پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: بحث محبت مرد به زن خیلی مهم است. یکی از اساسی ترین نیازهای خانم ها ، همین محبت کردن است و شاید مهمترین نیاز است و گمان میکنم همانطور که انسان برای ادامه حیات به اکسیژن نیاز دارد ، شاید خانمها برای ادامه حیات خانوادگی شان و امید به زندگی نیاز به محبت دارند و اصلاٌ سنخ خانمها و آقایان در این قضیه متفاوت است . این قدری که برای خانم ها مهم است، برای آقایان مهم نیست ولی در خانمها یک واقعیت غیر ممتد و غیر منقطع و مستمراست . احساس ارزشمندی خانمها با عشق ورزی است و وقتی احساس ارزشمندی میکنند که ببینند با همسرشان در عشق ورزی و محبت پذیری موفق بوده اند. اما آقایان این جوری نیستند . آقایان رمز و راز و احساس ارزششان در کارشان است . اگر احساس کنند در کارشان موفق هستند ، احساس ارزشمندی می کنند و بحث محبت پذیری خانمها یک ویژگی مهم است و علت آن هم ساختار وجودی خانم ها است و عده ای سوال میکنند که چرا خانم ها این قدر محبت در آنها غلیظ و پر رنگ است ولی در آقایان اینقدر این طور نیست ؟ این محبت غلیظ ، برای خانم ها حیاتی است . و این باز برمیگردد به رسالت و جایگاه و ساختاری که من عرض کردم که خداوند دو تا موجود خلق کرده است . اینکه خانم ها محبت پذیر هستند و چون میخواهند فرزند تربیت کنند و می خواهند محبت کنند . لذا باید محبت پذیر باشند و واقعا عنصر مهم و اساسی در تربیت فرزند است و من معتقدم ، اگر در تربیت فرزند محبت نباشد ، شاید تربیت فرزند محال باشد . یا مشکلات خیلی زیادی را ایجاد میکند . یکی از عوامل جدی بزه کاریها یی که در جامعه است ، همین کمبود محبت در خانه می باشد . و این یک واقعیتی است و اگر آقا به خانم محبت کند و خانم اشباع شوند ، در حقیقت نیاز به محبت شان برآورده شود ، می توانند به فرزندشان محبت کنند . و وقتی فرزند محبت دید و سالم ماند ، بعد خانواده سالم میماند و بعد جامعه سالم می ماند و حتی سلامت جامعه در دنیا پیش زمینه سلامت در آخرت خواهد بود . علت تاکید رسول گرامی اسلام (ص)و حضرات معصومین (ع) توجه به قضیه محبت آقا به خانم و محبت خانم به آقا بخاطر همین قضیه است و نکته خیلی ظریفی دارد ، شاید خیلی ها برایشان سوال است که چرا اینقدر در روایت تاکید به محبت آقا به خانم شده است . نتیجه محبت آقا به خانم سلامت جامعه است . لذا ما روایت خیلی عجیبی داریم رسول اکرم (ص)فرمودند : هر چقدر مرد ایمانش بیشتر باشد محبتش به خانمش بیشتر است . امام صادق (ع) فرمودند : مهمترین عاملی که باعث افزایش ایمان مرد میشود محبت به زن است و فرمودند اگر میخواهید محبتتان به اهل بیت زیاد شود ، به خانم هایتان محبت کنید . این صرفاٌ کلام در حضرات معصومین نیست در عمل خودشان همین جوری بوداند . شما سیره اولیاءاله را ببینید من گمان نمیکنم و قطعا این جوری است . پیدا نمیکنید ، یکی از امامان معصوم با همسرشان بی محبتی و بی توجهی کرده باشند. در تاریخ داریم که بعضی مواقع حتی همسران خوبی نداشته اند و بعضی از آنها عامل قتل امامان هم شده اند، باز حضرات مهربانی میکردند و نکته خیلی خیلی مهمی است و رسول گرامی (ص) فرمودند : ایمان کسی زیاد است که لطفش به همسرش و خانواده اش زیاد باشد و من در بین همه شما از این جهت پیشی گرفته ام و من محبت کننده ترین انسانها در بین شما نسبت به خانمم هستم. این بخاطر آثارش است. اگر خانم محبت پذیر باشد، می تواند به بچه هایش محبت کند و حالا چقدر محبت آثار مثبت دارد و بی محبتی آثار منفی دارد. www.ch3.irbtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
بحث محبت مرد به زن خیلی مهم است. یکی از اساسی ترین نیازهای خانم ها ، همین محبت کردن است و شاید مهمترین نیاز است و گمان میکنم همانطور که انسان برای ادامه حیات به اکسیژن نیاز دارد ، شاید خانمها برای ادامه حیات خانوادگی شان و امید به زندگی نیاز به محبت دارند و اصلاٌ سنخ خانمها و آقایان در این قضیه متفاوت است . این قدری که برای خانم ها مهم است، برای آقایان مهم نیست ولی در خانمها یک واقعیت غیر ممتد و غیر منقطع و مستمراست . احساس ارزشمندی خانمها با عشق ورزی است و وقتی احساس ارزشمندی میکنند که ببینند با همسرشان در عشق ورزی و محبت پذیری موفق بوده اند. اما آقایان این جوری نیستند . آقایان رمز و راز و احساس ارزششان در کارشان است . اگر احساس کنند در کارشان موفق هستند ، احساس ارزشمندی می کنند و بحث محبت پذیری خانمها یک ویژگی مهم است و علت آن هم ساختار وجودی خانم ها است و عده ای سوال میکنند که چرا خانم ها این قدر محبت در آنها غلیظ و پر رنگ است ولی در آقایان اینقدر این طور نیست ؟ این محبت غلیظ ، برای خانم ها حیاتی است . و این باز برمیگردد به رسالت و جایگاه و ساختاری که من عرض کردم که خداوند دو تا موجود خلق کرده است . اینکه خانم ها محبت پذیر هستند و چون میخواهند فرزند تربیت کنند و می خواهند محبت کنند . لذا باید محبت پذیر باشند و واقعا عنصر مهم و اساسی در تربیت فرزند است و من معتقدم ، اگر در تربیت فرزند محبت نباشد ، شاید تربیت فرزند محال باشد . یا مشکلات خیلی زیادی را ایجاد میکند . یکی از عوامل جدی بزه کاریها یی که در جامعه است ، همین کمبود محبت در خانه می باشد . و این یک واقعیتی است و اگر آقا به خانم محبت کند و خانم اشباع شوند ، در حقیقت نیاز به محبت شان برآورده شود ، می توانند به فرزندشان محبت کنند . و وقتی فرزند محبت دید و سالم ماند ، بعد خانواده سالم میماند و بعد جامعه سالم می ماند و حتی سلامت جامعه در دنیا پیش زمینه سلامت در آخرت خواهد بود .
علت تاکید رسول گرامی اسلام (ص)و حضرات معصومین (ع) توجه به قضیه محبت آقا به خانم و محبت خانم به آقا بخاطر همین قضیه است و نکته خیلی ظریفی دارد ، شاید خیلی ها برایشان سوال است که چرا اینقدر در روایت تاکید به محبت آقا به خانم شده است . نتیجه محبت آقا به خانم سلامت جامعه است . لذا ما روایت خیلی عجیبی داریم رسول اکرم (ص)فرمودند : هر چقدر مرد ایمانش بیشتر باشد محبتش به خانمش بیشتر است . امام صادق (ع) فرمودند : مهمترین عاملی که باعث افزایش ایمان مرد میشود محبت به زن است و فرمودند اگر میخواهید محبتتان به اهل بیت زیاد شود ، به خانم هایتان محبت کنید . این صرفاٌ کلام در حضرات معصومین نیست در عمل خودشان همین جوری بوداند . شما سیره اولیاءاله را ببینید من گمان نمیکنم و قطعا این جوری است . پیدا نمیکنید ، یکی از امامان معصوم با همسرشان بی محبتی و بی توجهی کرده باشند. در تاریخ داریم که بعضی مواقع حتی همسران خوبی نداشته اند و بعضی از آنها عامل قتل امامان هم شده اند، باز حضرات مهربانی میکردند و نکته خیلی خیلی مهمی است و رسول گرامی (ص) فرمودند : ایمان کسی زیاد است که لطفش به همسرش و خانواده اش زیاد باشد و من در بین همه شما از این جهت پیشی گرفته ام و من محبت کننده ترین انسانها در بین شما نسبت به خانمم هستم. این بخاطر آثارش است. اگر خانم محبت پذیر باشد، می تواند به بچه هایش محبت کند و حالا چقدر محبت آثار مثبت دارد و بی محبتی آثار منفی دارد.
