چه تفاوت بین مجتهد و مرجع تقلید است آیا از هر کسی می¬توان تقلید کرد شرایط آن چیست؟
چه تفاوت بین مجتهد و مرجع تقلید است آیا از هر کسی می¬توان تقلید کرد شرایط آن چیست؟ مجتهد کسی است که می¬تواند حکم خدا را از کتاب و سنت استنباط کند(توضیح المسایل مراجع، ج1، مساله 1) و در آن زمینه صاحبنظر بشود، که چنین فردی شایسته است، به یافته¬های خود عمل کند. از بین مجتهدین کسانی می¬توانند مرجع تقلید باشند که دارای شرائط ویژه ای باشند. یعنی از مجتهدی باید تقلید کرد که مرد و بالغ و عاقل و شیعه دوازده امامی و حلال زاده و زنده و عادل باشد. و نیز بنابر احتیاط واجب باید از مجتهدی تقلید کرد که حریص به دنیا نباشد و از مجتهدین دیگر اعلم باشد، یعنی در فهمیدن حکم خدا از تمام مجتهدین زمان خود داناتر باشد.(همان، مساله 2) بنابراین اجتهاد یک رتبه علمی است که از میان مردان و زنان و حتی کسانی که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند می توانند به آن مقام نایل شوند، اما مرجعیت، علاوه بر مقام علمی و شخصیت حقیقی، یک مقام عالی اجرایی و شخصیت حقوقی نیز می باشد از این رو علاوه بر توانمندی علمی، شرایط دیگر نیز لازم است دارا باشد.
عنوان سوال:

چه تفاوت بین مجتهد و مرجع تقلید است آیا از هر کسی می¬توان تقلید کرد شرایط آن چیست؟


پاسخ:

چه تفاوت بین مجتهد و مرجع تقلید است آیا از هر کسی می¬توان تقلید کرد شرایط آن چیست؟

مجتهد کسی است که می¬تواند حکم خدا را از کتاب و سنت استنباط کند(توضیح المسایل مراجع، ج1، مساله 1) و در آن زمینه صاحبنظر بشود، که چنین فردی شایسته است، به یافته¬های خود عمل کند. از بین مجتهدین کسانی می¬توانند مرجع تقلید باشند که دارای شرائط ویژه ای باشند. یعنی از مجتهدی باید تقلید کرد که مرد و بالغ و عاقل و شیعه دوازده امامی و حلال زاده و زنده و عادل باشد. و نیز بنابر احتیاط واجب باید از مجتهدی تقلید کرد که حریص به دنیا نباشد و از مجتهدین دیگر اعلم باشد، یعنی در فهمیدن حکم خدا از تمام مجتهدین زمان خود داناتر باشد.(همان، مساله 2)
بنابراین اجتهاد یک رتبه علمی است که از میان مردان و زنان و حتی کسانی که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند می توانند به آن مقام نایل شوند، اما مرجعیت، علاوه بر مقام علمی و شخصیت حقیقی، یک مقام عالی اجرایی و شخصیت حقوقی نیز می باشد از این رو علاوه بر توانمندی علمی، شرایط دیگر نیز لازم است دارا باشد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین