خدای متعال موجودی بدون نقص و نیاز است که هیچ احتیاجی به عبادات ما ندارد. و چگونگی عبادات و تشکر از خدای متعال، مربوط به جهات انسانی است. خدای متعال انسان را شرافت بخشیده و با خلقت او، آن را از بی ارزشی بیرون آورده: (أَتی عَلَی الْإِنْسانِ حینٌ مِنَ الدَّهْرِ لَمْ یَکُنْ شَیْئاً مَذْکُور[انسان/1] زمانی طولانی بر انسان گذشت که چیز قابل ذکری نبود.) و خلقت او را ترکیبی از فرشته خویی و حیوانیت قرار داد که انسان به دست خویش می تواند یکی از این دو جهت را برگزیده و حقیقت خویش را شکل دهد: امیر المؤمنین علی بن ابی طالب علیه السّلام فرمودند: خداوند عزّ و جلّ در فرشتگان عقل را بدون شهوت و در چهار پایان شهوت را بدون عقل و در فرزندان آدم هر دو را قرار داد، حال کسی که عقلش بر شهوتش غالب گردد به یقین از فرشتگان بهتر بوده و آن که شهوتش بر عقلش غالب شود حتما از چهار پایان بدتر می باشد.[1] که خدای متعال دوست دارد، انسان به شرافت رسیده و جهت عالی خویش را انتخاب کند و این امر با ترک شهوات حیوانی و تعلق به خدای متعال که مبدا همه کمالات است، محقق می شود. و از همین رو خدای متعال، هدف خویش از خلقت را، عبادت انسان شمرده است: (وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ[ذاریات/56] جنّ و انس را نیافریدم جز برای اینکه عبادتم کنند (و از این راه تکامل یابند و به من نزدیک شوند)!) بنابراین عبادات، وسیله ای جهت رشد و تعالی و رسیدن به کمال می باشد. و با توجه به این واقعیت در می یابیم که چگونگی وسیله، مساله ای بسیار مهم است. وسیله باید به گونه ای انتخاب شود که با توانایی ها و استعدادهای انسان سازگاری داشته و دارای بهترین و بیشترین اثر در حصول کمال داشته باشد. از همین رو چگونگی عبادات باید توسط خدای متعال تعیین شود که عالم به عوالم دیگر و استعدادهای انسان و حقیقت کمال اوست. اگر این واقعیت را در نظر نگیریم و تاثیر عبادات در رشد و تعالی خودمان را مورد غفلت قرار دهیم، گمان می کنیم که خدای بخشنده، توقع جبران ! از ما داشته و از همین رو عبادات را خواسته و شاید بتوانیم تشکر را با چند کلمه نیز بیان کنیم!! هر چند که نعمت های او بی شمار است و انسان هرگز از عهده شکر آن برنخواهد آمد: (وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لا تُحْصُوها إِنَّ الْإِنْسانَ لَظَلُومٌ کَفَّارٌ[ابراهیم/34] و اگر نعمتهای خدا را بشمارید، هرگز آنها را شماره نتوانید کرد! انسان، ستمگر و ناسپاس است!) چگونگی عبادات حتی با در نظر گرفتن این واقعیات نیز از توان ما بیرون بوده و هرگز نمی توانیم عبادتی را انجام دهیم که به دور از هر گونه افراط و تفریط باشد. چون بسیاری از حقایق وجودی خویش و عوالم دیگر را را نمی دانیم. و حتی اگر می توانستیم دقیق ترین نوع عبادات را بفهمیم، باز هم عبادت، عبادت نخواهد بود، مگر اینکه در آن روحیه انجام دستورات الهی وجود داشته باشد بنابراین عبادت باید با انجام همان مناسکی باشد که خدای متعال تعیین کرده است. [1]. علل الشرائع، ج1، ص: 4.
چرا برای تشکر از خدا باید نوع خاصی از اعمال را انجام دهیم، و تشکر با یک کلمه و ... کافی نیست؟
خدای متعال موجودی بدون نقص و نیاز است که هیچ احتیاجی به عبادات ما ندارد. و چگونگی عبادات و تشکر از خدای متعال، مربوط به جهات انسانی است.
