راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله بهجت
آدرس:
http://bahjat.ir
اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد، کدام را باید مقدم کرد؟
در این صورت بنابر احتیاط واجب غسل را مقدم دارند و اگر برای هفت عضو نرسد، پیشانی را مقدم دارند.
عنوان سوال:
اگر
کافور
به اندازه
غسل
و
حنوط
نباشد، کدام را باید
مقدم
کرد؟
پاسخ:
در این صورت بنابر احتیاط واجب
غسل
را
مقدم
دارند و اگر برای هفت
عضو
نرسد،
پیشانی
را
مقدم
دارند.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
اگر مقداری از تربت امام حسین علیه السّلام را به کافور مخلوط کرده و میّت را حنوط کنند، صحیح است یا خیر؟
فردی میّت را با مشک و عنبر خوشبو کرده است یعنی به کافور، مشک و عنبر را مخلوط کرده است آیا حنوط این میّت صحیح بوده است؟
مقدار استفاده از سدر و کافور در غسل میّت چه قدر باید باشد؟
آب غسل تا چه اندازه اسراف نیست؟
ترتیب در غسل دادن با سدر و کافور و آب خالص کدام است و در صورت به هم خوردن این ترتیب، وظیفه چیست؟
شخصی میّت را بعد از کفن کردن حنوط کرده است آیا حنوط باطل است؟
آیا ترتیبی در حنوط کردن میّت وجود دارد؟ و اگر ترتیب رعایت نشود، حنوط اشکال پیدا می کند یا خیر؟
خانم حائض فقط به اندازه وضو یا غسل آب دارد کدام را انجام دهد؟
فردی به علت ندانستن مسأله، بعضی از واجبات حنوط را انجام نداده و دست های میّت را حنوط نکرده است، وظیفه چیست؟
اگر در هنگام غسل میّت سدر یا کافور، و یا هر دوی آن ها پیدا نشده، یا حق استفاده از آن ها به دلایل مختلف از جمله غصب وجود نداشته باشد، تکلیف چیست؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله اردبیلی] اگر مقدار کافوری که در دسترس است، فقط برای غسل یا حنوط میّت کافی باشد، کدام را باید مقدّم کرد؟ اگر لازم است که غسل را مقدّم کنیم، برای حنوط چه کاری باید انجام دهیم؟
[آیت الله مکارم شیرازی] چنانچه برای غسل میّت، سدر و کافور به اندازه لازم پیدا نشود تکلیف چه می باشد؟
[آیت الله علوی گرگانی] در غسل میّت اگر 20 لیتر آب خالص به اندازه یک گرده سدر و به اندازه یک گرده کافور باشد کافی است یا خیر؟
[آیت الله نوری همدانی] شخصی که در حال احرام فوت کند و به نیّت غسل کافور زدهاند و همچنین حنوط هم کردهاند و بعد از دفنِ میّت متوجّه مسئله شدهاند، حالا وظیفه شرعی چیست؟ آیا نبش قبر کنند؟
[آیت الله بروجردی] میّتی را در حال کفن و دفن ممکن نشد حنوط کنند یعنی کافور یافت نشد، بیحنوط دفن نمودند، بعد از دفن یافت شد، آیا واجب است نبش قبر او برای حنوط یا خیر؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] قبل از غسل، آب کافور نجس شده و جنازه را با همان آب کافورِ نجس غسل داده اند و پس از دفن متوجه شده اند وظیفه چیست؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] اگر آب باشد ولی سدر و کافور نباشد، وظیفه چیست؟
[آیت الله نوری همدانی] در حنوط که واجب است کافور در کف دست هم گذاشته شود (علاوه بر دیگر اعضای سجود) آیا مقدار مسّمی کفایت میکند یا خیر؟ (یعنی باید همه کفِ دست را کشید یا خیر)؟
[آیت الله اردبیلی] کسی میداند که به اندازه غسل کردن وقت ندارد و با این حال غسل میکند. حال بعد از غسل، چه وقت باقی مانده باشد یا نباشد، این غسل چه حکمی دارد؟
[آیت الله مکارم شیرازی] نبش قبر میّتی که بدون غسل، کفن، حنوط و نماز دفن شده است چه حکمی دارد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
بعد از غسل واجب است میّت را حنوط کنند؛ یعنی به پیشانی و کف دستها و سر زانوها و سر دو انگشت بزرگ پاهای او کافور بمالند. و مستحب است به سر بینی میّت هم کافور بمالند. و باید کافور، سائیده و تازه باشد و اگر بهعلّت کهنه بودن، عطر آن از بین رفته باشد کافی نیست.
مکروه است میّت را با مشک، عنبر، عود و عطرهای دیگر خوشبو کنند یا برای حنوط، اینها را با کافور مخلوط نمایند.
مستحب است قدری تربت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام با کافور مخلوط کنند، ولی باید از آن کافور به جاهایی که بیاحترامی میشود نرسانند و نیز باید تربت بهقدری زیاد نباشد که وقتی با کافور مخلوط شد آن را کافور نگویند.
سدر و کافور باید به اندازهای زیاد نباشد که آب را مضاف کند و به اندازهای کم نباشد که عرفاً نگویند سدر و کافور با آب مخلوط شده است.
اگر سدر و کافور یا یکی از اینها پیدا نشود، یا استعمال آن جایز نباشد، مثل آنکه غصبی باشد، باید به جای هر کدام که ممکن نیست، بنابر احتیاط واجب میّت را با آب خالص غسل بدهند؛ و اقوی در مکان غسل این است که باید مباح باشد.
واجب است میّت را سه غسل بدهند: اول غُسل با آبی که به سِدر مخلوط باشد. دوم غُسل با آبی که به کافور مخلوط باشد. سوم غُسل با آب خالص؛ و مراعات این ترتیب لازم است و در صورت بههم خوردن ترتیب، از همانجا که بههم خورده اعاده کنند.
غسل میّت مثل غسل جنابت است، و احتیاط مستحب آن است که تا غسل ترتیبی ممکن است، میّت را غسل ارتماسی ندهند؛ و در صورت غسل ارتماسی باید آب قلیل نباشد.
ولیّ زن که در غسل و کفن و دفن او دخالت میکند، شوهر اوست و در مرتبه بعد از او، مردهایی که از میّت ارث میبرند مقدّم بر زنهای ایشانند و هر کدام که در ارث بردن مقدم هستند در این امر نیز مقدّمند.
اگر آب پیدا نشود، یا استعمال آن مانعی داشته باشد، باید بنابر احتیاط واجب میّت را سه تیمّم بدهند و تیمّم اول را به قصد مافیالذمّه انجام دهند. و اما اگر آب هست، ولی فقط برای یک غسل کافی است مسئله دو صورت دارد: اول، آنکه آب طوری است که فقط در غُسل معیّنی قابل استفاده است؛ دوم، آنکه غُسل معیّن نیست. اگر غسل معیّن است، مثل اینکه آب مخلوط با سدر یا کافور شده باشد، در این صورت آن آب را در غسل مربوط به خودش استفاده میکنند و به جای دو غسل دیگر میّت را تیمم میدهند و در این اعمال ترتیب معتبر در غسل میّت را رعایت میکنند. اما اگر غسل معیّن نباشد مثل اینکه آب خالص است و سدر و کافور هم موجود است، بنابر احوط در این صورت قدری سدر با آب مخلوط میکنند، بهطوریکه مضاف نشود و با آن غسل اوّل را به قصد وظیفه فعلیّه انجام میدهند و سپس میّت را بدل از دو غسل بعدی دو تیمم میدهند.
