تشویق مسلمانان به علم آموزی از مسائل مسلّمی است که اندک اطلاعی از اسلام، برای فهم آن کافیست: امام صادق علیه السلام: دوست ندارم جوان شما را جز در دو حال ببینم: دانشمند یا دانش آموز.[1] امام علی علیه السلام: ای کمیل! دانش بهتر از دارایی است؛ زیرا دانش از تو نگهبانی می کند اما از دارایی تو باید نگهبانی کنی، دارایی با خرج کردن کم می شود، اما دانش با انفاق زیاد می گردد.[2] پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: تحصیل دانش بر هر مسلمانی واجب است.[3] امام صادق علیه السلام: در جستجوی آموختن دانش برآیید، گر چه با فرو رفتن در ژرفای دریاها.[4] پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: هر گاه مرگ دانش جویی در حال آموختن دانش فرا رسد، شهید مرده است.[5] درباره مصداق این علم نیز باید گفت که: هر دانشی با توجه به نقشی که در زندگی انسان دارد، مورد توجه بوده است. شهید مطهری در این باره می فرمایند: (علوم(فریضه) که بر مسلمانان تحصیل و تحقیق در آنها واجب است ... هر علمی که برآوردن نیازهای لازم جامعه اسلامی موقوف به دانستن آن علم و تخصص و اجتهاد در آن علم باشد بر مسلمین تحصیل آن علم از باب به اصطلاح (مقدمه تهیّئی) واجب و لازم است. توضیح این که اسلام دینی جامع و همه جانبه است، دینی است که تنها به یک سلسله پندها و اندرزهای اخلاقی و فردی و شخصی اکتفا نکرده است، دینی است جامعه ساز. آنچه که یک جامعه بدان نیازمند است، اسلام آن را به عنوان یک واجب کفایی فرض کرده است. مثلًا جامعه نیازمند به پزشک است، از این رو عمل پزشکی واجب کفایی است، یعنی واجب است به قدر کفایت پزشک وجود داشته باشد، و اگر به قدر کفایت پزشک وجود نداشته باشد، بر همه افراد واجب است که وسیلهای فراهم سازند که افرادی پزشک شوند و این مهم انجام گیرد. و چون پزشکی موقوف است به تحصیل علم پزشکی، قهراً علم پزشکی از واجبات کفایی است. همچنین فن معلمی، فن سیاست، فن تجارت، انواع فنون و صنایع؛ و در مواردی که حفظ جامعه اسلامی و کیان آن موقوف به این است که علوم و صنایع را در عالیترین حد ممکن تحصیل کنند، آن علوم در همان سطح واجب میگردد. این است که همه علومی که برای جامعه اسلامی لازم و ضروری است جزء (علوم مفروضه اسلامی) قرار میگیرد و جامعه اسلامی همواره این علوم را (فرائض) تلقی کرده است. علیهذا علوم اسلامی بر حسب تعریف سوم شامل بسیاری از علوم طبیعی و ریاضی- که مورد احتیاج جامعه اسلامی است- نیز میشود.)[6] طبیعتا با توجه به این نوع نگاه و اهمیت هر علم، با توجه به نقشی که ایفا می کند، علوم حوزوی یکی از مهمترین علومی است که مسلمانان باید آن را کسب کنند. چرا که مربوط به زندگی ابدی انسان می شود. در حالی که بعضی از علوم منحصر در زندگی مادی بوده و نبود آنها نیز سعادت جاودان انسان را به خطر نمی اندازد. البته در قرون اخیر در غرب علم را منحصر در Science کرده و هر چیزی که با تجربه بتوان آن را یافت، معتبر قلمداد کرده و سایر دانش ها را به حوزه knowledge ملحق کرده اند که اعتبار ندارد! در حالی که اگر علم منحصر به تجربه باشد، و نقش عقل و ... به رسمیت شناخته نشود، همان تجربه نیز بی اعتبار خواهد شد و همین مساله امروزه در غرب خود را به شکل موجی از شکاکیت نشان داده است. [1]. الأمالی للطوسی: 303/604. [2]. نهج البلاغة: الحکمة 147. [3]. الأمالی للطوسی: 488/1069. [4]. أعلام الدین: 303. [5]. الترغیب و الترهیب: 1/97/16. [6]. مجموعه آثار استاد شهید مطهری، ج5، ص: 37.
