پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: این عشق مجازی نفسانی است و از نوع عشق خوب است. این دو بهم محرم هستند و عشق ورزی می کنند و ثواب هم دارد. اقتضای دوران عقد هم این است که عشق ورزیها طولانی باشد و بعد از عروسی این عشق فروکش می کند و کاملا محسوس است. البته این طبیعی است . علت آن هم، محدودیت دوران عقد است. دوری و دوستی . مخصوصا اگر پدرخانم سخت گیر باشد و اجازه ندهد که داماد به منزلشان رفت و آمد بکند. در زمان عقد حریص هستند اما بعد از آن که محدودیت برداشته شد، شکل محبت عوض میشود. محبت از بین نمی رود ، عشق از بین نمی رود ، فقط شکل آن عوض میشود. مثل شکوفه و میوه است . در دوران عقد، عشق مثل شکوفه است و بوی خوبی دارد ، خوشگلتر و لطیف تر است. ولی وقتی وارد زندگی میشوند ، این عشق مثل میوه است . به قشنگی شکوفه نیست و عطر آن را ندارد ولی میوه خیلی خوب است . داستان این است . نگران نباشید . البته به شرط اینکه این شکوفه به میوه تبدیل بشود . ما باید توجه کنیم و درخت عشق را آبیاری کنیم . چون ممکن است شکوفه بریزد . یکی دیگر این است در دوران عقد همه چیز از دور است و همه چیز منظم و مرتب است . نقاط منفی شما در دوران عقد به چشم نمی آید . وقتی کنار هم باشید ، آن سی درصد نقاط منفی به چشم می آید . شما باید در زندگی مشترک، نقاط منفی همدیگر را تحمل کنید . برنامه ما را دنبال کنید. خانم و آقای پیری را می بینید که تحمل دوری همدیگر را ندارند . حالا اگر درگیری و بی حرمتی ایجاد کنیم، این عشق از بین می رود. من در محافل میگویم : آقایانی که در دوران عقد آرزو می کردید یک ساعت بیشتر پیش خانم بمانید، چرا حالا آرزو می کنید به یک ماموریت بروید و از خانم تان دور باشید؟ یک اتفاقی افتاده است. شما همان آدمها هستید . www.ch3.irbtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
این عشق مجازی نفسانی است و از نوع عشق خوب است. این دو بهم محرم هستند و عشق ورزی می کنند و ثواب هم دارد. اقتضای دوران عقد هم این است که عشق ورزیها طولانی باشد و بعد از عروسی این عشق فروکش می کند و کاملا محسوس است. البته این طبیعی است . علت آن هم، محدودیت دوران عقد است. دوری و دوستی . مخصوصا اگر پدرخانم سخت گیر باشد و اجازه ندهد که داماد به منزلشان رفت و آمد بکند. در زمان عقد حریص هستند اما بعد از آن که محدودیت برداشته شد، شکل محبت عوض میشود. محبت از بین نمی رود ، عشق از بین نمی رود ، فقط شکل آن عوض میشود. مثل شکوفه و میوه است . در دوران عقد، عشق مثل شکوفه است و بوی خوبی دارد ، خوشگلتر و لطیف تر است. ولی وقتی وارد زندگی میشوند ، این عشق مثل میوه است . به قشنگی شکوفه نیست و عطر آن را ندارد ولی میوه خیلی خوب است . داستان این است . نگران نباشید . البته به شرط اینکه این شکوفه به میوه تبدیل بشود . ما باید توجه کنیم و درخت عشق را آبیاری کنیم . چون ممکن است شکوفه بریزد . یکی دیگر این است در دوران عقد همه چیز از دور است و همه چیز منظم و مرتب است . نقاط منفی شما در دوران عقد به چشم نمی آید . وقتی کنار هم باشید ، آن سی درصد نقاط منفی به چشم می آید . شما باید در زندگی مشترک، نقاط منفی همدیگر را تحمل کنید . برنامه ما را دنبال کنید. خانم و آقای پیری را می بینید که تحمل دوری همدیگر را ندارند . حالا اگر درگیری و بی حرمتی ایجاد کنیم، این عشق از بین می رود. من در محافل میگویم : آقایانی که در دوران عقد آرزو می کردید یک ساعت بیشتر پیش خانم بمانید، چرا حالا آرزو می کنید به یک ماموریت بروید و از خانم تان دور باشید؟ یک اتفاقی افتاده است. شما همان آدمها هستید .
