راهکارهای آزمایش دوست را می خواستم، چگونه و از چه راههایی باید دوست خود را مورد آزمایش قرار داد؟ چقدر زیباست که تا این حد در مورد یک ارتباط قوی و تأثیر گذار در زندگی (دوستی) اهتمام دارید. از اینکه مخاطب شما هستیم، به خود می بالیم. دوست و دوستیابی از نیازهای واقعی زندگی است و دارای فلسفه خاصی است. اما آنچه مهم است این که در این راستا همچون دیگر جنبههای زندگی رعایت اعتدال لازم و ضروری است. به عبارت دیگر، علاقه انسان به دوستان احساسی پاک و لطیف است اما همواره باید عواطف با تعقل همراه باشند. توجه : بیان این نکته ضروری است که آنچه به عنوان ویژگیهای دوست خوب بیان میشود مطلق و صد در صد نیست چه اینکه انسانها کم و بیش دارای نواقصی نیز هستند کما اینکه خود ما وقتی به کارنامه زندگی خود نگاهی می افکنیم آن را بی نقص و عیب نمی بینیم لذا همه ویژگی هایی که گفته میشود به این معناست که به طور نسبی دوست خوب باید این خصوصیات را داشته باشد و جهت کلی زندگی او نیز به سمت و سوی این ویژگیها و جنبه های مثبت باشد. در روایات راههای متعددی برای امتحان نمودن دوستان مشخص شده که عبارت است از: الف) در حال بینیازی و فقر، دوستی او عوض نشود؛ امامباقر فرمود: بدترین دوست کسی است که تو را به هنگام بینیازیت حفظ کند و به وقت تنگدستی رها سازد، (میزان الحکمه، ج 1، ص 53). سعدی گوید: دوست مشمار آن که در نعمت زند لاف یاری و برادر خواندگی دوست آن باشد که گیرد دست دوست در پریشان حالی و درماندگی ب ) به هنگام عصبانیت بدگویی تو را ننماید؛ امامصادق(ع) فرمود: دوستی که سه بار از تو عصبانی شد ولی بدگویی تو را ننمود و کلام ناسزا از دهانش خارج نشد او را برای خود نگهدار، (بحارالانوار، ج 78، ص 251). ج ) به نماز اهمیت بدهد؛ قرآن میفرماید: (ای اهل ایمان با آن گروه از اهل کتاب و کافران که دین شما را به بازیچه گرفتند دوستی مکنید. زمانی که شما ندای نماز بلند میکنید آن را به مسخره و بازی میگیرند زیرا آن قوم مردمی نادان و بیخردند)، (مائده، آیه 57). د ) اهل نیکی در هنگام سختی و راحتی انسان باشد؛ امیرالمؤمنین(ع) فرمود: (در سختیها دوستان امتحان میگردند)، (غررالحکم، حرف فاء لفظ فی). در این باره نیز سعدی زیبا سروده است: جوانی پاکباز پاک رو بود که با پاکیزهرویی در گرو بود چنین خواندم که در دریای اعظم به گردابی درافتادند با هم چو ملاّح آمدش تا دست گیرد مبادا کاندرین حالت بمیرد همی گفتی در میان موج و تشویر مرا بگذار ودستِ یار من گیر ه ) هنگام زوال توانایی انسان، دوستیش از بین نرود؛ حضرت امیر(ع) فرمود: (هنگام از بین رفتن قدرت انسان دوست از دشمن شناخته میگردد)، (غرر الحکم، حرف عین، لفظ عند). و ) هنگام به قدرت رسیدنش از احسان به دوستان خودداری ننماید. در گامهای پایانی کلام، شرح بیشتر پرسش شما را با مطالعه کتب زیر برآورده می سازیم که امیدواریم مفید واقع شود. 1- دوستی در قرآن و حدیث , نوشته آقای ری شهری 2- دوستی و دوستان , نوشته آقای سید هادی مدرس , ترجمه حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر, از انتشارات آستان قدس رضوی , 1376 3- آئین دوستی (دوست یابی) نوشته دیل کارنگی , انتشارات پیمان 1378 4- آئین دوستی در اسلام , نوشته آقای بابازاده از اینکه همراه ما هستید، خوشحالیم. منتظر مکاتبات بعدی شما هستیم. موفق باشید. عباسعلی هراتیان
راهکارهای آزمایش دوست را می خواستم، چگونه و از چه راههایی باید دوست خود را مورد آزمایش قرار داد؟
راهکارهای آزمایش دوست را می خواستم، چگونه و از چه راههایی باید دوست خود را مورد آزمایش قرار داد؟
چقدر زیباست که تا این حد در مورد یک ارتباط قوی و تأثیر گذار در زندگی (دوستی) اهتمام دارید. از اینکه مخاطب شما هستیم، به خود می بالیم.
دوست و دوستیابی از نیازهای واقعی زندگی است و دارای فلسفه خاصی است. اما آنچه مهم است این که در این راستا همچون دیگر جنبههای زندگی رعایت اعتدال لازم و ضروری است. به عبارت دیگر، علاقه انسان به دوستان احساسی پاک و لطیف است اما همواره باید عواطف با تعقل همراه باشند.
توجه : بیان این نکته ضروری است که آنچه به عنوان ویژگیهای دوست خوب بیان میشود مطلق و صد در صد نیست چه اینکه انسانها کم و بیش دارای نواقصی نیز هستند کما اینکه خود ما وقتی به کارنامه زندگی خود نگاهی می افکنیم آن را بی نقص و عیب نمی بینیم لذا همه ویژگی هایی که گفته میشود به این معناست که به طور نسبی دوست خوب باید این خصوصیات را داشته باشد و جهت کلی زندگی او نیز به سمت و سوی این ویژگیها و جنبه های مثبت باشد.
