1- در قانون مدنی ایران مواد 1120 تا 1132 و مواد 1133 تا 1158 راجع به انحلال نکاح و طلاق و انواع اقسام و فروض متعدد آن احکام لازم پیش بینی شده است که شما می توانید از طریق بانک جامع قوانین و مقررات سایت www.hvm .ir به متن قانون مدنی و مواد مذکور دسترسی داشته باشید. 2- به طور کلی در حقوق ایران ، طلاق از ایقاعات محسوب می شود و حق طلاق با مرد است ، مع الوصف در سئوال شما دو حالت متصور است: 1- چنانچه زن برای تقاضای طلاق دلیل موجه داشته باشد ، بر اساس قوانین ناظر بر حقوق خانواده ، زن می تواند حتی با وجود مخالفت و عدم رضایت شوهر، حکم طلاق خود را از دادگاه أخذ نماید. 2- چنانچه زن دلیل موجهی برای تقاضای طلاق نداشته باشد، می تواند با بذل مهریه و أخذ رضایت شوهر تقاضای طلاق خلع نماید ، لکن در فرض اخیر هم دادگاه نمی تواند بدون اجازه و رضایت شوهر ، حکم طلاق را صادر نماید. www.hvm.ir
1- در قانون مدنی ایران مواد 1120 تا 1132 و مواد 1133 تا 1158 راجع به انحلال نکاح و طلاق و انواع اقسام و فروض متعدد آن احکام لازم پیش بینی شده است که شما می توانید از طریق بانک جامع قوانین و مقررات سایت www.hvm .ir به متن قانون مدنی و مواد مذکور دسترسی داشته باشید.
2- به طور کلی در حقوق ایران ، طلاق از ایقاعات محسوب می شود و حق طلاق با مرد است ، مع الوصف در سئوال شما دو حالت متصور است:
1- چنانچه زن برای تقاضای طلاق دلیل موجه داشته باشد ، بر اساس قوانین ناظر بر حقوق خانواده ، زن می تواند حتی با وجود مخالفت و عدم رضایت شوهر، حکم طلاق خود را از دادگاه أخذ نماید.
2- چنانچه زن دلیل موجهی برای تقاضای طلاق نداشته باشد، می تواند با بذل مهریه و أخذ رضایت شوهر تقاضای طلاق خلع نماید ، لکن در فرض اخیر هم دادگاه نمی تواند بدون اجازه و رضایت شوهر ، حکم طلاق را صادر نماید.
www.hvm.ir
- [سایر] اگر شوهر همسرش را مجبور کند که بدون پوشش اسلامی در جلوی میهمانان نامحرم حاضر شود، آیا زن میتواند از دادگاه تقاضای طلاق کند؟
- [سایر] اگر شوهر از شرطی که در ضمن عقد نموده، تخلف کند، آیا زن میتواند به استناد تخلف از شرط تقاضای طلاق کند؟
- [سایر] اگر شوهر از شرطی که در ضمن عقد نموده، تخلف کند، آیا زن میتواند به استناد تخلف از شرط تقاضای طلاق کند؟
- [سایر] چنانچه شوهر همسر خود را اذیت کند و نفقهاش را ندهد و از دادن طلاق نیز امتناع ورزد، آیا دادگاه میتواند طلاق دهد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] دختری به عقد دائمی فردی درآمد، بعد معلوم شد تریاکی است دختر تقاضای طلاق نمود آنها مخالفت کردند، آیا حاکم شرع یا وکیل او بدون اجازه وکالت شوهر میتواند صیغه طلاق را اجرا کند؟
- [سایر] اگر مردی همسرش را طلاق بدهد، آیا میتواند با خواهرش ازدواج کند؟
- [سایر] آیا مرد میتواند بدون آنکه همسرش بفهمد، او را طلاق دهد؟
- [سایر] اگر مردی همسرش را طلاق بدهد، آیا میتواند با خواهرش ازدواج کند؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زن در ضمن عقد شرط کرده است که شوهرش باید ریش داشته باشد و ریشش را از ته نزند بنابراین اگر شوهر ریش خود را بتراشد آیا زوجه میتواند به استناد تخلف از شرط تقاضای طلاق کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زوج از شرط مذکور تخلف کند آیا زوجه میتواند با استناد تخلّف از شرط تقاضای طلاق کند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شوهر در حال مرض عیالش را طلاق دهد و پیش از گذشتن دوازده ماه قمری بمیرد، زن با سه شرط از او ارث میبرد: اوّل: در این مدّت شوهر دیگر نکرده باشد. دوم: به واسطه بیمیلی به شوهر، مالی به او نداده باشد که به طلاق دادن راضی شود، بلکه اگر چیزی هم به شوهر ندهد، ولی طلاق به تقاضای زن باشد، ارث بردن زن محلّ اشکال است. سوم: شوهر در مرضی که در آن مرض زن را طلاق داده - به واسطه آن مرض یا به جهت دیگری - بمیرد، پس اگر از آن مرض خوب شود و به جهت دیگری از دنیا برود، زن از او ارث نمیبرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شوهر در حال مرض همسرش را طلاق دهد و پیش از گذشتن دوازده ماه هلالی بمیرد زن با سه شرط از او ارث می برد اول ان که در این مدت شوهر دیگر نکرده باشد و در صورتی که شوهر کرده باشد احتیاط واجب این است که صلح نمایند دوم به واسطه بی میلی به شوهر مالی به او نداده باشد که به طلاق دادن راضی شود بلکه اگر چیزی هم به شوهر ندهد ولی طلاق به تقاضای زن باشد ارث بردنش محل اشکال است سوم شوهر در مرضی که در ان مرض زن را طلاق داده به واسطه ان مرض یا به جهت دیگری بمیرد پس اگر از ان مرض خوب شود و به جهت دیگری از دنیا برود زن از او ارث نمی برد
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر در حال بیماری زن خود را طلاق دهد و پیش از تمام شدن دوازده ماه قمری بمیرد، زن با سه شرط از او ارث میبرد: اوّل: آن که زن در این مدّت شوهر دیگری نکرده باشد.دوم: زن به واسطه بیمیلی به شوهر، مالی به او نداده باشد که به طلاق دادن راضی شود، بلکه اگر چیزی هم به شوهر ندهد، ولی طلاق به تقاضای زن باشد، باز هم ارث بردن او اشکال دارد.سوم: شوهر در همان مرضی که زن را طلاق داده، به واسطه آن بیماری یا به جهت دیگری بمیرد؛ پس اگر از آن بیماری خوب شود و به جهت دیگری از دنیا برود، زن از او ارث نمیبرد.
