رفتارهای شبیه به خودارضایی در دختران یا پسرانی که به سن بلوغ نرسیده اند همانطور که از نظرشرعی هیچ حکم و تکلیفی ندارد از نظر روان شناسان کودک، نشانه استرس و یا اضطراب است؛ که معمولا به مرور زمان کاهش و حذف می شود. مثلا مالش های تناسلی کودک به اشیاء و یا دست ورزی های مکرر غالبا به دلیل اضطراب است و نه تنها شما بلکه پدر و مادر هم در درجه اول باید به این موضوع آگاه باشند که این اصلا خودارضایی نامیده نمی شود و در مرحله بعد بدون واکنش های پرخاشگرانه و مستقیم به نحوی ذهن فرزند خود را مشغول کنند. مثلا سعی کنند با تغییر موقعییت فیزیکی و یا مثلا خواستن از کودک برای آوردن وسیله ای یا گرفتن مثلا یک خوراکی و مشغول شدن از آن کار به صورت اتوماتیک ممانعت کنند. البته روابط خاص والدین باید به صورت کاملا محرمانه باشد زیرا کودک در این سن با زیرکی تمام روابط والدین را زیر نظر دارد از طرفی موضوعات استرس زا و سوالات و یا محیط استرس زا برای کودک باید بررسی شده و این موقعیت ها در زندگی کودک حذف شوند. پس با خونسردی و آگاهی نسبت به این موضوع و عدم فاجعه سازی کردن سعی کنید با آرامی با ایشان رفتار کنید.
برادرزاده ام که 4 سال بیشتر ندارد رفتارهایی شبیه خودارضایی دارد. می خواستم بدانم وظیفه ما چیست؟
رفتارهای شبیه به خودارضایی در دختران یا پسرانی که به سن بلوغ نرسیده اند همانطور که از نظرشرعی هیچ حکم و تکلیفی ندارد از نظر روان شناسان کودک، نشانه استرس و یا اضطراب است؛ که معمولا به مرور زمان کاهش و حذف می شود.
مثلا مالش های تناسلی کودک به اشیاء و یا دست ورزی های مکرر غالبا به دلیل اضطراب است و نه تنها شما بلکه پدر و مادر هم در درجه اول باید به این موضوع آگاه باشند که این اصلا خودارضایی نامیده نمی شود و در مرحله بعد بدون واکنش های پرخاشگرانه و مستقیم به نحوی ذهن فرزند خود را مشغول کنند.
مثلا سعی کنند با تغییر موقعییت فیزیکی و یا مثلا خواستن از کودک برای آوردن وسیله ای یا گرفتن مثلا یک خوراکی و مشغول شدن از آن کار به صورت اتوماتیک ممانعت کنند. البته روابط خاص والدین باید به صورت کاملا محرمانه باشد زیرا کودک در این سن با زیرکی تمام روابط والدین را زیر نظر دارد از طرفی موضوعات استرس زا و سوالات و یا محیط استرس زا برای کودک باید بررسی شده و این موقعیت ها در زندگی کودک حذف شوند. پس با خونسردی و آگاهی نسبت به این موضوع و عدم فاجعه سازی کردن سعی کنید با آرامی با ایشان رفتار کنید.
- [آیت الله بهجت] از ابتدای بلوغ مدت شش سال بر اثر نادانی و بدون عذر شرعی روزه نمی گرفتم، یک سال را هم بدون این که بدانم جنب هستم، روزه گرفته ام، وظیفه من چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی از خواب بیدار شده و در لباس خود رطوبتی شبیه به منی می بیند ولی خوابی ندیده که جنب شده باشد، وظیفه او چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در رکعت سوّم یا چهارم سهواً تسبیحات اربعه را 4 بار بگوییم، وظیفه چیست؟
- [سایر] بر طبق گفته مسیحیان، از زمان خلقت حضرت آدم تا کنون 6000 سال گذشته. میخواستم بدانم که آیا از نظر قرآن هم این مدت 6000 سال است یا نه؟ و اگر چنین است مسئله خلقت موجودات ماقبل تاریخ و یا بقایای انسانهایی که با عمر مثلاً 15000 سال کشف شدهاند، چه میشود؟ همچنین یافتههای علمی که عنوان میکند زمین 4/5 میلیارد سال عمر دارد.
