پاسخ از مقام معظم رهبری (مدّ ظله العالی): اینجا من این مطلب را پرداخت کنم. توانائی تصمیمسازی خیلی خوب است. توانائی تصمیمگیری یکی از مشکلاتی است که اگر وارد محیط دانشجوئی شد، خیلی از هنجارهای مطلوب و درست را به هم خواهد زد؛ این تجربهی ماست. بگذاریم دانشجو با فکر خود، با زبان باز خود، با تعلق کم خود، با گفتار و عمل خود، تصمیمسازی کند. تصمیمگیری را بگذاریم کسی بکند که بتوان از او سؤال کرد و او مسئول و پاسخگو باشد. بنابراین دنبال این نباشیم که محیط دانشجوئی، محیط تصمیمگیریِ برای اقدام باشد؛ این نه به نفع دانشجوست، نه به نفع آن اقدام. دنبال این باشیم که محیط دانشجوئی تصمیمسازی کند؛ یعنی گفتمانسازی کنید. ببینید بنده وقتی مسئلهی نهضت نرمافزاری را خواستم مطرح کنم، قبل از همه تو دانشگاه با دانشجوها مطرح کردم؛ حدود ده سال قبل. نه با وزارتها صحبت کرده بودم، نه با رئیسجمهور وقت صحبت کرده بودم، نه حتّی با اساتید صحبت کردم؛ اولبار در دانشگاه امیرکبیر این فکر را به میان آوردم. امروز شما ببینید این یک گفتمان است، یک مطالبهی عمومی است، یک خواستِ همهی دانشگاههای کشور است؛ که من هرجا هم میروم، از زبان دانشجو مطالبهاش را میشنوم؛ از زبان استاد و مدیر، اجرایش را در یک مرحلهی دیگر میشنوم، و اجراء هم دارد میشود. همین نوآوریهای علمی بسیار، بخشی از انگیزه و توان خودش را از این شعار گرفته: (تصمیمسازی کنید)، (گفتمانسازی کنید). این، مجری و مسئولین اجرائی را میکشاند دنبال این تصمیم، و تصمیمگیری خواهند کرد و عمل خواهد شد. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاههای شیراز 87/2/14)
پاسخ از مقام معظم رهبری (مدّ ظله العالی):
اینجا من این مطلب را پرداخت کنم. توانائی تصمیمسازی خیلی خوب است. توانائی تصمیمگیری یکی از مشکلاتی است که اگر وارد محیط دانشجوئی شد، خیلی از هنجارهای مطلوب و درست را به هم خواهد زد؛ این تجربهی ماست. بگذاریم دانشجو با فکر خود، با زبان باز خود، با تعلق کم خود، با گفتار و عمل خود، تصمیمسازی کند. تصمیمگیری را بگذاریم کسی بکند که بتوان از او سؤال کرد و او مسئول و پاسخگو باشد. بنابراین دنبال این نباشیم که محیط دانشجوئی، محیط تصمیمگیریِ برای اقدام باشد؛ این نه به نفع دانشجوست، نه به نفع آن اقدام. دنبال این باشیم که محیط دانشجوئی تصمیمسازی کند؛ یعنی گفتمانسازی کنید. ببینید بنده وقتی مسئلهی نهضت نرمافزاری را خواستم مطرح کنم، قبل از همه تو دانشگاه با دانشجوها مطرح کردم؛ حدود ده سال قبل. نه با وزارتها صحبت کرده بودم، نه با رئیسجمهور وقت صحبت کرده بودم، نه حتّی با اساتید صحبت کردم؛ اولبار در دانشگاه امیرکبیر این فکر را به میان آوردم. امروز شما ببینید این یک گفتمان است، یک مطالبهی عمومی است، یک خواستِ همهی دانشگاههای کشور است؛ که من هرجا هم میروم، از زبان دانشجو مطالبهاش را میشنوم؛ از زبان استاد و مدیر، اجرایش را در یک مرحلهی دیگر میشنوم، و اجراء هم دارد میشود. همین نوآوریهای علمی بسیار، بخشی از انگیزه و توان خودش را از این شعار گرفته: (تصمیمسازی کنید)، (گفتمانسازی کنید). این، مجری و مسئولین اجرائی را میکشاند دنبال این تصمیم، و تصمیمگیری خواهند کرد و عمل خواهد شد.
(بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاههای شیراز 87/2/14)
- [آیت الله مکارم شیرازی] کانون حج و زیارت دانشگاه به تعدادی از دانشجویان مبلغ 400 هزار تومان جهت ثبت نام عمره وام بدون بهره داد و این افراد با مبلغ مزبور ثبت نام کرده اند. ولی به دلایلی عده ای از دانشجویان پیش از سفر، از رفتن به عمره انصراف داده و بانک مبلغ اولیه (400 هزار تومان) را به همراه سود سپرده گذاری به آنها برگردانده است. حال که دانشجویان مزبور برای تسویه بدهی خود (400 هزار تومان) به دانشگاه مراجعه نموده اند دانشگاه مدعی است چون ما به شما وام داده ایم سود فیش عمره هم مال دانشگاه است و از دانشجویان مبلغ اضافه سود را می گیرد. لطفاً بفرمایید این عمل مسئولان دانشگاه مشروع می باشد؟ در صورت عدم صحت، آیا اگر در هنگام دادن وام به دانشجویان، دانشگاه شرط کرده باشد که در صورت انصراف، سود سپرده شما متعلق به دانشگاه است، این شرط مشروعیت دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا به کمک هزینه ای که از سوی دانشگاه به دانشجویان داده می شود، خمس تعلّق می گیرد؟
- [سایر] سلام.اول از همه از برنامه واقعاً عالی و پربارتان در دانشگاه زنجان واقعاً سپاسگذارم. من دانشجوی دانشگاه زنجان نیستم و در دانشکده فنی دخترانه درس میخوانم و به عنوان مهمان حضور داشتم. ولی بعد از این برنامه واقعاً متأسف شدم. به خاطر فساد حاکم بر دانشگاه زنجان.می خواستم نظر شما را راجع به دانشگاه زنجان و دانشجوهای آن بدانم. و در ضمن از نحوه برخورد شما با دانشجویان گستاخ و ... خیلی ممنونم. ... با تشکر
- [سایر] با توجه به اینکه وظیفه حراست دانشگاه، برخورد با شیوع منکراتی مانند بدحجابی است. آیا امر به معروف از دانشجویان ساقط است و اگر مسئولین حراست کمتوجه یا بیتوجه باشند وظیفه دانشجویان چیست؟
- [آیت الله بهجت] در محیط دانشگاه های کشورهای غربی، هنگام برخورد با اساتید زن یا دانشجویان دختر، ناگزیر از مصافحه هستیم، وگرنه حمل بر سوء ادب دانشجویان مسلمان می شود. تکلیف چیست؟
- [سایر] سلام شبتون بخیر 1.در برنامه هاتون گفتین 2شنبه دانشگاه تهران هستید. 2.فقط دانشجویان دانشگاه تهران میتوانند حضور داشته باشند یا دیگر دانشجویان هم میتوانند بیایند.(چون اولین باریست که میخواهم در سخنرانی شما شرکت کنم نمیدانم) با تشکر از وقتی که میگذارید
- [آیت الله خامنه ای] در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی امکاناتی مانند غذا و لوازم مورد نیاز دانشگاهی به دانشجویان داده می شود که توسط وزارت بازرگانی و مؤسسات دیگر به دانشجویان مشغول به تحصیل در آن دانشگاه اختصاص یافته است، آیا توزیع آنها بین سایر کارمندان مشغول به کار در دانشگاه نیز جایز است؟
- [آیت الله بهجت] پولی را که دانشگاه ها به دانشجویان به عنوان قرض یا بورسیّه می دهند که بعدا به تدریج پس گرفته می شود با گذشت سال، خمس دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] خوابگاه دانشجویی دانشگاه زنجان در داخل شهر زنجان و محلّ دانشگاه در فاصله پنج کیلومتری زنجان است. با عنایت به این که دانشجویان ساکن این خوابگاه افراد غیر بومی هستند و از اول روز تا غروب در دانشگاه و شب را در خوابگاه به سر میبرند، قصد اقامه آنها در خوابگاه و حکم نماز و روزه آنها در دانشگاه چگونه است؟
- [سایر] برخی مراجع تقلید، اعتکاف را تنها در مساجد جامع جایز می دانند؛ آیا دانشجویان می توانند نذر کنند که سه روز در مسجد دانشگاه اجتماع کنند؟