الإمام الرضا علیه‌السلام : إنَّ الحِجامَةَ . . . الَّتی توضَعُ بَینَ الکِتفَینِ تَنفَعُ مِنَ الخَفَقانِ الَّذی یَکونُ مَعَ الاِمتِلاءِ وَالحَرارَةِ . وَالَّتی توضَعُ عَلَی السّاقَینِ قَد یَنقُصُ مِنَ الاِمتِلاءِ فِی الکُلی ، وَالمَثانَةِ ، وَالأَرحامِ ، ویُدِرُّ الطَّمثَ غَیرَ أنَّها مَنهَکَةٌ لِلجَسَدِ ، وقَد تَعرِضُ مِنهَا العَشوَةُ الشَّدیدَةُ ، إلاّ أنَّها نافِعَةٌ لِذَوِی البُثورِ وَالدَّمامیلِ . امام رضا علیه‌السلام : حجامتی . . . که میان شانه‌ها صورت می‌گیرد ، در بهبود ضربان قلب ناشی از شکمْ پُری و حرارت ، سودمند است . آن [حجامتی] که در ساق پا صورت پذیرد ، ممکن است از کلیه ، مثانه و زِهدان بکاهد و خون قاعدگی را به جریان اندازد . تنها مشکلی که دارد ، این است که تن را ضعیف می‌کند و ممکن است از آن ، شبْ‌کوری شدیدی بر شخص عارض گردد . با این همه ، برای کسانی که جوش و کورَک دارند ، سودمند است . فی بحار الأنوار : (الغَشُی الشَّدیدُ) بدل (الغشوة الشدیدة) .طبّ الإمام الرضا علیه‌السلام ، صفحه 55 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 318 نحوه دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 486
الإمام الرضا علیهالسلام :
إنَّ الحِجامَةَ . . . الَّتی توضَعُ بَینَ الکِتفَینِ تَنفَعُ مِنَ الخَفَقانِ الَّذی یَکونُ مَعَ الاِمتِلاءِ وَالحَرارَةِ .
وَالَّتی توضَعُ عَلَی السّاقَینِ قَد یَنقُصُ مِنَ الاِمتِلاءِ فِی الکُلی ، وَالمَثانَةِ ، وَالأَرحامِ ، ویُدِرُّ الطَّمثَ غَیرَ أنَّها مَنهَکَةٌ لِلجَسَدِ ، وقَد تَعرِضُ مِنهَا العَشوَةُ الشَّدیدَةُ ، إلاّ أنَّها نافِعَةٌ لِذَوِی البُثورِ وَالدَّمامیلِ .
امام رضا علیهالسلام :
حجامتی . . . که میان شانهها صورت میگیرد ، در بهبود ضربان قلب ناشی از شکمْ پُری و حرارت ، سودمند است . آن [حجامتی] که در ساق پا صورت پذیرد ، ممکن است از کلیه ، مثانه و زِهدان بکاهد و خون قاعدگی را به جریان اندازد . تنها مشکلی که دارد ، این است که تن را ضعیف میکند و ممکن است از آن ، شبْکوری شدیدی بر شخص عارض گردد . با این همه ، برای کسانی که جوش و کورَک دارند ، سودمند است .