- [سایر] دلیل حرام بودن 4 ماه از سال قمری چیست؟
- [سایر] با سلام و تبریک سال نو میخواستم بدانم آیت الله خامنه ای دورا ن طلبگی را چگونه گذرانده و چگونه به درجه ی آیت اللهی رسیدند؟ همچنین میخواستم بدانم ایشام مدارج علمی خود را کجا گذرانده اند؟ با تشکر.
- [آیت الله اردبیلی] میخواستم بدانم روزه ی فردی که هر روز و یا حداقل هفتهای 4 بار برای حاضر شدن در محل کار مجبور است از وطن خود 80 کیلومتر دور شود، به چه صورت خواهد بود؟
- [آیت الله سیستانی] من در تهران زندگی می کنم و دانشجو در اسلامشهر هستم و در روزهای 4 شنبه و 5 شنبه به آنجا می روم می خواستم بدانم که آیا روزه من درست است یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] میخواستم بدانم روزه ی فردی که هر روز و یا حداقل هفتهای 4 بار برای حاضر شدن در محل کار مجبور است از وطن خود 80 کیلومتر دور شود، به چه صورت خواهد بود؟
- [آیت الله مظاهری] من به مدت سه سال در آمریکا مشغول تحصیل هستم. میخواستم بدانم آیا میتوانم زکات فطره خود را در این سه سال نگه دارم و بعد از مراجعت به ایران، به افراد نیازمند بدهم؟
- [آیت الله بهجت] شتر دوازده نصاب دارد: 1 پنج شتر، و زکات آن یک گوسفند است و تا شماره شتر به این مقدار نرسد زکات ندارد؛ 2 ده شتر، و زکات آن دو گوسفند است؛ 3 پانزده شتر، و زکات آن سه گوسفند است؛ 4 بیست شتر، و زکات آن چهار گوسفند است؛ 5 25 شتر، و زکات آن پنج گوسفند است؛ 6 26 شتر، و زکات آن یک شتر است که داخل سال دوم شده باشد و مادرش قابلیت حمل را داشته باشد؛ 7 36 شتر، و زکات آن یک شتر است که داخل سال سوم شده باشد، و مادرش قابلیت حمل و مقاربت را داشته باشد؛ 8 46 شتر، و زکات آن یک شتر است که داخل سال چهارم شده باشد و قابلیت حمل را داشته باشد؛ 9 61 شتر، و زکات آن یک شتر است که داخل سال پنجم شده باشد؛ 10 76شتر، و زکات آن دو شتر است که داخل سال سوم شده باشند؛ 11 91شتر، و زکات آن دو شتر است که داخل سال چهارم شده باشند؛ 12 121 شتر، و بالاتر از آن؛ که باید یا چهل تا، چهل تا، حساب کند و برای هر چهل تا، یک شتر بدهد که داخل سال سوم شده باشد، یا پنجاه تا، پنجاه تا، حساب کند و برای هر پنجاه تا، یک شتر بدهد که داخل سال چهارم شده باشد و یا با هر دو راه؛ یعنی چهل تایی و پنجاه تایی حساب کند، ولی در هرصورت باید طوری حساب کند که چیزی باقی نماند، یا اگر چیزی باقی میماند، از نُه تا بیشتر نباشد، مثلاً اگر 140شتر دارد، باید برای صدتا، دو شتری که داخل سال چهارم شده و برای چهل تا، یک شتری که داخل سال سوم شده بدهد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که باید زکات گاو و گوسفند و شتر را بدهد ، اگر زکات آنها را از مال دیگرش بدهد ، تا وقتی شماره آنها از نصاب کم نشده ، همه ساله باید زکات را بدهد ، و اگر از خود آنها بدهد و از نصاب اول کمتر شوند ، زکات بر او واجب نیست ، مثلاً کسی که چهل گوسفند دارد ، اگر از مال دیگرش زکات آنها را بدهد ، تا وقتی که گوسفندهای او از چهل کم نشده ، همه ساله باید یک گوسفند بدهد ، و اگر از خود آنها بدهد ، تا وقتی به چهل نرسیده ، زکات بر او واجب نیست . زکات مال تجارت مالی که انسان به عقد معاوضه مالک میشود ، و برای تجارت و منفعت بردن نگاه میدارد باید بنابر احتیاط واجب با چند شرط زکات آن را بدهد و آن یک چهلم است : 1 مالک بالغ و عاقل باشد . 2 مال حداقل به اندازه (15) مثقال طلای مسکوک یا (15) مثقال نقره مسکوک قیمت داشته باشد . 3 یک سال از وقتی که قصد منفعت بردن کرده است بر آن مال گذشته باشد . 4 قصد منفعت بردن در تمام سال باقی باشد ، پس اگر در میان سال از آن قصد منصرف شود ، و مثلاً قصد صرف آن را در مؤنه نماید ، زکات واجب نیست . 