پوشیدن تمام بدن، حتی صورت و دستها، لازم است. پوشیدن بدن زن، از نامحرم بالغ، غیر از صورت و دستها واجب است و اگر دریابد که صورت و دستها را نیز با قصد ریبه و تلذّذ نگاه می کند، و یا اگر دارای زینت باشد، پوشیدن آن واجب است. پس اگر کسی صورت زیبائی دارد و نامحرم با قصد لذت بردن آن را نگاه می کند، باید زن بیشتر از گردی آن را بپوشاند و اگر محذوری برایش وجود ندارد، می تواند از پوشیه و یا نقاب استفاده کند و این پوشیه زدن و نقاب بستن چیزی ندارد که باعث جلب توجه دیگران شود. زیرا آنها زیبائی صورت را می پوشانند و خود این کار پسندیده است و اگر در جامعه ما رواج یابد، نیکو می باشد. زن بنابر احتیاط واجب، باید بدن و موی خود را از پسری که بالغ نشده، ولی خوب و بد را می فهمد و به حدّی رسیده که دارای نظر شهوانی است، بپوشاند. (بنابراین در حمام های عمومی، در برخی از روستاها، که زنها پسربچه های خود را همراه می آوردند، باید از این کار جلوگیری شده و یا پوشش لازم را رعایت کنند.)
پوشش برای زن تا چه حد است؟ آیا پوشاندن گردی صورت است یا زیبایی؟ و آیا استفاده از پوشیه یا نقاب به دلیل جلب توجه کردن اشکال دارد یا نه؟
پوشیدن تمام بدن، حتی صورت و دستها، لازم است.
پوشیدن بدن زن، از نامحرم بالغ، غیر از صورت و دستها واجب است و اگر دریابد که صورت و دستها را نیز با قصد ریبه و تلذّذ نگاه می کند، و یا اگر دارای زینت باشد، پوشیدن آن واجب است. پس اگر کسی صورت زیبائی دارد و نامحرم با قصد لذت بردن آن را نگاه می کند، باید زن بیشتر از گردی آن را بپوشاند و اگر محذوری برایش وجود ندارد، می تواند از پوشیه و یا نقاب استفاده کند و این پوشیه زدن و نقاب بستن چیزی ندارد که باعث جلب توجه دیگران شود. زیرا آنها زیبائی صورت را می پوشانند و خود این کار پسندیده است و اگر در جامعه ما رواج یابد، نیکو می باشد.
زن بنابر احتیاط واجب، باید بدن و موی خود را از پسری که بالغ نشده، ولی خوب و بد را می فهمد و به حدّی رسیده که دارای نظر شهوانی است، بپوشاند. (بنابراین در حمام های عمومی، در برخی از روستاها، که زنها پسربچه های خود را همراه می آوردند، باید از این کار جلوگیری شده و یا پوشش لازم را رعایت کنند.)
- [آیت الله خامنه ای] آیا جایز است حجاب و لباس زن به گونه ای باشد که توجه دیگران را بخود جلب کند و یا باعث تهییج شهوت شود مثلاً طوری چادر سر کند که توجه دیگران را به خود جلب کند و یا پارچه و رنگ جوراب را به گونه ای انتخاب کند که شهوت برانگیز باشد؟
- [آیت الله بهجت] آیا هر کاری که موجب جلب توجه نامحرم شود اشکال دارد؟ حتی اگر پوشیدن چادر باشد؟
- [آیت الله اردبیلی] صورت که پوشاندن آن در حال احرام بر زن حرام است، از نظر شرعی، مقدار و حدّ آن چیست؟
- [آیت الله سیستانی] گردی صورت تا چه حد جایز است ؟ اگر ابروها برداشته شده باشد حکم چیست ؟ایا با مقنعه مشکی که زیر چانه را بپوشاند و کنار صورت وتا بالای ابروان بیاید و مانتو کاملا گشاد مشکی بلند وشلوار، حجاب رعایت شده یا نه ؟ اگر مقنعه یا مانتو رنگی باشد اشکال دارد؟
- [آیت الله بهجت] پوشیدن کفش های صدادار برای خانم ها اگر به قصد جلب توجه نامحرم نباشد، آیا اشکال دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا دوشیزه گان می توانند با آرایش خفیف و استفاده از پودرهای زیبایی برای جلب توجه بانوان در مجالس ویژه و یا برای زیبایی بیشتر، حاضر شوند و قصدشان آن باشد که خواستگار پیدا شود و آیا چنین کاری عیب پوشی به حساب می آید؟
- [سایر] حد پوشش زنان چه مقدار است و اگر سهوا چادر کنار رود و در معرض دید نامحرم باشد اشکال دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا منظور از حجاب پاکی و عفت زن و جلوگیری از انحراف جامعه و عدم نگاه آمیخته با گناه به زن نیست ؟ در این صورت اگر زنی بتواند با پوشیدن لباسهای ساده ای که ابدا جلب توجه نمی کند عفت را رعایت و از نگاه شهوت آمیز مردان جلوگیری کند آیا لازم است روری سر کند و اگر بله چرا ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در ایّام عاشورا زنان به دنبال هیئتهای عزاداری به راه میافتند و بعضابا حجاب نامناسب و زننده موجب جلب توجّه نامحرمان میشوند و لذا خواهران جلسات مخصوصی تشکیل داده و خود مستقلابه عزاداری میپردازند آیا مورد تائید است؟
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که سوژه فیلمی اقتضا کند که بازیگر زن بدون حجاب باشد، آیا استفاده از زنان غیر مسلمان برای چنین کاری بدون حجاب اشکال دارد؟ استفاده از زن مسلمانی که پایبند به رعایت حجاب نباشد چه صورتی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] خوردن، آشامیدن، تزریق و یا استعمال چیزی که برای جسم یا روح انسان ضرر قابل توجّه دارد، حرام است، ولی اگر در موردی به نظر پزشک متخصّص و مطمئن درمان بیماری منحصر به آن باشد، در حدّ ضرورت اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اصل لزوم حجاب برای زن از ضروریّات اسلام است، هر چند بعضی از جزئیات آن از ضروریات نیست؛ پس زن باید بدن و موی خود را از مرد نامحرم بپوشاند، بلکه احتیاط آن است که بدن و موی خود را از پسری هم که بالغ نشده، ولی خوب و بد را میفهمد و به حدّی رسیده که ممکن است به قصد لذّت نگاه کند، بپوشاند لکن پوشاندن صورت ودستها تا مچ اگر به قصد نشان دادن به مردها و لذّت بردن آنها نباشد لازم نیست، هرچند خوب است، ولی قدمهای خود را باید بپوشاند و بنابر احتیاط پوشش زنها باید به شکلی باشد که برجستگیهای بدن آنان نیز نمایان نباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مورد حجاب واجب، کافی است که زن بدن خود را جز صورت و دست تا مچ به هر وسیله ای که می تواند بپوشاند و لباس خاصی شرط نیست ولی پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان و همچنین لباسهای زینتی اشکال دارد.
- [آیت الله سیستانی] زن باید در موقع نماز ، تمام بدن حتی سر و موی خود را بپوشاند ، و بنابر احتیاط واجب حتی از خودش نیز پوشانده شود ، پس اگر چادر را طوری بپوشد که خودش بدنش را ببیند اشکال دارد . ولی پوشاندن صورت و دستها تا مچ ، و پاها تا مچ پا لازم نیست . امّا برای آنکه یقین کند که مقدار واجب را پوشانده است ، باید مقداری از اطراف صورت و قدری پائین تر از مچها را هم بپوشاند .
- [آیت الله اردبیلی] کسی که زن خود را طلاق رجعی داده، حرام است او را در مدّت عدّه از خانهای که هنگام طلاق در آن خانه بوده بیرون کند، ولی در بعضی از موارد که در کتابهای مفصل گفته شده مانند این که زن کار حرامی که موجب حدّ است انجام دهد یا ناشزه باشد بیرون کردن او اشکال ندارد و نیز حرام است زن برای کارهای غیرلازم از آن خانه بیرون رود.
- [آیت الله مظاهری] وقتی که زن و مرد در آستانه ازدواج هستند، میتوانند با رضایت طرفین و در حدّ متعارف به همدیگر نگاه کنند. به شرط آنکه قصدِ آنان صرفاً اطمینان از پسندیدنِ همسرِ آینده باشد و احتمال مفسده هم ندهند. ولی بسیار به جا است که در صورت نیاز به دیدن بدن مرد یا بدن و موی زن، این نگاه توسّط نزدیکانِ طرفین که نگاه آنها اشکال ندارد، صورت پذیرد.
- [آیت الله بهجت] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد در نماز و غیر نماز حرام است، و در باطل بودن نماز با آنها تأمل است؛ اگرچه مطابق احتیاط، بلکه خالی از وجه نیست. و همراه داشتن طلا و حمل آن بدون اینکه صدق پوشش بکند، و همچنین دندانی که پوشش طلا دارد برای مرد در نماز مانعی ندارد، ولی زینت کردن به طلا برای زن، در نماز و غیر نماز اشکال ندارد. شرط ششم:
- [آیت الله اردبیلی] انواع مسابقات ورزشی مانند شنا، دو، کُشتی و فوتبال، جایز است بلکه برای حفظ سلامت و ایجاد نشاط فردی و اجتماعی در حدّ معقول پسندیده میباشد، به شرط این که ضرر جسمی یا روانی قابل توجّه نداشته باشند و بدون شرطبندی انجام شوند و همراه با اعمال نامشروع نباشند، هر چند اگر شخص سوم یا مؤسّسهای و یا دولت به برندگان، جوایز نقدی یا غیر نقدی اهدا کنند، اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مرد بعد از عقد بفهمد که زن یکی از هفت عیب را دارد میتواند عقد را به هم بزند: اوّل - دیوانگی; دوم - مرض خوره; سوم - مرض پیسی; چهارم کوری; پنجم - شل بودن واضح گرچه به حد زمینگیر بودن نرسد; ششم - آن که افضا شده یعنی راه بول وحیض او یکی شده باشد وامّا نسبت به یکی شدن راه حیض وغائط در اجرای حکم افضأ محلّ اشکال است; هفتم - آن که گوشت یا استخوانی یا غدّهای در فرج او باشد که مانع نزدیکی شود.
- [آیت الله سیستانی] اگر مرد بعد از عقد بفهمد که زن یکی از این شش عیب را که ذکر میشود در حال عقد داشته است ، میتواند بواسطه آن عیب ، عقد را بهم بزند : اول : دیوانگی ، هر چند گاهگاهی باشد . دوم : مرض خوره . سوم : مرض برص . چهارم : کوری . پنجم : فلج بودن ، هر چند به حد زمین گیری نباشد . ششم : آنکه گوشت ، یا استخوانی در رحم او باشد ، خواه مانع نزدیکی یا آبستن شدن او شود ، یا نه . و اگر مرد بعد از عقد بفهمد که زن در حال عقد افضا شده بوده است ، یعنی راه بول و حیض ، و یا راه حیض و غائط او ، یا هر سه یکی شده است ، در اینکه بتواند عقد را بهم بزند اشکال است ، و احتیاط لازم آن است که چنانچه عقد را بهم بزند طلاق نیز بدهد .