الإمام الصادق علیه‌السلام : غَسلُ المَولودِ واجِبٌ . امام صادق علیه‌السلام : شستن نوزاد ، لازم است . الکافی ، جلد 3 ، صفحه 40 ، حدیث 2 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 674 ******* الإمام الصادق علیه‌السلام - فیما یُفعَلُ بِالمَولودِ إذا وُلِدَ: مُرُوا القابِلَةَ أو بَعضَ مَن یَلیهِ أن تُقیمَ الصَّلاةَ فی اُذُنِهِ الیُمنی ؛ فَلا یُصیبَهُ لَمَمٌ ولا تابِعَةٌ أبَداً . امام صادق علیه‌السلام - در باره آنچه باید پس از زاده شدن کودک برایش انجام داد: به ماما یا یکی از دیگر کسانی که نزدیک کودک است ، بگویید در گوش راست او (اقامه) بگوید تا در نتیجه ، هیچ‌گاه به دیوانگی و جن‌زدگی گرفتار نیاید . الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 2 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676 ******* الکافی عن أبی یحیی الرازی عن الإمام الصادق علیه‌السلام : إذا وُلِدَ لَکُمُ المَولودُ ، أیُّ شَیءٍ تَصنَعونَ بِهِ؟ قُلتُ : لا أدری ما نَصنَعُ بِهِ . قالَ : خُذ عَدَسَةَ جاوَشیرَ فَدُفهُ بِماءٍ ، ثُمَّ قَطِّر فی أنفِهِ فِی المِنخَرِ الأَیمَنِ قَطرَتَینِ ، وفِی الأَیسَرِ قَطرَةً واحِدَةً ، وأذِّن فی اُذُنِهِ الیُمنی وأقِم فِی الیُسری ، تَفعَلُ بِهِ ذلِکَ قَبلَ أن تُقطَعَ سُرَّتُهُ ؛ فَإِنَّهُ لا یَفزَعُ أبَداً ولا تُصیبُهُ اُمُّ الصِّبیانِ . الکافی - به نقل از ابو یحیی رازی: امام صادق علیه‌السلام فرمود : (چون کودکتان زاده شود ، با او چه می‌کنید؟) گفتم : نمی‌دانم چه کنیم . فرمودند: (به اندازه یک عدس ، گاوْشیر بردار و آن را در آب ، حل کن . سپس ، از آن ، دو قطره در سوراخ راست بینی و یک قطره در سوراخ چپ بینی وی بچکان و در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه بگوی . این کار ، پیش از آن که ناف نوزاد را ببُرند ، برایش انجام شود ؛ چرا که در این صورت ، هرگز پریشانی نبیند و به اُمّ صِبیان مبتلا نشود . الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 1 ، تهذیب الأحکام ، جلد 7 ، صفحه 436 ، حدیث 1738 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676 امّ صبیان ، یعنی بادی که بر اشخاص ، عارض شود و گاه نیز به سبب آن از هوش بروند . همچنین گفته شده که امّ صبیان ، نوعی جنّ است که کودکان را می‌آزارد . در فارسی ، امّ صبیان ، برابرْ نهاده مادر دیو و همچنین دیوزدگی دانسته شده است (واژه‌یاب ، جلد 1 ، صفحه 216). م . ******* الإمام الصادق علیه‌السلام : المَولودُ إذا وُلِدَ عُقَّ عَنهُ ، وحُلِقَ رَأسُهُ وتُصُدِّقَ بِوَزنِ شَعرِهِ وَرِقاً ، واُهدِیَ إلَی القابِلَةِ الرِّجلُ وَالوَرِکُ ، ویُدعی نَفَرٌ مِنَ المُسلِمینَ فَیَأکُلونَ ویَدعونَ لِلغُلامِ ، ویُسمّی یَومَ السّابِعِ . امام صادق علیه‌السلام : چون کودک زاده شود ، برای وی عقیقه کنند ، سر او را بتراشند و هم وزن موی او ، نُقره صدقه دهند و [از عقیقه هم] پاچه و ران را به ماما بدهند و شماری از مسلمانان را دعوت کنند . پس ، آنان بخورند و برای نوزاد ، دعا کنند . روز هفتم نیز بر کودک ، نام نهاده شود . الکافی ، جلد 6 ، صفحه 28 ، حدیث 5 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 678
الإمام الصادق علیهالسلام :
غَسلُ المَولودِ واجِبٌ .
امام صادق علیهالسلام :
شستن نوزاد ، لازم است .
الکافی ، جلد 3 ، صفحه 40 ، حدیث 2 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 674
*******
الإمام الصادق علیهالسلام
- فیما یُفعَلُ بِالمَولودِ إذا وُلِدَ: مُرُوا القابِلَةَ أو بَعضَ مَن یَلیهِ أن تُقیمَ الصَّلاةَ فی اُذُنِهِ الیُمنی ؛ فَلا یُصیبَهُ لَمَمٌ ولا تابِعَةٌ أبَداً .
