) مستأجر حق واگذاری مغازه به غیر را ندارد. به مدت پنج سال هر دو طرف، مالک و مستأجر با رضایت کامل رابطه ی استیجاری خود را ادامه می دهند. مستأجر کرایه خود را می دهد و مالک دریافت می کند. در سال پنجم مجددا اجاره نامه ای جدید با همان سه شرط بالا تنظیم می گردد. فقط مبلغ کرایه از هزار تومان به هزار و دویست تومان افزایش می یابد. شروع قرارداد جدید سال شصت و سه بوده است. پانزده سال قبل، پس از پایان مدت سه ساله یعنی سال سررسید اجاره، صاحب مغازه با پرداخت مبلغ مورد رهن خواستار تخلیه مغازه و گرفتن مغازه های خود می شود. مستأجر از تخلیه مغازه خودداری می کند و چون صاحب مغازه از ادامه ی رابطه ی استیجاری رضایت نداشته است، اجاره ی ماهیانه را به حساب صندوق دادگستری واریز می نماید. صاحب مغازه دوازده سال است این کرایه را نگرفته است. بفرمایید: 1) پس از پایان سه سال (سررسید اجاره)، بدون رضایت صاحب مغازه، تصاحب در آن شغل حلال است یا حرام؟ 2) آیا این تصرّف غاصبانه می باشد یا خیر؟ 3) آیا شرعا مستأجر برای تخلیه مغازه حق درخواست سرقفلی یا پیشینه کسب از صاحب مغازه را دارد؟ 4) اگر پس از پایان مدّت اجاره، مستأجر وجهی به عنوان سرقفلی یا پیشینه کسب از شخصی که محل را باشرایط فوق الذکر به او اجاره داده بگیرد، حلال است یا حرام؟ 5) اگر مستأجر که مدت اجاره اش گذشته است، بدون رضایت صاحب مغازه، دکان را در اختیار فرد دیگری قرار دهد و مقداری سرمایه در اختیار او قرار دهد که کاسبی کند (مستأجر اوّلی مدت اجاره اش تمام شده و در مغازه حضور ندارد) آیا توقّفش در آن محل حرام و غصبی است؟ 6) اگر مالک رضایت نداشت و مستأجر پس از پایان سررسید اجاره، مغازه را خالی نکرد و مالک به دادگستری شکایت کرد و دادگستری بر اساس قوانین، حکم داد که مستأجر در مغازه بماند، آیا این توقّف در مغازه بدون رضایت مالک حرام و توقّفش غصبی است؟ ج. اگر پولی نگرفته و مدّت اجاره سرآمده، مالک حق دارد درخواست تخلیه کند.
دو باب مغازه به صورت رهن و اجاره، بیست سال قبل کرایه داده می شود. از بابت رهن مبلغ سی هزار تومان و از بابت کرایه ماهیانه هزارتومان تعیین می شود و با شرایط ذیل اجاره داده می شود.
الف) مدت اجاره سه سال تمام است.
ب) پس از پایان مدت سه ساله، مستأجر ملزم به تخلیه و تحویل مغازه ها می باشد که در برابر اخذ مبلغ مورد رهن، مغازه ها را صحیح و سالم و بدون عذر و بهانه تحویل دهد (مالک وجهی به عنوان سرقفلی یا پیشینه حقّ کسب و پیشه از مستأجر دریافت نکرده است).
) مستأجر حق واگذاری مغازه به غیر را ندارد.
به مدت پنج سال هر دو طرف، مالک و مستأجر با رضایت کامل رابطه ی استیجاری خود را ادامه می دهند. مستأجر کرایه خود را می دهد و مالک دریافت می کند. در سال پنجم مجددا اجاره نامه ای جدید با همان سه شرط بالا تنظیم می گردد. فقط مبلغ کرایه از هزار تومان به هزار و دویست تومان افزایش می یابد. شروع قرارداد جدید سال شصت و سه بوده است. پانزده سال قبل، پس از پایان مدت سه ساله یعنی سال سررسید اجاره، صاحب مغازه با پرداخت مبلغ مورد رهن خواستار تخلیه مغازه و گرفتن مغازه های خود می شود. مستأجر از تخلیه مغازه خودداری می کند و چون صاحب مغازه از ادامه ی رابطه ی استیجاری رضایت نداشته است، اجاره ی ماهیانه را به حساب صندوق دادگستری واریز می نماید. صاحب مغازه دوازده سال است این کرایه را نگرفته است. بفرمایید:
1) پس از پایان سه سال (سررسید اجاره)، بدون رضایت صاحب مغازه، تصاحب در آن شغل حلال است یا حرام؟
2) آیا این تصرّف غاصبانه می باشد یا خیر؟
3) آیا شرعا مستأجر برای تخلیه مغازه حق درخواست سرقفلی یا پیشینه کسب از صاحب مغازه را دارد؟
4) اگر پس از پایان مدّت اجاره، مستأجر وجهی به عنوان سرقفلی یا پیشینه کسب از شخصی که محل را باشرایط فوق الذکر به او اجاره داده بگیرد، حلال است یا حرام؟
5) اگر مستأجر که مدت اجاره اش گذشته است، بدون رضایت صاحب مغازه، دکان را در اختیار فرد دیگری قرار دهد و مقداری سرمایه در اختیار او قرار دهد که کاسبی کند (مستأجر اوّلی مدت اجاره اش تمام شده و در مغازه حضور ندارد) آیا توقّفش در آن محل حرام و غصبی است؟
6) اگر مالک رضایت نداشت و مستأجر پس از پایان سررسید اجاره، مغازه را خالی نکرد و مالک به دادگستری شکایت کرد و دادگستری بر اساس قوانین، حکم داد که مستأجر در مغازه بماند، آیا این توقّف در مغازه بدون رضایت مالک حرام و توقّفش غصبی است؟
ج. اگر پولی نگرفته و مدّت اجاره سرآمده، مالک حق دارد درخواست تخلیه کند.
- [آیت الله جوادی آملی] مالکی مغازه خود را به مدت سه سال با اخذ مبلغی به عنوان سرقفلی از مستاجر به وی اجاره میدهد. بیست روز پس از عقد اجاره مذکور، مالک با کتمان اینکه مبلغی به عنوان سرقفلی دریافت کرده و با بیان اینکه مغازه صرفاً در اجاره مستاجر است؛ مغازه یاد شده را به شخص دیگری میفروشد و تمامی ثمن آن را دریافت و متعهد میشود ظرف چهار ماه رضایت مستاجرین را اخذ و مغازه را تخلیه شده تحویل خریدار نماید. فروشنده به تعهد خود عمل نمیکند تا اینکه پس از انقضاء مدت اجاره مغازه تخلیه و تحویل خریدار میشود. مرقوم فرمایید مستاجر برای دریافت مبلغ سرقفلی خود به کدام یک از مالکین میتواند مراجعه نماید مالک اولیه (فروشنده) که مغازه را به مستاجر اجاره داده و وجهی از بابت سرقفلی از وی دریافت کرده و یا اینکه به مالک جدید (خریدار) که از سرقفلی مستاجر بیخبر بوده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] این جانب سرقفلی یک باب مغازه را خریداری نموده ام. اخیراً به علّت تغییر شغل، موجر اقدام به شکایت نموده و موفّق به اخذ صدور حکم تخلیه توسّط دادگاه به استناد قانون روابط موجر و مستأجر، تصویب سال 1356 گردیده است. مادّه 14 بند 7 این قانون می گوید: (در صورت صدور حکم تخلیه به دلیل تغییر شغل کمترین وجهی به صاحب سرقفلی یا حقّ کسب و پیشه تعلّق نمی گیرد!) آیا این حکم عادلانه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی یک باب مغازه در سال 1360 (ه-. ش) به مبلغ معلومی طبق قرارداد منعقده فیما بین مالکین و خریدار به سرقفلی خریده و مبلغ قرارداد آن روز را پرداخت نموده است. در پایین قرارداد عبارت ذیل آمده است (مورد معامله سرقفلی و حقّ اولویّت و انتقال به دیگری است ولی باید در موقع فروش رضایت مالکین اصلی را طبق قانون سرقفلی از سود مورد معامله جلب نماید و در ضمن اجاره از زمان تحریر لغایت دو سال تمام به مبلغ ماهیانه یکصد تومان منظور و مقرر گردید) با توجّه به شرایط ذکر شده فوق: الف) آیا مالکین یا مالک از نظر شرعی میتواند بدون رسیدن به توافق با صاحب سرقفلی مبلغ مال الاجاره را هر سال افزایش دهد؟ ب) در صورت افزایش فرق بین سرقفلی و اجاره چه خواهد بود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مستأجر در ضمن عقد اجاره (مثلاً یک ساله) شرط کند که پس از پایان مدّت اجاره، موجر مبلغ اجاره را افزایش ندهد، و حقّ اخراج او را نداشته باشد، و هر ساله آن محل را به مبلغ مذکور به وی اجاره دهد؛ بفرمایید : الف) آیا این شرط صحیح است؟ یا چون مطابق این شرط، مستأجر پس از پایان مدّت اجاره در هر سال، میتواند موجر را ملزم به ایجاب برای سال بعد کند و معلوم نیست مستأجر تا چند بار میخواهد مالک را ملزم به این کار کند، شرط مذکور به نوعی مجهول و فاسد است؟ ب) در صورت صحیح بودن شرط، آیا با توجّه به نرخ بالای تورّم و سقوط قابل توجّه ارزش پول، خصوصاً پس از گذشت سالهای متمادی؛ آیا مالک میتواند در قرارداهای بعدی به میزان تورّم، بر اجاره بیافزاید، یا این که شرط مذکور مانع است؟
- [آیت الله اردبیلی] شخص (الف) منزلش را به شخص (ب) به مبلغ 150 میلیون تومان میفروشد و شرط تحویل منزل را پرداخت کل ثمن قرار میدهد . شخص (ب) صرفاً 50 میلیون تومان میپردازد و شخص (الف) نیز منزل را تحویل نمیدهد و خود در آن ساکن است. بعد از دو سال شخص (ب) بدون پرداخت مابقی ثمن تقاضای اجرتالمثل ایام سکونت شخص (الف) را مینماید. در این شرایط 1– شخص (ب) حق مطالبه اجرتالمثل را دارد یا خیر؟ 2– شخص (الف) میتواند درخواست کند که الباقی ثمن پرداخت نشده را در تعیین میزان اجرتالمثل محاسبه نمایند؟ مثلاً در عرف بازار اگر منزلی دارای اجرتالمثل 1 میلیون تومان در ماه باشد؛ اگر مستأجر ابتداءً به مالک 20 میلیون تومان رهن یا قرضالحسنه دهد عرف بازار مبلغ اجرتالمثل را در همان منزل 400 هزار تومان معین میکند.