اگر دکترها به خانمی بگویند که حاملگی برایت خطرهایی دارد، آیا زن می تواند لوله های رحم خود را ببندد اگرچه مستلزم عقیم شدن دائم و یا مستلزم نظر و لمس حرام باشد؟ آیا این از مصادیق اضطرار است؟
در صورتی که از گفتار دکترها خوف خطر حاصل شود، مجاز هست.
عنوان سوال:
اگر دکترها به خانمی بگویند که حاملگیبرایت خطرهایی دارد، آیا زن می تواند لوله های رحم خود را ببندد اگرچه مستلزمعقیم شدن دائم و یا مستلزم نظر و لمس حرام باشد؟ آیا این از مصادیق اضطرار است؟
پاسخ:
در صورتی که از گفتار دکترها خوف خطر حاصل شود، مجاز هست.
مصادیق اضطرار فراوان است که در این مقاله به آنها اشاره میشود.
مستلزم
موجب، سبب
اضطرار
اضطرار یکی از عناوین ثانویه در فقه شیعی است که بخاطر آن حکم اولیه برداشته می شود و اضطرار گاهی در فعل و گاهی در ترک امری می باشد و به سخن دیگر؛ اضطرار به مجبور شدن به انجام ارادی فعل با عدم رضایت قلبی، یا سلب کامل اختیار اطلاق میشود.
حاملگی
بارداری و باروری در قرآن، به برخی از مسائل فقهی و حقوقی گفته میشود که در قرآن کریم پیرامون زن باردار و مسائل مربوط به آن آمده است.
برایت
تبرّی، یا برائت به معنای دوری جستن از دشمنان خدا و دشمنان اولیای دین، اصطلاحی کلامی و از آموزههای اعتقادی و رفتاری دینی، به ویژه نزد شیعیان و برخی دیگر از فرقههای اسلامی. این اصطلاح ریشه در قرآن کریم داشته و در ۲۰ سوره قرآن مطرح شده است.
عقیم
آنکه صاحب اولاد نميشود، اعم از مرد و زن
رحم
واژه رحم ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • رحم (بچهدان)، رحم به فتح راء وکسر حاء، محلّ تکوّن و رشد جنین در جنس مؤنّث• رحم (خویشاوند نسبی)، رَحِم به فتح راء وکسر حاء، به معنای خویشاوند نسبى• رحم (شفقت)، رحم به فتح راء و سکون حاء، به معنای شفقت و مهربانی
زن
زن مقابل مرد است.
مجاز
مجاز، استعمال لفظ در غیر معنای موضوعٌ له میباشد. و در اصول فقه کاربرد دارد.
خوف
بیم از وقوع امری ناخوشایند را ترس می گویند و از آن به مناسبت در بابهایی همچون طهارت، صلات، صوم، حج، حدود و دیات یاد شده است.