در مسجد النبی و مسجد الحرام که مسافر بین خواندن نماز قصر و اتمام، مخیّر است، حدود آن را مشخص نمایید!
در جایی که بر مسجد اصلی اضافه شده، احتیاط قصر است اگر چه تمام خواندن هم صحیح است.
در جایی که بر مسجد اصلی اضافه شده، احتیاط قصر است اگر چه تمام خواندن هم صحیح است.
عنوان سوال:
در مسجد النبی و مسجد الحرام که مسافر بین خواندن نماز قصر و اتمام، مخیّر است، حدود آن را مشخص نمایید!
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا مسافر در محلاّت قدیم و جدیدالاحداث مکّه و مدینه مثل مسجدالنّبی و مسجدالحرام بین قصر و تمام مخیّر است و یا باید قصر بخواند؟
- [آیت الله خامنه ای] حکم مسافری که در قصر و اتمام نماز مختار است آیا مخصوص مسجدالحرام و مسجدالنبی است یا در تمام شهر مکه و مدینه؟، و آیا فرقی بین محلات جدید و قدیم وجود دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در چهار مکانی که مسافر نسبت به قصر و اتمام نماز مخیّر است آیا در روزه هم این حکم جاری است یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در مکه و مدینه که مسافر مخیّر بین قصر و اتمام است، اگر تمام را اختیار کرد، آیا می تواند نوافل نهاریه را بخواند؟
- [آیت الله بهجت] آیا نماز خواندن بر روی سجاده هایی که عکس مسجدالحرام و مسجدالنبی در آن ها نقش شده است، صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] با توجه به توسعه فعلی مکه و مدینه مسافر در چه قسمتی از این دو شهر مخیر بین قصر و اتمام است و آیا فرقی بین نایب و غیره هست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شرکت در نماز جماعت اهل سنّت، آیا اختصاص به مسجدالحرام و مسجدالنبی دارد، یا در مساجد دیگر هم کافی است؟
- [آیت الله اردبیلی] خروج از مسجد الحرام و مسجد النبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم هنگام اقامه نماز جماعت که گاهی موجب وهن است، چه صورتی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی برای خواندن نماز جماعت وارد مسجدالنبی یا مسجدالحرام یا یکی از مساجد اهل سنت شده در حالی که جماعت تمام شده ولی صفها به هم نخورده، آیا اذان و اقامه ساقط است؟
- [آیت الله سیستانی] لطفا حد مسجد النبی وبیت الله الحرام کجاست ؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- مسافر می تواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. ولی اگر بخواهد در جایی که اول جزو این مساجد نبوده و بعد به این مساجد اضافه شده نماز بخواند احتیاط مستحب آن است که شکسته بخواند اگر چه اقوی، صحت تمام است و نیز مسافر می تواند در حرم و رواق حضرت سید الشهدا علیه السلام بلکه در مسجد متصل به حرم نماز را تمام بخواند.
- وقت مخصوص و مشترک که معنی آن در مساله پیش گفته شد، برای اشخاص فرق می کند. مثلا اگر به اندازه خواندن دو رکعت نماز از اول ظهر بگذرد، وقت مخصوص نماز ظهر کسی که مسافر است، تمام شده و داخل وقت مشترک می شود. و برای کسی که مسافر نیست، باید به اندازه خواندن چهار رکعت نماز بگذرد.
- در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند. و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است، و بعد از آن مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم، و بعد مسجد کوفه، و بعد از آن مسجد بیت المقدس، و بعد از مسجد بیت المقدس مسجد جامع هر شهر، و بعد از آن مسجد محله، و بعد از مسجد محله مسجد بازار است.
- نماز خواندن در مسافر خانه و حمام و مانند اینها که برای واردین آماده است اشکال ندارد و اگر وثوق پیدا نشود که صاحبش راضی است مشکل است ولی در غیر این قبیل جاها، در صورتی می شود نماز خواند که مالک آن اجازه بدهد، یا حرفی بزند که معلوم شود، برای نماز خواندن اذن داده است مثل اینکه به کسی اجازه دهد در ملک او بنشیند و بخوابد که از اینها فهمیده می شود برای نماز خواندن هم اذن داده است.
- اگر زن نماز را تاخیر بیندازد و از اول وقت به اندازه انجام واجبات یک نماز بگذرد و حائض شود، قضای آن نماز بر او واجب است. ولی در تند خواندن و کند خواندن و چیزهای دیگر باید ملاحظه حال خود را بکند، مثلا زنی که مسافر نیست اگر در اول ظهر نماز نخواند، قضای آن در صورتی واجب می شود که به مقدار خواندن چهار رکعت نماز به دستوری که گفته شد از اول ظهر بگذرد و حائض شود، و برای کسی که مسافر است گذشتن وقت به مقدار خواندن دو رکعت کافی است. و نیز باید ملاحظه تهیه شرایط ی را که دارا نیست بنماید، پس اگر به مقدار فراهم آوردن آن مقدمات و خواندن یک نماز بگذرد و حائض شود قضا واجب است، و گرنه واجب نیست.
- اگر مسجد را برای روضه خوانی چادر بزنند و فرش کنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای در آن ببرند، در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نماز خواندن نشود، اشکال ندارد.
- اگر مسافر قصد کند ده روز در محلی بماند، چنانچه پیش از خواندن یک نماز چهار رکعتی از ماندن منصرف شود، یا مردد شود که در آن جا بماند یا به جای دیگر برود، باید نماز را شکسته بخواند واگر بعد از خواندن یک نماز چهار رکعتی از ماندن منصرف شود یا مردد شود تا وقتی در آن جا هست باید نماز را تمام بخواند.
- اگر مشغول نماز چهار رکعتی شود و در بین نماز یادش بیاید که مسافر است یا لتفت شود که سفر او هشت فرسخ است چنانچه به رکوع رکعت سوم نرفته، باید نماز را دو رکعتی تمام کند و اگر به رکوع رکعت سوم رفته نمازش باطل است ودر صورتی که به مقدار خواندن یک رکعت هم وقت داشته باشد باید نماز را شکسته بخواند.
- برای زنها نماز خواندن در خانه، بلکه در صندوقخانه و اطاق عقب بهتر است، ولی اگر بتوانند کاملا خود را از نامحرم حفظ کنند بهتر است در مسجد نماز بخوانند.
- کسی که مسافر است، اگر تا مغرب به اندازه خواندن سه رکعت نماز وقت دارد، باید نماز ظهر و عصر را بخواند. و اگر کمتر وقت دارد، باید فقط عصر را بخواند و بعدا نماز ظهر را قضا کند. و اگر تا نصف شب به اندازه خواندن چهار رکعت نماز وقت دارد، باید نماز مغرب و عشا را بخواند. و اگر کمتر وقت دارد، باید فقط عشا را بخواند و بعدا مغرب را بدون نیت ادا و قضا بجا آورد.و چنانچه بعد از خواندن عشا معلوم شود که به مقدار یک رکعت یا بیشتر وقت به نصف شب مانده است، باید فورا نماز مغرب را به نیت ادا بجا آورد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مظاهری] خواندن نماز میّت در مساجد مکروه است ولی در مسجد الحرام مکروه نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن نماز میت در مساجد مکروه است ، ولی در مسجد الحرام مکروه نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خواندن نماز میت در مساجد مکروه است ولی در مسجد الحرام مکروه نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خواندن نماز میت در مساجد مکروه است ولی در مسجدالحرام مکروه نیست.
- [آیت الله اردبیلی] خواندن نماز میّت در مساجد مکروه است، ولی در مسجدالحرام مکروه نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اعتکاف باید در یکی از پنج مسجد: (مسجدالحرام)، (مسجدالنبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم )، (مسجدکوفه)، (مسجد بصره) و یا مسجد جامع هر شهر انجام شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن نماز میّت در مساجد مکروه است ولی در مسجد الحرام مکروه نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خواندن نماز میت در مساجد مکروه است، ولی در مسجد الحرام مکروه نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] خواندن نماز میت در مساجد مکروه است ولی در مسجد الحرام مکروه نیست
- [آیت الله سیستانی] خواندن نماز میّت در مساجد مکروه است ، ولی در مسجد الحرام مکروه نیست .