2) اینجانب گاوی داشتم شاخ گاو را تیز کردم که با گاوهای دیگر بجنگد تا غالب آید، از قضا برادرم برای رفع تشنگی حیوان، لگن را پر از آب کرد. گاو از لگن آب می خورد، در حالی که او نشسته بود و نگاه می کرد. حیوان پس از سر بلند کردن، شاخ زد و چشم برادرم از حدقه بیرون آمد. آیا اینجانب (صاحب گاو) مسؤول شرعی هستم و دیه و غرامتی به ذمّه ام تعلّق می گیرد؟
احتیاطا مصالحه کنید.
عنوان سوال:
2) اینجانب گاوی داشتم شاخگاو را تیز کردم که با گاوهای دیگر بجنگد تا غالب آید، از قضا برادرم برای رفعتشنگی حیوان، لگن را پر از آب کرد. گاو از لگن آب می خورد، در حالی که او نشسته بود و نگاه می کرد. حیوان پس از سر بلند کردن، شاخ زد و چشم برادرم از حدقه بیرون آمد. آیا اینجانب (صاحب گاو) مسؤول شرعی هستم و دیه و غرامتی به ذمّه ام تعلّق می گیرد؟
تشنگى حالت غریزى احساس نیاز به آب است ،که در ابواب مختلف فقه آمده است. از تشنگی به مناسبت در بابهاى طهارت، صوم، اطعمه و اشربه و قضاء سخن رفته است.
حیوان
حیوان، واژه ای عربی که بر هرگونه ذی روح اطلاق می شود و انسان را نیز، که او را حیوان ناطق میخوانند، در بر می گیرد. [۱] [۲] [۳]در منابع دینی و متون فقهی این واژه غالباً به موجود ذی روحِ فاقد خرد و تعقل اطلاق شده است که معادل آن در زبان فارسی کنونی جانور است.
حدقه
شاخ
شاخ از جمله الفاظی است که در بعض ابواب فقه بکار رفته است.
قضا
انجام عمل بعد از سپری شدن وقت مخصوص آن را قضا گویند.
گاو
شتر، گاو و گوسفند را بهیمة الانعام گویند.
دیه
دیه دارای دو معنی لغوی_ به معنای راندن و رد کردن _و اصطلاحی_ به معنای مالی که در صورت وقوع جنایت باید ادا شود_ است و از آن در معنی اصطلاحی به خون بها و دیه مقدَّر نیز تعبیر می شود.
ذمه
ذمّه از ماده «ذَمَمَ» به معنی عهد، کفالت، امان، حرمت، حق و ضمان میباشد. [۱] [۲] [۳]
رفع
رَفع به معنی منع از استمرار وجود یک شیء است.
تیز
تیز به آلتی گفته میشود که صفت برندگی دارد و در مقابل کند به کار میرود. از آن به مناسبت در باب صید و ذباحه و قصاص سخن رفته است.
چشم
چشم از اعضای بدن است که دارای قوه بینایی بوده , از آن در بابهاى طهارت، صلات، صوم، حج، اطعمه و اشربه، قصاص و دیات سخن رفته است.
اب
آب، تنها مایعی که در احکام اسلامی جزو پاک کنندههای نجاست است. وضو و غسل نیز فقط با آب صحیح است، چنانکه بعضی از اشیاء متنجس نیز فقط با آب پاک میشوند.
پر
پر همان تن پوش پرندگان است و از آن به مناسبت در بابهاى طهارت، صلات، و حج آمده است.