پاک شدن
آیا بعد از پاک شدن بدن در حمام یا دستشویی قسمتهای داخلی آن مکانها نیز پاک می شود؟
موارد مختلف است.
موارد مختلف است.
پاسخ:
موارد مختلف است.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- افراد بیمار و معلولی که نمی توانند بدن و لباس احرام خود را پاک نگهدارند، برای طواف و نماز طواف چه باید بکنند؟
- جنازه ای را به جهت عذری، به جای غسل، تیمم بدل از غسل داده اند، آیا مسّ آن پس از تیمم موجب غسل مسّ میت می شود؟ و با تیمم بدن میت پاک می شود یا خیر؟
- سر حیوانی را بریده اند و حیوان هم مرده است، سپس معلوم می شود که مقداری از اوداج اربعه، مثلا ربع یا ثلث یا نصف یا کمتر یا بیشتر در بدن باقی مانده است آیا پاک است و خوردن آن جایز است یا نه؟
- شرکتی در نظر دارد فاضلابهای ناشی از خط تولید نوشابه (شامل آبهای شستشو و آبکشی کف سالنها و دستگاهها) را به همراه فاضلابهای بهداشتی (ناشی از حمامها و دستشویی ها) را تصفیه کند، در تصفیه خانه جریان مخلوط فاضلاب صنعتی و انسانی مراحل مختلف را طی می کند و در مرحله اصلی تبدیل به حالتی خواهد شد که با حالت اولیه فاضلاب تصفیه نشده کاملاً متفاوت است و مایعی ایجاد می شود که حالت آب مضاف را دارد. در ادامه خط تصفیه با جداسازی مایع مذکور دو فاز ایجاد می شود که یک فاز آن کاملاً زلال و شبیه آب معمولی بدون رنگ و بو و بدون آثار آلودگی است و فاز دیگر آن تغلیظ شده به اول تصفیه خانه برگشت داده می شود، چنانچه آب خروجی از تصفیه خانه دارای مشخصات ظاهری آب معمولی باشد آیا پاک است یا خیر؟ و در صورت منفی بودن پاسخ آیا اتصال آن با آب جاری یا کر و باران می تواند حکم بر پاکی کل آن بدهد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] دیوار حمام یا دستشویی که نَم دارند و در مجاورت فاضلابِ نجس هستند، نجس محسوب می شوند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا میتوان با عمل جراحی مثل عمل بینی صورت یا قسمتهای دیگر بدن را زیبا ساخت؟
- [آیت الله بهجت] آیا لمس و نظر اعضای داخلی بدن نامحرم، مانند اعضای ظاهریه حرام است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اعضای داخلی بدن دارای دیه مقرّر و معیّن هستند، یا ارش دارند؟
- [سایر] حکم پیوند اعضای خارجی و داخلی از بیمار مرگ مغزی به بدن افراد نیازمند، چیست؟
- [آیت الله سیستانی] ترشحات آب کر بعد از برخورد به کاسه دستشوئی پاک است یا نجس ؟
- [سایر] به خاطر استمنا بر من غسل جنابت، واجب شده بود، بول کردم و بعد از غسل از حمام خارج شدم اما وقتی به دستشویی رفتم، بر روی لباس زیر، رطوبتی دیدم که شک کردم نکند منی باشد؛ بعد از بول دیدم که مجرای ادرار لزج شده است. آیا این رطوبت واقعا منی است؟ اگر این طور باشد آیا بدن و لباس هایم نجس است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجّه به این که گوش شامل سه بخش خارجی، میانی و داخلی است، و با عنایت به این که فرموده اند: (از بین بردن مجموع دو گوش دیه کامل دارد.) اوّلا: آیا لاله گوش دیه کامل دارد، یا از بین بردن هر سه قسمت مذکور دیه کامل دارد؟ ثانیاً: در صورت از بین بردن قسمتهای میانی و داخلی تکلیف چیست؟ ثالثاً: منظور از فلج کردن گوش چیست؟ و دیه آن چه مقدار است؟
- [آیت الله اردبیلی] اعضای داخلی بدن شخص زنده که با عمل جراحی جدا میشوند یا اعضای داخلی میّت که به سبب تشریح خارج میشوند، آیا سبب نجاست و وجوب غسل مسّ میّت به جهت تماس با آنها میشوند؟
- [آیت الله بروجردی] بخار متصاعد از آب نجس پاک است یا نه و قطرات که از سقف حمّام گرم میچکد در صورت پاک بودن سقف، احتیاط لازم است یا نه؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر نجاست بدن را در آب کر یا جاری برطرف کنند بدن پاک می شود و بیرون آمدن و دوباره در آب رفتن لازم نیست.
- برای آن که یقین کند هر سه قسمت، یعنی سر و گردن و طرف راست و طرف چپ را کاملاً غسل داده، باید هر قسمتی را که می شوید مقداری از قسمتهای دیگر را هم با آن قسمت بشوید. بلکه احتیاط مستحب آن است که تمام طرف راست گردن را با طرف راست بدن و تمام طرف چپ گردن را با طرف چپ بدن بشوید.
- پوستهای مختصر لب و جاهای دیگر بدن که موقع افتادنشان رسیده، اگرچه آنها را بکنند پاک است.
- لباس نمازگزار باید پاک باشد و اگر کسی عمداً با بدن یا لباس نجس نماز بخواند نمازش باطل است.
- اگر جایی از بدن که عرق دارد نجس شود و عرق از آن جا به جای دیگر برود، هرجا که عرق به آن برسد نجس می شود، و اگر عرق به جای دیگر نرود جاهای دیگر بدن پاک است.
- اگر جایی از بدن میت نجس باشد، باید پیش از آن که آن جا را غسل بدهند، آب بکشند. و احتیاط واجب آن است که تمام بدن میت پیش از شروع به غسل پاک باشد.
- اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون، یا متنجس مثل آب نجس، آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شود بدن آن حیوان پاک می شود. و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی. مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن توی دهان لازم نیست.
- آب لوله های حمّام اگر متّصل به کرّ باشد مثل آب جاری است و آب لوله های ساختمانها اگر متّصل به کرّ باشد چنانچه نجاست به آن برسد تا وقتی بو یا رنگ یا مزه آن به واسطه نجاست تغییر نکند پاک است.
- گوشت و دنبه ای که نجس شده مثل چیزهای دیگر آب کشیده می شود. و همچنین است اگر بدن یا لباس، چربی کمی داشته باشد که از رسیدن آب به آنها جلوگیری نکند، با آب کشیدن پاک می شود.
- سجده و تشهدی را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز، قضای آن را بجا می آورد باید تمام شرائط نماز مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرطهای دیگر را داشته باشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خوئی] برای آن که یقین کند هر دو قسمت، یعنی سر و گردن و بدن را کاملًا غسل داده، باید هر قسمتی را که میشوید مقداری از قسمتهای دیگر را هم با آن قسمت بشوید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای این که یقین کند هر سه قسمت بدن یعنی سر و گردن و طرف راست و طرف چپ را کاملاً غسل داده، حتیاط مستحب آن است که کمی از قسمتهای دیگر را با آن قسمت بشوید.
- [آیت الله بهجت] در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد، مگر اینکه در آنِ واحد هم بدن پاک شود و هم غسل انجام گیرد؛ و در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست، و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد کافی است. ولی پاک بودن تمام بدن قبل از شروع در غسل مطلقاً، موافق احتیاط است.
- [آیت الله علوی گرگانی] برای آن که یقین کند هر سه قسمت یعنی سر وگردن وطرف راست وطرف چپ را کاملاً غسل داده، باید هر قسمتی را که میشوید مقداری از قسمتهای دیگر را هم با آن قسمت بشوید بلکه احتیاط مستحب آن است که تمام طرف راست گردن را باطرف راست بدن وتمام طرف چپ گردن را با طرف چپ بدن بشوید.
- [امام خمینی] برای آنکه یقین کند هر سه قسمت، یعنی سر و گردن و طرف راست و طرف چپ را کاملا غسل داده، باید هر قسمتی را که می شوید مقداری از قسمتهای دیگر را هم با آن قسمت بشوید. بلکه احتیاط مستحب آن است که تمام طرف راست گردن را با طرف راست بدن، و تمام طرف چپ گردن را با طرف چپ بدن بشوید.
- [آیت الله علوی گرگانی] در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد ولی در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد کافیاست.
- [آیت الله مظاهری] در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد ولی در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست. و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد کافی است.
- [آیت الله سبحانی] در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد ولی در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادنِ آن قسمت آب بکشد کافی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد ولی در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد کافی است.
- [امام خمینی] در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد، ولی در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست. و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد، کافی است.