در ایام اعتکاف در مسافرت هستم، چگونه می توانم از اعتکاف بهره ببرم؟ آیات عظام امام، خامنه ای، تبریزی، صافی، فاضل، نوری و وحید: اگر قصد ده روز کنید، می توانید در اعتکاف شرکت کنید؛ ولی نذر روزه در مسافرت جایز نیست.[1] آیات عظام بهجت و سیستانی: می توانید حتی در همان سفر نذر روزه کنید و در اعتکاف شرکت نمایید.[2] آیة اللّه مکارم: اگر قصد ده روز کنید، می توانید در اعتکاف شرکت کنید؛ ولی نذر روزه در سفر اشکال دارد و اگر نذر کرد، احتیاط آن است که به نذر خود عمل کند.[3] تبصره 1. کسانی که با نذر روزه می گیرند اگر قصد اقامت ده روز نداشته باشند نماز آنان شکسته است. تبصره 2. صیغه نذر در سفر (لِلّهِ عَلیَّ اَنْ اَصُوم فِی سَفَری ثَلاثَةَ اَیّام)[4] پی نوشت ها: [1]دفتر: امام، صافی، تبریزی، فاضل و وحید. [2]دفتر: خامنه ای، بهجت و سیستانی. [3]مکارم، استفتاآت، ج 2، س 475 و 482. [4](برای خدا بر گردن من باشد که در سفرم، سه روز روزه بگیرم). متن کامل کتاب احکام اعتکاف کانال تلگرام پرسمان: porseman@
در ایام اعتکاف در مسافرت هستم، چگونه می توانم از اعتکاف بهره ببرم؟
آیات عظام امام، خامنه ای، تبریزی، صافی، فاضل، نوری و وحید: اگر قصد ده روز کنید، می توانید در اعتکاف شرکت کنید؛ ولی نذر روزه در مسافرت جایز نیست.[1]
آیات عظام بهجت و سیستانی: می توانید حتی در همان سفر نذر روزه کنید و در اعتکاف شرکت نمایید.[2]
آیة اللّه مکارم: اگر قصد ده روز کنید، می توانید در اعتکاف شرکت کنید؛ ولی نذر روزه در سفر اشکال دارد و اگر نذر کرد، احتیاط آن است که به نذر خود عمل کند.[3]
تبصره 1. کسانی که با نذر روزه می گیرند اگر قصد اقامت ده روز نداشته باشند نماز آنان شکسته است.
تبصره 2. صیغه نذر در سفر (لِلّهِ عَلیَّ اَنْ اَصُوم فِی سَفَری ثَلاثَةَ اَیّام)[4]
پی نوشت ها:
[1]دفتر: امام، صافی، تبریزی، فاضل و وحید.
[2]دفتر: خامنه ای، بهجت و سیستانی.
[3]مکارم، استفتاآت، ج 2، س 475 و 482.
[4](برای خدا بر گردن من باشد که در سفرم، سه روز روزه بگیرم).
