در برخورد با متملقین، چاپلوسان و دروغگویان به چند نکته باید توجه داشت: الف) تملق و چاپلوسی و هم چنین دروغ‌گویی و نفاق، از صفات نکوهیده و بسیار زشت است. در زشتی چاپلوسی همین بس که پیامبر اسلام(ص) می‌ فرماید: احثوا فی وجوه المدّاحین التّراب ؛ به صورت متملقین چاپلوس خاکب پاشید، (بحارالانوار، ج 73، ص 294) و در زشتی خلاف‌ گویی و نفاق همین بس که امیرمؤمنان علی(ع) می ‌فرماید: شرّ الاخلاق الکذب والنّفاق ؛ زشت ‌ترین خوی و صفت در انسان دروغ‌گویی و نفاق است، (میزان الحکمه، ج 8، ص342). ب ) انسان چاپلوس و دروغ ‌پرداز، بسی فرومایه و پست است و معمولاً این گونه افراد، کارشان به رسوایی می‌ کشدودر نزد افراد شایسته، مورد نفرت و بیزاری هستند. ج ) در برابر تملق و چاپلوسی اینها انسان باید بسیار مراقب و هوشیار باشد که: 1 از مدح و ثنای آنها دچار غرور و مستی نشود. 2 از این تملّق‌ها، فریب نخورد و کلاه سرش نرود. د ) اما در برخورد و معاشرت با این افراد باید با مدارا و مهارت برخورد کرد؛ نه می ‌شود با این افراد تندی کرد و یک جا آنها را طرد نمود و نه می‌ توان میدان را برای جولان و تاخت و تاز آنها بازگذاشت. رفتار حضرت رسول(ص) در این زمینه الگوی بسیار شایسته ‌ای است. نبی اکرم(ص) نیز در عصر خود، یاران وصحابه فراوانی داشت که با نفاق و دورویی و احیانا تملّق و چاپلوسی، برخورد می‌ نمودند؛ ولی رسول اکرم(ص) بااین که کار آنها را به طور کامل می‌ شناخت، مدارا می ‌فرمود؛ یعنی، ظاهر را حفظ می ‌نمود و طردشان نمی ‌کرد و درنتیجه، جلو فتنه و فساد بیشتر و اختلافات احتمالی را می‌ گرفت. نبی اکرم(ص) می‌ فرماید: امرنی ربّی بمداراة النّاسکما امرنی باداء الفرائض ؛ هم چنان که پروردگارم مرا به انجام واجبات موظف ساخته، مرا به مدارای با مردم نیز امر فرموده است،(میزان الحکمه، ج 3، ص 238). عبداللّه‌ ابیّ (منافق معروف مدینه) به در خانه نبی اکرم(ص) رفت و اجازه ورود خواست. پیامبر(ص) فرمودند: بئس اخوالعشیرة ؛ آدم شایسته ‌ای نیست. آن‌ گاه عایشه از جا برخاست و به اندرونی رفت و رسول اللّه‌ اجازه دادند عبداللّه‌ ابی وارد شود. حضرت(ص) با روی خوشی از او استقبال کردند، تا این که عبداللّه‌ ابی سخنانش را گفت واز خانه خارج شد. آن گاه عایشه به حضرت(ص) عرض کرد: در حالی که شما درباره او آن گونه تعبیر فرمودید، چرا این طور با روی خوش از او استقبال کردید؟ حضرت رسول(ص) فرمودند: ان شرّ الناس عنداللّه‌ یوم القیامة من یکرم اتّقاءشرّ ؛ بدترین مردم نزد خدا در قیامت کسی است که به خاطر پرهیز از شرّش مورد احترام قرار گیرد، (بحار الانوار، ج 75، ص 401 eporsesh.com
در برخورد با متملقین، چاپلوسان و دروغگویان به چند نکته باید توجه داشت:
الف) تملق و چاپلوسی و هم چنین دروغگویی و نفاق، از صفات نکوهیده و بسیار زشت است. در زشتی چاپلوسی همین بس که پیامبر اسلام(ص) می فرماید: احثوا فی وجوه المدّاحین التّراب ؛ به صورت متملقین چاپلوس خاکب پاشید، (بحارالانوار، ج 73، ص 294) و در زشتی خلاف گویی و نفاق همین بس که امیرمؤمنان علی(ع) می فرماید: شرّ الاخلاق الکذب والنّفاق ؛ زشت ترین خوی و صفت در انسان دروغگویی و نفاق است، (میزان الحکمه، ج 8، ص342).
ب ) انسان چاپلوس و دروغ پرداز، بسی فرومایه و پست است و معمولاً این گونه افراد، کارشان به رسوایی می کشدودر نزد افراد شایسته، مورد نفرت و بیزاری هستند.
ج ) در برابر تملق و چاپلوسی اینها انسان باید بسیار مراقب و هوشیار باشد که:
1 از مدح و ثنای آنها دچار غرور و مستی نشود.
2 از این تملّقها، فریب نخورد و کلاه سرش نرود.
د ) اما در برخورد و معاشرت با این افراد باید با مدارا و مهارت برخورد کرد؛ نه می شود با این افراد تندی کرد و یک جا آنها را طرد نمود و نه می توان میدان را برای جولان و تاخت و تاز آنها بازگذاشت.
رفتار حضرت رسول(ص) در این زمینه الگوی بسیار شایسته ای است. نبی اکرم(ص) نیز در عصر خود، یاران وصحابه فراوانی داشت که با نفاق و دورویی و احیانا تملّق و چاپلوسی، برخورد می نمودند؛ ولی رسول اکرم(ص) بااین که کار آنها را به طور کامل می شناخت، مدارا می فرمود؛ یعنی، ظاهر را حفظ می نمود و طردشان نمی کرد و درنتیجه، جلو فتنه و فساد بیشتر و اختلافات احتمالی را می گرفت. نبی اکرم(ص) می فرماید: امرنی ربّی بمداراة النّاسکما امرنی باداء الفرائض ؛ هم چنان که پروردگارم مرا به انجام واجبات موظف ساخته، مرا به مدارای با مردم نیز امر فرموده است،(میزان الحکمه، ج 3، ص 238).
