پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: اگر افسردگی حاد باشد ، بحث دیگری دارد . قطعا تاثیر گزار است . نشانه های افسردگی حاد یا ماژور : کلافگی ، سردرگمی ، بی برنامگی ، ناامیدی ، عدم احساس لذت از زندگی ، اختلال در خواب ، اختلال در خوراک ، گاهی پر خوابی یا کم خوابی ، کم خوری یا پر خوری ، افکار خودکشی ، البته دد آنهایی که متدین و مذهبی هستند چون میدانند خودکشی گناه بزرگی است افکار خودکشی ندارد. آرزوی مرگ یا آرزوی شهادت داشته ، این ها نشانه افسردگی حاد است. خوب این ها اصلا طرف را زمین گیر میکند . به هر حال تفکرات منفی دارد . این تفکرات منفی باعث افت عملکردش میشود . رخوت ، سستی ، عدم حرکت عضلانی و اصلاً نمیتواند زندگی کند . اگر این جور افسردگی و با این نشانه ها است ، قبل از ورود به زندگی رسمی ، باید درمان شوند . حتما میدانید افسردگی حاد حتی اگر درمان هم نشود ، 6 تا 12 ماه تا 18 ماه بستگی به فرد هم دارد ، خود به خود خوب میشود . این نشانه ها اگر در 2 هفته خوب بشود افسردگی حاد نیست ، اگر بیشتر طول بکشد افسردگی حاد است . اما بحث این است که آیا میتوان یکسال بی توجهی کرد ؟ اصلاً صلاح نیست . بخصوص85 درصد این ها ، افکار خودکشی دارند و 15درصد آنها این را عملی میکنند و خطرناک است و عمر شخص تلف میشود . من توصیه میکنم ، ترغیب بفرمایید زودتر درمان بشوند . هر قدر زودتر مراجعه کنند درمان زودتر انجام و بهتر جواب میدهد و امکان مزمن شدن آن کمتر میشود و وقت را هم از دست ندهید البته به روانشناس مراجعه کنید و متخصص مغز و اعصاب . در 85 درصد از افسردگی حاد ، دارو و درمان جواب داده ، البته روال درمان و رفتار درمان و شناخت درمان (الکترو شوک البته در نهایت) بین 2 تا 4 هفته ، بسیاری از بیماران ببه دارو جواب میدهند و توان قبلی را بدست می آورند و خوب میشوند . البته من وارد این مقوله ها نمی شوم . بنا داریم در مقوله زناشویی در آینده برای افرادی که دوتا بچه دارند و حالا طرف افسردگی حاد دارد و بهتر است تن به دارو دهد و ما خودمان توصیه هایی به آنها خواهیم کرد . ما میتوانیم کمک کنیم . البته کسانی که همت بالا دارند حتی با توصیه های ما ، میتوانند افسردگی ماژور را هم از بین ببرند . در زندگی مدرن افسردگی بیشتر حاد است . حتی اگر کسی عزیزی را از دست بدهد ، نشانه هایی دارد ایجاد میشود که به این ها افسردگی ماژور گفته نمیشود . این واکنش سوگ است . حالا اگر ادامه پیدا کند و عوامل دیگری هم ضمیمه اش شود ، این افسردگی حاد میشود . بیشتر مقطعی و گذرا است و هر چقدر شخص از حادثه دور شود ، بهتر میشود مثل کسی که عزیزی را از دست داده و گریه میکند آه میکشد ، ناامید شده ،اختلال در زندگیش ایجاد شده ولی می بینید غذا می خورد، لبخند هم میزند ، میخندد . این افسردگی حاد نیست مگر عواملی ضمیمه آن شود . ch3.iribtv.ir
افسردگی همسر چقدر می تواند در زندگی زناشوئی اثر بگذارد . اگر در دوران عقد متوجه افسردگی بشویم ، چکار بای بکنیم ؟
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