متن کامل کتاب احکام اعتکاف کانال تلگرام پرسمان: porseman@
- [سایر] در ایام اعتکاف در مسافرت هستم، چگونه می توانم از اعتکاف بهره ببرم؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که در مسافرت اعتکاف میکند، آیا میتواند روزه ایّام آن را بگیرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی نذر کرده در ایام البیض ماه رجب، در مسجد مقدس جمکران معتکف شود و نذر کرده در فرض مسافرت روزه هم بگیرد، آیا نذرش منعقد شده است؟ آیا اعتکاف او صحیح است؟ (هر چند مسافر باشد)؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] شخصی نذر کرده در ایام البیض ماه رجب، در مسجد مقدّس جمکران معتکف شود و نذر کرده در فرض مسافرت روزه هم بگیرد. آیا نذرش منعقد است؟ آیا اعتکاف او صحیح است؟(هر چند مسافر باشد)
- [آیت الله خامنه ای] روزه روز سوم ایام اعتکاف در مسجدالحرام، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر زمانی نیّت اعتکاف کند که روز عید یا قربان در بین ایّام اعتکاف واقع شود، چه حکمی دارد؟
- [سایر] در ایام اعتکاف، برای شرکت در آزمون و امتحان می توان از مسجد خارج شد؟
- [سایر] آیا در ایام اعتکاف، رفتن به کلاس و شرکت در درسها جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا می توان در ایام البیض ( اعتکاف ) نیت به روزه قضاء عن ماء فی الذمه گرفت؟
- [آیت الله سیستانی] گفتگو با تلفن همراه در مسجد در ایام اعتکاف جایز است ؟
- [آیت الله سیستانی] - معتکف بنا بر احتیاط واجب، باید از استمناء (هرچند به صورت حلال) و مباشرت زن به لمس و بوسیدن به شهوت هم اجتناب کند، و نگاه کردن با شهوت به همسر در ایام اعتکاف مبطل اعتکاف نیست ولی احتیاط مستحب آن است که در ایام اعتکاف از آن اجتناب شود.
- [آیت الله سیستانی] – حداقل مدّت اعتکاف سه روز است، و اعتکاف در کمتر از سه روز صحیح نیست و اما برای آن حداکثری نیست همچنان که توضیح آن در مسأله (1721) گذشت. پنجم: معتکف در ایام اعتکاف روزه باشد.
- [آیت الله اردبیلی] حملهدار یعنی کسی که برای رساندن حاجیها به مکّه مسافرت میکند چنانچه در بیشتر ایام سال مشغول این کار باشد، باید نماز را تمام بخواند، ولی اگر فقط در ایام حجّ یا در ایام مخصوصی از سال به این کار مبادرت ورزد، باید نماز را در سفر شکسته بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] حمله دار (یعنی کسی که برای رساندن حاجیها به مکه مسافرت می کند) چنانچه شغلش مسافرت باشد؛ باید نماز را تمام بخواند و اگر شغلش مسافرت نباشد و فقط در ایام حج برای حمله داری سفر می کند اگرچه مدت سفرش کم باشد مانند این زمان که سفر با هواپیما است بنا بر احتیاط تمام و شکسته بخواند.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه نذر کند که در ایام بیض (سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم) ماه رجب معتکف شود، ولی نذر خود را فراموش کند یا در اعتکاف مسامحه نماید، احتیاطاً باید بعداً قضا کند.
- [آیت الله خوئی] حملهدار یعنی کسی که برای رساندن حاجیها به مکه مسافرت میکند، چنانچه شغلش مسافرت باشد، باید نماز را تمام بخواند و اگر شغلش مسافرت نباشدو فقط در ایام حج برای حمله داری سفر میکند، احتیاط واجب آنست که بین نماز و شکسته جمع نماید، ولی چنانچه مدت سفر او کم باشد مثل این زمان که سفر با هواپیما است، بعید نیست حکم که و شکسته باشد.
- [آیت الله سیستانی] حملهدار یعنی کسی که برای رساندن حاجیها به مکه مسافرت میکند چنانچه شغلش مسافرت باشد باید نماز را تمام بخواند ، و اگر شغلش مسافرت نباشد و فقط در ایام حج برای حملهداری سفر میکند ، چنانچه مدت سفر او کم باشد مثلاً دو سه هفته ، نماز او شکسته است ، و اگر زیاد باشد مانند سه ماه ، نماز او تمام است ، و اگر شک داشته باشد که کثیر السفر بر او صدق میکند ، یا نه ، احتیاطاً جمع کند بین قصر و تمام .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اعتکاف کننده یکی از مبطلات اعتکاف را سهوا انجام دهد صحت اعتکاف محل اشکال است
- [آیت الله اردبیلی] اگر سهوا یکی از مبطلات اعتکاف را انجام دهد، اعتکاف او باطل نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] - در اعتکاف، بلوغ شرط نیست و اعتکافِ بچه ممیّز هم صحیح است.