پاک شدن
لباس یا بدن، متنجّس به آب نجس شده، شخص بخواهد نصف او را تطهیر کند آیا نجس بودن بالای آن مضر به پاک شدن پایین آن هست یا نه؟
اگر آب معتصم باشد و بعد از بیرون آمدن، آب از بالا به پایین نیاید، مانع ندارد.
اگر آب معتصم باشد و بعد از بیرون آمدن، آب از بالا به پایین نیاید، مانع ندارد.
عنوان سوال:
لباس یا بدن، متنجّس به آب نجس شده، شخص بخواهد نصف او را تطهیر کند آیا نجس بودن بالای آن مضر به پاک شدن پایین آن هست یا نه؟
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- هر گاه شخصی دندان مصنوعی در دهان داشته باشد و غذا یا آب نجس خورد، یا دهانش خون آید، آیا دندان نجس میشود یا خیر؟ و آیا بعد از آن که غذا و آب از گلو پایین رفت، آن دندان پاک میشود، یا باید خارج نمود و به آب تطهیر نمود؟
- تمام دست تا منکب متنجّس شده به نجاستی که عین ندارد، هر گاه تا مِرفق را در زیر آب کر یا جاری برد و بیرون آورد این مقدار از دست که زیر آب رفته پاک میشود یا خیر و متنجّس بودن ما فوق مِرفق به واسطه سرایت بعد از بیرون آوردنِ دست از آب، مانع از پاک شدن دون مِرفق است یا خیر؟
- آیا بدن و سؤر حیوان موطوئه پاک است یا نجس؟
- آیا روغن نجس قابل تطهیر است به دین طریق کم کم در آب کر جوش بریزند و پس از سرد شدن از روی آب بگیرند؟
- شکر آب شده در صورتی که نجس شود آن شیره را قند کنند و بخشکانند و آن قند خشک شده را در آب کر یا جاری داخل کنند که آب پاک در تمام آن نفوذ کند، آیا پاک میشود؟
- بخار متصاعد از آب نجس پاک است یا نه و قطرات که از سقف حمّام گرم میچکد در صورت پاک بودن سقف، احتیاط لازم است یا نه؟
- در باب تطهیر روغن نجس شده در (عروة الوثقی) فرموده است: در آب داغ بریزند و بعد از سرد شدن از روی آب بگیرند (58)، ویرد علیه به این که روغن چون وارد آب داغ شود به زودی آب مضاف و نجس میشود و هر گاه گفته شود روغن داغ کرده را در آب کر سرد بریزند و از روی آن بگیرند بعید است (59) پاک شود. و در رساله (مجمع) قید فرموده اید مستهلک شود (60)، آیا استهلاک اضمحلال است بالکلّیه و انعدام صورت و تبدیل به آب مثل شیره نجس مایع، یا به این که دوسه دقیقه روغن فرو رود در آب و بعد روی آب ظاهر شود استهلاک به آن صادق و ظاهر است؟
- شیر نجس را پنیر کنند و در آب کر یا جاری بگذراند که در جوفش نفوذ کند پاک است یا خیر؟
- شخص جنب بود غسل کرد، بیفاصله بعد از غسل با بدن پاک و پاکیزه فوت نمود، چه علّت دارد که هر کس دست به او بگذارد باید غسل مس میّت کند؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] آیا چشم انسان با ریختن قطره نجس در آن، متنجّس میشود و آب کشیدن لازم دارد یا از باطن بدن محسوب میشود و با برطرف شدن قطره نجس، پاک میشود و آب کشیدن لازم ندارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر درخت یا زراعت را با آب متنجّس آبیاری کنند، ثمره آن پاک است یا نجس؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدن و لباس نجس باشد و وقت تطهیر نباشد وظیفه چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر لباس نجس هنگام تطهیر، رنگ پس دهد، آیا پاک می شود؟ چنان چه رنگ نجاست باشد چه طور؟
- [آیت الله بهجت] آیا با باران می توان نجاسات را برطرف کرد و متنجّس را تطهیر نمود؟
- [سایر] هنگام تطهیر نجاست گاهی آب لولهکشی در اثر رسیدن به عین نجاست به بدن ترشّح میکند، حکم این ترشح چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر بدن و لباس نجس باشد و اگر اقدام به تطهیر کنیم نماز قضا می شود، وظیفه چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا شخص جنب می تواند در صورت تنگی وقت با تیمم و نجاست بدن و لباس نماز بخواند یا این که باید بعد از تطهیر و غسل، نماز را قضا نماید؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که دو یا چند جا از بدنش و یا لباسش نجس شده و آب به اندازه کافی برای پاک کردن همه نجاست از بدن و یا لباس ندارد، آیا تطهیر کردن از او ساقط میشود و به همان صورت میتواند نماز بخواند یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] اگر قبل از غسل جنابت آبی از روی بدن شخص جنب به جای دیگر ترشح کند، آیا این آب پاک است یا نجس؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون یا متنجّس مثل آب نجس آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شود، بدن آن حیوان پاک میشود و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی، مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدنِ توی دهان لازم نیست، ولی اگر دندان عاریه [مصنوعی] در دهان نجس شود باید آن را آب بکشند.
