهای ناخوشایندی دارد و آیا چنین تصمیمی درست هست؟
- [سایر] سن مناسب برای ازدواج پسر؟ تفاوت سنی دختر با پسر (اگر دختر 4 سال از پسر بزرگ باشد مشکل دارد)؟
- [سایر] ازدواج دختر سنی با پسر شیعه در وهابیت چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر روحانی سُنّی عقد نکاح پسر یا دختر شیعه را بخواند، حکمش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر روحانی سُنّی عقد نکاح پسر یا دختر شیعه را بخواند، حکمش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنّی چطور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنّی چطور؟
- [آیت الله بهجت] آیا ازدواج مردان سنّی با دختران شیعه جایز است؟ ازدواج مرد شیعه با دختر سنی چه طور؟
- [سایر] از چه سنی باید مراقب اختلاط دختر و پسر باشیم؟
- [سایر] از چه سنی باید مراقب اختلاط دختر و پسر باشیم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث میت پدر و مادر و چند پسر ودختر باشند به مادر 61 و به پدر هم 61 می رسد و بقیه بین پسرها و دخترها به نحوی تقسیم می شود که سهم هر پسر دو برابر سهم هر دختر بشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر معلوم نباشد که پسر بزرگتر کدام است، قضای نماز وروزه پدر ومادر بر هیچکدام از پسرها واجب نیست ولی احتیاط مستحبّ آن است که نماز وروزه را بین خودشان قسمت کنند یا برای انجام آن قرعه بیندازند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر معلوم نباشد که پسر بزرگتر کدام است، قضای نماز پدر بر هیچ کدام از پسرها واجب نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که نماز او را بین خودشان تقسیم کنند، یا برای انجام آن قرعه بزنند.
- [آیت الله خوئی] اگر معلوم نباشد که پسر بزرگتر کدام است، قضای نماز پدر بر هیچ کدام از پسرها واجب نیست ولی احتیاط مستحب آن است که نماز او را بین خودشان قسمت کنند یا برای انجام آن قرعه بزنند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر معلوم نباشد که پسر بزرگتر کدام است؛ قضای نماز پدر بر هیچ کدام از پسرها واجب نیست؛ ولی احتیاط مستحب آن است که نماز او را بین خودشان قسمت کنند؛ یا برای انجام آن قرعه بزنند.
- [امام خمینی] اگر معلوم نباشد که پسر بزرگتر کدام است، قضای نماز و روزه پدر بر هیچ کدام از پسرها واجب نیست ولی احتیاط مستحب آن است که نماز و روزه اورا بین خودشان قسمت کنند یا برای انجام آن قرعه بزنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر معلوم نباشد پسر بزرگتر کدام است یعنی تاریخ تولد پسرها درست روشن نباشد، قضای نماز و روزه پدر و مادر بر هیچ کدام واجب نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که بین خودشان قسمت کنند.
- [آیت الله سیستانی] اگر معلوم نباشد که پسر بزرگتر کدام است ، قضای نماز پدر بر هیچکدام از پسرها واجب نیست ، ولی احتیاط مستحب آن است که نماز او را بین خودشان قسمت کنند ، یا برای انجام آن قرعه بزنند .