اولاً اگر شخص دیگری با بیان بهتری بگوید اثر می کند ، از او بخواهید که این کار را انجام دهد . هنگامی که خداوند به حضرت موسی دستور داد نزد فرعون برود و او را ارشاد کند ، موسی علیه السلام از خداوند خواست که برادرش هارون که بیان بهتری دارد را همراه او بفرستد . ( و أخی هارون هو أفصحٌ منی لِساناً فَارسله مَعی ) (1) ثانیاً گاهی با یکبار اثر نمی کند ، اما با تکرار اثر می کند ، آن هم با بیان های گوناگون . چنانکه چوب سخت با یک ضربه تبر شکسته نمی شود ، تکرار لازم است .قرآن می فرماید : ما مطالب خود را در قالب های گوناگون بیان کردیم تا شاید اثر کند . ( لقد صَرفنا فی هذا القرآن ) (2) ثالثاً ممکن است شیوه ما صحیح نبوده که اثر نکرده است . چون امر به معروف نهی از منکر شرایط و اصولی دارد و با هر منکر باید به گونه ای متناسب برخورد کرد ؛ گاهی گرد و غبار روی لباس شما می نشیند و گاهی دوده .غبار با ضربه محکمی که بر لباس می زنید برطرف می شود ، اما اگر همین ضربه را به دوده بزنید ، هم دستتان سیاه می شود و هم دوده به لباس فرو می رود . برطرف کردن دوده با فوت است و برطرف کردن غبار با ضربه . پس هر منکری را باید به گونه ای خاص برطرف کرد. چنانکه قرآن می فرماید : ( و اتوا البیوت من أبوابها )(3) یعنی هر خانه ای را باید از راهش وارد شد . رابعاً برای باز داشتن مردم از فساد باید راه های حلال را به روی آنان باز کرد . حضرت لوط علیه السلام هنگامی که دید مردم به مهمانانش ، سوء قصد دارند فرمود : من حاضرم دخترانم را به ازدواج شما در آورم تا شما دست از مهمانان من بردارید . ما راه حلال را برای شما باز می کنم تا شما به گناه گرفتار نشوید . ( هولاء بَناتی هٌن أطهر لکم فاتقوا الله و لا تخزونی فی ضَیفی ) (4) پی نوشتها: 1- سوره قصص ، آیه 34. 2- سوره اسرا ، آیه 41. 3- سوره بقره ، آیه 189. 4- سوره هود ، آیه 78. منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
اولاً اگر شخص دیگری با بیان بهتری بگوید اثر می کند ، از او بخواهید که این کار را انجام دهد . هنگامی که خداوند به حضرت موسی دستور داد نزد فرعون برود و او را ارشاد کند ، موسی علیه السلام از خداوند خواست که برادرش هارون که بیان بهتری دارد را همراه او بفرستد . ( و أخی هارون هو أفصحٌ منی لِساناً فَارسله مَعی ) (1)
ثانیاً گاهی با یکبار اثر نمی کند ، اما با تکرار اثر می کند ، آن هم با بیان های گوناگون . چنانکه چوب سخت با یک ضربه تبر شکسته نمی شود ، تکرار لازم است .قرآن می فرماید : ما مطالب خود را در قالب های گوناگون بیان کردیم تا شاید اثر کند . ( لقد صَرفنا فی هذا القرآن ) (2)
ثالثاً ممکن است شیوه ما صحیح نبوده که اثر نکرده است . چون امر به معروف نهی از منکر شرایط و اصولی دارد و با هر منکر باید به گونه ای متناسب برخورد کرد ؛ گاهی گرد و غبار روی لباس شما می نشیند و گاهی دوده .غبار با ضربه محکمی که بر لباس می زنید برطرف می شود ، اما اگر همین ضربه را به دوده بزنید ، هم دستتان سیاه می شود و هم دوده به لباس فرو می رود . برطرف
کردن دوده با فوت است و برطرف کردن غبار با ضربه . پس هر منکری را باید به گونه ای خاص برطرف کرد.
چنانکه قرآن می فرماید : ( و اتوا البیوت من أبوابها )(3) یعنی هر خانه ای را باید از راهش وارد شد .
رابعاً برای باز داشتن مردم از فساد باید راه های حلال را به روی آنان باز کرد . حضرت لوط علیه السلام هنگامی که دید مردم به مهمانانش ، سوء قصد دارند فرمود : من حاضرم دخترانم را به ازدواج شما در آورم تا شما دست از مهمانان من بردارید . ما راه حلال را برای شما باز می کنم تا شما به گناه گرفتار نشوید . ( هولاء بَناتی هٌن أطهر لکم فاتقوا الله و لا تخزونی فی ضَیفی ) (4)
پی نوشتها:
1- سوره قصص ، آیه 34.
2- سوره اسرا ، آیه 41.
3- سوره بقره ، آیه 189.
4- سوره هود ، آیه 78.
