شیخ صدوق میگوید: از حضرت امیر مؤمنان روایت شده که آن حضرت به مردی از (بنی سعد) فرمود: آیا میخواهی از خودم و فاطمه برایت سخن بگویم؟! حضرت فاطمه در خانه ی من بود. او با مشک آب، آنقدر آب آورد که بند مشک در بدن او اثر کرد، آن قدر با آسیاب دستی کار کرد که دستهایش تاول زدند، آنقدر خانه را جارو زدند که لباسهایش تیره رنگ گردید و آنقدر زیر دیگ ،آتش روشن کرد که لباسهایش سیاه رنگ شد. من به او گفتم: کاش نزد پدرت رسول خدا(ص) میرفتی و از او خادمی درخواست میکردی؟تا آن خادم عهده دار اینکارها میشد. فاطمه(س) نزد پیامبر رفت. وقتی بر پیامبر(ص) وارد شد دید عده ای با پیامبر گفتگو میکنند. از شرم و حیا چیزی به پدرش نگفت و برگشت. پیامبر(ص) از آمدن فاطمه فهمید که با ایشان کاری دارد. فردا صبح زود پیامبر(ص) به خانه ما آمد .آن حضرت سلام کرد. جواب دادیم و گفتیم: علیکم السلام یا رسول الله! بفرمائید. آن حضرت آمد نشست و فرمود: دخترم فاطمه! دیروز چه کار داشتی که نزد من آمدی؟ فاطمه شرم کرد که جواب بگوید. من جواب دادم و گفتم: آنقدر آب آورده که بند مشک در بدن او اثر کرده، آن قدر آسیاب دستی چرخانده که دستهایش تاول زده، آنقدر خانه را جارو زده که لباسهایش تیره گردیده و آنقدر آتش زیر دیگ روشن کرده که لباسهایش سیاه گردیده است، من به او گفتم که کاش نزد پدرت میرفتی و خادمی درخواست میکردی. پیامبر اسلام(ص) فرمود: آیا نمیخواهید چیزی به شما یاد بدهم که از خادم بهتر است؟! هنگامی که میخواهید بخوابید، 34 بار (الله اکبر)، 33 بار (الحمدللّه) و 33 بار (سبحان الله) بگوئید. فاطمه گفت: از خدا و پیامبر خدا راضی شدم.[1] در ادامه مناسب است به چند روایت در مورد فضیلت تسبیحات حضرت زهرا(س) اشاره کنم: تسبیحات حضرت زهرا(س) که عبارت از 34 مرتبه الله اکبر و 33 مرتبه الحمدلله و 33 مرتبه سبحان الله است، مصداق "ذکر کثیر" است که در قرآن به مؤمنان دستور داده شده که فراوان خدا را یاد کنید: "یا ایها الذین آمنوا اذکروا الله ذکراً کثیراً؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! یاد کنید خدا را، یاد فراوان".[2] زراره می گوید: امام صادق(ع) فرمود: "تسبیحات فاطمة زهرا(س) مصداق ذکر کثیر است که در قرآن آمده: "اذکروا الله ذکراً کثیراً".[3] امام باقر (ع) فرمود: "اگر چیزی بهتر از تسبیحات حضرت زهرا بود، پیامبر آن را به فاطمه می آموخت".[4] امام صادق (ع) فرمود: "تسبیح زهرا (س) در هر روز بعد از هر نماز محبوب تر است نزد من از خواندن هزار رکعت نماز مستحبی ".[5] امام صادق (ع) فرمود : "هر کس هنگام خواب تسبیحات فاطمة زهرا (س) را بگوید، از جملة ذاکران خواهد بود.[6] [1]. من لا یحضره الفقیه، ج1، ص 211، ح 32، چهار مجلّدی. این حدیث به صورت تقطیع شده در وسائل، ج 4، ص 1026، ح 2، باب 11، ازابواب تعقیب آمده است. بحارالانوار، ج 82، ص 329 عین این حدیث را از علل الشرایع آورده است. [2]. احزاب (33) ایة 41. [3]. وسائل الشیعه، ج4، باب 18 از ابواب تعقیب، ص 1022. [4]. همان، ص 1024. [5]. همان. [6]. همان، ص 1026.
شیخ صدوق میگوید: از حضرت امیر مؤمنان روایت شده که آن حضرت به مردی از (بنی سعد) فرمود: آیا میخواهی از خودم و فاطمه برایت سخن بگویم؟!
