پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: ما در زندگی درگیری های کلامی را در اصطلاح مراء می گوییم . مراء(مراع )جدال بی پایان و بی حاصل است . ما جدال داریم . نفس مجادله خوب است . مجادله اثبات حق ، برای دشمن است . یک مسلمان ، برای اثبات حق در مقابل کافر می تواند مراع کند ، تا این حق را ثابت کند . نحن مجادلون و همین مجادلون را قرآن می گوید بالتی هی احسن یعنی در مقابل دشمن می خواهی حق را اثبات کنی ، توهین و تحقیر و بی ادبی نباشد. اگر چنین چیزی است اشکال ندارد . اما اگر شما یک جدال را شروع میکنی که دلت خنک شود یا پیروز میدان باشی ولی نمیخواهی حقی را ثابت کنی به آن مراء میگویند . می خواهد خود راثابت کند یا برتری خود راثابت کند که این ها بیهوده است و آفت ازدواج است . یا از این دو نفر یک نفر حرف، حقی دارد وی می خواهد با جدال به همسرش بقبولاند ولی همسرش مقاومت میکند و میرسد به اینجا که این یک جدال بی پایان است و هر چقدرهم بگوید او نمیپذیرد ولو به حق است . این آقا محق است . امام رضا(علیه السلام) می فرمایند : اترک المراء ولوکنت محقا . مراء را ترک کن حتی اگرحق با تو باشد . این بگو مگو ها دل راچرکین می کند . کینه می آورد و شما را به جدایی می کشاند .آقا علی علیه السلام) فرمودند : مراء پیوندها را قطع میکند . این ارتباط مقدس را ، بگو ومگو ها از بین میرود و این مسئله این قدر مهم است که رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) میفرمایند : لایستکملوا عبدحقیقه الایمان حتی المراء . بنده در حقیقت ایمان به کمال نمیرسد اگر مراء را ترک نکند . این بگو و مگوها در این دوران ترک نشود ، پایه های زندگی ما متزلزل میشود و این یک چرخه معیوب است . یعنی ما میخواهیم این ساختمان را روی پایه های سست بنا کنیم و خطرناک است . www.ch3.irbtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
ما در زندگی درگیری های کلامی را در اصطلاح مراء می گوییم . مراء(مراع )جدال بی پایان و بی حاصل است . ما جدال داریم . نفس مجادله خوب است . مجادله اثبات حق ، برای دشمن است . یک مسلمان ، برای اثبات حق در مقابل کافر می تواند مراع کند ، تا این حق را ثابت کند . نحن مجادلون و همین مجادلون را قرآن می گوید بالتی هی احسن یعنی در مقابل دشمن می خواهی حق را اثبات کنی ، توهین و تحقیر و بی ادبی نباشد. اگر چنین چیزی است اشکال ندارد . اما اگر شما یک جدال را شروع میکنی که دلت خنک شود یا پیروز میدان باشی ولی نمیخواهی حقی را ثابت کنی به آن مراء میگویند . می خواهد خود راثابت کند یا برتری خود راثابت کند که این ها بیهوده است و آفت ازدواج است . یا از این دو نفر یک نفر حرف، حقی دارد وی می خواهد با جدال به همسرش بقبولاند ولی همسرش مقاومت میکند و میرسد به اینجا که این یک جدال بی پایان است و هر چقدرهم بگوید او نمیپذیرد ولو به حق است . این آقا محق است . امام رضا(علیه السلام) می فرمایند : اترک المراء ولوکنت محقا . مراء را ترک کن حتی اگرحق با تو باشد . این بگو مگو ها دل راچرکین می کند . کینه می آورد و شما را به جدایی می کشاند .آقا علی علیه السلام) فرمودند : مراء پیوندها را قطع میکند . این ارتباط مقدس را ، بگو ومگو ها از بین میرود و این مسئله این قدر مهم است که رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) میفرمایند : لایستکملوا عبدحقیقه الایمان حتی المراء . بنده در حقیقت ایمان به کمال نمیرسد اگر مراء را ترک نکند . این بگو و مگوها در این دوران ترک نشود ، پایه های زندگی ما متزلزل میشود و این یک چرخه معیوب است . یعنی ما میخواهیم این ساختمان را روی پایه های سست بنا کنیم و خطرناک است .
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] ارتباط زناشویی در دوران عقد تا چه حد باید باشد و آیا محدودیتی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر بازداری شخص از خودکشی، مستلزم استقبال از خطر جانی یا به خطر افتادن سلامت شخص نجات دهنده باشد، تا چه اندازه ای باید از این خطر استقبال نماید؟
- [سایر] من یک هفته است نامزد شدیم یعنی فقط خانواده ها رو دعوت کردیم و از رابطمون خبر دارن، عقد نیستیم. حد روابطمون در این دوران باید چقدر باشه؟ دوران نامزدی چقدر مناسبه؟
- [آیت الله خامنه ای] روابط زن و شوهر در دوران عقد
- [سایر] میزان رفت و آمد در دوران عقد باید چگونه باشد؟
- [سایر] چرا عشق های دوران عقد ، بعد از عروسی کم میشود ؟
- [سایر] در مورد شوخی های دوران عقد توضیح دهید.
