پارتی بازی و خلاف مقررات جمهوری اسلامی عمل کردن و تبعیض، چون باعث تضییع حق دیگران می شود حرام است. به علاوه این گونه کارها باعث مخدوش شدن وجهه نظام می شود، و این گناه است. بنابراین از پارتی بازی باید خودداری شود تا حق دیگران ضایع نشود و آبروی نظام مخدوش نشود. امّا پولی که بابت کار می گیرند اگر به وظایف کاری و قراردادشان عمل کنند، حلال است.[1] پارتی بازی ( یعنی وساطت برای پیشرفت کار بر خلاف قانون ) جایز نیست و حقوقی که می گیرند اشکال دارد ولی چنانچه این کار در حد معرفی باشد و فرد بقیه ی مراحل را طبق مقررات و شرایط قانونی طی کند و باعث تضییع حقوق دیگران نشود اشکالی ندارد.[2] در صورتی که حقوق را در مقابل مهارت و تخصص خاصی می دهند و او مهارت و تخصص لازم را دارد و استخدام خلاف مقررات نباشد ، گرفتن مبلغ اشکال ندارد.[3] اگر از نظر تخصص و توانائی انجام کار در حد مطلوب باشد حقوق حلال است.[4] پی نوشت: [1]. آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج 1، ص 628. [2]. آیت الله مکارم پایگاه اطلاع رسانی به آدرس: http://makarem.ir/newmain.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=null&mid=148540 [3]. استفتاء از دفتر آیت الله خامنه ای در قم http://www.askdin.com/thread19461.html [4]. آیت الله سیستانی پایگاه اطلاع رسانی به آدرس: http://www.sistani.org/persian/qa/search/17043
پارتی بازی و خلاف مقررات جمهوری اسلامی عمل کردن و تبعیض، چون باعث تضییع حق دیگران می شود حرام است. به علاوه این گونه کارها باعث مخدوش شدن وجهه نظام می شود، و این گناه است. بنابراین از پارتی بازی باید خودداری شود تا حق دیگران ضایع نشود و آبروی نظام مخدوش نشود. امّا پولی که بابت کار می گیرند اگر به وظایف کاری و قراردادشان عمل کنند، حلال است.[1]
پارتی بازی ( یعنی وساطت برای پیشرفت کار بر خلاف قانون ) جایز نیست و حقوقی که می گیرند اشکال دارد ولی چنانچه این کار در حد معرفی باشد و فرد بقیه ی مراحل را طبق مقررات و شرایط قانونی طی کند و باعث تضییع حقوق دیگران نشود اشکالی ندارد.[2]
در صورتی که حقوق را در مقابل مهارت و تخصص خاصی می دهند و او مهارت و تخصص لازم را دارد و استخدام خلاف مقررات نباشد ، گرفتن مبلغ اشکال ندارد.[3]
اگر از نظر تخصص و توانائی انجام کار در حد مطلوب باشد حقوق حلال است.[4]
پی نوشت:
[1]. آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج 1، ص 628.
[2]. آیت الله مکارم پایگاه اطلاع رسانی به آدرس:
http://makarem.ir/newmain.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=null&mid=148540
[3]. استفتاء از دفتر آیت الله خامنه ای در قم
http://www.askdin.com/thread19461.html
[4]. آیت الله سیستانی پایگاه اطلاع رسانی به آدرس:
http://www.sistani.org/persian/qa/search/17043
- [آیت الله مکارم شیرازی] پارتی بازی از دیدگاه اسلام چیست و چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] درآمد حاصله از آرایشگری و تیغ انداختن چگونه است؟
- [سایر] آیا پیامبر شغلی هم داشته است؟ شغل ایشان قبل و بعد از بعثت چه بوده؟
- [سایر] اگر زنی مشترکاً با آقایی اشتغال به کار داشته باشند و آقا از این فضا سوء استفاده نموده و با رفتار خود زمینه گناه را فراهم کرده و حتی گاهی با عمل خود زن را مجبور به گناه کند، مانند آنکه دست او را بگیرد. با توجه به اینکه تنها راه درآمد زن، شغلی است که فیالحال با آن آقا دارد و به آن درآمد هم نیازمند است، بفرمایید به لحاظ شرعی حکم قضیه چیست؟ آیا زن مکلف به ترک شغل می باشد؟
- [آیت الله خامنه ای] استفاده از خانه های سازمانی دولتی برای کسانی که امکان مالی دارند یا خانه شخصی دارند از نظر شرعی چه حکمی دارد؟ و اگر به وسیله پارتی بازی و... به آن دست یابیم خواندن نماز در آن اشکال دارد یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا شعبده بازی، احضار ارواح و هیپنوتیزم جایز است؟ این کارها در چه صورتی حرام است؟ شغل قرار دادن آنها و کسب درآمد از این طریق چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی با پارتی بازی و یا به واسطه حضور اقوامش در ادارهای و یا سفارش دیگران در سازمانی استخدام شود، چه حکمی دارد؟
