من کلیه های سنگ ساز دارم و با روزه گرفتن و نخوردن آب این عمل در کلیه هایم زیاد میشود و دکتر گفته که نباید روزه بگیرم ،به ای خاطر که کلیه من باید مدام در اب باشد ... حالا من باید چه کار کنم ؟ با سلام اصولا روزه گرفتن برای انسان های سالمی است که روزه برای سلامتی او ضرر نداشته باشد . اگر طبق تشخیص خودتان یا پزشک متدین ومتخصص روزه گرفتن برای شما ضرر داشته باشد نباید روزه بگیرید. نگاهی به فتاوای مراجع تقلید در این زمینه : 1- آیت الله خامنه ای: کسی که میداند روزه برای او ضرر دارد یا خوف ضرر داشته باشد باید روزه را ترک کند و اگر روزه بگیرد صحیح نیست بلکه حرام است، خواه این یقین و خوف از تجربهی شخصی حاصل شده باشد یا از گفتهی پزشک امین یا از منشأ عقلایی دیگر.(1) 2- آیت الله مکارم شیرازی: کسی که می داند روزه برای او ضرر دارد باید روزه را ترک کند و اگر روزه بگیرد صحیح نیست، همچنین اگر یقین ندارد امّا احتمال قابل توجّهی می دهد که روزه برای او ضرر دارد، خواه این احتمال از تجربه شخصی حاصل شده باشد یا از گفته طبیب.(2) 3- آیت الله سیستانی: اگر انسان یقین یا اطمینان داشته باشد که روزه برایش ضرر قابل توجّهی دارد (ضرری که معمولاً تحمّل نمیشود) یا اینکه چنین ضرری را احتمال بدهد و از آن احتمال، ترس برای او پیدا شود، چنانچه احتمال او در نظر افراد عاقل بجا باشد، واجب نیست روزه بگیرد؛ بلکه اگر آن ضرر موجب هلاکت و مرگ یا جنایت بر نفس - مثل نقص عضو - شود، روزه گرفتن برای او حرام است و در واجب نبودن روزه فرقی نیست که روزه موجب پیدایش بیماری و ضرر قابل توجّه گردد یا موجب شدیدتر شدن آن یا طولانی شدن دوره درمان آن گردد.(3) 4- آیت الله وحید خراسانی: اگر انسان احتمال بدهد که روزه برایش ضرر قابل اعتنا دارد و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود، چنانچه احتمال او عقلایی باشد، نباید روزه بگیرد، و اگر روزه بگیرد باطل است، مگر در صورتی که ضرر نداشته و قصد قربت کرده باشد.(4) پی نوشت ها : 1. رساله آموزشی. 2. رساله توضیح المسائل، مساله 1464. 3. رساله توضیح المسائل، مساله 1914. 4. رساله توضیح المسائل، مساله 1752.
من کلیه های سنگ ساز دارم . با روزه و نخوردن آب این عمل در کلیه هایم زیاد میشود. حالا من باید چه کار کنم ؟
من کلیه های سنگ ساز دارم و با روزه گرفتن و نخوردن آب این عمل در کلیه هایم زیاد میشود و دکتر گفته که نباید روزه بگیرم ،به ای خاطر که کلیه من باید مدام در اب باشد ... حالا من باید چه کار کنم ؟
با سلام
اصولا روزه گرفتن برای انسان های سالمی است که روزه برای سلامتی او ضرر نداشته باشد . اگر طبق تشخیص خودتان یا پزشک متدین ومتخصص روزه گرفتن برای شما ضرر داشته باشد نباید روزه بگیرید.