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] فاصله زمانی مناسب بین عقد و عروسی چقدر است؟ و پیامدهای طولانی شدن این دوران چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] در جلسات عقد و عروسی که داماد وارد میشود، تکلیف خانمهایی کهبا او نامحرم هستند چیست؟
- [سایر] در دوران عقد تا عروسی - که دختر در خانه پدر به سر میبرد آیا تأمین نفقه او بر عهده شوهر است؟
- [سایر] بگو و مگوهای دوران عقد تا چه حد می تواند سلامت دوران عقد را به خطر بیاندازد؟
- [آیت الله خامنه ای] روابط زن و شوهر در دوران عقد
- [سایر] در ازدواج، مدت عقد تا عروسی چقدر باید باشد؟
- [سایر] آیا مراسم عقد و عروسی در ماه محرم حرام است؟
- [آیت الله مظاهری] دختری که در دوران عقد به سر میبرد و قرار است پس از عروسی برای زندگی به شهر شوهر خود که از زادگاهش فاصله دارد برود، در زمان عقد و هنگامی که برای چند روز به آن شهر میرود، نماز و روزهاش چه حکمی دارد؟
- [سایر] میزان رفت و آمد در دوران عقد باید چگونه باشد؟
- [سایر] در مورد شوخی های دوران عقد توضیح دهید.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی هزینه های سفر حج یا زیارتهای مستحبی یا عروسی فرزند خود را در روزهای پایانی سال خمسی انجام داد که بخشی از این هزینه ها در پایان سال خمسی و بخش دیگر آن در سال جدید انجام شد، آن مقداری که در سال خمسی جاری هزینه می شود، جزء مؤونه همان سال شمرده میشود و خمس ندارد . مقداری که در سال جدید هزینه می شود، مربوط به محاسبات سال جدید است. خمس مطلق درآمد
- [آیت الله سبحانی] اگر دیوانه عاقل شود، واجب نیست روزه های دوران دیوانگی را قضا کند.
- [آیت الله مظاهری] آنچه شوهر برای زن تهیه میکند، نظیر طلا، لباس و مانند اینها، چه قبل از عروسی چه بعد از عروسی، چون تملیک نیست مال شوهر است و همچنین چیزهایی که زن برای شوهر تهیه میکند مال خود اوست، ولی اگر آن چیزها تلف شود هیچ کدام ضامن نیستند.
- [آیت الله جوادی آملی] .آب قلیل با برخورد عین نجس یا شیء نجس شده، نجس میشود؛ ولی اگر از بالا یا پایین یا پهلو با فشار به آن برخورد کند، فقط مقداری از آن که با شیء نجس برخورد کرده, نجس میشود. اگر آب پایین فواره نجس شد, آب بالای آن نیز نجس میشود
- [آیت الله اردبیلی] در عقد موقّت اگر مهر معیّن نشود، عقد باطل است و اگر مدّت معیّن نشود، به عقد دائم تبدیل میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان نمی تواند دو مرتبه با زنی که در عقد اوست ازدواج کند لذا اگر زنی در عقد موقت اوست مادامی که مدت عقد موقت تمام نشده یا مرد آن را نبخشیده است نمی تواند او را عقد دائم یا عقد موقت دیگر کند و اگر عقد کند عقد دوم لغو است و بعد از تمام شدن مدت عقد اول به یکدیگر نامحرم می شوند و می توانند مجدداً با یکدیگر ازدواج کنند. احکام نگاه کردن
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج موقت هر چند برای لذت بردن هم نباشد بلکه به قصد محرم شدن نزدیکان آن دختر باشد جائز است مشروط بر این که دختری را که به ازدواج موقت در می آورند در حدی باشد که قابل لذت جنسی باشد، مثلاً اگر کوچک است باید وقت را به اندازه ای زیاد کنند که دوران آمادگی دختر را شامل شود، هرچند بعد از عقد مدت را ببخشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر میت بیش از یک زن داشته باشد: الف: چنانچه میت فرزند نداشته باشد 41 اموال میت بین آنها بالسویه تقسیم میشود. ب: اگر میت فرزند داشته باشد 81 اموال او بین زنها بالسویه تقسیم میشود.
- [آیت الله جوادی آملی] .هزینههای کسب و کار مانند اجاره، کرایه، بهای آب، برق و غیره در محاسبه خمسی کسر میشود; همچنین هزینه های متعارف شخص و خانوادهاش از درآمد کسب و کار نیز کسر میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن و مرد یا یکی از آندو را به ازدواج مجبور نمایند و بعد از خواندن عقد راضی شوند وبگویند به آن عقد راضی هستیم، عقد صحیح است گرچه احتیاط مستحبّ آن است که دوباره عقد را بخوانند.