خدای متعال انسان را شرافت بخشیده و با خلقت او، آن را از بی ارزشی بیرون آورده:
(أَتی عَلَی الْإِنْسانِ حینٌ مِنَ الدَّهْرِ لَمْ یَکُنْ شَیْئاً مَذْکُور[انسان/1] زمانی طولانی بر انسان گذشت که چیز قابل ذکری نبود.)
و خلقت او را ترکیبی از فرشته خویی و حیوانیت قرار داد که انسان به دست خویش می تواند یکی از این دو جهت را برگزیده و حقیقت خویش را شکل دهد:
امیر المؤمنین علی بن ابی طالب علیه السّلام فرمودند: خداوند عزّ و جلّ در فرشتگان عقل را بدون شهوت و در چهار پایان شهوت را بدون عقل و در فرزندان آدم هر دو را قرار داد، حال کسی که عقلش بر شهوتش غالب گردد به یقین از فرشتگان بهتر بوده و آن که شهوتش بر عقلش غالب شود حتما از چهار پایان بدتر می باشد.[1]
که خدای متعال دوست دارد، انسان به شرافت رسیده و جهت عالی خویش را انتخاب کند و این امر با ترک شهوات حیوانی و تعلق به خدای متعال که مبدا همه کمالات است، محقق می شود. و از همین رو خدای متعال، هدف خویش از خلقت را، عبادت انسان شمرده است:
(وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ[ذاریات/56] جنّ و انس را نیافریدم جز برای اینکه عبادتم کنند (و از این راه تکامل یابند و به من نزدیک شوند)!)
بنابراین عبادات، وسیله ای جهت رشد و تعالی و رسیدن به کمال می باشد. و با توجه به این واقعیت در می یابیم که چگونگی وسیله، مساله ای بسیار مهم است. وسیله باید به گونه ای انتخاب شود که با توانایی ها و استعدادهای انسان سازگاری داشته و دارای بهترین و بیشترین اثر در حصول کمال داشته باشد. از همین رو چگونگی عبادات باید توسط خدای متعال تعیین شود که عالم به عوالم دیگر و استعدادهای انسان و حقیقت کمال اوست.
اگر این واقعیت را در نظر نگیریم و تاثیر عبادات در رشد و تعالی خودمان را مورد غفلت قرار دهیم، گمان می کنیم که خدای بخشنده، توقع جبران ! از ما داشته و از همین رو عبادات را خواسته و شاید بتوانیم تشکر را با چند کلمه نیز بیان کنیم!! هر چند که نعمت های او بی شمار است و انسان هرگز از عهده شکر آن برنخواهد آمد:
(وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لا تُحْصُوها إِنَّ الْإِنْسانَ لَظَلُومٌ کَفَّارٌ[ابراهیم/34] و اگر نعمتهای خدا را بشمارید، هرگز آنها را شماره نتوانید کرد! انسان، ستمگر و ناسپاس است!)
چگونگی عبادات حتی با در نظر گرفتن این واقعیات نیز از توان ما بیرون بوده و هرگز نمی توانیم عبادتی را انجام دهیم که به دور از هر گونه افراط و تفریط باشد. چون بسیاری از حقایق وجودی خویش و عوالم دیگر را را نمی دانیم.
و حتی اگر می توانستیم دقیق ترین نوع عبادات را بفهمیم، باز هم عبادت، عبادت نخواهد بود، مگر اینکه در آن روحیه انجام دستورات الهی وجود داشته باشد بنابراین عبادت باید با انجام همان مناسکی باشد که خدای متعال تعیین کرده است.
[1]. علل الشرائع، ج1، ص: 4.