تشویق مسلمانان به علم آموزی از مسائل مسلّمی است که اندک اطلاعی از اسلام، برای فهم آن کافیست:
امام صادق علیه السلام: دوست ندارم جوان شما را جز در دو حال ببینم: دانشمند یا دانش آموز.[1]
امام علی علیه السلام: ای کمیل! دانش بهتر از دارایی است؛ زیرا دانش از تو نگهبانی می کند اما از دارایی تو باید نگهبانی کنی، دارایی با خرج کردن کم می شود، اما دانش با انفاق زیاد می گردد.[2]
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: تحصیل دانش بر هر مسلمانی واجب است.[3]
امام صادق علیه السلام: در جستجوی آموختن دانش برآیید، گر چه با فرو رفتن در ژرفای دریاها.[4]
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: هر گاه مرگ دانش جویی در حال آموختن دانش فرا رسد، شهید مرده است.[5]
درباره مصداق این علم نیز باید گفت که: هر دانشی با توجه به نقشی که در زندگی انسان دارد، مورد توجه بوده است. شهید مطهری در این باره می فرمایند: (علوم(فریضه) که بر مسلمانان تحصیل و تحقیق در آنها واجب است ... هر علمی که برآوردن نیازهای لازم جامعه اسلامی موقوف به دانستن آن علم و تخصص و اجتهاد در آن علم باشد بر مسلمین تحصیل آن علم از باب به اصطلاح (مقدمه تهیّئی) واجب و لازم است.
توضیح این که اسلام دینی جامع و همه جانبه است، دینی است که تنها به یک سلسله پندها و اندرزهای اخلاقی و فردی و شخصی اکتفا نکرده است، دینی است جامعه ساز. آنچه که یک جامعه بدان نیازمند است، اسلام آن را به عنوان یک واجب کفایی فرض کرده است. مثلًا جامعه نیازمند به پزشک است، از این رو عمل پزشکی واجب کفایی است، یعنی واجب است به قدر کفایت پزشک وجود داشته باشد، و اگر به قدر کفایت پزشک وجود نداشته باشد، بر همه افراد واجب است که وسیلهای فراهم سازند که افرادی پزشک شوند و این مهم انجام گیرد.
و چون پزشکی موقوف است به تحصیل علم پزشکی، قهراً علم پزشکی از واجبات کفایی است. همچنین فن معلمی، فن سیاست، فن تجارت، انواع فنون و صنایع؛ و در مواردی که حفظ جامعه اسلامی و کیان آن موقوف به این است که علوم و صنایع را در عالیترین حد ممکن تحصیل کنند، آن علوم در همان سطح واجب میگردد. این است که همه علومی که برای جامعه اسلامی لازم و ضروری است جزء (علوم مفروضه اسلامی) قرار میگیرد و جامعه اسلامی همواره این علوم را (فرائض) تلقی کرده است. علیهذا علوم اسلامی بر حسب تعریف سوم شامل بسیاری از علوم طبیعی و ریاضی- که مورد احتیاج جامعه اسلامی است- نیز میشود.)[6]
طبیعتا با توجه به این نوع نگاه و اهمیت هر علم، با توجه به نقشی که ایفا می کند، علوم حوزوی یکی از مهمترین علومی است که مسلمانان باید آن را کسب کنند. چرا که مربوط به زندگی ابدی انسان می شود. در حالی که بعضی از علوم منحصر در زندگی مادی بوده و نبود آنها نیز سعادت جاودان انسان را به خطر نمی اندازد.
البته در قرون اخیر در غرب علم را منحصر در Science کرده و هر چیزی که با تجربه بتوان آن را یافت، معتبر قلمداد کرده و سایر دانش ها را به حوزه knowledge ملحق کرده اند که اعتبار ندارد! در حالی که اگر علم منحصر به تجربه باشد، و نقش عقل و ... به رسمیت شناخته نشود، همان تجربه نیز بی اعتبار خواهد شد و همین مساله امروزه در غرب خود را به شکل موجی از شکاکیت نشان داده است.
[1]. الأمالی للطوسی: 303/604.
[2]. نهج البلاغة: الحکمة 147.
[3]. الأمالی للطوسی: 488/1069.
[4]. أعلام الدین: 303.
[5]. الترغیب و الترهیب: 1/97/16.
[6]. مجموعه آثار استاد شهید مطهری، ج5، ص: 37.
- [سایر] اگر گفته میشود که امامان معصوم ما دارا وجامع همه علوم بودند.چرا اختراعی یا علمی یا کتابی در مباحث علوم ریاضی -فیزیک- شیمی یا ساخت داروهای جدید و غیرو نداشته اند؟ شاید منظور گویندگان تسلط امامان بر علوم دینی باشد؟؟ مسلم است احاطه مسلمانان ودستیابی ودسترسی برعلوم بجای مانده از امامان معصوم باعث افزایش قدرت و غلبه بردشمنان میشد.
- [سایر] چه علوم و دروسی در حوزههای علمیه تدریس میشود؟ اگر جوانی علاقمند به یادگیری علوم حوزوی باشد چه کاری باید انجام دهد؟
- [سایر] با سلا م بنده بسیار به تحصیلات و علوم حوزوی علاقه مندم اما نمی دانم چطور می توانم بطور آزاد این علوم را فرا بگیرم لطفا راهنمائی بفرمائید.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا در عرصه فرهنگی، نویسندگان و محقّقان مجازند بدون کسب صلاحیّتهای لازم علمی و تخصّصی در مسائل فنی اسلام و یا علوم تخصّصی اظهار نظر نمایند؟
- [آیت الله بهجت] منظور از علمی که کسب آن بر همه واجب شده است، چیست؟
- [سایر] منظور از جهاد علمی چیست؟
- [سایر] با سلام آیا می شود کسی بدون طلبه شدن دروس حوزه را بخواند و مدارج علمی آن را طی کند؟ برای مثال بنده علاقه به علوم حوزوی دارم اما امکان طلبه شدن برایم وجود ندارد چگونه می توانم دروس حوزه را بخوانم؟
- [سایر] با سلام من دانشجوی دوره کارشناسی هستم در رشته علوم سیاسی. می خواستم دروس حوزوی را در کنار درس دانشگاهی شروع کنم ولی نه برای اجتهاد ، صرفاً برای دانستن و بالا بردن سطح علمی خودم آیا میتوانم دروس حوزه را به صورت منتخب بخوانم؟به طور مثال منطق را بخوانم ولی ادبیات عرب را حذف کنم؟
- [سایر] منظور از جهان بینی علمی چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا فراگیری علم فقه و مبادی آن تا درجه اجتهاد برای طلاب علوم دینی واجب عینی است؟ در صورت ترک آن و اشتغال در علوم حوزوی دیگر و یا اشتغال به تبلیغ و یا تألیف، آیا گرفتن شهریه برای آنان جایز است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . یاد گرفتن و یاددادن علوم و صنایعی که مورد احتیاج عموم است و هم چنین علوم و صنایعی که سبب قوت و شوکت جامعه مسلمین، و برتری قوای دفاعی آنها بر کفار می شود، بر همه واجب مؤکد است به وجوب کفایی و باید مسلمانان بنحوی قوی شوند که قطع طمع کفار را از بلاد و نوامیس و اعراض و اموال و معادن و ثروت خود بنمایند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دانش آموزان و دانشجوها در هر رشته ای از علوم مباحه اگر غرضشان از تحصیل، خدمت به جامعه و ازدیاد عظمت اسلام و رفع حاجت مسلمانان از بیگانگان باشد، اجر و ثواب بسیار دارند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر مسلمانان واجب است در صورتی که در مدارس و دانشگاه ها و دانشکده های علوم و صنایع مورد احتیاج عموم، طبق آداب و سنن و رعایت احکام اسلام به تعداد کافی نباشد، خودشان مستقیماً به تأسیس این گونه مدارس و دانشگاه ها بر اساس تعالیم مقدسه اسلام و اجرای برنامه های دینی، اقدام نمایند و مهما امکن طوری ترتیب بدهند که از تمام طبقات هر کس استعدادش بیشتر است بتواند به تحصیل ادامه دهد.