نگاهی به فتاوای مراجع تقلید در این زمینه :
1- آیت الله خامنه ای: کسی که میداند روزه برای او ضرر دارد یا خوف ضرر داشته باشد باید روزه را ترک کند و اگر روزه بگیرد صحیح نیست بلکه حرام است، خواه این یقین و خوف از تجربهی شخصی حاصل شده باشد یا از گفتهی پزشک امین یا از منشأ عقلایی دیگر.(1)
2- آیت الله مکارم شیرازی: کسی که می داند روزه برای او ضرر دارد باید روزه را ترک کند و اگر روزه بگیرد صحیح نیست، همچنین اگر یقین ندارد امّا احتمال قابل توجّهی می دهد که روزه برای او ضرر دارد، خواه این احتمال از تجربه شخصی حاصل شده باشد یا از گفته طبیب.(2)
3- آیت الله سیستانی: اگر انسان یقین یا اطمینان داشته باشد که روزه برایش ضرر قابل توجّهی دارد (ضرری که معمولاً تحمّل نمیشود) یا اینکه چنین ضرری را احتمال بدهد و از آن احتمال، ترس برای او پیدا شود، چنانچه احتمال او در نظر افراد عاقل بجا باشد، واجب نیست روزه بگیرد؛ بلکه اگر آن ضرر موجب هلاکت و مرگ یا جنایت بر نفس - مثل نقص عضو - شود، روزه گرفتن برای او حرام است و در واجب نبودن روزه فرقی نیست که روزه موجب پیدایش بیماری و ضرر قابل توجّه گردد یا موجب شدیدتر شدن آن یا طولانی شدن دوره درمان آن گردد.(3)
4- آیت الله وحید خراسانی: اگر انسان احتمال بدهد که روزه برایش ضرر قابل اعتنا دارد و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود، چنانچه احتمال او عقلایی باشد، نباید روزه بگیرد، و اگر روزه بگیرد باطل است، مگر در صورتی که ضرر نداشته و قصد قربت کرده باشد.(4)
پی نوشت ها :
1. رساله آموزشی.
2. رساله توضیح المسائل، مساله 1464.
3. رساله توضیح المسائل، مساله 1914.
4. رساله توضیح المسائل، مساله 1752.
- [آیت الله خامنه ای] اینجانب بخاطر سنگ ساز بودن کلیه هایم به توصیه دکتر متخصص نباید روزه بگیرم ولی دلم نمی آید که روزه ام را افطار کنم با توجه به اینکه صرفاً با نوشیدن سه لیوان آب در یک یا سه نوبت عذرم برطرف می شود آیا با این وضعیت می توانم روزه ام را ادامه بدهم؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] بیماری سنگ کلیه که کلیه هم سنگ ساز است ونباید کلیه از مایعات خالی باشد و در روز می بایست مایعات صرف و میل کرد، مانع از روزه گرفتن رمضان و غیر آن ایّام است، و آیا بیمار مبتلا به این درد می تواند روزه بگیرد وفقط بمقدار لازم مایعات ( آب ) بنوشد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر فردی به سنگ کلیه مبتلا شده ( عمل شده ) و سه دکتر اظهار نموده اند که بایستی در طول شبانه روز و سال ، آب به کلیه ها برسد، آیا روزه واجب ماه رمضان بر او واجب است ؟
- [سایر] سلام بنده شبها بابونه+بادرنجبویه+گل گاو زبان+اسطو خودوس(از هر کدامیک یک قاشق مرباخوری) در یک ونیم لیوان آب جوش ریخته و روی کتری در حال جوش گذاشته بعد ار 20 دقیقه مصرف می نمایم خواهشمندم در خصوص:1) میزان مصرف 2) نحوه دم کردن 3)ا فشار خونم 14 است4)کلیه هایم سنگ ساز است 5) ادامه مصرف با شرایط فوق اظهار نظر فرمایید با تشکر فراوان
- [آیت الله اردبیلی] حدود 8 سال است کلیههای بنده سنگ ساز است و هر سال هم روزه گرفتهام ولی بعد از ماه مبارک سنگ بزرگی در کلیه پدیدار شده و چند ماه اذیت و درد کشیدهام. به پزشک مراجعه کردهام و پزشکان میگویند: ( اگر روزه نگیری بهتر است ولی خود دانی) اما بطور قطع هیچکدام نظر نمیدهند. خودم هم نمیدانم که اگر روزه بگیرم آیا مشکل خواهم داشت یا نه. تکلیف من چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] در کلیه های من سنگ جمع می شود و تنها راه جلوگیری از جمع شدن سنگ در کلیه، نوشیدن مستمر مایعات است و از آنجایی که پزشکان معتقدند که من نباید روزه بگیرم، تکلیف واجب من نسبت به روزه ماه مبارک رمضان چیست؟
- [آیت الله بهجت] استفاده از آلات موسیقی که با دهان کار می کنند مثل ساز ، در حال روزه چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خوردن یا نخوردن سحری در ماه رمضان اشکالی در روزه گرفتن دارد یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] حکم نوشیدن آبجویهای که ظاهراً درصد کمی هم الکل دارند و پزشک نیز آن را برای امراض کلیه و دفع سنگ کلیه تجویز مینماید چیست؟
- [آیت الله مظاهری] پماد ویتامینهای که شخص برای ترک نخوردن لبها در حال روزه استفاده میکند، آیا برای روزه اشکال دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار به قدری تشنه شود که بترسد از تشنگی بمیرد، واجب است به اندازهای که از مردن نجات پیدا کند آب بیاشامد، ولی روزه او باطل میشود و اگر ماه رمضان باشد، باید در بقیّه روز از بجا آوردن عملی که روزه را باطل میکند، خودداری نماید و نیز اگر بترسد که در اثر نخوردن آب، به او ضرر قابل توجهی برسد یا نخوردن آب برای او موجب مشقّتی باشد که قابل تحمّل نیست، میتواند به اندازه رفع ضرر و مشقّت آب بیاشامد و در هر صورت باید روزه آن روز را قضا نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .هزینههای کسب و کار مانند اجاره، کرایه، بهای آب، برق و غیره در محاسبه خمسی کسر میشود; همچنین هزینه های متعارف شخص و خانوادهاش از درآمد کسب و کار نیز کسر میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] حوضی که مثلا یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است؛ در صورتی که برداشتن آب در عرف؛ تصرف در آن آجر یا سنگ نباشد اشکالی ندارد و در صورتی که تصرف باشد برداشتن آب حرام ولی وضو صحیح است.
- [آیت الله خوئی] حوضی که مثلًا یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است، درصورتی که برداشتن آب در عرف تصرف در آن آجر یا سنگ نباشد اشکالی ندارد و درصورتی که تصرف باشد برداشتن آب حرام ولی وضو صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] حوضی که مثلاً یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است ، در صورتی که برداشتن آب در عرف ، تصرّف در آن آجر یا سنگ نباشد ، اشکالی ندارد ، و در صورتی که تصرّف باشد برداشتن آب حرام ، ولی وضو صحیح است .
- [آیت الله شبیری زنجانی] وضو گرفتن در حوضی که مثلاً یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است، در صورتی که برداشتن آب به نظر عرف، تصرف در آن آجر یا سنگ نباشد اشکالی ندارد و در صورتی که تصرف باشد، وضوی ارتماسی او بنا بر احتیاط مستحب باطل است؛ و وضوی ترتیبی او بیاشکال صحیح میباشد و در هر دو صورت مرتکب کار حرامی شده است.
- [آیت الله سیستانی] اگر ظاهر نمک سنگ و مانند آن نجس شود ، با آب قلیل هم پاک میشود .
- [آیت الله جوادی آملی] .آب قلیل با برخورد عین نجس یا شیء نجس شده، نجس میشود؛ ولی اگر از بالا یا پایین یا پهلو با فشار به آن برخورد کند، فقط مقداری از آن که با شیء نجس برخورد کرده, نجس میشود. اگر آب پایین فواره نجس شد, آب بالای آن نیز نجس میشود
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ظاهر نمک و سنگ و مانند آن نجس شود، با آب کمتر از کر هم پاک میشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر ظاهر نمک سنگ و مانند آن نجس شود ، با آب کمتر از کُر هم پاک می شود .