پاک شدن
چیز نجسی را که نمیدانیم توسط بول، نجس شده است یا غیر بول، آیا برای پاک شدن آن، یک بار شستن کافی است یا باید دو بار شسته شود؟
باید مراعات احتیاط را کند و حکم نجسی که نجاستش بیشتر است (بول) را رعایت نماید و آن چیز را دو بار بشوید.
باید مراعات احتیاط را کند و حکم نجسی که نجاستش بیشتر است (بول) را رعایت نماید و آن چیز را دو بار بشوید.
عنوان سوال:
چیز نجسی را که نمیدانیم توسط بول، نجس شده است یا غیر بول، آیا برای پاک شدن آن، یک بار شستن کافی است یا باید دو بار شسته شود؟
پاسخ:
باید مراعات احتیاط را کند و حکم نجسی که نجاستش بیشتر است (بول) را رعایت نماید و آن چیز را دو بار بشوید.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- اگر چیز نجسی مثل بول بچه بدون شستن آن خودش خشک شود، آیا پاک است یا باید آن را شست؟
- حیوان مردهای (مثل مار) که نمیدانیم خون جهنده داشته است یا نه، پاک است یا نجس؟
- اگر قسمتی از بدن انسان مثل پا به ادرار نجس شود برای طهارت چه باید کرد آیا شستن فقط قسمت نجس شده کافی است یا خیر؟
- اگر چیزی را که به بول نجس شده، یک بار بشویند، ولی شستن آن را طول دهند، به طوری که مقدار آب و زمان این یک بار شستن، از دو بار شستن به صورت عادی بیشتر شود، چیز نجس پاک میشود یا نه؟
- آبی که در اختیار مکلّف قرار دارد، فقط برای وضو یا برای شستن بخشی از نجاست بدن یا لباس کافی است. در این جا وضو مقدّم است یا رفع نجاست؟
- با شخصی که نمیدانیم کافر است یا مسلمان، از جهت نجاست و پاکی چگونه برخورد کنیم؟
- اگر قالب یخ، نجس شود و قسمت نجس شده، به تدریج آب شده، از یخ جدا گردد، آیا در پاک شدن یخ کافی است یا این که آب کشیدن هم لازم دارد؟
- اگر بچه ممیّزی که آشنای به احکام است، چیز نجسی را آب بکشد، تطهیر دوباره لازم است یا همان تطهیر اول، کافی است؟
- شستن لباس نجس در لباسشوییهای تمام اتوماتیک که عمل شستن، آب کشیدن و خشک کردن را انجام میدهند چه حکمی دارد؟ آیا لباس نجس با این روش پاک میشود؟
- شستن لباس نجس در لباسشوییهای تمام اتوماتیک که عمل شستن، آب کشیدن و خشک کردن را انجام میدهند چه حکمی دارد؟ آیا لباس نجس با این روش پاک میشود؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] آیا شستن دستها از آرنج تا مچ کافی است ؛ در صورتی که قبلاً دستها را تا مچ شسته باشیم؟
- [آیت الله بهجت] آیا در وضو چون قبلاً دست ها را تا مچ شسته ایم شستن دست ها از آرنج تا مچ کافی است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر لباس های پاک با لباس های نجس با هم در یک آب شسته شوند، لباس های پاک هم نجس می شوند. حال اگر هر دو گروه لباسها به طور درست و صحیح با آب پاک شسته نشوند (و همچنان نجس بمانند) و بواسطه باد خشک شوند، اگر آن لباسهای نجسی که بواسطه شسته شدن همراه لباسهای نجس، نجس شده بودند با یک شیء تر تماس پیدا کنند، آیا آن شیء تر نجس می شود؟
- [سایر] 2 اگر لباس هنگام شستشو هنوز کمی چرک داشته باشد ولی ربطی به نجسی نداشته باشد مثلا چرک شده باشد و بعد نجس شده باشد ابکشی کافی است یا باید چرک هم از بین برود تا پاک شود مرغ یا گوشت های یخ زده که از کشورهای غیر اسلامی در فروشگاههای ایران به فروش میرسد پاک است؟
- [آیت الله خامنه ای] در هنگام تخلّی، مخرج بول با چند مرتبه شستن پاک می شود؟
- [آیت الله بهجت] کسی که عادت او شستن مخرج بول یا غایط و استبرا است، اگر زیاد شک می کند که آیا مخرج بول و غائط را شسته یا استبراء کرده چه کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پای شخصی به بول نجس شود آیا دوبار باید شسته شود و آیا فشار دادن لازم است؟
- [آیت الله بهجت] لباس را با پودر نجسی شسته اند، پس از آب کشیدن کف یا دانه های پودر لا به لای لباس مشاهده شده، آیا لباس هنوز نجس است؟
- [سایر] طبق فتوای آیت الله سیستانی شستن لباس نجسی که عین نجاست مثل منی روی آن باشد در ماشین تمام اتوماتیک سبب پاک شدن لباس می شود یا این که باید از قبل عین نجاست را پاک کرد و بعد آن را با ماشین لباسشویی شست؟
- [آیت الله سبحانی] لباس متنجس که در ماشین لباسشویی شسته می شود، بعد از شستن و فشردن به هنگام خشکاندن در بعضی از آنها خون و یا نجاست مشاهده می شود، آیا تکلیف بقیّه لباسها که در یک مخزن شسته شده اند چیست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- تبعیّت آن است که چیز نجسی به واسطه پاک شدن چیز نجس دیگر پاک شود.
- چیز نجسی که انسان شک دارد پاک شده یا نه، نجس است و اگر شک کند چیز پاکی نجس شده یا نه، پاک است و حتی اگر بتواند نجس یا پاک بودن آن را بفهمد، لازم نیست وارسی کند.
- به آبی که هنگام برطرف کردن نجاست از چیز نجس جدا میشود (غُساله) میگویند. اگر چیز نجس را در آب کُر یا جاری فرو برند، چنانچه عین نجاست برطرف شده باشد، غساله آن پاک است؛ ولی اگر بخواهند با آب قلیل چیز نجسی را آب بکشند، غساله اوّل آن که به خودی خود یا به وسیله فشار از آن خارج میشود نجس است و اگر از چیزهایی است که دو مرتبه باید شسته شود، از غساله دوم نیز باید اجتناب نمایند.
- اگر پیش از تمام شدن غسل، در شستن مقداری از طرف چپ شک کند، شستن همان مقدار کافی است و اگر بعد از آغاز به شستن طرف چپ، در شستن طرف راست یا مقداری از آن شک کند یا بعد از اشتغال به شستن طرف راست، در شستن سر و گردن یا مقداری از آن شک نماید، به شک خود اعتنا نکند.
- اگر گرد و خاک نجس به لباس، فرش و مانند آن بنشیند، چنانچه هر دو خشک باشند نجس نمیشوند و بر طرف کردن گرد و خاک کافی است و شستن لازم نیست؛ ولی اگر گرد و خاک یا لباس، فرش و مانند آن مرطوب باشد، باید محل نشستن گرد و خاک را آب بکشند.
- اگر کوزهای را که از گِل نجس ساخته شده و یا آب نجس در آن نفوذ کرده، در آب کُر یا جاری بگذارند، به هر جای آن که آب برسد پاک میشود و اگر بخواهند باطن آن نیز پاک شود، باید به قدری در آب کُر یا جاری بماند که آب به تمام آن فرو رود و نفوذ رطوبت کافی نیست.
- آب با چهار شرط چیز نجس را پاک میکند: اوّل:مطلق باشد، پس آب مضاف مانند گلاب و عرقِ بید، چیز نجس را پاک نمیکند. دوم: پاک باشد. سوم:هنگام شستن چیز نجس آب مضاف نشود و بو یا رنگ یا مزه آن به واسطه نجاست تغییر نکند. چهارم: بعد از آب کشیدن چیز نجس، عین نجاست در آن نباشد. پاک شدن چیز نجس با آب قلیل، شرطهای دیگری نیز دارد که بعدا گفته میشود.
- آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجسی ریخته شده و از آن جدا میگردد، نجس است. همچنین باید از آب قلیلی هم که بعد از برطرف شدن عین نجاست برای آب کشیدن چیز نجس روی آن میریزند و از آن جدا میشود، اجتناب کرد؛ ولی آبی که با آن مخرج ادرار و مدفوع شسته شده با پنج شرط پاک است: اوّل: آن که بو یا رنگ یا مزه نجاست نگرفته باشد. دوم: نجاستی از خارج به آن نرسیده باشد. سوم: نجاست دیگری مثل خون، همراه ادرار یا مدفوع بیرون نیامده باشد. چهارم: ذرّههای مدفوع در آب پیدا نباشد. پنجم: بیشتر از مقدار معمول، نجاست به اطراف مخرج نرسیده باشد.