www.ch3.irbtv.ir
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صورت لزوم، به طور کلی (چه پزشک خانم در دسترس باشد و چه نباشد) لمس بدن خانم بیمار از روی لباس، چه صورتی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورت لزوم، به طور کلّی چه پزشک خانم در دسترس باشد وچه نباشد لمس بدن خانم بیمار از روی لباس، چه صورتی دارد؟
- [آیت الله بهجت] در صورت لزوم، به طور کلی لمس بدن خانم بیمار از روی لباس چه صورتی دارد؟ (چه پزشک خانم در دسترس باشد و چه نباشد)
- [سایر] آیا کمک کردن به خانم در بچه داری ، محبت ایجاد میکند ؟
- [سایر] لطف کنید در مورد ویژگی محبت پذیری خانم ها صحبت کنید.
- [سایر] چه اشکالی دارد خانم از آقا خواستگاری کند ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورت لزوم، مشاهده و لمس موهای خانم بیمار، جهت معاینه توسط پزشک مرد چه صورتی دارد؟
- [آیت الله بهجت] در صورت لزوم مشاهده و لمس موهای خانم بیمار، جهت معاینه توسط پزشک مرد، حکم شرعی چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صورت لزوم، مشاهده و لمس موهای خانم بیمار، جهت معاینه، توسط پزشک مرد چه صورتی دارد؟
- [سایر] چه اشکالی دارد خانم از آقا خواستگاری کند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] زن وشوهر در لزوم هبه حکم رحم را ندارند
- [آیت الله بهجت] لزوم شستن موهای کوتاه که پوست از لای آنها دیده میشود در موقع غسل کردن خالی از قوت نیست، ولی موهای بلند لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه مالی را از فروشنده بگیرد که آن را ببیند یا مدّتی نزد خود نگهدارد تا اگر پسندید بخرد، در صورتی که آن مال تلف شود، لزوم پرداخت عوض محلّ اشکال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مسلمان زمینی را به غیر خرید وفروش ملک ذمّی کافر کند و عوض آن را بگیرد مثلاً با او صلح نماید، لزوم خمس بر کافر ذمّی بنابر احتیاط است.
- [آیت الله مظاهری] گرو بدون تحویل به بدهکار صورت نمیگیرد ولی اگر سند خانه را مثلاً به طلبکار بدهند به طوری که در صورت لزوم بتواند طلب خود را از فروش آن بردارد مانعی ندارد، هرچند بدهکار در آن خانه ساکن باشد.
- [آیت الله بهجت] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد، و باید آن را آهسته بخواند بنابر لزومِ آهسته خواندن در قرائت رکعت سوم و چهارم و نیت آن را به زبان نیاورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از نماز شک کند که وضو گرفته یا نه، در صورتی که احتمال می دهد پیش از نماز به حکم لزوم وضو برای نماز ملتفت بوده، نماز او صحیح است، ولی باید برای نمازهای بعد وضو بگیرد.
- [آیت الله بهجت] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد، و باید آن را آهسته بخواند بنا بر لزومِ آهسته خواندن در قرائت رکعت سوم و چهارم و نیت آن را به زبان نیاورد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقف مشاع جایز است، یعنی می توان مثلاً، دو دانگ از خانه یا مزرعه ای را وقف کرد و در صورت لزوم حاکم شرع یا متولی می تواند مال موقوفه را با نظر اهل خبره جدا کند.
- [آیت الله بهجت] اگر در مضاربه قسمتی از مالالتجارة به نسیه فروخته شود و مالک از این کار اطلاع داشته باشد و بخواهد مضاربه را فسخ نماید، مطالبه بدهیها و تحصیل آن به عهده عامل نیست، و اگر عامل مضاربه را فسخ نماید و جمعآوری مطالبات بدون دخالت او در خطر باشد، لزوم تحصیل مطالبات توسط عامل در صورت تقاضای مالک، موافق احتیاط است.