داستان تعلیم تسبیحات حضرت زهرا (س) چیست؟
شیخ صدوق می‌گوید: از حضرت امیر مؤمنان روایت شده که آن حضرت به مردی از (بنی سعد) فرمود: آیا می‌خواهی از خودم و فاطمه برایت سخن بگویم؟! حضرت فاطمه در خانه‌ ی من بود. او با مشک آب، آنقدر آب آورد که بند مشک در بدن او اثر کرد، آن قدر با آسیاب دستی کار کرد که دست‌هایش تاول زدند، آنقدر خانه را جارو زدند که لباسهایش تیره رنگ گردید و آنقدر زیر دیگ ،آتش روشن کرد که لباسهایش سیاه رنگ شد. من به او گفتم: کاش نزد پدرت رسول خدا(ص) می‌رفتی و از او خادمی درخواست می‌کردی؟تا آن خادم عهده ‌دار اینکارها می‌شد. فاطمه(س) نزد پیامبر رفت. وقتی بر پیامبر(ص) وارد شد دید عده ‌ای با پیامبر گفتگو می‌کنند. از شرم و حیا چیزی به پدرش نگفت و برگشت. پیامبر(ص) از آمدن فاطمه فهمید که با ایشان کاری دارد. فردا صبح زود پیامبر(ص) به خانه ما آمد .آن حضرت سلام کرد. جواب دادیم و گفتیم: علیکم‌ السلام یا رسول الله! بفرمائید. آن حضرت آمد نشست و فرمود: دخترم فاطمه! دیروز چه کار داشتی که نزد من آمدی؟ فاطمه شرم کرد که جواب بگوید. من جواب دادم و گفتم: آنقدر آب آورده که بند مشک در بدن او اثر کرده، آن قدر آسیاب‌ دستی چرخانده که دستهایش تاول زده، آنقدر خانه را جارو زده که لباسهایش تیره گردیده و آنقدر آتش زیر دیگ روشن کرده که لباس‌هایش سیاه گردیده است، من به او گفتم که کاش نزد پدرت می‌رفتی و خادمی درخواست می‌کردی. پیامبر اسلام(ص) فرمود: آیا نمی‌خواهید چیزی به شما یاد بدهم که از خادم بهتر است؟! هنگامی که می‌خواهید بخوابید، 34 بار (الله اکبر)، 33 بار (الحمدللّه) و 33 بار (سبحان الله) بگوئید. فاطمه گفت: از خدا و پیامبر خدا راضی شدم.[1] در ادامه مناسب است به چند روایت در مورد فضیلت تسبیحات حضرت زهرا(س) اشاره کنم: تسبیحات حضرت زهرا(س) که عبارت از 34 مرتبه الله اکبر و 33 مرتبه الحمدلله و 33 مرتبه سبحان الله است، مصداق "ذکر کثیر" است که در قرآن به مؤمنان دستور داده شده که فراوان خدا را یاد کنید: "یا ایها الذین آمنوا اذکروا الله ذکراً کثیراً؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! یاد کنید خدا را، یاد فراوان".[2] زراره می گوید: امام صادق(ع) فرمود: "تسبیحات فاطمة زهرا(س) مصداق ذکر کثیر است که در قرآن آمده: "اذکروا الله ذکراً کثیراً".[3] امام باقر (ع) فرمود: "اگر چیزی بهتر از تسبیحات حضرت زهرا بود، پیامبر آن را به فاطمه می آموخت".[4] امام صادق (ع) فرمود: "تسبیح زهرا (س) در هر روز بعد از هر نماز محبوب تر است نزد من از خواندن هزار رکعت نماز مستحبی ".[5] امام صادق (ع) فرمود : "هر کس هنگام خواب تسبیحات فاطمة زهرا (س) را بگوید، از جملة ذاکران خواهد بود.[6] [1]. من لا یحضره الفقیه، ج1، ص 211، ح 32، چهار مجلّدی. این حدیث به صورت تقطیع شده در وسائل، ج 4، ص 1026، ح 2، باب 11، ازابواب تعقیب آمده است. بحارالانوار، ج 82، ص 329 عین این حدیث را از علل الشرایع آورده است. [2]. احزاب (33) ایة 41. [3]. وسائل الشیعه، ج4، باب 18 از ابواب تعقیب، ص 1022. [4]. همان، ص 1024. [5]. همان. [6]. همان، ص 1026.
عنوان سوال:

