فدوی امسال موفّق به زیارت بیت اللَّه شده و چون در رؤیت هلال اختلافی بود و روز نهم ما از طرف قاضی آنها به عنوان دهم اِعلام شده بود و از آن جا که ما علم به مخالفت نداشتیم در روز دهم آنها اعمال روز عید را در منی انجام داده، بعد برای احتیاط بعد از ظهر آن روز به مکّه رفته و از حِجر اسماعیل مُحرِم شده و چون مانع از رفتن به عرفات بودند ناچار وقوف اختیاری مشعر را از اذان صبح تا اوّل آفتاب درک کردم و بقیّه اعمال را اعاده نمودم، آیا این احتیاط به نظر مبارک چگونه است؟
به هر تقدیر عمل شما صحیح است.
عنوان سوال:
فدوی امسال موفّق به زیارتبیت اللَّه شده و چون در رؤیت هلال اختلافی بود و روز نهم ما از طرف قاضی آنها به عنوان دهم اِعلام شده بود و از آن جا که ما علم به مخالفت نداشتیم در روز دهم آنها اعمال روز عید را در منی انجام داده، بعد برای احتیاط بعد از ظهر آن روز به مکّه رفته و از حِجر اسماعیل مُحرِم شده و چون مانع از رفتن به عرفات بودند ناچار وقوف اختیاریمشعر را از اذانصبح تا اوّل آفتاب درک کردم و بقیّه اعمال را اعاده نمودم، آیا این احتیاط به نظر مبارک چگونه است؟
باقی ماندن در صحرای عرفات يا مشعر برای كسی كه هيچ عذری ندارد.
حجر اسماعیل
حِجْرِ اسماعیل، فضاى بین کعبه و دیوارى نیمدایره که از یال شمالىِ کعبه (رکن عراقى) تا یال غربى آن (رکن شامى) امتداد دارد. برخی نیز آن را حظیره خواندهاند.
رویت هلال
رؤیت هلال به معنای دیدن هلال اول ماه، یکی از راههای اثبات شرعی آغاز ماه قمری است. بخش قابل توجهی از عبادات و اعمال واجب و مستحب مانند حج، روزه، شب قدر و برخی مسائل حقوقی مانند افزایش دیه در ماههای حرام، به مسئله رؤیت هلال اول ماه گره خوردهاند. فقیهان شیعه برای تعیین اول ماه، مبانی مختلفی دارند و شرایط متعدد نجومی نیز در دیده شدن ماه دخالت دارند.
بیت الله
کَعْبه بنایی مکعبشکل واقع در مسجدالحرام در شهر مکه، که مهمترین عبادتگاه و قبله مسلمانان است. مسلمانان در هنگام نماز رو به سوی این بنا میایستند و طواف کردن بر گرد آن، از جمله ارکان فریضه حج است.
اسماعیل
اسماعیل ، از پیامبران الهی و فرزند ابراهیم خلیل است. به اعتقاد بیشتر مسلمانان او همان ذبیح است. همچنین بنا بر روایات اسلامی نسب پیامبر اکرم، حضرت محمد(ص) به اسماعیل میرسد.
اعاده
ــ اعاده در دو معنا به کار رفته است:۱. انجام دوبارۀ عمل۲. بازگرداندن چیزی به جای اول آن.از اعاده به معنای نخست، در بابهای طهارت، صلات، زکات و حج سخن رفته است. ــ اعاده، انجام دوباره عمل عبادی در وقت مخصوص آن است.
اعمال
عمل، به کار گفته میشود.
عرفات
عَرَفات، منطقهای مقدس در شرق مکه که حجگزاران در روز عرفه، نهم ذی حجه، از ظهر تا مغرب شرعی در آن منطقه حضور مییابند. این حضور یا وقوف، از ارکان حج تمتع است.
زیارت
زیارت، عملی عبادی است به معنای حضور در پیشگاه پیشوایان دینی یا نزد قبور آنان یا دیدار از مکانی مقدس یا محترم برای اظهار ارادت و احترام و کسب فیض معنوی. زیارت همواره از اعمال پسندیده اسلام بوده و در طول تاریخ، مسلمانان به آن عنایت و اهتمام داشتهاند. این عمل عبادی، نزد شیعیان جایگاهی ویژه و اثرات معنوی و ثواب بسیاری دارد. به دلیل جایگاه مهم زیارت در فرهنگ شیعه، این عمل، از ویژگیها و نمادهای شیعیان به شمار میرود.
افتاب
خورشید به معنای آفتاب است. از آن در بابهای طهارت، صلات و نکاح سخن رفته است.
وقوف
وُقوف در عَرَفات، به معنای توقف در عرفات، دومین عمل واجب حج است که در روز عرفه در سرزمین عرفات انجام میشود. زمان واجب وقوف از ظهر تا مغرب شرعی است. توقف حداقلی آن از ارکان حج به حساب میآید.
رویت
دریافتن چیزی با چشم را دیدن (رؤیت؛ مشاهده) گویند. از احکام آن در بابهای طهارت، صلات، صوم، حج، تجارت، نکاح و شهادات سخن گفتهاند.