- کسی که در وسعت وقت مشغول نماز است، اگر در بین نماز بدن یا لباس او نجس شود و پیش از آن که چیزی از نماز را با نجاست بخواند، ملتفت شود که نجس شده، یا بفهمد بدن یا لباس او نجس است و شک کند که همان وقت نجس شده یا از پیش نجس بوده، در صورتی که آب کشیدن بدن یا لباس یا عوض کردن لباس یا بیرون آوردن آن نماز را به هم نمیزند، باید در بین نماز بدن یا لباس را آب بکشد، یا لباس را عوض کند، یا اگر چیز دیگری عورت او را پوشانده، لباس را بیرون آورد؛ ولی چنانچه طوری باشد که اگر بدن یا لباس را آب بکشد یا لباس را عوض کند یا بیرون آورد، نماز به هم میخورد و اگر لباس را بیرون آورد برهنه میماند، باید نماز را بشکند و با بدن و لباس پاک نماز بخواند.
- لباس نمازگزار باید پاک باشد و اگر کسی عمداً با بدن یا لباس نجس نماز بخواند، نمازش باطل است.
- کسی که بدن یا لباسش نجس است و کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند، برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمیماند، باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمّم نماز بخواند، ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمّم کند، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.
- اگر نجاست بدن را در آب کر یا جاری برطرف کنند بدن پاک میشود و بیرون آمدن و دوباره در آب رفتن لازم نیست.
- اگر بعد از آب کشیدن لباس و مانند آن خوردهی گِل یا اشنان در آن دیده شود پاک است، ولی اگر آب نجس به باطن گِل یا اشنان رسیده باشد، ظاهر گِل و اشنان پاک و باطن آنها نجس است.
- اگر چیز نجس را بعد از برطرف کردن عین نجاست، یک مرتبه در آب کر یا جاری فرو برند که آب به تمام جاهای نجس آن برسد پاک میشود و در فرش و لباس و مانند اینها فشار لازم نیست.
- در غسل ارتماسی باید تمام بدن پاک باشد، ولی در غسل ترتیبی پاک بودن تمام بدن لازم نیست و اگر تمام بدن نجس باشد و هر قسمتی را پیش از غسل دادن آن قسمت آب بکشد، کافی است.
- اگر بدن یا لباس مسلمان یا چیز دیگری که مانند ظرف و فرش در اختیار اوست، نجس شود و آن مسلمان غائب گردد، با شش شرط پاک است:اوّل:آن که آن مسلمان چیزی که بدن یا لباسش را نجس کرده نجس بداند، پس اگر مثلاً لباسش به عرق جنب از حرام آلوده شود و آن را نجس نداند، بعد از غائب شدنِ او نمیشود آن لباس را پاک دانست.دوم:آن که بداند بدن یا لباسش به چیز نجس رسیده است.سوم:آن که انسان ببیند آن چیز را در کاری که شرط آن پاکیست استعمال میکند، مثلاً ببیند با آن لباس نماز میخواند.چهارم:آن که آن مسلمان بداند شرط کاری را که با آن چیز انجام میدهد پاکی است، پس اگر مثلاً نداند که باید لباس نمازگزار پاک باشد و با لباسی که نجس شده نماز بخواند، نمیشود آن لباس را پاک دانست.پنجم:آن که انسان احتمال دهد آن مسلمان چیزی را که نجس شده آب کشیده است، پس اگر یقین داشته باشد که آب نکشیده نباید آن چیز را پاک بداند و نیز اگر نجس و پاک در نظر آن مسلمان فرق نداشته باشد، پاک دانستن آن چیز محل اشکال است.ششم:آن که بنا بر احتیاط واجب آن مسلمان بالغ باشد.