- [سایر] سلام؛ تفاوت شایسته سالاری با پارتی بازی چیست؟ لطفاً آنها را تعریف نمایید و ملاکهایی جهت تشخیص آن دو بیان بفرمایید؟
- [آیت الله خامنه ای] شخصی از طریق انعقاد قرارداد مضاربه با یکی از بانکها مبادرت به کسب درآمد می کند و طبق قرارداد، مقداری از درآمد حاصله را به بانک می دهد، آیا جایز است اداره مالیات از او بخواهد که علاوه بر پرداخت مالیات سهم خودش از درآمد، مالیات سهم بانک را هم بپردازد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی در یکی از ادارات شغلی دارد، به شرط ادامه شغل، با مردی ازدواج کرده و زوج هم این شرط را پذیرفته است، آیا بعد از ازدواج زوج می تواند از ادامه شغل زوجه ممانعت کند یا نه؟ و اگر قبل از ازدواج، شاغل نباشد، ولی بعد از ازدواج شغلی اختیار کند و زوج هم مانع نشود، آیا بعد از مدتی می تواند مانع از ادامه شغل زوجه شود یا نه؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر شخصی در اثنای سال سودی به دست آورد، می تواند با همان درآمد و سود دوباره تجارت کند و سود جدیدی به دست آورد و در پایان سال خمسی همه درآمدها را با هم جمع می کند و پس از کسر هزینه های تجارت و هزینههای زندگی خود, خمس سود خالص را بپردازد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی از ابتدای سال خمسی تا به دست آوردن درآمد، هزینهای برای خود و خانواده خود نموده است، خواه از سرمایه و خواه قرض گرفته باشد و خواه از مال مخمس خودش مصرف کرده باشد، هزینه او محسوب شده و از درآمد سال مالی او کسر میشود و بقیه درآمد سال, خمس دارد. هزینه بدون استفاده
- [آیت الله جوادی آملی] .کافری که در جنگ , به دست رزمنده مسلمان کشته شود، وسیله های شخصی او را (سلَب) می نامند. سلَب و (وسایل شخصی ) او مال رزمندهای است که او را بکشد. این اموال از باب غنائم جنگی خمس ندارد ; ولی اگر تا یک سال بماند , پس از آن، به عنوان درآمد کسبی، خمس دارد که پس از احتساب هزینه سال، باید پرداخت شود. نصاب غنائم جنگی
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدون فرو رفتن در دریا با وسایلی جواهر بیرون آورد یا از روی آب دریا یا از کنار دریا جواهر بگیرد، در صورتی باید خُمس آن را بدهد که این کار شغل او باشد و یا درآمد آن بتواند بخشی از معیشت او را تأمین کند و به تنهایی یا با منفعتهای دیگر، از مخارج سال او زیاد بیاید.
- [آیت الله اردبیلی] قرار دادن هر فعل حرام به عنوان شغل و راه کسب و درآمد، حرام است؛ بنابر این ساختن هر چیزی که برای عبادت غیر خدا ساخته میشود و نیز ساختن هر چیزی که منفعت اختصاصی یا منفعت عمومی آن حرام باشد و همچنین شراب فروشی و جادوگری و نظایر آن جایز نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر شخصی بعضی از لوازم زندگی او از بین رفت مثلاً بر اثر آتشسوزی فرش یا لوازم دیگرش سوخت یا سرقت شد اگر تا آخر سال خمسی از درآمد سال تهیّه نکرد، می تواند این خسارت را از درآمد سال کسر نماید و خمس سود مانده را بپردازد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میخواهد خمس مالی را که در سال قبل به دست آورده، از درآمد سال بعد خود بدهد، باید به اندازه یک چهارم مال متعلّق خمس را بپردازد.
- [آیت الله مظاهری] اگر خمس را با حاکم شرع دست گردان کرد و بنا دارد بتدریج بدهد، نمیتواند بدهی خود را از در آمد سالهای بعد بدهد مگر اینکه اوّل خمس درآمد را بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه شخصی ماشین خود را در اختیار کسی قرار دهد و به او اجازه دهد که مسافر یا بار حمل و نقل کند و شرط کند که نصف یا ثلث کرایه ها را که به دست می آید برای او بگیرد، اشکال شرعی ندارد و چنین قراردادی اجازه و اباحه تصرف و استفاده مشروط به عوض است و در درآمد با هم شریک می شوند، لکن این گونه قرارداد مضاربه نیست و احکام آن را ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در محاسبه کردن ضرر و خسارت از درآمد سال، تفاوتی نیست که در اوا یل سال سود به دست آورد و بعداً متضرر شود یا خسارت ببیند ; یا اینکه در ابتدای سال ضرر کند و بعداً سود نماید، در هر دو صورت , ضرر و خسارت را میتواند از درآمد کسر نماید و سود مانده را تخمیس کند. متعلق خمس، عین یا ذمّه و تصرف در آن