در غسل ترتیبی باید به نیت غسل، اول سر و گردن، بعد طرف راست، بعد طرف چپ بدن را بشوید؛ و اگر عمداً یا از روی فراموشی یا بهسبب ندانستن مسئله به این ترتیب عمل نکند، غسل او باطل است، ولی چنانچه قصد قربت داشته و آنچه را که مقدّم داشته، اعاده نماید غسل صحیح است؛ و احتیاط واجب رعایت ترتیب در هر عضو از غسل ترتیبی است، به این صورت که از بالا شروع کند و به قسمتهای پایین عضو ختم کند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله سبحانی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد بنابر احتیاط واجب غسل را مقدم دارند و اگر برای هفت عضو نرسد پیشانی را مقدم دارند.
[امام خمینی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد، بنابر احتیاط واجب غسل را مقدم دارند. و اگر برای هفت عضو نرسد، بنابر احتیاط واجب پیشانی را مقدم دارند.
[آیت الله مظاهری] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد باید غسل را مقدّم دارند و اگر برای هفت عضو کفایت نکند باید پیشانی را مقدم دارند.
[آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد باید غسل را مقدم بدارند، و اگر برای هفت عضو نرسد پیشانی را مقدم بدارند.
[آیت الله مکارم شیرازی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد بنابر احتیاط واجب غسل را مقدم دارند و اگر برای هفت عضو نرسد پیشانی را مقدم دارند.
[آیت الله اردبیلی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد، بنابر احتیاط واجب باید غسل را مقدّم دارند و اگر کافور برای هفت عضو کفایت نکند، بنابر احتیاط واجب باید پیشانی را مقدّم بدارند.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کافور پیدا نشود، یا فقط به اندازه غسل باشد، حنوط لازم نیست، و چنان چه از غسل زیاد بیاید ولی به همه هفت عضو نرسد، باید اول پیشانی و اگر زیاد آمد به جاهای دیگر بمالند.
[آیت الله وحید خراسانی] اگر کافور پیدا نشود یا فقط به اندازه غسل باشد حنوط لازم نیست و چنانچه از غسل زیاد بیاید ولی به همه هفت عضو نرسد بنابر احتیاط مستحب اول به پیشانی و اگر زیاد امد به جاهای دیگر بمالند
[آیت الله خوئی] اگر کافور پیدا نشود، یا فقط به اندازة غسل باشد، حنوط لازم نیست، و چنانچه از غسل زیاد بیاید ولی به همة هفت عضو نرسد، بنابر احتیاط باید اول پیشانی و اگر زیاد آمد بهجاهای دیگر بمالند.
[آیت الله علوی گرگانی] اگر کافور پیدا نشود، یا فقط به اندازه غسل باشد، حنوط لازم نیست و چنانچه از غسل زیاد بیاید ولی به همه هفت عضو نرسد، باید اوّل به پیشانی و اگر زیاد آمد بجاهای دیگر بمالند.
کافور
ماده خوشبويی است كه در غسل دادن ميت بكار میرود.
مقدم
شرط ( جمله شرطیه )، بخشی از جمله شرطیه، دارای ادات شرط است.
حنوط
حَنوط به معنای مالیدن کافور به مواضع هفت گانه سجده میت مسلمان است. این عمل واجب بوده و آمیختن حنوط با تربت امام حسین علیهالسلام مستحب است.
غسل
غُسل عملی عبادی در فقه اسلامی است به معنای شستن تمامی بدن از سر تا پا با کیفیتی خاص.
پیشانی
پیشانی به قسمت فوقانی چهره، حدّ فاصل رستنگاه مو و ابرو گفته می شوداز آن در بابهای طهارت، صلات و حج سخن رفته است.
مقدم
شرط ( جمله شرطیه )، بخشی از جمله شرطیه، دارای ادات شرط است.
غسل
غُسل عملی عبادی در فقه اسلامی است به معنای شستن تمامی بدن از سر تا پا با کیفیتی خاص.
عضو
عضو به جزئی از بدن انسان گفته می شود.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*