حضرت فاطمه در خانه ی من بود. او با مشک آب، آنقدر آب آورد که بند مشک در بدن او اثر کرد، آن قدر با آسیاب دستی کار کرد که دستهایش تاول زدند، آنقدر خانه را جارو زدند که لباسهایش تیره رنگ گردید و آنقدر زیر دیگ ،آتش روشن کرد که لباسهایش سیاه رنگ شد.
من به او گفتم: کاش نزد پدرت رسول خدا(ص) میرفتی و از او خادمی درخواست میکردی؟تا آن خادم عهده دار اینکارها میشد. فاطمه(س) نزد پیامبر رفت. وقتی بر پیامبر(ص) وارد شد دید عده ای با پیامبر گفتگو میکنند. از شرم و حیا چیزی به پدرش نگفت و برگشت.
پیامبر(ص) از آمدن فاطمه فهمید که با ایشان کاری دارد. فردا صبح زود پیامبر(ص) به خانه ما آمد .آن حضرت سلام کرد. جواب دادیم و گفتیم: علیکم السلام یا رسول الله! بفرمائید.
آن حضرت آمد نشست و فرمود: دخترم فاطمه! دیروز چه کار داشتی که نزد من آمدی؟
فاطمه شرم کرد که جواب بگوید. من جواب دادم و گفتم: آنقدر آب آورده که بند مشک در بدن او اثر کرده، آن قدر آسیاب دستی چرخانده که دستهایش تاول زده، آنقدر خانه را جارو زده که لباسهایش تیره گردیده و آنقدر آتش زیر دیگ روشن کرده که لباسهایش سیاه گردیده است، من به او گفتم که کاش نزد پدرت میرفتی و خادمی درخواست میکردی.
پیامبر اسلام(ص) فرمود: آیا نمیخواهید چیزی به شما یاد بدهم که از خادم بهتر است؟! هنگامی که میخواهید بخوابید، 34 بار (الله اکبر)، 33 بار (الحمدللّه) و 33 بار (سبحان الله) بگوئید. فاطمه گفت: از خدا و پیامبر خدا راضی شدم.[1]
در ادامه مناسب است به چند روایت در مورد فضیلت تسبیحات حضرت زهرا(س) اشاره کنم:
تسبیحات حضرت زهرا(س) که عبارت از 34 مرتبه الله اکبر و 33 مرتبه الحمدلله و 33 مرتبه سبحان الله است، مصداق "ذکر کثیر" است که در قرآن به مؤمنان دستور داده شده که فراوان خدا را یاد کنید: "یا ایها الذین آمنوا اذکروا الله ذکراً کثیراً؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! یاد کنید خدا را، یاد فراوان".[2]
زراره می گوید: امام صادق(ع) فرمود: "تسبیحات فاطمة زهرا(س) مصداق ذکر کثیر است که در قرآن آمده: "اذکروا الله ذکراً کثیراً".[3]
امام باقر (ع) فرمود: "اگر چیزی بهتر از تسبیحات حضرت زهرا بود، پیامبر آن را به فاطمه می آموخت".[4]
امام صادق (ع) فرمود: "تسبیح زهرا (س) در هر روز بعد از هر نماز محبوب تر است نزد من از خواندن هزار رکعت نماز مستحبی ".[5]
امام صادق (ع) فرمود : "هر کس هنگام خواب تسبیحات فاطمة زهرا (س) را بگوید، از جملة ذاکران خواهد بود.[6]
[1]. من لا یحضره الفقیه، ج1، ص 211، ح 32، چهار مجلّدی. این حدیث به صورت تقطیع شده در وسائل، ج 4، ص 1026، ح 2، باب 11، ازابواب تعقیب آمده است. بحارالانوار، ج 82، ص 329 عین این حدیث را از علل الشرایع آورده است.
[2]. احزاب (33) ایة 41.
[3]. وسائل الشیعه، ج4، باب 18 از ابواب تعقیب، ص 1022.
[4]. همان، ص 1024.
[5]. همان.
[6]. همان، ص 1026.