- اگر آب باران در جایی جمع شود اگرچه کمتر از کُر باشد مادامی که باران بر آن میبارد، چنانچه چیز نجسی را در آن بشویند و آب، بو یا رنگ یا مزه نجاست نگیرد، آن چیز نجس پاک میشود.
- اگر چیز نجسی را بعد از برطرف کردن عین نجاست یک مرتبه در آب کُر یا جاری به گونهای فرو برند که آب به تمام جاهای نجس آن برسد، پاک میشود.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله شبیری زنجانی] مخرج بول با غیر آب پاک نمیشود و در غیر آب قلیل اگر بعد از برطرف شدن بول یک مرتبه بشویند، کافی است، ولی با آب قلیل بنا بر احتیاط باید دو مرتبه شست و بهتر آن است که سه مرتبه شسته شود و در هر صورت اگر پس از برطرف شدن عین، آب به قسمتهای نجس برسد، یک مرتبه شستن به حساب میآید و لازم نیست برای محاسبه آب قطع گردد و دوباره بر مخرج بول جریان پیدا کند.
- [آیت الله بروجردی] مخرج بول با غیر آب پاک نمیشود و در کر و جاری اگر بعد از برطرف شدنِ بول، یک مرتبه بشویند کافی است، ولی با آب قلیل باید دو مرتبه شست و بهتر است سه مرتبه شسته شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای تطهیر تنور نجس کافی است یک مرتبه از بالا به پایین آب در آن بریزند بطوری که تمام اطراف آن شسته شود، اما اگربوسیله بول نجس شده باشد دوبار لازم است و بهتر است گودالی ته آن بکنند تا آبها در آن جمع شود و بیرون آورند و بعد آن گودال را با خاک پاک پر کنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مخرج بول با غیر آب پاک نمی شود و اگر بعد از برطرف شدن بول یک مرتبه بشویند کافی است، گرچه احتیاط مستحب آن است که دو مرتبه شسته شود. ولی کسانی که بولشان از غیر مجرای طبیعی می آید، باید دو مرتبه بشویند، خصوصاً اگر بیرون آمدن بول از آن مجرا غیرمتعارف باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر آب باران در جایی جمع شود و کمتر از کُر باشد و در حال باریدن باران, چیز نجسی در آن شسته شود و رنگ یا مزه یا بوی نجاست نگیرد, آن چیز نجس را پاک میکند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مخرج بول با غیر آب پاک نمی شود. و در کر و جاری اگر بعد از برطرف شدن بول یک مرتبه بشویند کافی است؛ ولی با آب قلیل بنا بر احتیاط واجب باید دو مرتبه شست و بهتر آن است که سه مرتبه شسته شود.
- [آیت الله خوئی] مخرج بول با غیر آب پاک نمیشود. و در کر و جاری اگر بعد از برطرف شدن بول یک مرتبه بشویند کافی است، ولی با آب قلیل بنابر احتیاط واجب باید دو مرتبه شست و بهتر آن است که سه مرتبه شسته شود.
- [آیت الله بهجت] ظرفی که به غیر بول نجس شده اگر یک مرتبه شسته شود پاک می شود حتی اگر با آب قلیل باشد بنا بر اقوی ؛ ولی ظرفی را که سگ لیسیده یا از آن ، آب یا چیز مایع دیگر خورده ، اظهر این است که اگر با خاکِ ممزوج با آب، خاک مالی شود، و بعد از آن دو مرتبه با آب قلیل، یا یک مرتبه با آب کر یا جاری شسته شود کافی است. و احوط آن است که قبل از همه اینها با خاک تنها خاک مالی شود. و همچنین ظرفی را که آب دهان سگ در آن ریخته شود بنا بر احتیاط باید پیش از شستن خاک مال کرد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مخرج بول با غیر آب، پاک نمی شود. و در کُر و جاری اگر بعد از بر طرف شدن بول یک مرتبه بشویند کافی است ولی با آب قلیل بنابر احتیاط باید دو مرتبه شست و بهتر است سه مرتبه شسته شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نجاست بدن را در اب کر یا جاری بر طرف کنند بدن پاک می شود و تعدد شستن حتی در بول لازم نیست