پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: خیر. اگر یک بار خواستگاری رفته اند و جواب قطعی نگرفته اند و یا اصلا زن اهل ناز است و مرد اهل نیاز . و ناز کردن آنها ایرادی ندارد . و اینکه شما دوباره تشریف ببرید ، عیب نیست چون شما اهل نیاز هستید . کسر شان شما نیست . در ضمن ممکن است شرایط عوض میشود و ممکن است بار دوم به شما جواب مثبت بدهند . ولی اگر جواب قطعی گرفته اید ، بنظر من صلاح نیست چون اصرارهای زیاد ، باعث میشود خانواده دختر در رودربایستی قرار می گیرد . و ممکن است آبرویشان در خطر قرار گیرد و یا ترحم کنند . در ضمن این خلاف اقتدار و عزت مرد اس حتی اگر این ازدواج سر بگیرد و جالب این است که زن هم بطور غریزی ، مرد مقتدر را دوست دارد . می گویند : اگر به خواستگاری رفتید ، اگر به شما جواب دادند ، بگویید : الحمدلله و اگر جواب ندادند ، بگوید: الله اکبر . خدا بزرگ است و جای دیگر . شما قدرت انتخاب دارید . اگر در حد توان تلاش کردید و به جایی نرسیدید ، این را به حساب همان قسمت به معنی درست ، بگذارید . چون به صلاح شما نیست . www.ch3.irbtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
خیر. اگر یک بار خواستگاری رفته اند و جواب قطعی نگرفته اند و یا اصلا زن اهل ناز است و مرد اهل نیاز . و ناز کردن آنها ایرادی ندارد . و اینکه شما دوباره تشریف ببرید ، عیب نیست چون شما اهل نیاز هستید . کسر شان شما نیست . در ضمن ممکن است شرایط عوض میشود و ممکن است بار دوم به شما جواب مثبت بدهند . ولی اگر جواب قطعی گرفته اید ، بنظر من صلاح نیست چون اصرارهای زیاد ، باعث میشود خانواده دختر در رودربایستی قرار می گیرد . و ممکن است آبرویشان در خطر قرار گیرد و یا ترحم کنند . در ضمن این خلاف اقتدار و عزت مرد اس حتی اگر این ازدواج سر بگیرد و جالب این است که زن هم بطور غریزی ، مرد مقتدر را دوست دارد . می گویند : اگر به خواستگاری رفتید ، اگر به شما جواب دادند ، بگویید : الحمدلله و اگر جواب ندادند ، بگوید: الله اکبر . خدا بزرگ است و جای دیگر . شما قدرت انتخاب دارید . اگر در حد توان تلاش کردید و به جایی نرسیدید ، این را به حساب همان قسمت به معنی درست ، بگذارید . چون به صلاح شما نیست .
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] آیا در امر ازدواج اصرار و پافشاری ایراد دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر گروهی از مؤمنین اصرار کنند که بنده امام جماعت آنها شوم اما من هم پافشاری کنم که نمی شوم چرا که می دانم عادل نیستم، آیا می توانم امام جماعت شوم (بدون نیت امام بودن)؟
- [آیت الله سیستانی] اگر روی ازدواج با دختر سنّی پافشاری کنم مطمئنم که پدر و مادرم ناراحت خواهند شد. در صورت عدم رضایت پدر و مادر آیا ازدواج با این دختر جائز است ؟
- [سایر] من با ازدواج مشکل دارم.از ازدواج میترسم.با وجودآمار بالای طلاق2از ازدواج و آینده میترسم.اما خانواده ام اصرار به ازدواج کردنم دارند.چه جوری میشه 1انتخاب خوب کرد.توروخدا راهنماییم کنید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برادرم علیرغم میل خانواده مذهبی مان اصرار به ازدواج با دختری بهائی دارد، تکلیف چیست؟
- [سایر] پدرم بر خلاف میل من ، اصرار به ازدواج فامیلی دارد؛ چکار کنم تا قانع شود؟
- [سایر] آیا استخاره کردن در امر ازدواج صحیح است و جایگاه استخاره در ازدواج کجاست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در هنگام خواندن صیغه اگه فامیلی واقعی را نگوییم، این امر صیغه را باطل میکند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در هنگام خواندن صیغه اگه فامیلی واقعی را نگوییم، این امر صیغه را باطل میکند؟
- [سایر] برای امر ازدواج بهتر است از چه کسانی تحقیق کنیم؟
- [آیت الله نوری همدانی] واجب است امام جمعه شخصاً ودر حال ایستاده به ایراد خطبه بپردازد .واگر نتواند خطبه هارا در حال ایستاده بخواند ، باید دیگری به ایراد خطبه بپردازد وامامت نماز را هم به عُهْده گیرد . واگرهیچ کس برای ایراد خطبه ها درحال ایستاده پیدا نشود ، نماز جمعه ساقط ونماز ظهر واجب است .