- [آیت الله اردبیلی] برگزاری مسابقاتی که در بالا بردن شئون دینی، علمی، ادبی، هنری یا فنّی جامعه مؤثّرند، مانند مسابقات حفظ قرآن و احکام، علوم ریاضی و مقاله نویسی، بدون شرط بندی دو طرف جایز و پسندیده است و اگر فرد سوم یا مؤسّسه و یا دولت برگزار کننده، به برندگان، جوایز نقدی یا غیر نقدی اعطا کند، اشکال ندارد و برنده مالک میشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بیگانگان از راههای مختلف مانند فرستادن امواج رادیویی یا تلویزیونی یا ماهوارهای و مانند آن در صدد ضربه زدن به اعتقادات و فرهنگ مسلمانان باشند، دفاع از فرهنگ و اعتقادات اسلامی بر هر مسلمانی واجب است و شایسته است از راه تقویت فرهنگ و اعتقادات مسلمانان واستفاده از فراوردههای علمی، از ضربه زدن دشمن به آن جلوگیری شود و از راههای دیگر مگر در موارد ضرورت استفاده نشود.
- [آیت الله مظاهری] تزریق خون انسانی به انسان دیگر جایز است، خواه خون مسلمان باشد یا کافر، مرد باشد یا زن، و خرید و فروش خون برای این منظور مانعی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] بریدن عضوی از بدن مرده کافری که تشریح ان جایز است و یا کسی که مسلمان یا ذمی بودن او مشکوک است به منظور پیوند زدن ان به بدن شخص مسلمان جایز است و پس از ان که جزء بدن مسلمان شد احکام بدن مسلمان بر ان جاری است و همچنین پیوند زدن عضوی از اعضای حیوان نجس العین به بدن شخص مسلمان جایز است و پس از ان که جزء بدن مسلمان گشت احکام بدن مسلمان بر ان عضو جاری است
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تحصیل اعتقاد به اصول دین و مبانی اسلام بر هر مسلمان، واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است بریدن عضوی از بدن مرده کافر و یا مشکوک الاسلام، به منظور پیوند زدن آن به بدن شخص مسلمان وپس از پیوند زدن، چون جزو بدن مسلمان میشود، احکام بدن مسلمان بر او جاری است وهمینطور جائز است عضوی از اعضأ بدن حیوان نجس العین را به بدن شخص مسلمان پیوند زدن وچون پس از پیوند زدن جزو بدن مسلمان میگردد، احکام بدن مسلمان بر آن عضو جاری است ونماز خواندن با آن عضو نیز جائز است.
- [آیت الله خوئی] جایز است بریدن عضوی از بدن مردة کافر و یا مشکوک الاسلام، به منظور پیوند زدن آن به بدن شخص مسلمان و پس از پیوند زدن چون جزء بدن مسلمان میشود، احکام بدن مسلمان بر او جاری است و همین طور جایز است عضوی از اعضاء بدن حیوان نجسالعین را به بدن شخص مسلمان پیوند زدن و چون پس از پیوند زدن جزء بدن مسلمان میگردد، احکام بدن مسلمان بر آن عضو جاری است و نماز خواندن با آن عضو نیز جایز است.