- [امام خمینی] اگر شوهر در حال مرض عیالش را طلاق دهد و پیش از گذشتن دوازده ماه هلالی بمیرد، زن با سه شرط از او ارث میبرد. اول: آن که در این مدت شوهر دیگر نکرده باشد. دوم: به واسطه بیمیلی به شوهر مالی به او نداده باشد که به طلاق دادن راضی شود. بلکه اگر چیزی هم به شوهر ندهد ولی طلاق به تقاضای زن باشد، باز هم ارث بردنش اشکال دارد. سوم: شوهر در مرضی که در آن مرض زن را طلاق داده، به واسطه آن مرض یا به جهت دیگری بمیرد، پس اگر از آن مرض خوب شود و به جهت دیگری از دنیا برود، زن از او ارث نمیبرد.
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر در حال مرض، عیالش را طلاق دهد و پیش از گذشتن دوازده ماه هلالی بمیرد، زن با سه شرط از او ارث میبرد:اوّل:آن که در این مدت شوهر دیگر نکرده باشد.دوم:به واسطهی بیمیلی به شوهر مالی به او نداده باشد که به طلاق دادن راضی شود، بلکه اگر چیزی هم به شوهر ندهد ولی طلاق به تقاضای زن باشد، باز هم ارث بردنش اشکال دارد.سوم:شوهر در مرضی که در آن مرض زن را طلاق داده، به واسطهی آن مرض یا به جهت دیگری بمیرد، پس اگر از آن مرض خوب شود و به جهت دیگری از دنیا برود، زن از او ارث نمیبرد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شوهر در حال مرض عیالش را طلاق دهد و پیش از گذشتن دوازده ماه هلالی بمیرد ، زن با سه شرط از او ارث می برد : اوّل : آنکه در این مدّت شوهر دیگر نکرده باشد . دوّم : به واسطه بی میلی به شوهر ، مالی به او نداده باشد که به طلاق دادن راضی شود . بلکه اگر چیزی هم به شوهر ندهد ولی به تقاضای زن باشد ، باز هم ارث بردنش اشکال دارد . سوّم : شوهر در مرضی که در آن مرض زن را طلاق داده ، به واسطة آن مرض یا به جهت دیگری بمیرد ، پس اگر از آن مرض خوب شود و به جهت دیگری از دنیا برود ، زن از او ارث نمی برد .
- [آیت الله مظاهری] هرگاه شوهر خرجی زن را ندهد، زن میتواند بدون اجازه از مال او بردارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه زن در ضمن عقد با شوهر شرط کند که اگر شوهر مسافرت نماید یا مثلا شش ماه به او خرجی ندهد اختیار طلاق با او باشد این شرط باطل است ولی چنانچه شرط کند که اگر مرد مسافرت کند یا مثلا شش ماه خرجی ندهد از طرف او برای طلاق خود وکیل باشد و طلاق مشروط باشد نه وکالت شرط صحیح است و در صورتی که شرط حاصل شود و خودرا طلاق دهد طلاق صحیح است
- [آیت الله سبحانی] هر گاه زن در ضمن عقد با شوهر شرط کند که اگر شوهر مسافرت نماید، یا مثلاً شش ماه به او خرجی ندهد، اختیار طلاق با او باشد، این شرط باطل است و چنانچه شرط کند که اگر مرد مسافرت کند. یا مثلاً تا شش ماه خرجی ندهد، از همین حالا از طرف شوهر وکیل باشد خود را طلاق دهد چنانچه پس از مسافرتِ مَرد، یا خرجی ندادن شش ماه، خود را طلاق دهد، صحیح است.
- [آیت الله خوئی] هرگاه زن در ضمن عقد با شوهر شرط کند که اگر شوهر مسافرت نماید، یا مثلًا شش ماه به او خرجی ندهد، اختیار طلاق با او باشد، این شرط باطل است، ولی چنانچه شرط کند که اگر مرد مسافرت کند، یا مثلًا تا شش ماه خرجی ندهد، از طرف او برای طلاق خود وکیل باشد صحیح است و درصورتی که شرط حاصل شود و خود را طلاق دهد طلاق صحیح است.