امام صادق علیهالسلام
- در باره آنچه باید پس از زاده شدن کودک برایش انجام داد: به ماما یا یکی از دیگر کسانی که نزدیک کودک است ، بگویید در گوش راست او (اقامه) بگوید تا در نتیجه ، هیچگاه به دیوانگی و جنزدگی گرفتار نیاید .
الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 2 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676
*******
الکافی عن أبی یحیی الرازی عن الإمام الصادق علیهالسلام :
إذا وُلِدَ لَکُمُ المَولودُ ، أیُّ شَیءٍ تَصنَعونَ بِهِ؟
قُلتُ : لا أدری ما نَصنَعُ بِهِ .
قالَ : خُذ عَدَسَةَ جاوَشیرَ فَدُفهُ بِماءٍ ، ثُمَّ قَطِّر فی أنفِهِ فِی المِنخَرِ الأَیمَنِ قَطرَتَینِ ، وفِی الأَیسَرِ قَطرَةً واحِدَةً ، وأذِّن فی اُذُنِهِ الیُمنی وأقِم فِی الیُسری ، تَفعَلُ بِهِ ذلِکَ قَبلَ أن تُقطَعَ سُرَّتُهُ ؛ فَإِنَّهُ لا یَفزَعُ أبَداً ولا تُصیبُهُ اُمُّ الصِّبیانِ .
الکافی - به نقل از ابو یحیی رازی: امام صادق علیهالسلام فرمود : (چون کودکتان زاده شود ، با او چه میکنید؟)
گفتم : نمیدانم چه کنیم .
فرمودند: (به اندازه یک عدس ، گاوْشیر بردار و آن را در آب ، حل کن . سپس ، از آن ، دو قطره در سوراخ راست بینی و یک قطره در سوراخ چپ بینی وی بچکان و در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه بگوی . این کار ، پیش از آن که ناف نوزاد را ببُرند ، برایش انجام شود ؛ چرا که در این صورت ، هرگز پریشانی نبیند و به اُمّ صِبیان مبتلا نشود .
الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 1 ، تهذیب الأحکام ، جلد 7 ، صفحه 436 ، حدیث 1738 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676 امّ صبیان ، یعنی بادی که بر اشخاص ، عارض شود و گاه نیز به سبب آن از هوش بروند . همچنین گفته شده که امّ صبیان ، نوعی جنّ است که کودکان را میآزارد . در فارسی ، امّ صبیان ، برابرْ نهاده مادر دیو و همچنین دیوزدگی دانسته شده است (واژهیاب ، جلد 1 ، صفحه 216). م .
*******
الإمام الصادق علیهالسلام :
المَولودُ إذا وُلِدَ عُقَّ عَنهُ ، وحُلِقَ رَأسُهُ وتُصُدِّقَ بِوَزنِ شَعرِهِ وَرِقاً ، واُهدِیَ إلَی القابِلَةِ الرِّجلُ وَالوَرِکُ ، ویُدعی نَفَرٌ مِنَ المُسلِمینَ فَیَأکُلونَ ویَدعونَ لِلغُلامِ ، ویُسمّی یَومَ السّابِعِ .
امام صادق علیهالسلام :
چون کودک زاده شود ، برای وی عقیقه کنند ، سر او را بتراشند و هم وزن موی او ، نُقره صدقه دهند و [از عقیقه هم] پاچه و ران را به ماما بدهند و شماری از مسلمانان را دعوت کنند . پس ، آنان بخورند و برای نوزاد ، دعا کنند . روز هفتم نیز بر کودک ، نام نهاده شود .
