چند وقتی است که سوالی ذهن مرا به خود مشغول کرده است اینکه از بین مادر، پدر و همسرم باید کدام را بیشتر دوست داشته باشم؟ در پاسخ به سوال توجه شما را به این مطالب جلب می کنم: 1- دوست داشتن امری قلبی ودرونی است نه یک رفتار خاص بیرونی. 2- حب و علاقه ما به دیگری مستلزم مقدماتی مانند میزان محبت، خدمت و فداکاری او در حق ما است. از اینرو ما کسی را که بیشترین محبت را به ما کرده باشد به شرط اینکه ما نسبت به این محبتها آگاهی داشته باشیم بیشتر دوست خواهیم داشت. همچنین میزان علاقه ما به دیگران رابطه تنگاتنگی با اخلاق، رفتار و اعتقادات او دارد هرچه این قرابت در شخصی بیشتر باشد علاقه ما نیز به او بیشتر خواهد بود. 3- دوست داشتن و علاقه به یک نفر ممکن است همیشه ثابت نباشد بلکه در موقعیتها و دوره های مختلف ممکن است ما شخص خاصی را یشتر دوست داشته باشیم و در دوره ای دیگر شخص دیگری را بیشتر دوست بداریم. 4- درآیات و روایات توصیه شده است که نسبت به والدین کوچکترین بی مهری و بی احترامی صورت نگیرد و این سفارش در حق مادر با تاکید بیشتری صورت گرفته است اما این امر منافاتی با این ندارد که ما شخص دیگری را بیشتر دوست بداریم زیرا همانطور که گفته شد دوست داشتن امری درونی است و محبت و احترام امری بیرونی.ضمن اینکه تبعیت از والدین تا آنجائی است که منافاتی با احکام شرعی نداشته باشد. آنچه که شرع از ما می خواهد این است که هر کسی را بسته به جایگاهی که دارد احترام در خور شانی نسبت به او داشته باشیم مثلا به والدین حتی اف هم نگوییم به همسرمان از جهات مختلف عاطفی جسمی و جنسی رسیدگی کنیم، فرزندانمان را تربیت اسلامی نماییم و ... و در هنگام تعارض میان خواسته های آنها سعی کنیم آنچیزی را انجام دهیم که خدا به آن فرمان می دهد.(در این راستا سعی کنید در موارد احتمالی اختلافات با شماره 09640 بخش مشاوره تماس بگیرید.) با توجه به این مقدمات باید گفت آنچه که مهم است این است که دوست داشتن یک نفر نباید مانع از انجام وظایف در قبال دیگران گردد. اماحضرتعالی نیز مانند هر انسان دیگری اختیار دارید از میان والدین همسر فرزند و... یکی را بیشتر دوست داشته باشید و هیچ الزام و رجحانی در این امر نیست چرا که این مسئله امری شخصی است و شما نباید تا این اندازه نسبت به این مسئله حساسیت نشان دهید.
چند وقتی است که سوالی ذهن مرا به خود مشغول کرده است اینکه از بین مادر، پدر و همسرم باید کدام را بیشتر دوست داشته باشم؟
در پاسخ به سوال توجه شما را به این مطالب جلب می کنم:
1- دوست داشتن امری قلبی ودرونی است نه یک رفتار خاص بیرونی.
2- حب و علاقه ما به دیگری مستلزم مقدماتی مانند میزان محبت، خدمت و فداکاری او در حق ما است. از اینرو ما کسی را که بیشترین محبت را به ما کرده باشد به شرط اینکه ما نسبت به این محبتها آگاهی داشته باشیم بیشتر دوست خواهیم داشت. همچنین میزان علاقه ما به دیگران رابطه تنگاتنگی با اخلاق، رفتار و اعتقادات او دارد هرچه این قرابت در شخصی بیشتر باشد علاقه ما نیز به او بیشتر خواهد بود.
3- دوست داشتن و علاقه به یک نفر ممکن است همیشه ثابت نباشد بلکه در موقعیتها و دوره های مختلف ممکن است ما شخص خاصی را یشتر دوست داشته باشیم و در دوره ای دیگر شخص دیگری را بیشتر دوست بداریم.
4- درآیات و روایات توصیه شده است که نسبت به والدین کوچکترین بی مهری و بی احترامی صورت نگیرد و این سفارش در حق مادر با تاکید بیشتری صورت گرفته است اما این امر منافاتی با این ندارد که ما شخص دیگری را بیشتر دوست بداریم زیرا همانطور که گفته شد دوست داشتن امری درونی است و محبت و احترام امری بیرونی.ضمن اینکه تبعیت از والدین تا آنجائی است که منافاتی با احکام شرعی نداشته باشد.
آنچه که شرع از ما می خواهد این است که هر کسی را بسته به جایگاهی که دارد احترام در خور شانی نسبت به او داشته باشیم مثلا به والدین حتی اف هم نگوییم به همسرمان از جهات مختلف عاطفی جسمی و جنسی رسیدگی کنیم، فرزندانمان را تربیت اسلامی نماییم و ... و در هنگام تعارض میان خواسته های آنها سعی کنیم آنچیزی را انجام دهیم که خدا به آن فرمان می دهد.(در این راستا سعی کنید در موارد احتمالی اختلافات با شماره 09640 بخش مشاوره تماس بگیرید.)