در روایات راههای متعددی برای امتحان نمودن دوستان مشخص شده که عبارت است از:
الف) در حال بینیازی و فقر، دوستی او عوض نشود؛ امامباقر فرمود: بدترین دوست کسی است که تو را به هنگام بینیازیت حفظ کند و به وقت تنگدستی رها سازد، (میزان الحکمه، ج 1، ص 53). سعدی گوید: دوست مشمار آن که در نعمت زند
لاف یاری و برادر خواندگی
دوست آن باشد که گیرد دست دوست
در پریشان حالی و درماندگی
ب ) به هنگام عصبانیت بدگویی تو را ننماید؛ امامصادق(ع) فرمود: دوستی که سه بار از تو عصبانی شد ولی بدگویی تو را ننمود و کلام ناسزا از دهانش خارج نشد او را برای خود نگهدار، (بحارالانوار، ج 78، ص 251).
ج ) به نماز اهمیت بدهد؛ قرآن میفرماید: (ای اهل ایمان با آن گروه از اهل کتاب و کافران که دین شما را به بازیچه گرفتند دوستی مکنید. زمانی که شما ندای نماز بلند میکنید آن را به مسخره و بازی میگیرند زیرا آن قوم مردمی نادان و بیخردند)، (مائده، آیه 57).
د ) اهل نیکی در هنگام سختی و راحتی انسان باشد؛ امیرالمؤمنین(ع) فرمود: (در سختیها دوستان امتحان میگردند)، (غررالحکم، حرف فاء لفظ فی). در این باره نیز سعدی زیبا سروده است:
جوانی پاکباز پاک رو بود
که با پاکیزهرویی در گرو بود
چنین خواندم که در دریای اعظم
به گردابی درافتادند با هم
چو ملاّح آمدش تا دست گیرد
مبادا کاندرین حالت بمیرد
همی گفتی در میان موج و تشویر
مرا بگذار ودستِ یار من گیر
ه ) هنگام زوال توانایی انسان، دوستیش از بین نرود؛ حضرت امیر(ع) فرمود: (هنگام از بین رفتن قدرت انسان دوست از دشمن شناخته میگردد)، (غرر الحکم، حرف عین، لفظ عند).
و ) هنگام به قدرت رسیدنش از احسان به دوستان خودداری ننماید.
در گامهای پایانی کلام، شرح بیشتر پرسش شما را با مطالعه کتب زیر برآورده می سازیم که امیدواریم مفید واقع شود.
1- دوستی در قرآن و حدیث , نوشته آقای ری شهری
2- دوستی و دوستان , نوشته آقای سید هادی مدرس , ترجمه حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر, از انتشارات آستان قدس رضوی , 1376
3- آئین دوستی (دوست یابی) نوشته دیل کارنگی , انتشارات پیمان 1378
4- آئین دوستی در اسلام , نوشته آقای بابازاده
از اینکه همراه ما هستید، خوشحالیم. منتظر مکاتبات بعدی شما هستیم. موفق باشید.
عباسعلی هراتیان
- [سایر] از دیدگاه قرآن، انسان از چه راه هایی مورد آزمایش قرار می گیرد؟
- [سایر] برای اینکه دوستمان را بشناسیم باید او را در معرض چه آزمایش هایی قرار دهیم؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن، انسان از چه راه هایی مورد آزمایش قرار می گیرد؟
- [سایر] راهکارهای ایجاد وحدت چیست؟
- [سایر] راهکارهای بهبود رابطه جنسی با همسر کدامند؟
- [سایر] راهکارهای افزایش انگیزه و موفقیت تحصیلی چیست؟
- [سایر] راهکارهای مقابله با مردسالاری چیست؟
- [سایر] راهکارهای اجتماعی شدن را بفرمایید؟
- [سایر] چرا راهکارهای اسلامی در مورد امید ملموس نیست ؟
- [سایر] راهکارهای برطرف کردن شهوت و زیاد کردن تقوا چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شک کنند بچه به مقداری که علّت محرم شدن است، شیر خورده یا نه و هیچ یک از راههایی که در مسأله قبل گفته شد نبود، رابطه رضاعی ثابت نمیشود، اگر چه گمان داشته باشند که به مقدار معتبر شیر خورده است؛ ولی بهتر آن است که احتیاط کنند.
- [امام خمینی] اگر کسی بخواهد پولی قرض کند و ربا بدهد یا قرض بدهد و ربا بگیرد و به یکی از راههایی که در بعض رسالههای عملیه ذکر شده بخواهد از ربا فرار کند جایز نیست، و زیادهای که میگیرد بر او حلال نمیشود، پس ربای قرضی به وجهی از وجوه حلال نیست.
- [آیت الله اردبیلی] در مورد عیب عنّین بودن مرد، اگر احتمال درمان او را بدهند، زن باید به حاکم شرع مراجعه کند و حاکم شرع یک سال برای آزمایش و درمان به مرد مهلت دهد؛ پس اگر در این مدّت مرد هیچ نتوانست با زنی آمیزش نماید، زن حقّ فسخ دارد.
- [آیت الله مظاهری] دوست شدن مرد و زن نامحرم، از گناهان بزرگ است که قرآن شریف آن را در کنار زنا نهاده و از آن نهی نموده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند وچیزی برای او قرار بگذارد بعد از انجام آن کار، چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد، بعد از انجام آن کار، چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد؛ بعد از انجام آن کار؛ چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد، بعد از انجام آن کار، چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد بعد از انجام آن کار، چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد، بعد از انجام آن کار چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.