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [آیت الله فاضل لنکرانی] از آنجایی که امر به معروف و نهی از منکر از واجبات شرعی می باشند وظیفه انسان در قبال مجالس لهو و لعب و افراد بی بند و بار چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] حکم امر به معروف و نهی از منکر در آنجایی که برخورد مستقیم باعث کم شدن حیثیت شخصی در میان مردم باشد چیست؟
- [سایر] امر به معروف و نهی از منکر ، وظیفه ی همه ی مسلمانان است یا گروهی خاص ؟
- [سایر] امر به معروف و نهی از منکر ، وظیفه همه مسلمانان است یا گروهی خاص ؟
- [سایر] آیا ترک امر به معروف و نهی از منکر درست است؟ چگونه سعی در انجام امر به معروف و نهی از منکر بکنیم و شرایط آن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با وجود نهادی برای امر به معروف در نظام جمهوری اسلامی، آیا وظیفه امر به معروف و نهی از منکر از دیگران سلب می شود؟ و در صورت تداخل کار آنها با دیگران، تکلیف چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] تذکّر به گناهکار مؤثر است ولی اگر بخواهیم امر به معروف و نهی از منکر کنیم به بچّهها و فرزندان لطمه میزند آیا در این زمینه وظیفه چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی در بین جمع، غیبت بکند و مطمئن باشیم امر به معروف و نهی از منکر در او تأثیر نمی کند، وظیفه ما چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی در بین جمع، غیبت بکند و مطمئن باشیم امر به معروف و نهی از منکر در او تأثیر نمی کند، وظیفه ما چیست؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی در راه امر به معروف و نهی از منکر به قتل می رسد آیا می توان بر روی سنگ قبر آن مقتول کلمه (شهید در راه امر به معروف و نهی از منکر) نوشت؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی در امر به معروف و نهی از منکر انسان باید با توجه به اهمیت معروف یا منکر در مقایسه با ضرر یا مؤونه ای که امر به معروف و نهی از منکر دارد اقدام کند که اگر اهمیت معروف یا منکر کمتر از ضرر و مؤونه امر به معروف و نهی از منکر باشد واجب نیست بلکه جایز نیست. و اگر اهمیت معروف و منکر بسیار زیادتر از ضرر و مؤونه نهی از منکر و امر به معروف باشد واجب است، هر چند ضرر زیادی داشته باشد و حتی اگر متوقف بر بذل جان و مال باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] هدف امر به معروف برپایی واجب، وهدف نهی از منکر جلوگیری از حرام است; بنابراین در امر به معروف ونهی از منکر قصد قربت معتبر نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] هر گاه شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر برای مکلف به علم یا اطمینان ثابت شد امر به معروف و نهی از منکر واجب می شود و اگر وجود یکی از شرایط مشکوک باشد واجب نیست
- [آیت الله اردبیلی] بیان مسأله شرعی در امر به معروف و نهی از منکر کفایت نمیکند، بلکه باید مکّلف امر و نهی کند؛ مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، با بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل، از آن امر و نهی بفهمد.
- [امام خمینی] بیان مسأله شرعیه کفایت نمیکند در امر به معروف و نهی از منکر بلکه باید مکلف امر و نهی کند. مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، از بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل از آن امر و نهی بفهمد.
- [آیت الله مظاهری] در امر به معروف و نهی از منکر بیان مسئله شرعیه کفایت میکند و لازم نیست به صورت امر و نهی باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] در امر به معروف و نهی از منکر قصد قربت معتبر نیست ، بلکه مقصود اقامة واجب و جلوگیری از حرام است . شرایط امر به معروف ونهی از منکر :
- [آیت الله نوری همدانی] بیان مسأله شرعیّه کفایت نمی کند در امر به معروف و نهی از منکر بلکه باید مکلّف امر و نهی کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در امر به معروف و نهی از منکر بیان مسأله شرعیه کفایت نمی کند، بلکه باید مکلف امر و نهی کند.
- [آیت الله بهجت] امر به معروف و نهی از منکر با وجود شرایط ذیل واجب میشود: اول: علم؛ پس کسی که عالم به حکم شرعی نیست، نمیتواند امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، بنابراین در ابتدا لازم است شخص آمر و یا ناهی خودش از احکام شرعی اطلاع کافی داشته باشد. دوم: احتمال تأثیر؛ پس در صورتی که انسان میداند سخن او تأثیری در دیگری ندارد، بر او لازم نیست امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، اما جواز بلکه رجحان آن در صورت عدم خوف ضرر، خالی از وجه نیست. سوم: اصرار بر ترک واجب و یا انجام دادن معصیت؛ پس در صورتی که انسان بداند شخصی از معصیتی که انجام داده توبه کرده است و یا نشانههایی بر پشیمانی او دلالت کند، امر به معروف و یا نهی از منکر واجب نیست. چهارم: عدم مفسده؛ پس اگر کسی بهخاطر امر به معروف و یا نهی از منکر ترس از وقوع مفسدهای دارد، و آن مفسده عبارت از ضرر جانی یا آبرویی و یا مالی قابل اعتنایی است، این کار بر او واجب نیست. بنابراین با وجود این شرایط، امر به معروف و نهی از منکر واجب میشود، و در امر به معروف و نهی از منکر عدالت شرط نیست.