5 مالک بتواند در تمام سال در آن تصرف کند . 6 در تمام سال به مقدار سرمایه یا بیشتر از آن ، خریدار داشته باشد ، پس اگر در قسمتی از سال به مقدار سرمایه ، خریدار نداشته باشد ، واجب نیست زکات آن را بدهد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه تا یک سال اعلان کند و یا در محل اعلان شده نگهداری شود و صاحب مال پیدا نشود، پیداکننده مخیر است یکی از چهار کار را انجام دهد: 1 آن را برای خود بردارد به قصد این که هر وقت صاحبش پیدا شد اگر آن مال موجود نیست، عوض آن را به او بدهد. 2 به صورت امانت برای او نگهداری کند. 3 از طرف صاحبش صدقه در راه خدا بدهد. 4 آن را به حاکم شرع بسپارد و احتیاط مستحب صدقه دادن یا سپردن به حاکم شرع است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی قرض داشتن مانع تعلق خمس نمی شود. 1 مثلاً کسی که یک میلیون تومان قرض دارد اگر سر سال خمسی یک میلیون تومان درآمد مازاد داشته باشد باید خمس آن را بدهد و نمی تواند آن را بابت بدهی خود کسر کند. 2 اگر عین پولی که قرض کرده موجود باشد یا آن را تبدیل به چیز دیگری کرده باشد لازم نیست خمس آن را بدهد. 3 اگر عین پولی که قرض کرده موجود باشد یا آن را تبدیل به چیز دیگری کرده باشد که مؤونه او نیست چنانچه مقداری از قرض خود یا تمام آن را از درآمد خود باز پرداخت کرده باشد باید به میزان باز پرداخت خمس آن را بپردازد. 4 اگر مبلغی را که خرج کرده صرف مؤونه خود کرده باشد یا تلف شده باشد می تواند از درآمد سال بدون پرداخت خمس قرض خود ادا کند.
- [امام خمینی] در بیمه علاوه بر شرایطی که در سایر عقود است از قبیل بلوغ و عقل و اختیار و غیر آنها، چند شرط معتبر است. 1- تعیین مورد بیمه که فلان شخص است یا فلان مغازه است یا فلان کشتی یا اتومبیل یا هواپیما است. 2- تعیین دو طرف عقد که اشخاص هستند، یا مؤسسات، یا شرکتها یا دولت. 3- تعیین مبلغی که باید بپردازند. 4- تعیین اقساطی که باید آن را بپردازند، و تعیین زمان اقساط. 5- تعیین زمان بیمه که از اول فلان ماه یا سال تا چند ماه یا چند سال. 6- تعیین خطرهایی که موجب خسارت میشود، مثل حریق یا غرق یا سرقت یا وفات یا مرض، و میتوان کلیه آفاتی را که موجب خسارت میشود، قرار دهند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در یکی از حرمهای مقدس، یا مساجد، محلی برای گمشده ها تعیین شود و مردم بدانند برای پیدا کردن گمشده خود باید به آن محل مراجعه کنند و متصدیان آن محل مورد اعتماد باشند، کافی است که گمشده را به محل آن تحویل دهد و آنها تا یک سال باید آن را نگهداری کنند و اگر صاحب آن پیدا نشد طبق مسأله بعد عمل نمایند و اگر در بعضی از شهرها چنین محلی برای گمشده ها در نظر گرفته شود و مردم از آن باخبر باشند وظیفه اعلان کردن با سپردن گمشده به آن محل، از دوش مردم برداشته می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که از اول تکلیف، خمس نداده و درآمدهایی پیدا کرده و وسایلی برای زندگی خود خریده است و الآن متوجه وظیفه خمس شده و می خواهد تکلیف خود را درباره آن ادا کند و زندگی خود را پاک نماید اگر از منافع کسب، چیزی را که به آن احتیاج ندارد خریده و یک سال از خرید آن گذشته باید خمس آن را بدهد و اگر اثاث خانه و چیزهای دیگری که به آنها نیاز دارد مطابق شأن خود خریده، پس اگر بداند در بین سالی که در آن سال فایده برده آنها را خریده است لازم نیست خمس آن را بدهد و اگر نداند که در بین سال یا بعد از تمام شدن سال بوده بنابر احتیاط واجب باید با حاکم شرع یا نماینده او مصالحه کند، یعنی تمام اموال مشکوک خود را حساب کرده و حاکم شرع بدهی او را از جهت خمس به مقداری تخمین می زند و با او مصالحه می کند و با پرداخت آن تمام اموالش پاک می شود.