با توجه به این مقدمات باید گفت آنچه که مهم است این است که دوست داشتن یک نفر نباید مانع از انجام وظایف در قبال دیگران گردد. اماحضرتعالی نیز مانند هر انسان دیگری اختیار دارید از میان والدین همسر فرزند و... یکی را بیشتر دوست داشته باشید و هیچ الزام و رجحانی در این امر نیست چرا که این مسئله امری شخصی است و شما نباید تا این اندازه نسبت به این مسئله حساسیت نشان دهید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا دختر من به شوهر مادر همسرم (شوهرم) محرم است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر پدر همسرم با مادرم ازدواج کند، آیا نکاح من و همسرم صحیح خواهد ماند یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مقام مادر بالاتر است، یا پدر؟ در مقام تعارض بین اطاعت امر پدر و مادر، کدام را ترجیح می دهیم؟
- [آیت الله مظاهری] مقام مادر بالاتر است، یا پدر؟ در مقام تعارض بین اطاعت امر پدر و مادر، کدام را باید ترجیح دهیم؟
- [سایر] سلام من با همسرم سر مادر شوهرم مشکل دارم. چون همسرم همیشه طرف مادرشو میگیره سر هر مسئله ای و میگه مدارا کن پیره اون بیچاره من دیگه خسته شدم آقای دکتر لطفا بگین چه جوری با همسرم صحبت کنم؟
- [سایر] همسرم را دوست دارم اما او هر وقت عصبی میشود بدزبانی میکند. چه برخوردی را توصیه میکنید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا فرزند میتواند به پدر و مادر خویش بی احترامی کند و تکلیف پدر و مادر با چنین فرزندی چیست؟
- [آیت الله خوئی] پدر مادر یا مادر مادر هم جزو کسانی هستند که نمیشود به آنها فطره بدهند؟
- [سایر] بین من و دختر عمویم 9 ماه است با تعیین مهریه و با حضور و رضایت تمام بستگانمان در جشنی صیغه شرعی عقد ازدواج با رعایت شرائطش و با رضایت طرفین خوانده شد با این عنوان: دختر عمویم گفت (زوجتک نفسی علی الصداق المعلوم) و من بلافاصله گفتم (قبلت التزویج). ولی اسم ما در شناسنامه همدیگر ثبت نشده، قرار گذاشتیم انشاالله دو سال دیگر جشن عروسی را برگزار کنیم. من در تهران زندگی می کنم و همسرم در اهواز، در این مدت چندین بار برای دیدن همسرم به اهواز رفتم و خیلی محترمانه برخورد می کردم ولی به یقین دریافتم که خانواده همسرم از آمدن و ماندن 2روزه من به خانه شان خوششان نمی آید. مثلا می گویند من و همسرم نباید کنار هم بنشینیم و... خانواده همسرم می گویند باید صبر کنید تا 2 سال تمام شود. من و همسرم همدیگر را خیلی دوست داریم. من و دختر عمویم می گوییم ما نسبت به هم زن و شوهر هستیم و دلیلی ندارد که این رفتار را نسبت به ما بروز دهند. در عین حال پدر زن و مادر زنم را خیلی دوست دارم. دلم برای همسرم تنگ می شود. تکلیف من چیست؟ آیا از لحاظ شرعی من نمی توانم در خانه همسرم 2 روز بمانم؟ آیا از لحاظ شرعی من نمی توانم حتی ماهی یک بار(30 روز یک بار) به اهواز بروم و همسرم را ببینم؟
- [سایر] با عرض سلام من جوانی هستم 24ساله که مدت 1ساله با همسرم مشکل پیداکردم در اون زمان من با مشکل بی کاری مواجه بودم ولی در حال حاضر مشغول به کار در یک شرکت معتبر هستم در حال حاضر مادر همسرم از مواجه من با همسرم جلوگیری می کند.در حال حاضر ایشان ازطریق وکیلشان درخواست طلاق داده که باز هم بنده ایشان را تا به حال رویت نکرده ام من همسرم را دوست دارم وقست [قصد] جدایی ندارم لطفاً مرا یاری نمایید لازم بذکر که ما 86/01/24باهم ازدواج کرده ایم و تقریباً مدت 6ماه با هم زندگی کرده ایم با تشکر فراوان
- [آیت الله خوئی] عمه و خالة انسان و عمه و خالة پدر و عمه و خالة پدر پدر، و یا مادر پدر و عمه و خال مادر و عمه و خالة مادر مادر، یا پدر مادر هر چه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله وحید خراسانی] عمه و خاله انسان و عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر یا مادر پدر و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر یا پدر مادر هرچه بالا روند به انسان محرمند
- [آیت الله علوی گرگانی] عمّه وخاله پدر وعمّه وخاله پدر پدر وعمّه وخاله مادر وعمّه وخاله مادر مادر هرچه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله سبحانی] عمّه و خاله پدر و عمّه و خاله پدرِ پدر و عمّه و خاله مادر و عمّه و خاله مادرِ مادر هر چه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر هرچه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله نوری همدانی] عمّه و خالة پدر و عمّه و خالة پدر ِ پدر و عمّه و خالة مادر و عمّه و خالة مادرِ مادر هر چه بالا روند ، به انسان محرمند .
- [آیت الله بروجردی] عمّه و خالهی پدر و عمه و خالهی پدر پدر و عمه و خالهی مادر و عمه و خالهی مادر مادر هر چه بالا روند، به انسان محرمند.
- [امام خمینی] عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر، و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر، هر چه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله بهجت] عمه و خاله پدر، عمه و خاله پدرِ پدر، عمه و خاله مادر، و عمه و خاله مادرِ مادر هرچه بالا روند، به انسان محرم هستند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر، هر چه بالا روند به انسان محرمند.