عبداللّه ابیّ (منافق معروف مدینه) به در خانه نبی اکرم(ص) رفت و اجازه ورود خواست. پیامبر(ص) فرمودند: بئس اخوالعشیرة ؛ آدم شایسته ای نیست. آن گاه عایشه از جا برخاست و به اندرونی رفت و رسول اللّه اجازه دادند عبداللّه ابی وارد شود. حضرت(ص) با روی خوشی از او استقبال کردند، تا این که عبداللّه ابی سخنانش را گفت واز خانه خارج شد. آن گاه عایشه به حضرت(ص) عرض کرد: در حالی که شما درباره او آن گونه تعبیر فرمودید، چرا این طور با روی خوش از او استقبال کردید؟ حضرت رسول(ص) فرمودند: ان شرّ الناس عنداللّه یوم القیامة من یکرم اتّقاءشرّ ؛ بدترین مردم نزد خدا در قیامت کسی است که به خاطر پرهیز از شرّش مورد احترام قرار گیرد، (بحار الانوار، ج 75، ص 401
eporsesh.com
- [سایر] مرز بین بددلی و غیرت چیست؟ چگونه باید فهمید که عکس العمل انسان مربوط به بددلی است یا غیرت؟
- [سایر] آیا عکس العمل کودکان در مقابل عوامل اضطراب یکنواخت است؟
- [سایر] آیا عکس العمل کودکان در مقابل عوامل اضطراب یکنواخت است؟
- [سایر] شوهرم از روابط قبل از ازدواجش برای من می گوید. عکس العمل من باید چگونه باشد؟
- [سایر] عکس العمل استکبار جهانی در مقابل بیداری اسلامی در میان مسلمانان چیست ؟
- [سایر] چرا علی (علیه السلام) قهرمان، در برابر توهین به همسرش عکس العمل نشان نداد؟
- [سایر] عکس العمل مفتیان وهابی در مورد کشتار و حوادث حجاج چه بود؟
- [سایر] وقتی خانواده پسر تماس می گیرند و می خواهند قرار خواستگاری بگذارنند ، عکس العمل خانواده دختر چگونه باید باشد ؟
- [سایر] عکس العمل امام خمینی(رحمت الله علیه) بعد از کشتار وحشیانه مردم توسط رژیم منحوس پهلوی چه بود؟
- [سایر] هنگام مرگ ابراهیم فرزند پیامبر اسلام (ص) چه اتفاقی رخ داد؟ عکس العمل پیامبر اکرم(ص) چه بود؟
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که رفتن و برگشتن او هشت فرسخ است چنانچه رفتن و همچنین برگشتنش کمتر از چهار فرسخ نباشد باید نماز را شکسته بخواند بنابراین اگر مثلا رفتن سه فرسخ و برگشتن پنج فرسخ یا به عکس باشد باید نماز را تمام بخواند
- [آیت الله خوئی] کسی که رفتن و برگشتن او هشت فرسخ است. چنانچه رفتن و همچنین برگشتنش کمتر از چهار فرسخ نباشد، باید نماز را شکسته بخواند. بنابراین اگر رفتن سه فرسخ و برگشتن پنج فرسخ، یا به عکس باشد باید نماز را تمام یعنی چهار رکعتی بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که رفتن و برگشتن او هشت فرسخ است؛ چنانچه رفتن او و همچنین برگشتنش کمتر از چهار فرسخ نباشد؛ باید نماز را شکسته بخواند. و نیز اگر رفتن سه فرسخ و برگشتن پنج فرسخ؛ یا به عکس باشد؛ باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که رفتن و برگشتن او مجموعاً هشت فرسخ است ، خواه رفتن یا برگشتنش کمتر از چهار فرسخ باشد یا نباشد ، باید نماز را شکسته بخواند ، بنابراین اگر رفتن سه فرسخ ، و برگشتن پنج فرسخ ، یا به عکس باشد ، باید نماز را شکسته یعنی دو رکعتی بخواند .
- [آیت الله مظاهری] انسان میتواند مقداری پول به کسی بدهد که در شهر دیگر کمتر بگیرد ولی عکس آن )یعنی مقداری پول بدهد که در شهر دیگر زیادتر بگیرد( جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورتی که زنی مقید به حفظ حجاب شرعی است نگاه کردن به عکس بدون حجاب او اشکال دارد، مگر این که او را نشناسد و مفسده دیگری از نگاه کردن حاصل نشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مرد نباید عکس زن نامحرم را بیندازد، و اگر زن نامحرمی را بشناسد، نباید به عکس او خصوصاً در مواردی که معرض هتک و فساد باشد نگاه کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نگاه کردن به عکس زن نامحرمی که انسان او را می شناسد و از زنانی است که اگر او را از نشان دادن خود به نامحرم نهی کنند می پذیرد بنابر احتیاط جایز نیست
- [آیت الله مکارم شیرازی] تزیین کردن مسجد به طلا اشکال دارد. همچنین احتیاط واجب آن است که عکس چیزهایی که روح دارد مثل انسان و حیوان را در مسجد نصب نکنند، ولی در جای دیگر مانند کتابخانه مسجد مانعی ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر یک عادل ، یا شخص موثّقی ، خبر دهد که سفر انسان هشت فرسخ است ، و انسان به گفته او اطمینان پیدا کند ، باید نماز را شکسته بخواند .