داستان تعلیم تسبیحات حضرت زهرا (س) چیست؟


پاسخ:

شیخ صدوق می‌گوید: از حضرت امیر مؤمنان روایت شده که آن حضرت به مردی از (بنی سعد) فرمود: آیا می‌خواهی از خودم و فاطمه برایت سخن بگویم؟!
حضرت فاطمه در خانه‌ ی من بود. او با مشک آب، آنقدر آب آورد که بند مشک در بدن او اثر کرد، آن قدر با آسیاب دستی کار کرد که دست‌هایش تاول زدند، آنقدر خانه را جارو زدند که لباسهایش تیره رنگ گردید و آنقدر زیر دیگ ،آتش روشن کرد که لباسهایش سیاه رنگ شد.
من به او گفتم: کاش نزد پدرت رسول خدا(ص) می‌رفتی و از او خادمی درخواست می‌کردی؟تا آن خادم عهده ‌دار اینکارها می‌شد. فاطمه(س) نزد پیامبر رفت. وقتی بر پیامبر(ص) وارد شد دید عده ‌ای با پیامبر گفتگو می‌کنند. از شرم و حیا چیزی به پدرش نگفت و برگشت.
پیامبر(ص) از آمدن فاطمه فهمید که با ایشان کاری دارد. فردا صبح زود پیامبر(ص) به خانه ما آمد .آن حضرت سلام کرد. جواب دادیم و گفتیم: علیکم‌ السلام یا رسول الله! بفرمائید.
آن حضرت آمد نشست و فرمود: دخترم فاطمه! دیروز چه کار داشتی که نزد من آمدی؟
فاطمه شرم کرد که جواب بگوید. من جواب دادم و گفتم: آنقدر آب آورده که بند مشک در بدن او اثر کرده، آن قدر آسیاب‌ دستی چرخانده که دستهایش تاول زده، آنقدر خانه را جارو زده که لباسهایش تیره گردیده و آنقدر آتش زیر دیگ روشن کرده که لباس‌هایش سیاه گردیده است، من به او گفتم که کاش نزد پدرت می‌رفتی و خادمی درخواست می‌کردی.

پیامبر اسلام(ص) فرمود: آیا نمی‌خواهید چیزی به شما یاد بدهم که از خادم بهتر است؟! هنگامی که می‌خواهید بخوابید، 34 بار (الله اکبر)، 33 بار (الحمدللّه) و 33 بار (سبحان الله) بگوئید. فاطمه گفت: از خدا و پیامبر خدا راضی شدم.[1]

در ادامه مناسب است به چند روایت در مورد فضیلت تسبیحات حضرت زهرا(س) اشاره کنم:

تسبیحات حضرت زهرا(س) که عبارت از 34 مرتبه الله اکبر و 33 مرتبه الحمدلله و 33 مرتبه سبحان الله است، مصداق "ذکر کثیر" است که در قرآن به مؤمنان دستور داده شده که فراوان خدا را یاد کنید: "یا ایها الذین آمنوا اذکروا الله ذکراً کثیراً؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! یاد کنید خدا را، یاد فراوان".[2]

زراره می گوید: امام صادق(ع) فرمود: "تسبیحات فاطمة زهرا(س) مصداق ذکر کثیر است که در قرآن آمده: "اذکروا الله ذکراً کثیراً".[3]

امام باقر (ع) فرمود: "اگر چیزی بهتر از تسبیحات حضرت زهرا بود، پیامبر آن را به فاطمه می آموخت".[4]
امام صادق (ع) فرمود: "تسبیح زهرا (س) در هر روز بعد از هر نماز محبوب تر است نزد من از خواندن هزار رکعت نماز مستحبی ".[5]

امام صادق (ع) فرمود : "هر کس هنگام خواب تسبیحات فاطمة زهرا (س) را بگوید، از جملة ذاکران خواهد بود.[6]


[1]. من لا یحضره الفقیه، ج1، ص 211، ح 32، چهار مجلّدی. این حدیث به صورت تقطیع شده در وسائل، ج 4، ص 1026، ح 2، باب 11، ازابواب تعقیب آمده است. بحارالانوار، ج 82، ص 329 عین این حدیث را از علل الشرایع آورده است.
[2]. احزاب (33) ایة 41.
[3]. وسائل الشیعه، ج4، باب 18 از ابواب تعقیب، ص 1022.
[4]. همان، ص 1024.
[5]. همان.
[6]. همان، ص 1026.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین