مصالح
آیا خارج کردن خاک و ریگ و مصالح ساختمانی از مسجد جایز است؟
بسمه تعالی: در صورتی که نوسازی یا تعمیر مسجد نیاز به خاکبرداری داشته باشد خاکهای اضافی را به بیرون می برند و اما مصالح ساختمانی در صورت امکان در بنای مسجد مصرف کند و در غیر این صورت بفروشند و صرف مسجد کنند . والله العالم
بسمه تعالی: در صورتی که نوسازی یا تعمیر مسجد نیاز به خاکبرداری داشته باشد خاکهای اضافی را به بیرون می برند و اما مصالح ساختمانی در صورت امکان در بنای مسجد مصرف کند و در غیر این صورت بفروشند و صرف مسجد کنند . والله العالم
پاسخ:
بسمه تعالی: در صورتی که نوسازی یا تعمیر مسجد نیاز به خاکبرداری داشته باشد خاکهای اضافی را به بیرون می برند و اما مصالح ساختمانی در صورت امکان در بنای مسجد مصرف کند و در غیر این صورت بفروشند و صرف مسجد کنند . والله العالم
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- اگر در مسجدی از سوی هیأت امنای مسجد، بدون اجازه و رضایت متولی و فرزندان واقف، تغییر ساختمانی انجام بگیرد، آیا نماز گزاردن در آن صحیح است؟
- آیا استفاده از برق مسجد برای ضبط مجلسی که در مسجد برقرار می شود جایز است؟
- آیا جایز است بر روی فرش های مسجد یا زمین مسجد در ایام عزاداری فرشهایی انداخت که در صورت نجس شدن فرش مسجد نجس نشود؟
- اعتکاف در مسجد محل یا بازار یا دانشگاه جایز است؟
- آیا نجس کردن متعلقات مسجد مثل منبر جایز است؟
- آیا نواختن موزیک در مساجد و حسینیه ها جایز است؟
- آیا تخریب مسجد جهت توسعه ی آن جایز است؟
- آیا ساختن دستشویی متصل به دیوار مسجد، جایز است؟
- آیا ورزش در مساجد و حسینیه ها جایز است؟
- آیا سجده بر فرشِ مسجدالحرام و مسجدالنبی (صلی الله علیه وآله) در نمازهای واجب و مستحب جایز است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] آیا فروش مصالح اضافه آمده از بنّایی مسجد، برای پرداخت قرض همان مسجد جایز است؟
- [آیت الله بهجت] مصالح اضافی مسجدی را برای مسجد دیگری قرض می دهند تا در ضروریات آن مسجد مصرف گردد، آیا جایز است؟
- [سایر] اگر زمینی غصبی بوده و غاصب، با مصالح ساختمانی که ملک خود اوست، ساختمانی بسازد و واحدهای آپارتمانی ساخته شده را بفروشد، آیا مشتریان، مالک واحدهای آپارتمانی خریداری شده میشوند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آوردن خاک، ریگ و سنگ از عرفات، مشعرالحرام، منا، صفا، مروه یا منطقه حرم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا مصالح ساختمانی که شخص به علت نداشتن قدرت مالی نتوانسته است آنها را در تعمیر یا نوسازی منزل خود استفاده کند و سال خمسی او فرا رسیده است، باید خمس آنها را بپردازد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا مصالح ساختمانی که شخص به علت نداشتن قدرت مالی نتوانسته است آنها را در تعمیر یا نوسازی منزل خود استفاده کند و سال خمسی او فرا رسیده، خمس دارد؟
- [آیت الله خوئی] مهرهایی که از خاک مهر درست شده آیا واجب است برگرداندن آنها به مسجد اوّل آن، یا جایز است وضع آن در هر مسجدی؟
- [آیت الله بهجت] آیا مصالح ساختمانی که شخص به علت نداشتن قدرت مالی نتوانسته است آن ها را در تعمیر یا نوسازی منزل خود استفاده کند و سال خمسی او فرا رسیده است باید خمس آن ها را بپردازد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خریدن خانه بصورت یک جا برای ما مقدور نیست. اگر امسال مقداری از لوازم آن، چون مصالح ساختمانی، آهن و... را خریداری کنیم، تا در سال بعد خانه بسازیم، آیا باید خمس آنها را بپردازیم؟
- [آیت الله اردبیلی] تهیه خانه مورد نیاز برای شخصی مقدور نیست. آیا میتواند از درآمد امسال خود زمین یا مقداری از لوازم (مانند مصالح ساختمانی و آهن) را خریداری کند تا در سال بعد خانه بسازد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- تا آنجا که ممکن است باید به خاک پاک تیمم کرد و اگر خاک نباشد می توان بر ریگ و شن و کلوخ و سنگ، در صورتی که به هنگام تیمم گردی از آنها بر دست ها بنشیند، تیمم کرد.
- هرگاه شک کند که نقطه ای از نقاط مربوط به مسجد، جزء مسجد هست یا نه اعتکاف در آن جایز نیست.
- اگر بتواند با تکاندن فرش و مانند آن خاک تهیه کند با وجود خاک تیمّم به گرد باطل است و نیز اگر بتواند گل را خشک کند و از آن خاک تهیه نماید، تیمّم به گل باطل می باشد.
- اگر مقداری خاک نقره دار را به همان مقدار نقره خالص و یا مقداری خاک طلادار را به همان مقدار طلای خالص بفروشند، معامله باطل است. ولی فروختن خاک نقره به طلا و خاک طلا به نقره به هر صورت اشکال ندارد. مواردی که انسان می تواند معامله را به هم بزند
- زمین خاکی که آب روی آن جاری نمی شود یا فرو نمی رود، اگر نجس شود با آب قلیل پاک نمی گردد ولی اگر با پارچه پاکی آب را جمع کند، دوباره آب بریزد پاک می شود. ولی زمینی که روی آن شن یا ریگ باشد، چون آبی که روی آن می ریزند از آن جدا شده و در شن و ریگ فرو می رود، با آب قلیل پاک می شود، اما زیر ریگها نجس می ماند.
- هرگاه بر اثر شیاع یا شهادت دو عادل یا یک عادل، ثابت شود که نقطه مورد نظر مسجد است، اعتکاف در آن جایز است.
- اگر دهانه ظرفی که سگ دهن زده; تنگ باشد و نشود آن را خاک مال کرد، چنانچه ممکن است باید کهنه به چوبی بپیچند و به توسط آن، خاک را در آن ظرف بمالند.
- اگر خاک و ریگ و کلوخ و سنگ پیدا نشود، باید به گرد و غباری که روی فرش و لباس و مانند اینهاست تیمّم نماید و اگر غبار در لای لباس و فرش باشد تیمّم به آن صحیح نیست مگر آنکه قبلا تکان دهد تا روی آن غبار آلوده شود بعد تیمّم کند و چنانچه گرد پیدا نشود، باید به گل تیمّم کند، و اگر گل هم پیدا نشود، احتیاط واجب آن است که نماز را بدون تیمّم بخواند و بنابر احتیاط بعداً قضای آن را به جا آورد.
- خوردن خاک و گِل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیّدالشهداء امام حسین(علیه السلام) که از قبر شریف اخذ شود (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] اگر با خاک و ریگ چیزی مانند کاه، که تیمم به آن باطل است مخلوط شود، نمیتواند به آن تیمّم کند، ولی اگر آن چیز بهقدری کم باشد که در خاک یا ریگ، ازبینرفته حساب شود، تیمم به آن خاک و ریگ صحیح است؛ بلکه اگر آن چیز کم باشد و از بین رفته هم حساب نشود، ولی عرفاً خاک و ریگ گفته شود، بعید نیست تیمم صحیح باشد.
- [آیت الله سیستانی] تیمم با خاک و ریگ ، و کلوخ و سنگ صحیح است ، ولی احتیاط مستحب آن است که اگر خاک ممکن باشد ، با چیز دیگر تیمم نکند ، و اگر خاک نباشد ، با ماسه بسیار نرمی که خاک بر آن صدق کند . و اگر ممکن نباشد ، با کلوخ ، و اگر ممکن نباشد با ریگ ، و چنانچه ریگ و کلوخ هم نباشد ، با سنگ تیمم نماید .
- [آیت الله مکارم شیرازی] تیمّم بر چند چیز جایز است: خاک، شن، ریگ، کلوخ (خاکهای به هم چسبیده) و سنگ، به شرط این که پاک باشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] تیمم به خاک و ریگ و کلوخ و سنگ و هر چه در عرف او را از اجزای زمین می دانند صحیح است ولی احتیاط مستحب ان است که اگر خاک ممکن باشد به چیز دیگر تیمم نکند و اگر خاک نباشد با ریگ یا کلوخ و چنانچه ریگ و کلوخ هم نباشد با سنگ تیمم نماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر با خاک و ریگ؛ چیزی مانند کاه که تیمم به آن باطل است مخلوط شود؛ نمی تواند به آن تیمم کند؛ ولی اگر آن چیز به قدری کم باشد که در خاک یا ریگ از بین رفته حساب شود؛ تیمم به آن خاک و ریگ صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر با خاک و ریگ چیزی مانند کاه که تیمم به آن باطل است مخلوط شود ، نمی تواند به آن تیمم کند ، ولی آن چیز بقدری کم باشد که در خاک یا ریگ ، از بین رفته حساب شود ، تیمم به آن خاک و ریگ صحیح است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تیمم به خاک و ریگ و کلوخ و سنگ صحیح است ولی احتیاط مستحب آن است که اگر خاک ممکن باشد به چیز دیگر تیمم نکند و اگر خاک نباشد، با ریگ و اگر ریگ نباشد، با کلوخ و چنان چه کلوخ هم نباشد، با سنگ تیمم نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر با خاک و ریگ چیزی مانند کاه که تیمم به آن باطل است مخلوط شود، نمی توان به آن تیمم کرد ولی اگر آن چیز به قدری کم باشد، که در خاک یا ریگ از بین رفته حساب شود، تیمم به آن خاک و ریگ صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر خاک و ریگ با چیزی مانند کاه که تیمم به آن باطل است مخلوط شود، نمی تواند بر آن تیمم کند، ولی اگر آن چیز به قدری کم باشد که در خاک یا ریگ، از بین رفته حساب شود، تیمم بر آن خاک و ریگ صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] اگر با خاک و ریگ چیزی مانند کاه که تیمّم به آن باطل است مخلوط شود، نمیتواند بر آن تیمّم کند، ولی اگر آن چیز به قدری کم باشد که در خاک یا ریگ از بین رفته حساب شود، تیمّم به آن خاک و ریگ صحیح است.