در طی تاریخ افراد متعددی به نام شعیب بن صالح بوده اند. به عنوان مثال شعیب بن صالح نام یکی از یاران حضرت شعیب می باشد که در روایتی شرح حال او این گونه آمده است: سهل بن سعید نقل نموده که: هشام بن عبد الملک مرا فرستاد که چاهی در رصافه حفر کنم، چون دویست قامت کندیم سر مردی پیدا شد، چون اطرافش را کندیم دیدیم که مردی است بر روی سنگی ایستاده و جامههای سفید پوشیده و دست راست او بر سرش گذاشته به روی ضربتی که بر سرش زده بودند، هرگاه دستش را از آن موضع برمیداشتیم خون جاری میشد، چون رها میکردیم بر روی ضربت میگذاشت خون بند میآمد، و در جامهاش بود: منم شعیب بن صالح که حضرت شعیب پیغمبر مرا به رسالت به قوم فرستاد، پس ضربتی بر من زدند و مرا در این چاه انداختند و خاک بر روی من ریختند.[1] اما کسی به این نام مشهور است که گفته شده در لشگر امام زمان (عج) است و حتی به فرماندهی او در لشگر اشاره شده است.[2] عمّار بن یاسر میگوید: شعیب بن صالح زیر لوای مهدی علیه السّلام خواهد بود.[3] درباره منطقه ای که از آن قیام می کند روایات متضادی وجود دارد و به منطقه خراسان و سمرقند و ری اشاره شده است. خروج شعیب بن صالح از سمرقند است.[4] جلو آنها مردی از (بنی) تمیم است که آن راشعیب بن صالح یا صالح بن شعیب میگویند، اصحاب سفیانی را شکست میدهد تا اینکه وارد بیت المقدس شود و سلطنت آن را برای مهدی علیه السّلام مسخر نماید و سیصد نفر از شام بسوی او حاضر خواهند شد. بین خروج آن و بین اینکه تسلیم امر مهدی علیه السّلام شود هفتاد و دو ماه خواهد بود.[5] مرد کوسه گندم گون و متوسط القامتی که شعیب ابن صالح نام دارد و غلام بنی تمیم است با چهار هزار نفر که لباسشان سفید، بیرقهاشان سیاه است از شهر ری خروج میکند، او مقدمه (خروج) مهدی علیه السّلام است، با کسی ملاقات نمیکند مگر اینکه آن را خواهد کشت.[6] به هر حال از روایات مرتبط با این موضوع (فارغ از بحث جعلی یا واقعی بودن آن) مطلب چندانی به دست نمی آید و این قدر می دانیم که یکی از یاران امام زمان (عج) است. [1]. الخرائج و الجرائح، ج2، ص: 552. [2]. رک: بحار الأنوار، ج52، ص 208 و الخرائج و الجرائح،ج2، ص551. [3]. الملاحم و الفتن ص 53. [4]. بحار الأنوار ج52 ص 213. [5]. الملاحم و الفتن فی ظهور الغائب المنتظر (عج)، ص: 52. [6]. الملاحم و الفتن فی ظهور الغائب المنتظر (عج)، ص: 53.
در طی تاریخ افراد متعددی به نام شعیب بن صالح بوده اند. به عنوان مثال شعیب بن صالح نام یکی از یاران حضرت شعیب می باشد که در روایتی شرح حال او این گونه آمده است:
سهل بن سعید نقل نموده که: هشام بن عبد الملک مرا فرستاد که چاهی در رصافه حفر کنم، چون دویست قامت کندیم سر مردی پیدا شد، چون اطرافش را کندیم دیدیم که مردی است بر روی سنگی ایستاده و جامههای سفید پوشیده و دست راست او بر سرش گذاشته به روی ضربتی که بر سرش زده بودند، هرگاه دستش را از آن موضع برمیداشتیم خون جاری میشد، چون رها میکردیم بر روی ضربت میگذاشت خون بند میآمد، و در جامهاش بود: منم شعیب بن صالح که حضرت شعیب پیغمبر مرا به رسالت به قوم فرستاد، پس ضربتی بر من زدند و مرا در این چاه انداختند و خاک بر روی من ریختند.[1]
اما کسی به این نام مشهور است که گفته شده در لشگر امام زمان (عج) است و حتی به فرماندهی او در لشگر اشاره شده است.[2] عمّار بن یاسر میگوید: شعیب بن صالح زیر لوای مهدی علیه السّلام خواهد بود.[3]
درباره منطقه ای که از آن قیام می کند روایات متضادی وجود دارد و به منطقه خراسان و سمرقند و ری اشاره شده است.
خروج شعیب بن صالح از سمرقند است.[4]
جلو آنها مردی از (بنی) تمیم است که آن راشعیب بن صالح یا صالح بن شعیب میگویند، اصحاب سفیانی را شکست میدهد تا اینکه وارد بیت المقدس شود و سلطنت آن را برای مهدی علیه السّلام مسخر نماید و سیصد نفر از شام بسوی او حاضر خواهند شد. بین خروج آن و بین اینکه تسلیم امر مهدی علیه السّلام شود هفتاد و دو ماه خواهد بود.[5]
مرد کوسه گندم گون و متوسط القامتی که شعیب ابن صالح نام دارد و غلام بنی تمیم است با چهار هزار نفر که لباسشان سفید، بیرقهاشان سیاه است از شهر ری خروج میکند، او مقدمه (خروج) مهدی علیه السّلام است، با کسی ملاقات نمیکند مگر اینکه آن را خواهد کشت.[6]
به هر حال از روایات مرتبط با این موضوع (فارغ از بحث جعلی یا واقعی بودن آن) مطلب چندانی به دست نمی آید و این قدر می دانیم که یکی از یاران امام زمان (عج) است.