اگر افسردگی حاد باشد ، بحث دیگری دارد . قطعا تاثیر گزار است . نشانه های افسردگی حاد یا ماژور : کلافگی ، سردرگمی ، بی برنامگی ، ناامیدی ، عدم احساس لذت از زندگی ، اختلال در خواب ، اختلال در خوراک ، گاهی پر خوابی یا کم خوابی ، کم خوری یا پر خوری ، افکار خودکشی ، البته دد آنهایی که متدین و مذهبی هستند چون میدانند خودکشی گناه بزرگی است افکار خودکشی ندارد. آرزوی مرگ یا آرزوی شهادت داشته ، این ها نشانه افسردگی حاد است. خوب این ها اصلا طرف را زمین گیر میکند . به هر حال تفکرات منفی دارد . این تفکرات منفی باعث افت عملکردش میشود . رخوت ، سستی ، عدم حرکت عضلانی و اصلاً نمیتواند زندگی کند . اگر این جور افسردگی و با این نشانه ها است ، قبل از ورود به زندگی رسمی ، باید درمان شوند . حتما میدانید افسردگی حاد حتی اگر درمان هم نشود ، 6 تا 12 ماه تا 18 ماه بستگی به فرد هم دارد ، خود به خود خوب میشود . این نشانه ها اگر در 2 هفته خوب بشود افسردگی حاد نیست ، اگر بیشتر طول بکشد افسردگی حاد است . اما بحث این است که آیا میتوان یکسال بی توجهی کرد ؟ اصلاً صلاح نیست . بخصوص85 درصد این ها ، افکار خودکشی دارند و 15درصد آنها این را عملی میکنند و خطرناک است و عمر شخص تلف میشود . من توصیه میکنم ، ترغیب بفرمایید زودتر درمان بشوند . هر قدر زودتر مراجعه کنند درمان زودتر انجام و بهتر جواب میدهد و امکان مزمن شدن آن کمتر میشود و وقت را هم از دست ندهید البته به روانشناس مراجعه کنید و متخصص مغز و اعصاب . در 85 درصد از افسردگی حاد ، دارو و درمان جواب داده ، البته روال درمان و رفتار درمان و شناخت درمان (الکترو شوک البته در نهایت) بین 2 تا 4 هفته ، بسیاری از بیماران ببه دارو جواب میدهند و توان قبلی را بدست می آورند و خوب میشوند . البته من وارد این مقوله ها نمی شوم . بنا داریم در مقوله زناشویی در آینده برای افرادی که دوتا بچه دارند و حالا طرف افسردگی حاد دارد و بهتر است تن به دارو دهد و ما خودمان توصیه هایی به آنها خواهیم کرد . ما میتوانیم کمک کنیم . البته کسانی که همت بالا دارند حتی با توصیه های ما ، میتوانند افسردگی ماژور را هم از بین ببرند . در زندگی مدرن افسردگی بیشتر حاد است . حتی اگر کسی عزیزی را از دست بدهد ، نشانه هایی دارد ایجاد میشود که به این ها افسردگی ماژور گفته نمیشود . این واکنش سوگ است . حالا اگر ادامه پیدا کند و عوامل دیگری هم ضمیمه اش شود ، این افسردگی حاد میشود . بیشتر مقطعی و گذرا است و هر چقدر شخص از حادثه دور شود ، بهتر میشود مثل کسی که عزیزی را از دست داده و گریه میکند آه میکشد ، ناامید شده ،اختلال در زندگیش ایجاد شده ولی می بینید غذا می خورد، لبخند هم میزند ، میخندد . این افسردگی حاد نیست مگر عواملی ضمیمه آن شود .
ch3.iribtv.ir
- [سایر] با سلام لطفا چند کتاب خوب در مورد انتخاب همسر و ازدواج و دوران عقد و ... معرفی نمایید.
- [سایر] همسرم در دوران عقد می گوید: به من احساسی ندارد و باید از هم جدا بشویم در حالیکه وقتی عقد را میخواندند، شور و شوق زیادی داشت. علت چیست ؟
- [آیت الله مظاهری] آیا مردان متاهل در دوران حاملگی همسر خویش می توانند به خاطر وضع خاص همسر خود ازدواج موقت کنند؟
- [سایر] در دوران عقد، چگونه رفتار کنیم تا مانع آسیبها و مشکلات احتمالی برای زندگی مشترک شویم.
