چنانچه قاضی با توجّه به پرونده، شهادت شهود و قرائن و امارات دیگر، حکمی صادر نماید، و آن حکم منطبق با واقعیّت نباشد، هر چند قاضی تمام سعی و تلاش خود را در کشف حقیقت نموده باشد; آیا مسؤولیّتی بر عهده قاضی هست؟
در صورتی که قاضی تلاش خود را بکند، عندالله معذور است، و فی الحدیث ( للمصیب اجران، و للمخطیء اجرٌ واحد).
عنوان سوال:
چنانچه قاضی با توجّه به پرونده، شهادت شهود و قرائن و امارات دیگر، حکمی صادر نماید، و آن حکم منطبق با واقعیّت نباشد، هر چند قاضی تمام سعی و تلاش خود را در کشف حقیقت نموده باشد; آیا مسؤولیّتی بر عهدهقاضی هست؟
پاسخ:
در صورتی که قاضی تلاش خود را بکند، عندالله معذور است، و فی الحدیث ( للمصیب اجران، و للمخطیء اجرٌ واحد).
واقعیت در فارسی به معنای اصالت داشتن واقع و عبارتست از آنچه حصول دارد. معادل این واژه در زبان فرانسوی ؛ Realisme در زبان انگلیسی ؛ Realism است و معادل لاتین ان نیز عبارتست ازRealismus. واقعی منسوب به واقع و مترادف امر وجودی، حقیقی، بالفعل و در مقابل امور خیالی و وهمی است. این واژه، عموما صفت اشیای واقعی قرار میگیرد؛ مثلا میگویند واقعیت تفکر ، یعنی مطابقت آن با واقع. [۱]
قراین
قرینه به شیء همراه کلام، و راهنمای مخاطب به مراد جدّی متکلّم اطلاق میشود.
حقیقت
ـــ حقیقت، به معنای کارگیرى لفظ در معناى وضع شده براى آن گفته می شود. از آن در علم اصول فقه سخن گفتهاند. ـــ حقیقت به استعمال لفظ در معنای حقیقی آن اطلاق میشود.
شهادت
شهادت به معنای کشته شدن در راه خدا، از آموزههای دین اسلام که با آموزههایی دیگر همچون جهاد پیوند دارد. قرآن کریم بارها از این آموزه یاد کرده است. بنابر آیات قرآن، شهید همچون زندگان است و نباید او را مرده خواند. در روایات اسلامی، شهادت بالاترین خوبیها معرفی شده است. واقعه کربلا و شهادت امام حسین (ع) بر جایگاه شهادت در نزد شیعیان افزوده است. بسیاری از شیعیان به شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) باور دارند و بنابر برخی روایات، همه امامان شیعه به شهادت رسیدهاند.
قاضی
تغییر مسیر به:
عهده
عُهده به معنای ظرف مسئوليتها و تعهدات است.
الحدیث
«الحدیث» مجموعه ایست از احادیث و روایات تربیتی از معصومین علیهمالسّلام که به طور موضوعی فراهم آمده و به ترتیب حروف الفبا تنظیم گشته است.
قاضی
تغییر مسیر به:
واحد
وجود واحدِ دارای عنوان را واحد گویند؛ اصطلاح مورد بحث در باب اجتماع امر و نهی به کار میرود.
اجر
پاداش بر نیکی را ثواب ميگويند و از آن در بابهايي نظير طهارت، صلات، خمس، صوم،جهاد، امر به معروف و نهی از منکر و ارث سخن رفته است.