[1]. الخرائج و الجرائح، ج2، ص: 552.
[2]. رک: بحار الأنوار، ج52، ص 208 و الخرائج و الجرائح،ج2، ص551.
[3]. الملاحم و الفتن ص 53.
[4]. بحار الأنوار ج52 ص 213.
[5]. الملاحم و الفتن فی ظهور الغائب المنتظر (عج)، ص: 52.
[6]. الملاحم و الفتن فی ظهور الغائب المنتظر (عج)، ص: 53.
- [سایر] پرسش : شعیب بن صالح کیست و چگونه خروج می کند ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مدتیست در وبلاگ ها و وب سایت های مختلف، صحبت هایی در این باره می شود که رهبر ایران، (سید خراسانی) و رئیس جمهور، (شعیب بن صالح) می باشند. نظر معظم له در این باره چیست؟
- [سایر] شیخ صالح بن فوزان کیست؟
- [سایر] قرآن عذاب قوم شعیب را چگونه توصیف می کند؟
- [سایر] در سند حدیثی آمده: (محمد، عن أحمد، عن ابن محبوب، عن جمیل بن صالح، عن أبان بن تغلب)؛ منظور کدام محمد و کدام احمد است؟ جمیل بن صالح کیست؟ آیا وثاقت دارد؟
- [سایر] صالح فوزان کیست؟
- [سایر] محمد صالح ابن عثیمین کیست؟
- [سایر] 1. قبور پیامبرانی؛ مانند حضرت شعیب، لوط، یوسف، یونس، آدم، موسی، اسرائیل، اسحاق، ابراهیم، هارون، داوود، سلیمان، ادریس، عیسی، یحیی، زکریا و نوح(ع) کجا واقع شده است؟ 2. چگونه ممکن است برخی پیامبران؛ مانند یونس(ع) که در عراق بوده، در ایران دفن شده باشند؟ آیا میشود نام پیامبران مدفون در ایران را نام ببرید.
- [سایر] از بندگان صالح خداوند که دو نسل از انسانها در زمان حکومتش منقرض شدند، کیست؟
- [سایر] به نظر میرسد عمر حضرت نوح 60 الی 70 سال بوده است، و 950 سال عمر خاندان نوح بوده است، نه شخص نوح، واقعاً بعید است که یک شخص 950 سال عمر کند؟
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند از اجحاف در قیمتگذاری توسط فروشندگان جلوگیری نماید و آنان را ملزم کند که کالای خود را به قیمت عادلانه بفروشند.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند با اجازه حاکم شرع واجد شرایط، محتکر را علاوه بر تعزیر بدنی، مانند زندان و شلاّق، تعزیر مالی نیز بنماید و تشخیص این که کدام مؤثّرتر است، با حاکم شرع جامعالشرایط میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] پدر و مادر میتوانند در مقابل یکدیگر از حقّ حضانت خود صرف نظر کنند، ولی نمیتوانند نسبت به نگهداری و تربیت فرزند کوتاهی نمایند و در صورت کوتاهی، حاکم صالح آنان را ملزم به تأمین حقّ فرزند میکند.
- [آیت الله مظاهری] آبی که عاصم بوده اگر انسان شک کند هنوز عاصم است یا نه، حکم آب عاصم را دارد مثلاً آبی که به اندازه کر بوده اگر انسان شک کند از کر کمتر شده یا نه، مثل آب کر است. و آبی که عاصم نبوده اگر انسان شک کند عاصم شده یا نه، حکم آب عاصم را ندارد، مثلاً آبی که کمتر از کر بوده و انسان شک دارد به مقدار کر شده یا نه، حکم آب کر را ندارد.
- [آیت الله مظاهری] آب لولههای حمّام یا عمارات که متّصل به آب عاصم است حکم آب عاصم را دارد.
- [آیت الله مظاهری] آب قلیلی که متّصل به آب عاصم است حکم آب عاصم را دارد مثلاً حوضچه یا طشتی که آب لوله به آن متّصل است حکم آب لوله را دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ظرفی را زیر آب لوله کشی بگذارند، آبی که درون ظرف است حکم آب جاری را دارد، به شرط این که متصل به آب لوله کشی باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر حکومت صالح و شرعی احیانا مصلحت جامعه را در مهار جمعیّت و تنظیم خانواده تشخیص دهد، تشویق جامعه نسبت به آن با راهنمایی راههای حلال و منع از راههای حرام از قبیل سقط کردن جنین مانعی ندارد، ولی الزام افراد به محدود نمودن نسل جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] السلام علیْک ایها النبی و رحْمة الله و برکاته: سلام بر توای پیغمبر و رحمت خدا و برکات او بر تو باد. السلاْم علیْنا و علی عباد الله الصالحین: سلام بر ما و بر تمام بندگان صالح خدا. السلام علیْکمْ و رحْمة الله و برکاته: سلام بر شما ای جمعیت نمازگزاران و رحمت و برکات او بر شما باد.
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده برای غیر خدا حرام است. سجده فرشتگان برای حضرت آدم نبود, زیرا وی به مثابه قبله بود, چنانکه سجده حضرت یعقوب(ع)و فرزندان او برای حضرت یوسف(ع) نبود, بلکه به منظور شکر خدا بود. آنچه برخی از زائران قبور امامان معصوم(ع)به صورت سجده انجام میدهند، اگر به منظور شکر نعمت توفیق به زیارت آنان باشند, اشکال ندارد و اگر مقصود خضوع در برابر آنها باشد, حرام است و برای پرهیز از توّهم برخی، سزاوار است که چنین کاری انجام نشود.