4مورد از مواردی که ماده 130 قانون برنامه چهارم قوه قضاییه را مؤظف به تهیه لوایح در باره آن نموده است را بیان نمایید؟ ماده 130 قانون برنامه چهارم توسعه ، قوه قضائیه را موظف به تهیه لوایحی نموده است که 4 مورد ان به شرح ذیل است : 1- لایحه (جرم زدایی از قوانین کیفری) به منظور جلوگیری از آثار سوء ناشی از جرم انگاری در مورد تخلفات کم اهمیت، کاهش هزینه های نظام عدالت کیفری و جلوگیری از گسترش بی رویه قلمرو حقوق جزا و تضییع حقوق و آزادیهای عمومی . 2- لایحه (جایگزینهای مجازات حبس) به منظور بهره گیری از روشهای نوین اصلاح و تربیت مجرمان در جامعه و همچنین ایجاد تناسب بیشتر میان جرم و مجازات و شخصیت مجرم . 3- لایحه حمایت از حقوق شهود و متهمان . 4-لایحه حمایت از بزه دیدگان اجتماعی . منبع سایت وزارت امور اقتصادی ودارایی www.mega.gov.ir (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 4/100132053)
4مورد از مواردی که ماده 130 قانون برنامه چهارم قوه قضاییه را مؤظف به تهیه لوایح در باره آن نموده است را بیان نمایید؟
4مورد از مواردی که ماده 130 قانون برنامه چهارم قوه قضاییه را مؤظف به تهیه لوایح در باره آن نموده است را بیان نمایید؟
ماده 130 قانون برنامه چهارم توسعه ، قوه قضائیه را موظف به تهیه لوایحی نموده است که 4 مورد ان به شرح ذیل است :
1- لایحه (جرم زدایی از قوانین کیفری) به منظور جلوگیری از آثار سوء ناشی از جرم انگاری در مورد تخلفات کم اهمیت، کاهش هزینه های نظام عدالت کیفری و جلوگیری از گسترش بی رویه قلمرو حقوق جزا و تضییع حقوق و آزادیهای عمومی .
2- لایحه (جایگزینهای مجازات حبس) به منظور بهره گیری از روشهای نوین اصلاح و تربیت مجرمان در جامعه و همچنین ایجاد تناسب بیشتر میان جرم و مجازات و شخصیت مجرم .
3- لایحه حمایت از حقوق شهود و متهمان .
4-لایحه حمایت از بزه دیدگان اجتماعی .
منبع سایت وزارت امور اقتصادی ودارایی www.mega.gov.ir (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 4/100132053)
- [سایر] آیا از نظر حقوقی، نظارت شورای نگهبان درانتخابات و نیز تعیین برخی مجازات ها برای متخلفان در قانون انتخابات دخالت در کار قوه قضائیه نیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مطابق قوانین جمهوری اسلامی ایران، از جمله مادّه 266 قانون مجازات اسلامی، در مواردی که مجنیّ علیه ولیّ دم نداشته، یا شناسایی نشود، ولیّ دم او ولیّ امر مسلمین است. که ولیّ امر در این خصوص می تواند اختیارات خود را به رئیس قوّه قضائیّه، و به واسطه وی به رؤسای دادگستری ها تفویض نماید. حال چنانچه در موارد قتل عمد، ولیّ دم وجود نداشته، یا شناسایی نشود، و رئیس دادگستری یا رئیس قوّه قضائیّه به نیابت از ولیّ امر مسلمین، تقاضای قصاص کند، و از طرفی دعوا داخل در باب لوث گردد، کیفیّت اجرای مراسم قسامه چگونه خواهد بود؟
- [سایر] در مورد مقام معظم رهبری، آیا ایشان طبق قانون، صورت دارایی و اموال خود را به قوه قضاییه اعلام کرده اند یا خیر؟ اگر چنین است چگونه می توانم از آن اطلاع پیدا کنم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] جوانی به اتّهام جعل و کلاهبرداری تحت تعقیب قوّه قضائیّه بوده و در مراحل تحقیق، نزد ضابطین قوه قضائیّه خود و دو نفر از دوستانش اعتراف نموده اند که با زنی که وجود خارجی ندارد زنای غیر محصنه کرده اند. در تحقیقات بعدی زنی که نام برده اند مورد شناسایی واقع نشده است و در مبادی غیر رسمی هم اعلام نموده اند که این اعتراف را در حالتی نموده ایم که به نحوی غیر از آزار و شکنجه مورد فشار بوده ایم، آیا تعقیب نامبردگان به اتهام زنای غیر محصنه با توجّه به مقدّمه ای که عرض شد جایز است؟
- [سایر] پرسش: آیا اجاره نیز از مواردی است که در ماده 12 قانون کار بعنوان تغییر مالکیت کارگاه به آنها اشاره شده است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر مسلمانی بر اساس قانون و تأیید قوه قضائیه به جرم حمل مواد مخدر به اعدام محکوم شود و حکم اعدام درباره او اجرا گردد: 1. آیا نماز میّت بر او خوانده می شود؟ 2. شرکت در مجلس عزا و قرائت قرآن کریم و مصیبت خوانی برای اهل بیت(علیهم السلام) که برای او برگزار می شود، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 4 از آن جا که سازمان تعزیرات حکومتی زیر نظر قوّه مجریّه اداره می گردد، و بر اساس مصوّبات مجمع تشخیص مصلحت نظام، صلاحیّت رسیدگی به امور محوّله را دارد; آیا تصمیمات صادره، قضایی تلقّی می گردد، یا جزء تصمیمات اداری می باشد؟ با عنایت به اصل شصتم قانون اساسی که اشعار می دارد: (اعمال قوّه مجریّه، جز در اموری که در این قانون مستقیماً بر عهده رهبری گذارده شده، از طریق رییس جمهور و وزرا است); آیا رؤسای شعب تعزیرات حکومتی منصوب از طرف قوّه مجریّه، که مأذون از ناحیه رهبری می باشند، صلاحیّت فصل خصومت، رسیدگی، صدور حکم و اعمال مجازات را دارند، یا بایستی مأذون از ناحیه رئیس قوّه قضائیّه باشند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] از آن جا که قانون مجازات اسلامی از شرع انور الهام گرفته، و قانون گذار در مقام تدوین قانون با تمسّک به منابع معتبر فقهی شیعه مبادرت به انشای قانون نموده، در باب تعزیرات حکومتی پاسخ به سؤالات زیر مورد نیاز است: 1 با توجّه به سیاق مادّه 16 قانون مجازات اسلامی در باب تعریف تعزیر، منظور از جمله (به نظر حاکم واگذار شده است) چیست؟ آیا مراد از حاکم، حاکم شرع است، یا قاضی محکمه؟
- [آیت الله علوی گرگانی] بر فرض وجوب یا جواز، مخارجی که مدیر در جهت اداره اموال هزینه نموده و قصد تبرع هم نداشته آیا مستحقّ رجوع به مالک است یا خیر در ذیل مادّه (306) قانون مدنی آمده است )دخالت کننده مستحقّ اخذ مخارجی خواهد بود که برای اداره لازم بوده است( ارتباط مادّه فوق را با فقه امامیّه تدوین بفرمائید؟
- [آیت الله بروجردی] اگر الکل را از مادّهای تهیّه کنند که آن مادّه خود به خود قابل تخمیر نباشد و باید آن را به کمک آب تخمیر نموده و الکل آن را به دست آورد، آیا پاک است یا خیر؟