- [سایر] چگونه می توانیم جلوی مشکلات دوران عقد را بگیریم؟
- [سایر] میزان رفت و آمد در دوران عقد باید چگونه باشد؟
- [سایر] چگونه می توانیم جلوی مشکلات دوران عقد را بگیریم؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است انسان در حال سلامت کفن و سدر و کافور خود را تهیه کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی در معرض خطر جانی قرار بگیرد، خواه در اثر گرسنگی یا تشنگی باشد یا به جهت غرق شدن، تصادف، برق گرفتگی و نظایر آن، بر هر مسلمانی که اطّلاع پیدا میکند واجب است به هر شکل ممکن و در حدّ توان او را نجات دهد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که بر اثر گرسنگی یا تشنگی به حدّ اضطرار رسیده و چیز =============================================================================== 1 فروع کافی، کتاب الاشربة، (باب شارب الخمر)،ج5،ص399،ح16. حلال به دست نمیآورد، میتواند به حدّی که خطر را از خود دفع نماید، از چیز حرام بخورد یا بیاشامد و اگر ناچار شود از مال شخص دیگری بخورد باید عوض آن را بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماندن مرد و زن نامحرم در محلّ خلوتی که خطر ارتکاب حرام باشد حرام است.
- [آیت الله مظاهری] بیرون رفتن زن از خانه در مواقع خلوت نظیر آخر شب و بعد از طلوع فجر و مانند اینها در صورتی که احتمال خطر بدهد، حرام است، و اگر احتمال خطر هم ندهد، نرفتن بسیار خوب است، و همچنین است اگر در ورود به جایی نظیر خانه و مغازه و حمّام و مانند اینها در معرض خطر باشد، و اگر احتمال خطر هم نباشد، نرفتن بسیار خوب است، و چه خوب است که زن در جهت عرض و ناموس و عفّت خود، ترسو و محتاط باشد. صفحه 379 ز. حفظ عفّت در معاشرت
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مردی بخواهد زن برادرش به او محرم شود می تواند دختر شیرخواری را با اجازه ولی او به عقد موقت خود درآورد و در همان حال زن برادرش آن دختر را شیر کامل دهد و بنابراحتیاط واجب باید مدت عقد موقت بقدری باشد که دختر به حد قابلیت بهره گیری جنسی برسد و چنین عقدی موافق مصلحت دختر نیز باشد.
- [آیت الله اردبیلی] انواع مسابقات ورزشی مانند شنا، دو، کُشتی و فوتبال، جایز است بلکه برای حفظ سلامت و ایجاد نشاط فردی و اجتماعی در حدّ معقول پسندیده میباشد، به شرط این که ضرر جسمی یا روانی قابل توجّه نداشته باشند و بدون شرطبندی انجام شوند و همراه با اعمال نامشروع نباشند، هر چند اگر شخص سوم یا مؤسّسهای و یا دولت به برندگان، جوایز نقدی یا غیر نقدی اهدا کنند، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] بیمه انواع و اقسام متعددی دارد: بیمة حیات و سلامت بدن- بیمة اموال چه اموالی که از خارج خریداری شده باشد و یا موجود در انبارهای کالای شخصی و یا عمومی و یا اثاث البیت- بیمة خطر آتش سوزی و غرق در آب و نقص حاصل در کالا و حصول عیب و خرابی در آن- بیمة ماشین شخص ثالث یا تمام بدنه- بیمة کشتیهای تجارتی و آنچه از این قبیل است و بیمه اقسام دیگری نیز دارد و چون حکم آنها یکی است لزومی ندارد که تمام آنها ذکر شود.
- [آیت الله سبحانی] پدر و جد پدری می توانند برای محرم شدن، با زنی که در یک خانه زندگی می کنند او را به عقد موقت پسر نابالغ خود درآورند به شرط این که مدت عقد به اندازه ای باشد که پسر به حد بهره گیری جنسی برسد و نیز می توانند دختر نابالغ خود را برای محرم شدن بستگان به عقد کسی درآورد به شرط آنکه مدت آن به قدری باشد که امکان استمتاع از او باشد سپس بعد از عقد مرد می تواند بقیه مدت را به دختر نابالغ ببخشد.
- [آیت الله سبحانی] پدر و جد پدری می توانند برای محرم شدن، با زنی که در یک خانه زندگی می کنند او را به عقد موقت پسر نابالغ خود درآورند به شرط این که مدت عقد به اندازه ای باشد که پسر به حد بهره گیری جنسی برسد و نیز می توانند دختر نابالغ خود را برای محرم شدن بستگان به عقد کسی درآورد به شرط آنکه مدت آن به قدری باشد که امکان استمتاع از او باشد سپس بعد از عقد مرد می تواند بقیه مدت را به دختر نابالغ ببخشد.