پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : کُلُوا السَّفَرجَلَ وتَهادَوه بَینَکُم ؛ فَإِنَّهُ یَجلُو البَصَرَ ، ویُنبِتُ المَوَدَّةَ فِی القَلبِ؛ بهْ بخورید و به همدیگر هدیه دهید؛ چرا که چشم را جلا می‌دهد و دوستی را در دل می‌رویانَد. مکارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 372 ، حدیث 1230 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : أکلُ السَّفَرجَلِ یُذهِبُ ظُلمَةَ البَصَرِ؛ خوردن بهْ ، تیرگی چشم را از میان می‌برد . طبّ النبیّ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم ، صفحه 8 و بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 296 ******* رسول اللّه‌ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم: - فی خَواصِّ التَّمرِ البَرنِیِّ: هذا جَبرَئیلُ یُخبِرُنی أنَّ فی تَمرَتِکُم هذِهِ تِسعَ خِصالٍ : . . . وتَزیدُ فِی السَّمعِ وَالبَصَرِ . . .؛ - درباره خواص خرمای بَرْنی -: این جبرئیل است که به من خبر می‌دهد که در این خرمایتان هفت ویژگی است : ... و بر شنوایی و بینایی‌تان می‌افزاید. المحاسن، ج1، ص76، ح37 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : إذا دَخَلتُم بَلدَةً وَبیئا فَخِفتُم وَباءَها فَعَلَیکُم بِبَصَلِها ... .؛ اگر به آبادی‌ای و بازده درآمدید و از وبای آن ترسیدید ، بر شما باد پیاز آن؛ چرا که چشم را جلا می‌دهد... . بحار الأنوار، جلد 66، صفحه 252، حدیث 21 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : عَلَیکُم بِاللُّبانِ ؛ فَإِنَّهُ یَمسَحُ الحَرَّ عَنِ القَلبِ . . . ویَجلُو البَصَرَ ، ویُذهِبُ النِّسیانَ ؛ بر شما باد کُنْدُر؛ چرا که گرمازدگی را از قلب می‌زداید... و دیده را جلا می‌دهد و فراموشی را از میان می‌بَرَد. طبّ النبیّ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم ، صفحه 6 و بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 294
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
کُلُوا السَّفَرجَلَ وتَهادَوه بَینَکُم ؛ فَإِنَّهُ یَجلُو البَصَرَ ، ویُنبِتُ المَوَدَّةَ فِی القَلبِ؛
بهْ بخورید و به همدیگر هدیه دهید؛ چرا که چشم را جلا میدهد و دوستی را در دل میرویانَد.
مکارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 372 ، حدیث 1230
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
أکلُ السَّفَرجَلِ یُذهِبُ ظُلمَةَ البَصَرِ؛
خوردن بهْ ، تیرگی چشم را از میان میبرد .
طبّ النبیّ صلی الله علیه و آله و سلّم ، صفحه 8 و بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 296
*******
رسول اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم:
- فی خَواصِّ التَّمرِ البَرنِیِّ: هذا جَبرَئیلُ یُخبِرُنی أنَّ فی تَمرَتِکُم هذِهِ تِسعَ خِصالٍ : . . . وتَزیدُ فِی السَّمعِ وَالبَصَرِ . . .؛
- درباره خواص خرمای بَرْنی -: این جبرئیل است که به من خبر میدهد که در این خرمایتان هفت ویژگی است : ... و بر شنوایی و بیناییتان میافزاید.
المحاسن، ج1، ص76، ح37
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
إذا دَخَلتُم بَلدَةً وَبیئا فَخِفتُم وَباءَها فَعَلَیکُم بِبَصَلِها ... .؛
اگر به آبادیای و بازده درآمدید و از وبای آن ترسیدید ، بر شما باد پیاز آن؛ چرا که چشم را جلا میدهد... .
بحار الأنوار، جلد 66، صفحه 252، حدیث 21
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
عَلَیکُم بِاللُّبانِ ؛ فَإِنَّهُ یَمسَحُ الحَرَّ عَنِ القَلبِ . . . ویَجلُو البَصَرَ ، ویُذهِبُ النِّسیانَ ؛
بر شما باد کُنْدُر؛ چرا که گرمازدگی را از قلب میزداید... و دیده را جلا میدهد و فراموشی را از میان میبَرَد.
طبّ النبیّ صلی الله علیه و آله و سلّم ، صفحه 6 و بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 294
- [سایر] چه چیزهایی چشم را جلا می دهند؟
- [سایر] چه کاری چشم را جلا می دهد؟
- [سایر] خوردن چه غذایی چشم را جلا می دهد؟
- [سایر] نگریستن به چه آبی چشم را جلا می دهد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا تیمّم بر روی سرامیک کف خانه و یا بر روی چوب دارای جلا و یا رنگ شده صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کودکی در هنگام بازی چاقوی میوه خوری را پرتاب، و به چشم کودک دیگر خورده و آن را نابینا کرده است. در این میان والدین کودک هیچ دخالت و تقصیری نداشته اند، مستدعی است حکم آن را بیان فرمایید:
- [سایر] سَروَر میوه ها کدام میوه است؟
- [سایر] چشم برزخی و چشم بصیرت چیست؟
- [سایر] سلام لطفا جواب سوالم را اگه میشه سریع بدین . من از بعضی ماسک ها ومیوه ها برای رفع جوشها روی صورتم میزنم و شنیدم که میشه به جای کرم ضدآفتاب از سرکه استفاده کرد و من هم چون کرم چربه از سرکه استفاده میکنم ولی میگن پوست زیر چشم حساس هست و نباید مواد را اونجا بزنیم حالا میخوام بدونم این درسته یا نه و اگر من بعضی ماسکها و میوه و سرکه را زیر چشم هم بزنم ضرر داره یانه و در مورد موادی هم که برای رفع سیاهی زیر چشم هست چطور ؟ مرسی .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر میوه ای را در ظرفی که حاوی الکل است بگذارند و پس از مدتی میوه را بخورند اشکال دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] باید قرار معامله مساقات را پیش از ظاهر شدن میوه بگذارند و اگر بعد از ظاهر شدن میوه و پیش از رسیدن آن قرار بگذارند، پس اگر کاری مانند آبیاری که برای زیاد شدن یا بهتر شدن میوه درخت لازم است باقی مانده باشد معامله صحیح است وگرنه اشکال دارد، اگر چه احتیاج به کاری مانند چیدن میوه و نگهداری آن داشته باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان با کسی به این قسم معامله کند که درختهای میوه ای را که میوه آن مال خود اوست، یا اختیار میوه های آن با اوست تا مدّت معیّنی به آن کس واگذار کند که تربیت نماید و آب دهد و به مقداری مشاع که قرار می گذارند از میوه آن بردارد، این معامله را مُساقات می گویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان با کسی به این قسم معامله کند که درخت های میوه ای را که میوه آن مال خود اوست، یا اختیار میوه های آن با اوست، تا مدت معینی به آن کس واگذار کند که تربیت نماید و آب دهد و به مقداری که قرار می گذارند از میوه آن بردارد، این معامله را مساقات می گویند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان با کسی قرارداد کند که درختهای میوه ای را که میوه ان مال خود او است یا اختیار میوه های ان با او است تا مدت معینی به ان کس واگذار نماید که تربیت کند و اب دهد و به حصه مشاعی که قرار می گذارند از میوه ان بردارد این قرارداد را مساقات می گویند
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اجارهدادن درخت اگر عین میوه آن را به عنوان منافع درخت تملیک کنند اشکال دارد، اما اگر درخت را در حالی که میوه نداشته باشد اجاره دهد به جهت انتفاع از آن به صرف میوه آن، صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درخت میوه ای که شاخه آن از دیوار باغ بیرون آمده، اگر انسان نداند صاحبش راضی است، نمی تواند از میوه آن بچیند و اگر میوه آن روی زمین هم ریخته باشد، نمی تواند آن را بردارد.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان برای مرضی که در چشم اوست موی چشم خود را بچسباند، باید تیمم نماید.
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان برای مرضی که در چشم اوست ، موی چشم خود را بچسباند ، باید تیمم نماید .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان با کسی به این قِسم معامله کند که درختهای میوه ای را که میوة آن مال خود او است ، یا اختیار میوه های آن با او است ، تا مدّت معینی به آن کس واگذار کند که تربیت نماید و آب دهد و به مقداری که قرار می گذارند از میوة آن بردارد ، این معامله را مساقات گویند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید قرار معامله مساقات را پیش از ظاهر شدن میوه بگذارند و اگر بعد از ظاهر شدن میوه و پیش از رسیدن آن قرار بگذارند پس اگر کاری مانند آبیاری که برای تربیت درخت و پرورش میوه لازم است باقی باشد، معامله صحیح است و گر نه اشکال دارد، اگر چه احتیاج به کاری مانند چیدن میوه و نگهداری آن داشته باشد.