الکافی ، جلد 6 ، صفحه 28 ، حدیث 5 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 678
- [سایر] بعد از تولد چه کارهایی باید برای نوزاد انجام داد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] الف: آیا با توجه به هزینه هایی که تولد یک نوزاد با ناهنجاری ژنتیکی که برای جامعه و خانواده دارد، اقدام به بارداری و تولد نوزادی که پزشکان با ریسک بالایی احتمال ناهنجاری ژنتیکی در آن می دهند بدون انجام تست های تشخیصی حین بارداری جایز است؟ ب: با توجه به رشد روزافزون علم و امکان باروری بیماران مختلف ژنتیکی با احتمال صد در صد تولد یک نوزاد با مشکلات ژنتیکی جایز است؟
- [سایر] با توجه به اینکه خداوند خود فرموده از کارهایی که سوء ظن مردم را برمیانگیزد پرهیز کنید! چرا در تولد حضرت عیسی(ع) کاری شد که همه نسبت به حضرت مریم(س) سوء ظن پیدا کردند؟
- [آیت الله بهجت] اموالی مانند عیدی که به کودک صغیر هدیه داده می شوند و یا در بدو تولد نوزاد هدیه می دهند، آیا ملک خود صغیر محسوب می شوند یا پدر و مادر او؟ و اگر والدین آن را خرج کردند مدیون فرزند هستند یا خیر؟
- [سایر] تسکین گریه نوزاد چگونه ممکن است؟
- [سایر] چرا باید موی سر نوزاد را تراشید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] از ابتدایی ترین دوران زندگی یعنی تولد نوزاد تا دوران بلوغ و رشد، تربیت فرزند بر عهده ی مادر است. پس چرا بچه متعلّق به مرد است و اگر زنی به دلیل موجّهی از همسرش جدا شود حتی با وجود داشتن تمکّن مالی، حقّ سرپرستی از فرزند خود را ندارد و عواطف شدید مادری نادیده گرفته می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] از ابتدایی ترین دوران زندگی یعنی تولد نوزاد تا دوران بلوغ و رشد، تربیت فرزند بر عهده ی مادر است. پس چرا بچه متعلّق به مرد است و اگر زنی به دلیل موجّهی از همسرش جدا شود حتی با وجود داشتن تمکّن مالی، حقّ سرپرستی از فرزند خود را ندارد و عواطف شدید مادری نادیده گرفته می شود؟
- [سایر] چرا باید موی سر نوزاد را تراشید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مادری خطأً موجب کشتن فرزندش بشود (مثلا در حالت خواب مجرای تنفس نوزاد را مسدود کند و نوزاد بمیرد) آیا دیه واجب است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است هنگام تولد نوزاد، پیش از افتادن بند ناف یا پس از آن, در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه گفته شود.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است پس از تولّد، نوزاد را غسل دهند بلکه بعضی از علما غسل دادن را واجب دانستهاند و جامه سفید بپوشانند و در گوش راست او (اذان) و در گوش چپ او (اقامه) بگویند و چنانچه ممکن باشد، کام او را با آب فرات و تربت حضرت سیّد الشهداء علیهالسلام و اگر نشد با آب باران یا با خرما بردارند. همچنین مستحب است برای نوزاد ولیمه ولادت بدهند.
- [آیت الله اردبیلی] برای پدر و مادر نوزاد و عائله پدر مکروه است از عقیقه نوزادشان بخورند و این کراهت برای مادر نوزاد بیشتر است.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است معادل وزن موهای تراشیده شده سرِ نوزاد، طلا یا نقره صدقه دهند.
- [آیت الله اردبیلی] عقیقه در نوزاد پسر و دختر فرقی نمیکند، ولی بهتر است عقیقه برای پسر، حیوان نر و برای دختر، حیوان مادّه باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] حفظ و پرورش نوزاد پسر تا دو سال و نوزاد دختر تا هفت سال حق مادر است به شرط اینکه عاقل و مسلمان و آزاد باشد و به دیگری شوهر نکرده باشد و الاّ پدر مقدّم است ولی اگر پدر مرده باشد مادر هر چند شوهر کرده باشد بر جدّ و دیگران مقدّم است.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن مستحاضه بخواهد نماز قضا بخواند ، باید برای هر نماز کارهائی را که برای نماز ادا بر او واجب است بجا آورد ، و بنابر احتیاط نمیتواند برای نماز قضا به کارهائی که برای نماز ادا انجام داده اکتفا کند .
- [آیت الله اردبیلی] بهتر است گوشت عقیقه را به نحو ساده و با آب و نمک بپزند و حدّ اقل ده نفر از مؤمنان را برای خوردن آن دعوت کنند تا از آن بخورند و برای نوزاد دعا کنند و میتوانند گوشت عقیقه را میان مؤمنان تقسیم نمایند و از آنان بخواهند تا برای نوزاد دعا کنند. همچنین مستحب است در تقسیم کردن، استخوانهای عقیقه را نشکنند و مستحب است یک چهارم آن را برای قابله بفرستند.
- [آیت الله مظاهری] صاحبِ رحم اجارهای در احکام محرمیّت و ارث و ازدواج و ... ، مادرِ طفل محسوب نمیشود. ولی اگر آن زن پس از تولّد بچّه، شیر داشته باشد و به او شیر کامل بدهد، مادرِ رضاعی طفل میشود و همه احکام مادرِ رضاعی برای او صدق میکند. همچنین اگر آن زن به عقد صاحب نطفه درآمده باشد، در بدو تولّد به او محرم است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام کارهایی که وضو را باطل می کند تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند و تمام کارهایی که غسل را باطل می کند تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید.