پاک شدن
آیا شیره یا شربت نجس قابل پاک شدن می باشند یا نه؟
خیر، قابل پاک شدن نیستند، مگر آنکه آنها را در آب کر بریزند یا به آب شیر متصل کنند و آنقدر آب در آنها داخل شود که مستهلک شوند به طوری که به آنها آب مطلق بگویند که در این صورت پاک و خوردن آنها بی اشکال است.
خیر، قابل پاک شدن نیستند، مگر آنکه آنها را در آب کر بریزند یا به آب شیر متصل کنند و آنقدر آب در آنها داخل شود که مستهلک شوند به طوری که به آنها آب مطلق بگویند که در این صورت پاک و خوردن آنها بی اشکال است.
پاسخ:
خیر، قابل پاک شدن نیستند، مگر آنکه آنها را در آب کر بریزند یا به آب شیر متصل کنند و آنقدر آب در آنها داخل شود که مستهلک شوند به طوری که به آنها آب مطلق بگویند که در این صورت پاک و خوردن آنها بی اشکال است.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا شربت و دوغ نجس قابل تطهیرند؟
- دودِ نفت نجس یا دود چوب و چیزهای نجس دیگر پاک است یا نه؟
- آیا آرد، خمیر و شیر نجس قابل پاک شدن هستند؟
- آیا فرش یا ظرف نجس زیر باران پاک می گردد؟
- شخصی دو لباس داشته که یکی پاک و دیگری نجس بوده و اشتباهاً لباس نجس را پوشیده، به اعتقادِ اینکه لباسِ پاک را پوشیده و نماز خوانده است، بعداً معلوم شده اشتباه کرده، نماز او چه حکمی دارد؟
- اگر دست انسان تا آرنج نجس باشد و برای خوردن غذا دستش را با آب قلیل تا مچ آب بکشد، آیا تا مچ دست پاک می شود یا بخاطر اتصال به بالای دست که نجس است قابل پاک شدن نیست؟
- آفتاب اگر به وسیله آئینه به جای نجس بتابد و منعکس شود، آیا پاک کننده است؟
- بند لباس نجس شده است آیا آفتاب آن را پاک می کند؟
- کسی لباسش را که نجس بود شست و یقین به پاک شدن آن پیدا کرد و نماز خواند بعد فهمید که پاک نشده، آیا نمازش صحیح است؟
- لباس نجس بعد از ازاله نجاست، در ظرف آب قلیل که از طریق شیر متصل به آب کرّ است زده می شود، آیا پاک می گردد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خامنه ای] چگونه می توان عسل، شیره و مانند آن را که در آن نجاستی افتاده پاک نمود؟
- [آیت الله بهجت] شیره یا سکنجبین نجس شده را چگونه باید تطهیر نمود تا قابل مصرف شود؟
- [آیت الله بروجردی] شیره را در آب انگور جوش آمده قبل از ثلثان شدن بریزند، آیا بعد از به ثلثان رسیدن پاک میشود یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شیره را با آب انگور مخلوط کنیم و بجوشانیم، شیره جدیدی که به دست میآید، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] شخصی نذر کرده هر سال در عاشورا به عزاداران شربت بدهد، اگر عاشورا مصادف با زمستان سرد شود و دوران فصل مصرف شربت در نزد مردم مطلوب نباشد، آیا می تواند نذر خود را عوض کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تولید، فروش و استفاده از شربت ترک اعتیاد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تولید، فروش و استفاده از شربت ترک اعتیاد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] حکم شیره ی انگور که از جوشاندن آب انگور (با ذهاب ثلثین) به همراه خاک مخصوص به دست می آید و رنگ آن تقریبا قهوه ای و غلیظ است چیست؟ آیا خاک که همراه آن است پاک می باشد؟
- [آیت الله بروجردی] در دهات مرسوم است که در موقع شیره پختن وقتی که دیگ به جوش میآید قدری روغن از برای تلف نشدن میان دیگ میریزند، آیا بعد از ذهاب ثلثین پاک میشود یا خیر؟
- [آیت الله بروجردی] در موقع شیره کردن آب انگور مقداری خاک در آن میریزند و جوش میآید، بعد که ثُلثان شد آن را صاف میکنند، آیا به ثُلثان شدن پاک میشود یاخیر؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- آبی که پاک بوده و معلوم نیست نجس شده یا نه، پاک است. و آبی که نجس بوده و معلوم نیست پاک شده یا نه، نجس است.
- اگر خود انسان یقین کند که چیزی که نجس بوده پاک شده است یا دو عادل به پاک شدن آن خبر دهند، آن چیز پاک است. و همچنین است اگر کسی که چیز نجس در اختیار اواست بگوید آن چیز پاک شده، یا مسلمانی چیز نجس را آب کشیده باشد، اگرچه معلوم نباشد درست آب کشیده یا نه آن چیز پاک است.
- تبعیّت آن است که چیز نجسی به واسطه پاک شدن چیز نجس دیگر پاک شود.
- اگر جایی از بدن یا لباس را با آب قلیل آب بکشند، اطراف آنجا که متّصل به آن است و معمولاً موقع آب کشیدن آن جا نجس می شود در صورتی که آبی که برای پاک شدن محل نجس می ریزند به آن اطراف جاری شود با پاک شدن محلّ نجاست پاک می شوند. و همچنین است اگر چیز پاکی را پهلوی چیز نجس بگذارند و روی هردو آب بریزند; مثلاً اگر برای آب کشیدن یک انگشت نجس، روی همه انگشتها آب بریزند و آب نجس به همه آنها برسد، بعد از پاک شدن انگشت نجس، تمام انگشتها پاک می شود.
- چیز نجسی که انسان شک دارد پاک شده یا نه، نجس است، و چیز پاک را اگر شک کند نجس شده یا نه، پاک است. و اگر هم بتواند نجس بودن یا پاک بودن آن را بفهمد لازم نیست تحقیق کند.
- آب کر با چهار شرط، چیز نجس را پاک می کند. اوّل: مطلق باشد، پس آب مضاف مانند گلاب و عرق بید، چیز نجس را پاک نمی کند. دوّم: پاک باشد. سوّم: وقتی چیز نجس را می شویند آب بو یا رنگ یا مزه نجاست نگیرد. چهارم: بعد از آب کشیدن چیز نجس، عین نجاست در آن نباشد و اگر آب قلیل باشد علاوه بر این چهار شرط، شرطهای دیگری هم دارد که بعداً ذکر می شود.
- اگر ذرّه ای نجاست به آب مضاف برسد نجس می شود، ولی چنانچه آب مضاف از بالا روی چیز نجس بریزد، مقداری که به چیز نجس رسیده نجس، و مقداری که بالاتر از آن است پاک می باشد. مثلاً اگر گلاب را از گلابدان روی دست نجس بریزند، آنچه به دست رسیده نجس، و آنچه به دست نرسیده پاک است، و نیز اگر مثل فواره با فشار از پایین به بالا برود اگر نجاست به بالا برسد، پائین آن نجس نمی شود.
- آفتاب حصیر نجس را پاک می کند و همچنین درخت و گیاه به واسطه آفتاب پاک می شود.
- اگر بر فرش پاکی که روی زمین نجس است باران ببارد و بر زمین نجس جاری شود، فرش نجس نمی شود و زمین هم پاک می گردد.
- اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هردو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد، چیز پاک نجس می شود، و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد، چیزی که پاک بوده نجس نمی شود.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مظاهری] هرگاه شیره و روغن روان باشد همین که یک نقطه از آن نجس شد تمام آن نجس میشود. ولی اگر روان نباشد فقط محل ملاقات نجس میشود.
- [امام خمینی] هرگاه شیره و روغن روان باشد، همین که یک نقطه از آن نجس شد تمام آن نجس می شود ولی اگر روان نباشد، نجس نمی شود.
- [آیت الله نوری همدانی] هرگاه شیره و روغن روان باشد ، همین که یک نقطه از آن نجس شد تمام آن نجس میشود، ولی اگر روان نباشد همان نقطه ای که نجس یا متنجس به آن اصابت کرده،نجس است و اگر آن را با مقداری از اطرفش بردارند ، بقیّه پاک است .
- [آیت الله سبحانی] هرگاه شیره و روغن روان باشد همین که یک نقطه از آن نجس شد، تمام آن نجس می شود ولی اگر روان نباشد نجس نمی شود. فقط جایی که نجاست به آن رسیده، نجس می باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شیره یا روغن و مانند آن روان باشد، به محض این که یک نقطه از آن نجس شد، تمام آن نجس میشود ولی اگر روان نباشد، فقط نقطهای که نجاست به آن رسیده نجس میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر گاه شیره و روغن و مانند اینها طوری باشد که اگر مقداری از آن را بردارند جای آن خالی نمی ماند همین که یک نقطه از آن نجس شد، تمام آن نجس می شود. ولی اگر طوری باشد که جای آن در موقع برداشتن خالی بماند، اگر چه بعد پر شود، فقط جایی که نجاست به آن رسیده نجس می باشد. پس اگر فضله موش در آن بیفتد جایی که فضله افتاده نجس، و بقیه پاک است.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه شیره و روغن و مانند اینها طوری باشد که اگر مقداری از ان را بردارند جای ان خالی نمی ماند همین که یک نقطه از ان نجس شد تمام ان نجس می شود ولی اگر طوری باشد که جای ان در موقع برداشتن خالی بماند اگر چه بعد پر شود فقط جایی که نجاست به ان رسیده نجس می شود پس اگر مثلا فضله موش در ان بیفتد جایی که فضله افتاده نجس و بقیه پاک است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هر گاه شیره و روغن و مانند اینها طوری باشد که اگر مقداری از آن را بردارند جای آن خالی نمی ماند؛ همین که یک نقطه ای از آن نجس شد؛ تمام آن نجس می شود. ولی اگر طوری باشد که جای آن در موقع برداشتن خالی بماند؛ اگرچه بعد پر شود؛ فقط جائی که نجاست به آن رسیده نجس می باشد. پس اگر فضله موش در آن بیفتد جائی که فضله افتاد نجس و بقیه پاک است.
- [آیت الله بروجردی] هر گاه شیره و روغن و مانند اینها طوری باشد که اگر مقداری از آن را بردارند جای آن خالی نمیماند، همین که یک نقطهی از آن نجس شد، تمام آن نجس میشود، ولی اگر طوری باشد که جای آن در موقع برداشتن خالی بماند اگر چه بعد پُر شود فقط جایی که نجاست به آن رسیده نجس میباشد، پس اگر فضلهی موش در آن بیفتد، جایی که فضله افتاده نجس و بقیة پاک است.
- [آیت الله خوئی] هرگاه شیره و روغن و مانند اینها طوری باشد که اگر مقداری از آن را بردارند جای آن خالی نمیماند، همین که یک نقطه از آن نجس شد، تمام آن نجس میشود. ولی اگر طوری باشد که جای آن در موقع برداشتن خالی بماند اگرچه بعد پر شود، فقط جایی که نجس به آن رسیده نجاست میباشد، پس اگر فضلة موش در آن بیفتد جایی که فضله افتاده نجس و بقیه پاک است.