- [سایر] برای پیشگیری از جو بدبینی در زندگی زناشویی چکار باید کرد ؟
- [سایر] ارتباط زناشویی در دوران عقد تا چه حد باید باشد و آیا محدودیتی دارد؟
- [سایر] مطلوبترین شکل ارتباط در دوران عقد چیست و چگونه میتوان از این دوره برای استحکام پایههای زندگی مشترک استفاده کرد؟
- [سایر] شوهرم در دوران عقد محبت زیادی به من داشت، حالا که وارد زندگی شده ایم، محبتش کم شده. چرا؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زوجه در دوران عقد متوجّه بیماری روحی و عصبی صعب العلاجی در همسرش می گردد، به گونه ای که عوارض بیماری زندگی را برای وی مخاطره آمیز ساخته است. نظر به ترس و نگرانی زوجه از زندگی مشترک، و ضرورت درمان طولانی چند ساله، و نبودن عزم جدّی بر معالجه از سوی زوج و خانواده اش، آیا زوجه می تواند نکاح را فسخ نموده، یا درخواست طلاق کند؟
- [آیت الله بهجت] آیا مرد می تواند به عکس هایی که در دوران زندگی مشترک بدون پوشش از همسر طلاق داده شده اش گرفته نگاه کند؟
- [آیت الله اردبیلی] با عقد ازدواج، زن به مرد و مرد به زن حلال میشوند. عقد ازدواج بر دو قسم است: =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 1 از (أبواب مقدّمات النکاح)،ج20،ص13 و ما بعد آن. 2 نور(24):32. 3 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 3 از (أبواب مقدّمات النکاح)،ح4 و 5،ج20،ص22 و 23. 4 همان، باب 8،ح8،ص40. 5 همان، باب 27،ح2 و 3،ص72 و 73. اوّل: (عقد دائم) و آن عقدی است که مدّت ندارد و به واسطه آن زن و مرد تا پایان زندگی به هم حلال میشوند و همسری را که به این صورت عقد میشود، (همسر دائم) میگویند. دوم:(عقد موقّت) و یا (مُتْعه) و آن عقدی است که با آن زن و مرد به طور موقّت و تا زمان محدودی به هم حلال میشوند و زنی را که به این صورت عقد میشود، (همسر موقّت) میگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط مستحب آن است که یک نفر از سوی دو همسر صیغه عقد را نخواند، یعنی دو طرف عقد دو نفر باشند. و نیز احتیاط مستحب این است که انسان نمی تواند از طرف زن وکیل شود تا او را برای خود بطور دائم و یا موقّت عقد کند.
- [آیت الله اردبیلی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر غیر اهل کتاب یهودی، مسیحی و زرتشتی ازدواج کند، ولی ازدواج دائم یا موقّت با زنهای اهل کتاب مانعی ندارد؛ البته چنانچه مردی همسر مسلمان داشته باشد، بدون اجازه او نمیتواند با زن کتابی ازدواج نماید مگر آن که او را متعه نماید و مدّت ازدواجش بسیار کوتاه باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پدر یا جد پدری میتوانند در صورتی که برای دختر نابالغ مفسده نداشته باشد، او را به عقد ازدواج درآورند و پس از ازدواج، نزدیکی با همسر نابالغ جایز نیست ولی دیگر بهرهگیریهای جنسی اشکال ندارد. اگر مرد با همسر نابالغ خود نزدیکی کند، این کار حرام عقد آنها را باطل نمیسازد و نزدیکی آنها پس از بالغ شدن همسر نیز حرام نمیگردد، ولی اگر با این کار دختر افضا شود؛ یعنی راه بول و حیض یا راه حیض و غایط او یکی شود، باید ارش بپردازد، یعنی خسارتی را که به همسر وارد کرده جبران کند و اگر پس از افضا او را طلاق دهد، به جای ارش باید دیه کامل بپردازد و در هر حال، علاوه بر مهریه همسر باید تا پایان عمر نفقه او را نیز بدهد، هر چند او را طلاق دهد و او نیز با شوهر دیگری ازدواج کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] به فتوای علمای عامه جز معدودی از انها در صحت عقد نکاح حضور شهود شرط است و حنفیه و حنبلیه و شافعیه وقت ان را هنگام اجرای صیغه نکاح می دانند و مالکیه وقت ان را تا قبل از دخول توسعه داده اند و این شرط نزد علمای امامیه معتبر نیست بنابراین اگر مردی از عامه که تابع نظر مشهور علمای انهاست بدون حضور شهود عقد کند بر مذهب خود او این عقد باطل است و ان زن همسر او نشده است در این صورت مرد شیعی مذهب می تواند بر طبق قاعده الزام ان زن را به عقد خود دراورد
- [آیت الله اردبیلی] اگر مردی پس از ازدواج و پیش از آمیزش با همسر خود، مرتدّ ملّی شود، عقد او باطل میگردد و اگر بعد از آمیزش مرتدّ ملّی شود، زن او باید به مقداری که در احکام طلاق گفته میشود عدّه نگهدارد، پس اگر پیش از تمام شدن عدّه، شوهر او دوباره مسلمان شود، عقد باقی است وگرنه باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بداند زنی شوهر دارد و با او ازدواج کند، چه با او نزدیکی کرده باشد یا نه، واجب است فوراً از او جدا شود، و بعداً هم او را برای خود عقد نکند. و چنان چه نداند که شوهر دارد و با او ازدواج کند، پس اگر دخول واقع شود آن زن بر او حرام ابدی می شود، و اگر پیش از دخول متوجه شد، واجب است از او جدا شود، ولی بعداً می تواند او را برای خود عقد کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بداند زنی شوهر دارد و با او ازدواج کند، چه با او نزدیکی کرده باشد یا نه، واجب است فوراً از او جدا شود، و بعداً هم او را برای خود عقد نکند، و چنانچه نداند که شوهر دارد و با او ازدواج کند، پس اگر دخول واقع شود آن زن بر او حرام ابدی میشود، و اگر پیش از دخول متوجه شد، واجب است از او جدا شود، ولی بعداً میتواند او را برای خود عقد کند.