- [آیت الله اردبیلی] حجّ بر سه قسم است: حجّ تَمتّع، حجّ اِفراد و حجّ قِران. (حج تمتّع) وظیفه کسی است که فاصله وطن او تا مکّه معظّمه شانزده فرسنگ یا بیشتر باشد. (حجّ اِفراد) و (حجّ قِران) نیز وظیفه کسی است که اهل خود مکّه یا اطراف آن تا کمتر از شانزده فرسنگ باشد. البتّه در بعضی از موارد، وظیفه برخی افراد بیمار یا معذور از حجّ تمتّع به حجّ إفراد تبدیل میشود. هر سه قسم حجّ در بیشتر اعمال مشترک هستند؛ ولی در حجّ تمتّع، عمره پیش از حجّ و وابسته به حجّ و همچون جزیی از آن میباشد که باید در یک سال و در ماههای حجّ بجا آورده شود؛ ولی در حجّ اِفراد و حجِّ قِران، عمره کاملاً مستقل و از حجّ جداست. همچنین در حجّ تمتّع در روز عید قربان در مِنی قربانی واجب است و از اعمال آن میباشد و در حجّ قِران، قربانی از ابتدا مقرون با احرام است و باید تا روز عید در مِنی همراه حاجی باشد، ولی در حجّ اِفراد اصلاً قربانی واجب نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر قتل عمدی واقع شود، دیهای که قاتل باید بدهد یکی از شش چیز است: 1 صد شتر که داخل سال ششم شده باشند و افضل و احوط این است که شترها نر باشند، گرچه بنابر اظهر این شرط لازم نیست؛ 2 دویست گاو؛ 3 هزار گوسفند؛ 4 دویست حُلّه، و هر حُلّه دو پارچه ردا و ازار است، و احتیاط در این است که از بُردهای یمنی باشد، که در یمن میبافند؛ 5 هزار مثقال شرعی طلای سکهدار که هر مثال آن 18 نخود است و بنابر اظهر نمیتواند طلای غیر سکهدار بدهد؛ 6 ده هزار درهم، که هر ده درهمی در زمان تشریع این قانون در اسلام به قیمت یک دینار که 18 نخود طلای سکهدار است بوده. و اختیار تعیین هر کدام از این شش چیز بهدست قاتل است.
- [آیت الله بهجت] جنسی که میفروشند و چیزی که عوض آن میگیرند پنج شرط دارد: 1 مقدار آن با وزن یا پیمانه یا عدد و مانند اینها معلوم باشد.؛ 2 بتواند آن را تحویل دهد، بنابراین فروختن اسبی که فرار کرده است، صحیح نیست؛ 3 خصوصیاتی را که در جنس و عوض هست و بهواسطه آنها میل مردم به معامله فرق میکند، معین نماید؛ 4 مال در رهن یا گرو نباشد، مگر اینکه از مالک آن اجازه فروش داشته باشد؛ 5 خود جنس را بفروشد نه منفعت آن را، پس اگر مثلاً منفعت یک ساله خانه را بفروشد، صحیح نیست؛ ولی چنانچه خریدار به جای پول، منفعت ملک خود را بدهد، مثلاً فرشی را از کسی بخرد و عوض آن منفعت یک سال خانه خود را به او واگذار کند، اشکال ندارد، و احکام اینها در مسائل آینده گفته خواهد شد.