ج: در صورتی که افرادی مستحقّ و شایسته باشند اشکال ندارد.
: بلی می تواند .
: بلی می تواند .
عنوان سوال:
ج: در صورتی که افرادی مستحقّ و شایسته باشند اشکال ندارد.
پاسخ:
: بلی می تواند .
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- ج: جواب سؤال 2 - در صورتی که در موقع عقد به مهر السّنه رضایت داده است فقط استحقاق مهر السنّه را دارد.
- گاه مشاهده میشود غیر از سرایدار افرادی چه معلّمین و غیره که محل سکونت ندارند در مدرسه اسکان مییابند و از امکاناتِ دولتی آن مدرسه استفاده میکنند آیا اشکال دارد یا خیر؟
- افرادی دعانویس هستند و بیماران و افرادی که از همه جا دستشان بریده شده پیش این گروه می روند ، آیا چنین چیزی در اسلام وجود دارد ؟
- آیا افرادی از فرقه اهل حق میتوانند اقامه قسامه نمایند؟
- زنی که بکارت وی در اثر زایمان ناشی از تلقیح مصنوعی (اعم از تلقیح نطفه همسر یا غیر همسر) ازاله شده است مستحق تمام مهر یا مهر المثل است یا مستحق نصف مهر؟
- ج: 4- در فرض مسأله تکلیف شرعی از وصی ساقط است.
- ج: اگر منظور واقف استفاده از آنها برای خودِ مسجد بوده، اجاره آنها جایز نیست.
- ج - در فرض فوق، آیا جانی علاوه بر دیه، تعزیر نیز میشود؟
- ج- اگر یک دختر و یک پسر از نطفه مصنوعی و در رحم مصنوعی پدید آیند؟
- ج: 2- قید و شرط هر عقدی در صورتی اعتبار دارد که در ضمن عقد ذکر شود و چون در فرض سؤال در ضمن عقد صلح قیدی ذکر شده است صلح بدون قید و شرط نافذ است و شرطی که در وصیّت نامه ذکر شده است صلح را مقید نمیکند
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا میشود زکات فطره را به افرادی، مانند فرزند، زن، پدر یا مادر (اگر مستحقّ باشند) داد یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: اشکال ندارد.
- [آیت الله خامنه ای] ج: اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا میشود زکات فطره را به افرادی، مانند فرزند، زن، پدر یا مادر (اگر مستحقّ باشند) داد یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: با فرض ممنوع بودن، اشکال دارد.
- [آیت الله خامنه ای] آیا این عمل در صورتی که زن و مرد، همسر هم باشند، جایز است؟ ج) عمل مزبور فی حد نفسه اشکال ندارد. س: اگر این کار مستلزم نگاه کردن به عورت غیر یا لمس آن باشد، جایز است؟ ج) جایز نیست. س: در صورتی که بدون این راه بچه دار نشوند، وظیفه چیست؟
- [سایر] بستن شیر آب در حال وضو چه حکمی دارد؟<BR> همه مراجع: اشکال ندارد.( امام، استفتاءات، ج 1، س 34؛ العروة الوثقی، ج 1، افعال الوضو، م 43؛ نوری، استفتاءات، ج 2، س 43؛ خامنهای، اجوبة، س 112.)
- [سایر] چرا انسان با ازدواج، یکی دیگر را – غیر خدا - در قلبش جای می دهد؟ در صورتی که فقط خداوند است که شایسته عشق ورزیدن است.
- [آیت الله خامنه ای] ج: اگر انداختن آنها در نهرها و جویبارها از نظر عرف اهانت محسوب نشود، اشکال ندارد.
- [آیت الله خامنه ای] ج: دیدن وگوش دادن به آنها توسط مأمورین نظارت، در مقام انجام وظیفه قانونی به مقدار ضرورت اشکال ندارد، ولی باید از قصد لذت و ریبه احتراز کنند و واجب است افرادی که برای نظارت و بررسی گمارده می شوند از جهت فکری و روحی زیر نظر و راهنمایی مسئولین باشند.
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر در شهر خودش مستحّق پیدا شود ، باز هم می تواند خمس را به شهر دیگر ببرد و به مستحّق برساند ، ولی مخارج بردن آن را باید از خودش بدهد و در صورتی که خمس از بین برود ، اگر چه در نگهداری آن کوتاهی نکرده باشد ، ضامن است .
- اگر فروشنده بجای جنسی که قرار داد کرده ، جنس دیگری بدهد ، در صورتی که مشتری راضی شود اشکال ندارد .
- اگر انسان بدون قصد لذّت به آن قسمت از بدن زنهای کافر که معمولاً نمی پوشانند نگاه کند در صورتی که نترسد به حرام بیفتد ، اشکال ندارد .
- اگر امام یا ماموم بخواهد نمازی را که به جماعتخوانده دوباره با جماعت بخواند ، در صورتی که جماعت دوم و اشخاص آن غیر از اول باشد اشکال ندارد .
- اگرمقداری خرما یا انگورتازه دارد که خشک آن به اندازة نصاب می شود ، چنانچه به قصد زکوه از تازة آن به قدری به مستحق بدهد که اگر خشک شود به اندازة زکوتی 0 باشد که بر او واجب است ، اشکال ندارد .
- کسی أه ازو مستحّق طلبکار است و می خواهد طلب جود را بابت خمس حساب کند بنابر احتیاط مستحّب بأید خمس را به او بدهد و بعد مستحّق بابت بدهی خود به او برگرداند . و می تواند ذمّة بدهکار را بدون این کار بابت خمس بریء نماید .
- اگر جای ماموم بلندتر از جای امام باشد در صورتی که بلندی به مقدار متعارف زمان قدیم باشد مثل آنکه امام در صحن مسجد و ماموم در پشت بام بایستد اشکال ندارد ولی اگر مثل ساختمانهای چند طبقة این زمان باشد ، جماعت اشکال دارد .
- وضو گرفتن از حوض مدرسه ای که انسان نمی داند آن حوض را برای همة مردم وقف کرده اند یا برای محصلین همان مدرسه ، در صورتی که معمولا مردم از آب آن وضو بگیرند ، اشکال ندارد .
- اگر مسجد رابرای روضه خوانی چادر بزنند و فرش کنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای در آن ببرند ، در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نماز واندن نشود ، اشکال ندارد .
- فروختن خیار و بادنجان و سبزیها و مانند اینها که سالی چند مرتبه چیده می شود ، در صورتی که ظاهر و نمایان شده باشد و معیّن کنند که مشتری در سال چند دفعه آن را بچیند ، اشکال ندارد .
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است انسان رعایت ادب کند و جلوتر از قبر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و امام(علیه السلام)، نماز نخواند و در صورتی که نماز خواندن هتک و بی احترامی باشد حرام است و نماز هم اشکال دارد، در غیر این صورت نماز باطل نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در شهر خودش مستحق پیدا شود در صورتی که موجب اهمال در ادای خمس نباشد باز هم می تواند خمس را به شهر دیگر ببرد و به مستحق برساند ولی مخارج بردن ان را باید از خودش بدهد و در صورتی که خمس از بین برود اگر چه در نگهداری ان کوتاهی نکرده باشد ضامن است
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحق نمی تواند خمس را بگیرد و به مالک ببخشد در صورتی که ان بخشش موجب تضییع حق امام علیه السلام و سادات باشد و در غیر این صورت مانعی ندارد مانند ان که کسی مقدار زیادی خمس بدهکار است و فقیر شده است و می خواهد مدیون اهل خمس نباشد اگر مستحق راضی شود که خمس را از او بگیرد و به او ببخشد اشکال ندارد
- [آیت الله سیستانی] بعد از جداکردن زکات لازم نیست فوراً آن را به مستحق بدهد ، و اگر برای غرض عقلائی تأخیر بیاندازد ، اشکال ندارد .
- [آیت الله اردبیلی] هنگام تلاوت قرآن شایسته است انسان به آن گوش دهد و از صحبت کردن پرهیز کند؛ بلکه در صورتی که بیاحترامی و هتک به قرآن باشد صحبت کردن جایز نیست، ولی اگر کسی چیزی بپرسد میتواند جواب او را بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که میتواند زکاْ را به مستحقّ برساند، اگر زکاْ را ندهد چنانچه دادن زکاْ را به قدری تأخیر انداخته که نمیگویند فوراً داده است بنابر احتیاط واجب، باید عوض آن را بدهد و اگر به این مقدار تأخیر نینداخته مثلاً دو سه ساعت تأخیر انداخته و در همان دو سه ساعت تلف شده، در صورتی که مستحقّ حاضر نبوده، چیزی بر او واجب نیست و اگر مستحقّ حاضر بوده، بنابر احتیاط واجب باید عوض آن را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] مستحق نمیتواند خُمس را بگیرد و به مالک ببخشد؛ ولی کسی که مقدار زیادی خُمس بدهکار است و فقیر شده و امید دارا شدن او نیز نمیرود و میخواهد مدیون اهل خمس نباشد، اگر مستحق راضی شود که خمس را از او بگیرد و به او ببخشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] مستحق نمیتواند خمس را بگیرد و به مالک ببخشد، ولی کسی که مقدار زیادی خمس بدهکار است و فقیر شده و میخواهد مدیون اهل خمس نباشد، اگر مستحق راضی شود که خمس را از او بگیرد و به او ببخشد، اشکال ندارد.
- [امام خمینی] مستحق نمی تواند خمس را بگیرد و به مالک ببخشد، ولی کسی که مقدار زیادی خمس بدهکار است و فقیر شده و امید چیز دار شدنش هم نمی رود و می خواهد مدیون اهل خمس نباشد، اگر مستحق راضی شود که خمس را از او بگیرد و به او ببخشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] مستحق نمیتواند خمس را بگیرد و به مالک ببخشد، ولی کسی که مقدار زیادی خمس بدهکار است و فقیر شده و امید ثروتمند شدنش هم نمیرود و میخواهد مدیون اهل خمس نباشد، اگر مستحق راضی شود که خمس را از او بگیرد و به او ببخشد، اشکال ندارد.