- کسی که نمیداند نماز با بدن و لباس نجس باطل است، اگر با بدن یا لباس نجس نماز بخواند، نمازش باطل میباشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدن حیوان با عین نجس مثل خون یا متنجس مثل آب نجس آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شوند، بدن آن حیوان نیز پاک میشود.
- [آیت الله بهجت] آب فوّاره اگر متصل به کر باشد، آب نجس و هر متنجس را که قابل تطهیر با آب است، پاک میکند، ولی اگر قطرهقطره روی آب نجس بریزد، آن را پاک نمیکند، مگر آنکه چیزی روی فواره بگیرند، تا آب آن قبل از قطرهقطره شدن به آب نجس متصل شود و بهتر این است که آب فوّاره با آن آب نجس، مخلوط گردد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که یک لباس دارد اگر بدن و لباسش نجس شود و به اندازه اب کشیدن یکی از انها اب داشته باشد بنابر احتیاط باید بدن را اب کشیده و با لباس نجس نماز بخواند مگر این که نجاست بدن کمتر از نجاست لباس باشد یا نجاست بدن یک مرتبه شستن و نجاست لباس دو مرتبه شستن لازم داشته باشد که در این دو صورت لازم است تطهیر لباس را مقدم بدارد
- [آیت الله مظاهری] اگر آب عاصم به عین نجس برسد و به جای دیگر ترشح کند پاک است مثلاً اگر آب لوله در وقت تطهیر به نجاست برسد و به بدن برگردد بدن نجس نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] اگر چیز نجس را یک مرتبه در آب کر یا جاری فرو برند که آب به تمام جاهای نجس آن برسد ، پاک میشود . و در فرش و لباس و مانند اینها فشار یا مانند آن از مالیدن یا لگد کردن لازم نیست . و در صورتی که بدن یا لباس متنجّس به بول باشد ، بنابر احتیاط واجب در کر و مانند آن نیز دو مرتبه شستن لازم است ، ولی در آب جاری با یک بار شستن پاک میشود .
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای تطهیر بدن در آب کر یا جاری یا زیر شیر آب، همین اندازه که عین نجاست برطرف شود بدن پاک است و بیرون آمدن و دوباره در آب فرو رفتن لازم نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون، یا متنجس مثل آب نجس، آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شود بدن آن حیوان پاک می شود. و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی. مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن توی دهان لازم نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] در متنجس به غیر بول کیفیت تطهیر ان به اب قلیل این است که با ازاله عین نجاست یک مرتبه اب روی ان بریزند و از ان جدا شود و احتیاط واجب ان است که اب ریختن بعد از ازاله عین نجاست باشد ولی در مثل لباس غساله ان به فشار و مانند ان بیرون اید
- [آیت الله سبحانی] اگر بدن حیوان به عین نجس، مثل خون، یا متنجّس مثل آب نجس، آلوده شود، چنانچه آنها برطرف شوند بدن آن حیوان پاک می شود. و همچنین است باطن بدن انسان مثل توی دهان و بینی. مثلا اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن داخل دهان لازم نیست. ولی اگر دندان مصنوعی در دهان نجس شود -اگر نجاست از خارج دهان به آن رسیده باشد- باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون، یا متنجّس مثل آب نجس آلوده شود، اگر بگوییم بدن حیوان نجس میشود، چنانچه آنها برطرف شود، بدن آن حیوان پاک میشود؛ و همچنین است باطن بدن انسان مثل داخل دهان و بینی اگر نجس شده باشد، مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود، آب کشیدن داخل دهان لازم نیست.