- [آیت الله سیستانی] عقد ازدواج چند شرط دارد : أول : آنکه بنابر احتیاط واجب به عربی خوانده شود ، و اگر خود مرد وزن نتوانند صیغه را به عربی بخوانند ، میتوانند به غیر عربی بخوانند ، و لازم نیست وکیل بگیرند ، امّا باید لفظی بگویند که معنی (زَوَّجْتُ) و (قَبِلْتُ) را بفهماند . دوم : مرد و زن ، یا وکیل آنها که صیغه را میخوانند قصد انشاء داشته باشند ، یعنی اگر خود مرد و زن صیغه را میخوانند ، زن به گفتن (زَوَّجْتُکَ نَفْسِی) قصدش این باشد که خود را همسر او قرار دهد ، و مرد به گفتن (قَبِلْتُ التَّزْوِیجَ) همسر بودن او را برای خود قبول بنماید ، و اگر وکیل مرد و زن صیغه را میخوانند ، به گفتن (زَوَّجْتُ) و(قَبِلْتُ) قصدشان این باشد که مرد و زنی که آنان را وکیل کردهاند ، زن و شوهر شوند . سوم : کسی که صیغه را میخواند باید عاقل باشد ، و اگر برای خود میخواند باید بالغ نیز باشد ، بلکه بنابر احتیاط عقد کودک نا بالغ ممیّز برای دیگری کافی نیست ، و اگر خواند باید طلاق دهند ، یا دوباره عقد بخوانند . چهارم : اگر وکیل زن و شوهر ، یا ولیّ آنها صیغه را میخوانند ، در موقع عقد ، زن و شوهر را معیّن کنند ، مثلاً اسم آنها را ببرند یا به آنها اشاره نمایند ، پس کسی که چند دختر دارد ، اگر به مردی بگوید : (زَوَّجْتُکَ اِحْدی بَناتِی) یعنی همسرِ تو نمودم یکی از دخترانم را ، و او بگوید : (قَبِلْتُ) یعنی قبول کردم ، چون در موقع عقد دختر را معیّن نکردهاند ، عقد باطل است . پنجم : زن و مرد به ازدواج راضی باشند ، ولی اگر ظاهراً کراهت داشته باشند و معلوم باشد قلباً راضی هستند ، عقد صحیح است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] عقد ازدواج شرایطی دارد از جمله: 1 احتیاط آن است که صیغه آن به عربی صحیح خوانده شود، ولی در صورتی که مرد و زن نتوانند صیغه را به عربی بخوانند می توانند به زبان خود بخوانند و گرفتن وکیل برای خواندن صیغه به زبان عربی واجب نیست، ولی باید لفظی بگویند که معنی همان صیغه عربی را بفهماند. 2 کسی که صیغه را می خواند بایدقصد انشاء داشته باشد یعنی قصدشان این باشد که با گفتن این الفاظ همسری در میان آن دو برقرار گردد، زن خود را همسر مرد قرار دهد و مرد این معنی را قبول کند، وکیل نیز باید چنین قصدی را داشته باشد. 3 کسی که صیغه عقد را می خواند باید عاقل و احتیاطاً بالغ باشد هر چند از طرف دیگری وکیل باشد. 4 ولی یا وکیل در اجرای صیغه عقد باید زن و شوهر را معین کند، بنابراین اگر کسی چند دختر دارد نمی تواند به مردی بگوید : (زوجْتک احْدی بناتی) (یکی از دخترانم را به همسری تو درآوردم). 5 زن و مرد باید از روی اختیار به ازدواج راضی باشند ولی اگر یکی از آن دو ظاهراً با کراهت اجازه می دهد، اما می دانیم قلباً راضی است عقد صحیح است. 6 صیغه عقد باید صحیح خوانده شود و اگر طوری غلط بخوانند که معنی آن را عوض کند عقد باطل است، اما اگر معنی عوض نشود اشکالی ندارد.