- [آیت الله بهجت] امر به معروف و نهی از منکر با وجود شرایط ذیل واجب میشود: اول: علم؛ پس کسی که عالم به حکم شرعی نیست، نمیتواند امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، بنابراین در ابتدا لازم است شخص آمر و یا ناهی خودش از احکام شرعی اطلاع کافی داشته باشد. دوم: احتمال تأثیر؛ پس در صورتی که انسان میداند سخن او تأثیری در دیگری ندارد، بر او لازم نیست امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، اما جواز بلکه رجحان آن در صورت عدم خوف ضرر، خالی از وجه نیست. سوم: اصرار بر ترک واجب و یا انجام دادن معصیت؛ پس در صورتی که انسان بداند شخصی از معصیتی که انجام داده توبه کرده است و یا نشانههایی بر پشیمانی او دلالت کند، امر به معروف و یا نهی از منکر واجب نیست. چهارم: عدم مفسده؛ پس اگر کسی بهخاطر امر به معروف و یا نهی از منکر ترس از وقوع مفسدهای دارد، و آن مفسده عبارت از ضرر جانی یا آبرویی و یا مالی قابل اعتنایی است، این کار بر او واجب نیست. بنابراین با وجود این شرایط، امر به معروف و نهی از منکر واجب میشود، و در امر به معروف و نهی از منکر عدالت شرط نیست.
- [آیت الله اردبیلی] بیان مسأله شرعی در امر به معروف و نهی از منکر کفایت نمیکند، بلکه باید مکّلف امر و نهی کند؛ مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، با بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل، از آن امر و نهی بفهمد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . شرایط امر به معروف و نهی از منکر پنج چیز است: اول آن که آمر و ناهی، معروف و منکر را بشناسد، و یقین داشته باشد به وجوب معروف و حرمت منکر، و ایمن باشد از اشتباه خودش. دوم آن که احتمال بدهد که امر و نهی او تأثیر داشته باشد. پس اگر احتمال عقلایی ندهد که امر و نهی او اثر دارد، وجوب آن ساقط میشود. سوم آن که کسی که واجب را ترک نموده و یا فعل حرام را به جا آورده، اصرار به آن داشته باشد. پس اگر بداند که مرتدع شده و بعد مرتکب نمیشود، ساقط میشود. چهارم آن که واجببودن معروف و حرامبودن منکر در حق فاعل، منجَّز و ثابت باشد، و در ترک واجب و فعل حرام عذری نداشته باشد. پس اگر فاعل، معتقد باشد به مباحبودن فعل حرامی، و یا به جواز ترک واجبی، در این صورت، امر به معروف و نهی از منکر، ساقط میشود؛ و همینطور است در هر موردی که تارک واجب و فاعل حرام عذر داشته باشد. بلی، از راه تنبیه غافل و ارشاد جاهل، تنبیه و ارشاد، لازم است. پنجم آن که در امر و نهی او مفسده و ضرری نباشد. پس با احتمال عقلایی به ضرر و مفسده، ساقط میشود.
- [امام خمینی] بیان مسأله شرعیه کفایت نمیکند در امر به معروف و نهی از منکر بلکه باید مکلف امر و نهی کند. مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، از بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل از آن امر و نهی بفهمد.
- [آیت الله سبحانی] نماز جمعه دارای دو خطبه است که مانند اصل نماز واجب است، و باید هر دو خطبه توسط امام جمعه ایراد شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعضی امر و نهی کنند و مؤثر نشود و بعض دیگر احتمال بدهند که امر یا نهی آنها مؤثر است واجب است امر و یا نهی کنند.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعضی امر و نهی کنند و مؤثّر نشود و بعض دیگر احتمال بدهند که امر یا نهی آنها مؤثّر است واجب است امر و نهی کنند.
- [آیت الله مظاهری] در امر به معروف و نهی از منکر بیان مسئله شرعیه کفایت میکند و لازم نیست به صورت امر و نهی باشد.
- [امام خمینی] اگر بعضی امر و نهی کنند و مؤثر نشود و بعض دیگر احتمال بدهند که امر آنها یا نهی آنها مؤثر است واجب است امر و نهی کنند.