- [سایر] به نام خدا با سلام فرض کنید بخواهیم در قرائت قرآن و دعا ها بر کلمه ای توقف کنیم که حرف آخر آن کلمه تنوین مشدد باشد مثل " علیٌّ " ، آیا هنگام وقف باید حرف آخر را با تشدید بخوانیم یا اینکه فقط بگوییم "علی" کافی است؟ یا اینکه بگوییم " علیُّ " ؟ خیلی تشکر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای این که معلوم شود مالی وقف شده یا به تملیک درآمده، آیا باید در هر مورد کلمه یا جمله خاصّی را بر زبان بیاورند یا فقط صرف نیّت اهدا کننده کافی است؟
- [آیت الله بهجت] آیا در رکوع، هر ذکری که بگوید کافی است؟ یا این که حتما باید ذکر خاصّی بگوید؟
- [آیت الله بهجت] اگر کلمه ای در نماز غلط گفته شود، یا در هنگام گفتن آن بدن حرکت کند، آیا تکرار همان کلمه کافی است یا باید از اوّل کلمه آیه یا از اوّل جمله خوانده شود؟
- [آیت الله مظاهری] برای نیابت حج یا عمره مفرده عقد یا صیغه خاصی باید جاری شود یا توافق ظاهری طرفین کافی است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که حیض بود و نمی دانست و اعمال عمره را کلا بجا اورد بفرمایید باید دوباره بجا اورد یا کافی است
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا در نیت احرام و سایر اعمال حج، قصد انجام عمل کافی است و یا گذراندن از قلب، یا به زبان آوردن آن لازم است؟
- [آیت الله خوئی] آیا واجب است تلفظ نمودن به نذر یا کافی است عقد در قلب یا با کتابت، و آیا واجب است تلفظ نمودن به نیت در اعمال حج؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کلمه ای درنماز غلط گفته شود یا در صحت آن شک کند یا نَفَسِ انسان قطع و کلمه ناقص شود، آیا تکرار همان کلمه کافی است یا باید از اول آیه یا از اول جمله خوانده شود،مثلاً اگر (مستقیم) را غلط گفت، یا صحت آن مشکوک بود، یا در حال حرکت بدن اداء کرد، آیا باید از (اهدنا) تکرار کند؟
- [آیت الله خوئی] از اغسال مستحبه غسل زیارت امام حسین علیه السلام است و آن غسل مجزی است از وضو، پس آیا زیارت خاصی هست برای إجزایی (کافی بودن، مجزی بودن) غسل از وضو، یا هر زیارتی را با آن زیارت کند امام حسین علیه السلام را کافی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در نماز چند کلمه یا چند جمله بگوید بطوری که از صورت نمازگزار خارج نشود وهمه آن یکی حساب شود، دوسجده سهو برای همه کافی است.
- [آیت الله بهجت] کسی که نذر میکند باید به قصد قربت و نزدیک شدن به خداوند متعال نذر کند، بنابراین اگر برای خدا نذر نکند، صحیح نیست، بنابراین کافی است موقع نذر کردن بنابر اظهر بگوید: (لِلّهِ عَلَیَّ)، یعنی: (برای خداوند، به عهده من باشد که فلان کار را انجام بدهم)، و اگر کسی که عربی نمیداند ترجمه آن را به هر زبانی بگوید کافی است.
- [آیت الله سیستانی] کسی که میّت را غسل میدهد باید قصد قربت داشته باشد ، و کافی است به قصد امتثال امر خداوند باشد .
- [آیت الله بهجت] اگر وصیت کرد برای گروهی که موصوف به صفت خاصی هستند، مثل فقرا، باید صفت فقر در هنگام مرگ وصیتکننده هم موجود باشد و وجودش در زمان وصیت کافی نیست.
- [آیت الله اردبیلی] لازم نیست در وقت غسل نیّت کند که غسل واجب یا مستحب میکند و اگر فقط به قصد قربت، یعنی برای انجام فرمان خداوند غسل کند، کافی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگام غسل کردن لازم نیست نیت واجب یا مستحب کند، همین اندازه که به قصد قربت و اطاعت فرمان خدا انجام دهد کافی است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] لازم نیست در وقت غسل، نیت کند که غسل واجب یا مستحب میکند بلکه اگر فقط به قصد قربت؛ یعنی برای خداوند عالم غسل کند، کافی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار نسبت دروغ به خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله) دهد یک کفاره کافی است و کفاره جمع لازم نیست.
- [آیت الله سیستانی] لازم نیست در وقت غسل ، نیّت کند که غسل واجب میکند ، بلکه اگر فقط به قصد قربت ، یعنی برای تذلل در پیشگاه خداوند عالم غسل کند کافی است .
- [آیت الله اردبیلی] عبارت (برای خدا) به هر زبان که باشد، باید در صیغه نذر گفته شود و اگر در قلب آن را نیّت کند، کافی نیست و نذر واقع نمیشود.