مانع
به مانع بين دو چيز و همچنين زن غيرآبستن (مقابل حامل)، حائل ميگويند.از احكام آن به معناى نخست در باب طهارت و صلات سخن رفته است.
موفق
موفق بالله از امیران و سرداران عباسی بود که از سوی برادرش خلیفه معتمد ولایت مکه را برعهده داشت.
هلال
قطر ماه در دهه شب اول و آخر ماه
قاضی
تغییر مسیر به:
محرم
محرم ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
اذان
خدا بزرگتر از آن است که توصیف شود شهادت میدهم خدایی جز خدای یکتا وجود ندارد شهادت میدهم محمد(ص) پیامبر خداست (شهادت میدهم که علی(ع) ولی خداست) بشتاب به سوی نماز بشتاب به سوی رستگاری بشتاب به سوی بهترین کار خدا بزرگتر از آن است که توصیف شود
مشعر
مَشْعَر یا مَشْعَرُالحرام که به مُزْدَلِفِه[۱] نیز شهرت دارد سرزمینی بین عرفات و مِنا است که حدود ۴ کیلومتر طول دارد. این زمین در محدوده حرم مکه قرار داشته و توقف (وقوف) در آن در صبح عید قربان از ارکان حج است. بیشتر حجاج برای رمی جمرات از این مکان سنگریزه جمع میکنند.
بیت
بیت ممکن است در معانی ذیل و یا اضافه به معانی ذیل باشد: • خانه، محل سکونت• بیت شعر، از اجزای شعر• بیت الاحزان، به معنای ماتمسرا• بیتالحرام، کعبه یا خانه خدا در شهر مکه • بیت الحمد، خانهاى كه از هنگام ولادت حضرت مهدی (علیهالسّلام) چراغى در آن روشن شده• بیت الریس، خاندانی مکی و عهدهدار منصب اذانگویی در مسجدالحرام• بیت المعمور، یکی از مفاهیم قرآنی • بیت العزة، نام مکانی در آسمان دنیا؛ محل نزول دفعی قرآن از لوح محفوظ در شب قدر • بیتالغزل، از اصطلاحات ادبی شعر فارسی و عربی • بیت الله، یکی از نامهای کعبه • بیت الله الحرام، نام دیگر کعبه • بیت المال، به محلّ نگهداری اموال عمومی • بیت المدراس، از مراکز تعلیمی یهود در یثرب • بیتالمقدس، نخستین قبله و سومین شهر مقدس مسلمانان (پس از مکه و مدینه)، نیز شهری مقدس برای یهودیان و مسیحیان • بیت النار، نام دیگر آتشکده • بیت بلس، نام دیگر شهر بالس • بیت عربایه، نام دیگر ناحیه باعربایا • بیت لحم، از شهر های تاریخی فلسطین
حجر
واژه حجر ممکن است اشاره به معانی ذیل باشد: قرآن• سوره حجر، پانزدهمین سوره قرآن کریم در ترتیب مصحف• آیه حجر، آیه ۷۵ سوره نحل فقه• حجر (فقه)، از مباحث مهمِ فقه و حقوق درباره اسباب ممنوع شدن اشخاص از تصرفات مالی• استقبال حجر، یکی از مستحبات مسجدالحرام کاربردهای دیگر• حجر بن جندب، بنا به قولی از شهدای کربلا• حجر بن حر، بنا به قولی از شهدای کربلا• حجر بن عدی کندی، معروف به حجرالخیر، صحابی پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) و از یاران خاص حضرت علی (علیهالسلام) و از بزرگان و فضلای کوفه
درک
ادراک در دو معنای رسیدن به چیزی و رسیدن چیزی به کار رفته است. از آن به مناسبت در بابهای طهارت، صلات، زکات، حج، مزارعه و صید و ذباحه سخن رفته است.
مکه
مکه، مقدسترین شهر مسلمانان و زادگاه اسلام و پیامبر اکرم(ص)، واقع در شبه جزیره عربستان. بکّه، بلدالحرام، بلدالامین و امالقری از نامهای دیگر آن است.
منی
مَنی، مایعی به رنگ سفید، غلیظ و جهنده، که خروج آن از بدن منجر به جنابت و وجوب غسل جنابت میشود. از منظر فقهی، سه شرط شهوت، جهیدن و سست شدن بدن از نشانههای منی ذکر شده است. منی از نجاسات بوده و خروج آن از بدن، در برخی موارد باعث باطل شدن روزه میشود.
نهم
سال ۹ هجری قمری نهمین سال از سالشمار هجری قمری است. در این سال هیئتهای بسیاری به نمایندگی از قبیلههای مختلف به مدینه نزد پیامبر(ص) آمدند و اظهار اسلام و تبعیت کردند و به همین جهت به سنة الوفود (بهمعنای سال گروهها) نامیده شده است.
علم
علم دارای ارزش ذاتی میباشد و در دین مبین اسلام به علم ارزش و بهای بالایی داده شده است.
عید
واژه عید بر گرفته از «عاد، یعود» یا «عادت» در لغت به هر روزی که مردم در آن اجتماع کنند اطلاق میشود.
صبح
سحرگاه زمان راز و نیاز و نیایش با خالق و هنگام استجابت دعاست.