فی بحار الأنوار : (الغَشُی الشَّدیدُ) بدل (الغشوة الشدیدة) .طبّ الإمام الرضا علیهالسلام ، صفحه 55 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 318 نحوه دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 486
- [سایر] حجامت کردن در ساق پا چه فایده و چه ضرری دارد؟
- [سایر] خوردن انار شیرین پس از حجامت چه فایده ای دارد؟
- [سایر] چه چیزی استخوان ساق پا را محکم می کند؟
- [آیت الله بهجت] آیا در صورت نبودن نامحرم، باز بودن ساق پا در نماز اشکال دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا یک زن جوان می تواند جوراب به رنگ پا که معمولا ساق پا را زیباتر نشان می دهد به عنوان حجاب بپوشد؟
- [سایر] سنگ پا کشیدن با سفال چه ضرری دارد؟
- [سایر] باسلام من حدود 4سال پیش باردارشدم وبه دلیل مسمومیت حاملگی دچارورم شدید شدم وبعدزایمان ورم بدنم بیرون رفت به جز پای چپم ،همه بهم میگن حجامت کن خوب میشه ولی پزشکم بهم گفت انجام نده ونمیدونم چه کارکنم وهمون پا دچارواریس هم شده ،سوال من اینه مشکلی برای پاهام پیش نمیاد اگه حجامت کنم واگه مشکلی نداره کجای پا مو حجامت کنم ،ورم از قوزک به جلو بیشتره انگار اب زیرشه،ممنون میشم اگه راهنماییم کنید،بااااتشکر
- [آیت الله اردبیلی] محلّ انتهایی در مسح پا، برآمدگی روی پاست یا تا محلّ اتصال روی پا با انتهای استخوان ساق پا (مفصّل) را باید مسح کرد؟ ابتدای محل مسح پا، نوک ناخن پاست یا نوک انگشت پا را هم باید داخل مسح کرد؟ و آیا مسح از نوک یک انگشت پا و با عرض بسیار باریک کافی است یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر ساق پای خانم ها با جوراب (رنگ پا) پوشیده شده باشد آیا در مقابل نامحرم کفایت می کند یا اینکه باز هم باید همان جوراب را پوشانید؟
- [سایر] با سلام وعرض خسته نباشید خانم دکتر ایا در طب سنتی برای از بین بردن کیست سینوس صورت راهی هست؟ دیگر اینکه ایا حجامت خشک مفید فایده هست وظاهرا در منابع اسلامی اشاره ای به ان نشده است. با تشکر
- [آیت الله مکارم شیرازی] ذرات کوچکی از نجاست که جز با آب، پاک نمی شود هرگاه در کف پا یا ته کفش باقی بماند ضرری ندارد، همچنین باقی ماندن بو و رنگ.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که وظیفه او نشسته خواندن نماز است و نتواند ساق پا را رو به قبله کند , باید جلوی بدن او , یعنی صورت، سینه و شکم , رو به قبله باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر دکتر به دست خود دوا بدهد و در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، دکتر ضامن است ولی اگر درد و دوای مریض را به او بگوید، یا فقط بگوید فلان دوا برای فلان مرض فائده دارد و به واسطه خوردن دوا ضرری به مریض برسد یا بمیرد، ضامن نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر پزشک به دست خود به مریض دوا بدهد، یا درد و دوای مریض را به او بگوید و مریض دوا را بخورد; چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، پزشک ضامن است. ولی اگر فقط بگوید فلان دوا برای فلان مرض فائده دارد و به واسطه خوردن دوا ضرری به مریض برسد، یا بمیرد پزشک ضامن نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر دکتر به دست خود به مریض دوا بدهد؛ چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد؛ دکتر ضامن است؛ ولی اگر بگوید فلان دوا برای فلان مرض فائده دارد و به واسطه خوردن دوا ضرری به مریض برسد یا بمیرد؛ دکتر ضامن نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر دکتر به دست خود به مریض دوا بدهد، یا درد و دوای مریض را به او بگوید و مریض دوا را بخورد، چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، دکتر ضامن است؛ ولی اگر فقط بگوید:فلان دوا برای فلان مرض فائده دارد و به واسطهی خوردن دوا ضرری به مریض برسد یا بمیرد، دکتر ضامن نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر طبیب به دست خود به مریض دوا بدهد چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد طبیب ضامن است ولی اگر بگوید فلان دوا برای فلان مرض فایده دارد و اختیار را به مریض واگذارد و به واسطه خوردن دوا ضرری به مریض برسد یا بمیرد طبیب ضامن نیست
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر دکتر به دست خود به مریض دوا بدهد، یا درد و دوای مریض را به او بگوید و مریض دوا را بخورد، چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، دکتر ضامن است، ولی اگر فقط بگوید: فلان دوا برای فلان مرض فایده دارد؛ و به واسطه خوردن دوا ضرری به مریض برسد یا بمیرد، دکتر ضامن نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر دکتر بهدست خود به مریض دوا بدهد چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، دکتر ضامن است، ولی اگر فقط بگوید فلان دوا برای فلان مرض فایده دارد و به واسطة خوردن دوا ضرری به مریض برسد یا بمیرد دکتر ضامن نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] لنگ باید از ناف تا زانو، اطراف بدن را بپوشاند، و بهتر آن است که از سینه تا روی پا برسد وپیراهن باید از سر شانه تا نصف ساق پا، تمام بدن را بپوشاند و بهتر آن است که تا روی پا برسد ودرازای سرتاسری باید به قدری باشد که بستن دو سر آن ممکن باشد وپهنای آن باید به اندازهای باشد که یک طرف آن روی طرف دیگر بیاید.