- [سایر] اهمیت تسبیحات حضرت زهرا(س) در فرهنگ تشیع چیست؟ و چرا اینقدر برای آن ثواب بیان شده است؟
- [سایر] حکمت این که ثواب تسبیحات حضرت زهرا (س) از هزار رکعت نماز بالاتر است چه می باشد؟
- [سایر] انواع تسبیحات حضرت زهرا(سلام الله علیها) را بیان فرمایید؟
- [سایر] تسبیحات حضرت زهرا علیها السلام چگونه ذکری است؟
- [سایر] در روایات تاریخی آمده است که حضرت زهرا(س) در منزل زحمات زیادی را متحمل میشد. امام علی(ع) نزد پیامبر اکرم(ص) رفت تا از ایشان کنیزی جهت کمک در کار منزل برای حضرت زهرا در خواست نمایند. اینجا بود که پیامبر تسبیحات حضرت زهرا را تعلیم نمودند. بر همین اساس سؤالی مطرح میشود که حضرت زهرا چگونه میتواند کنیزانی به نام فضه و اسماء داشته باشند. اگر کنیز لازم بود پیامبر برای حضرت زهرا کسانی را معرفی مینمودند؟
- [آیت الله اردبیلی] گاهی موقع گفتن تسبیحات حضرت زهرا علیهاالسلام در تعقیب نماز، در تعداد آن شک میکنیم. در این صورت، آیا تسبیحات را از سر بگیریم یا خیر؟
- [سایر] تسبیحات حضرت فاطمه زهرا (س) چیست؟ 2. در قنوت چه چیزهایی می توان گفت؟
- [سایر] 1. تسبیحات حضرت فاطمه زهرا (س) چیست؟ 2. در قنوت چه چیزهایی می توان گفت؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی در تعداد تسبیحات حضرت زهرا اشتباه کرده و مثلاً الحمدللّه را بیشتر از 33 مرتبه بگوید، چه باید بکند؟
- [آیت الله خامنه ای] برنامه نمازگزاران در این منطقه بدین صورت است که بعد از نماز، تکبیر و همان شعار معروف (اعلام انزجار از دشمنان) خوانده میشود و سپس تسبیحات حضرت زهرا (سلام الله علیها) گفته میشود. عدهای از نمازگزاران بر این اعتقادند که تسبیحات حضرت زهرا (سلام الله علیها) مقدم بر هر چیزی است و فضیلت آن در این است که بدون فاصله بعد از نماز گفته شود؛ ضمن اینکه این افراد نیز دوست دارند که این شعارهای مذکور نیز داده شود و خود نیز بگویند، منتهی بعد از تسبیحات حضرت زهرا (سلام الله علیها)، تکلیف ما چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر بخواهد خود صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ، هِیَ طالِقٌ) یعنی: (زنم فاطمه را در مقابل آنچه بخشید طلاق خلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خُلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ هِی طالِق)؛ یعنی: (زنم فاطمه را طلاق خُلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بروجردی] اگر شوهر بخواهد صیغهی طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید:(زَوجَتی فاطِمَةَ خالَعْتُها علی ما بَذَلَتْ هی طالِقٌ). (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است. )
- [امام خمینی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد می گوید: "زوجتی فاطمة خالعتها علی ما بذلت هی طالق" یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است.
- [امام خمینی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد،باید بگوید: "زوجتی فاطمة طالق" زن من فاطمه رها است، و اگر دیگری را وکیل کند،آن وکیل باید بگوید: "زوجة موکلی فاطمة طالق".
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).
- [آیت الله نوری همدانی] طلاق باید به صیغة عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغة طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد باید بگوید : زَوْجَتی فاطِمَهُ طالِقٌ یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند که آن وکیل باید بگوید : زَوْجَهُ مُوَکِلی فاطِمَهُ طالِقٌ .
- [آیت الله سبحانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید: زَوْجَتِی فاطِمَهُ طالِق یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: زَوْجَةُ مَوَکِّلِی فاطِمَةُ طالِق.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح و به کلمه (طالق) خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد باید بگوید: (زَوْجَتی فاطِمَة طالقٌ); یعنی: زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: (زَوْجَةُ مُوکِّلِی فاطِمَةُ طالِقٌ).
- [آیت الله بروجردی] طلاق باید به صیغهی عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغهی طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید:(زَوْجَتی فاطِمَةَ طالِقٌ)؛ یعنی:زن من فاطمه رهاست و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید:(زَوْجَةَ مُوَکِّلِی فاطِمَةَ طالِقٌ).