استبراء از بول و استبراء از منی چگونه انجام میشود؟ همه مراجع (به جز مکارم): استبراء عمل مستحبی است که مردها بعد از بیرون آمدن بول انجام میدهند تا اطمینان پیدا کنند بول در مجرا نمانده است و آن دارای اقسامی است. بهترین آنها این است که بعد از قطع شدن بول، سه مرتبه با انگشت میانه دست چپ از مخرج غائط تا بیخ آلت کشیده و بعد انگشت شست را روی آلت و انگشت پهلوی شست را زیر آن گذاشته و سه مرتبه تا ختنهگاه بکشند و پس از آن سه مرتبه سر آلت را فشار دهند و استبراء از منی آن است که بعد از خروج منی، بول کنند تا ذرات باقیمانده خارج شود. توضیحالمسائل مراجع، م 72 و 348 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م 73 و 354 ؛ دفتر: خامنهای. آیةاللَّه مکارم: استبراء عمل مستحبی است که مردها بعد از بیرون آمدن بول انجام میدهند، به این ترتیب که چند مرتبه از بیخ آلت تا بالا، دست کشیده و قسمت بالا را چند مرتبه فشار دهند تا باقیمانده بول خارج شود، اما استبراء از منی آن است که بعد از خروج منی، بول کنند تا ذرات باقیمانده خارج شود. توضیحالمسائل مراجع، م 73. تبصره 1. فایده استبرا از بول، این است که اگر آب مشکوکی بعد از آن خارج شود، پاک است و وضو را هم باطل نمیکند؛ اما اگر استبرا نکرده باشد، باید وضو را اعاده کند و محل را بشوید. فایده استبرا از منی، این است که اگر رطوبت مشکوکی از او خارج شود و نداند منی است یا یکی از آبهای پاک، غسل ندارد و اگر استبرا نکند و احتمال دهد ذرات منی در مجرا باقی بوده و همراه بول یا رطوبت دیگری خارج شده، باید دوباره غسل کند. تبصره 2. برای زنها استبراء از بول نیست و اگر رطوبتی ببینند و شک کنند پاک است یا نه، پاک میباشد و وضو و غسل او را هم باطل نمیکند. (احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 141/500033)
استبراء از بول و استبراء از منی چگونه انجام میشود؟
همه مراجع (به جز مکارم): استبراء عمل مستحبی است که مردها بعد از بیرون آمدن بول انجام میدهند تا اطمینان پیدا کنند بول در مجرا نمانده است و آن دارای اقسامی است. بهترین آنها این است که بعد از قطع شدن بول، سه مرتبه با انگشت میانه دست چپ از مخرج غائط تا بیخ آلت کشیده و بعد انگشت شست را روی آلت و انگشت پهلوی شست را زیر آن گذاشته و سه مرتبه تا ختنهگاه بکشند و پس از آن سه مرتبه سر آلت را فشار دهند و استبراء از منی آن است که بعد از خروج منی، بول کنند تا ذرات باقیمانده خارج شود. توضیحالمسائل مراجع، م 72 و 348 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م 73 و 354 ؛ دفتر: خامنهای.
آیةاللَّه مکارم: استبراء عمل مستحبی است که مردها بعد از بیرون آمدن بول انجام میدهند، به این ترتیب که چند مرتبه از بیخ آلت تا بالا، دست کشیده و قسمت بالا را چند مرتبه فشار دهند تا باقیمانده بول خارج شود، اما استبراء از منی آن است که بعد از خروج منی، بول کنند تا ذرات باقیمانده خارج شود. توضیحالمسائل مراجع، م 73.
تبصره 1. فایده استبرا از بول، این است که اگر آب مشکوکی بعد از آن خارج شود، پاک است و وضو را هم باطل نمیکند؛ اما اگر استبرا نکرده باشد، باید وضو را اعاده کند و محل را بشوید.
فایده استبرا از منی، این است که اگر رطوبت مشکوکی از او خارج شود و نداند منی است یا یکی از آبهای پاک، غسل ندارد و اگر استبرا نکند و احتمال دهد ذرات منی در مجرا باقی بوده و همراه بول یا رطوبت دیگری خارج شده، باید دوباره غسل کند.
تبصره 2. برای زنها استبراء از بول نیست و اگر رطوبتی ببینند و شک کنند پاک است یا نه، پاک میباشد و وضو و غسل او را هم باطل نمیکند.
(احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 141/500033)
- [آیت الله اردبیلی] کسی که بعد از خروج منی، استبراء به بول کرده و بعد غسل نموده و بعد از غسل، رطوبتی که مشکوک بین بول و منی است، از او خارج شده، این رطوبت را باید بول قرار دهد یا منی؟
- [آیت الله اردبیلی] فردی بعد از خارج شدن منی، بدون استبراء کردن غسل جنابت میکند و بعد از غسل جنابت، بول و استبراء مینماید و بعد از استبراء، آب مشکوکی مشاهده میکند که مردّد بین بول و منی است. حالا باید غسل کند یا وضوی تنها کافی است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر بعد از خروج بول، انسان استبراء کرد و وضو گرفت و سپس رطوبتی که مردد بین بول و منی است از او خارج شد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا استبراء یا بول با این که می داند بقایای منی همراه بول خارج می شود روزه را باطل می کند؟
- [سایر] برای استبراء از منی چه مقدار باید بول کرد ؟ آیا چند قطره بول هم کافی است ؟ اگر بدون استبرا از منی ، غسل کنیم و بعد از خروج از حمام ، منی از ما خارج شود آیا بدن، لباسها و حوله ای که با آن خود را خشک کرده ایم نجس خواهد بود؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی بعد از خروج منی بول نموده؛ ولی استبراء نکرده و بعد، آب مشکوکی که مشتبه بین بول و منی و آب پاک است، خارج شده است. آیا باید غسل کند یا وضو بگیرد یا این که وظیفهای ندارد؟
- [سایر] اگر در هنگام استبرا از بول یا بعد از آن، مایع سفید و غلیظی خارج شود، آیا این منی است یا چیز دیگر؟
- [آیت الله مظاهری] اگر شخصی بعد از خروج منی، بول نمود و استبراء نکرد و رطوبتی از او خارج شد که نمیداند چیست چه وظیفهای دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اینجانب پس از بول، استبراء می کنم که همراه آن مایعی خارج می شود که بوی منی می دهد، آیا نجس است؟ وظیفه من نسبت به نماز چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بعد از بول استبراء نکند، پس از مدّتی مثلاً سه ساعت بعد از بول آبی ببیند حکمش چیست؟
- [آیت الله بهجت] مستحب است انسان بعد از بیرون آمدن منی بول کند، و اگر بول نکند و بعد از غسل رطوبتی از او بیرون آید، که نداند منی است یا رطوبت دیگر، حکم منی را دارد. و اگر نمیتواند بول کند بنابر احوط باید استبراء کند به کیفیتی که در احکام تخلی گذشت و اگر به این صورت استبراء کرد و یا بول نمود و بعد رطوبتی خارج شد که ندانست بول است یا منی، حکم بول را دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزهداری که محتلم شده میتواند بول کند و به دستوری که در مسأله 73 گفته شد، بعد از بول استبراء نماید؛ اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراء کردن باقیمانده منی از مجری بیرون میآید.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه داری که محتلم شده، میتواند بول کند و به دستوری که در مسأله هفتاد وسه گفته شد، استبرأ نماید، اگرچه بداند به واسطه بول یا استبرأ کردن باقیمانده منی از مجری بیرون میآید.
- [آیت الله سبحانی] روزه داری که محتلم شده، می تواند بول کند و به شیوه ای که قبلاً گفته شد، استبراء نماید، اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراء کردن باقی مانده منی از مجرا بیرون می آید.
- [آیت الله بروجردی] روزهداری که محتلم شده میتواند بول کند و به دستوری که در مسأله 73 گفته شد استبراء نماید، اگر چه بداند به واسطهی بول یا استبراء کردن باقیماندهی منی از مجری بیرون میآید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] گفته شد، استبراء نماید اگر چه بداند به واسطه بول یا استبراءکردن باقیمانده منی از مجری بیرون میآید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] استبراء عمل مستحبی است که مردها بعد از بیرون آمدن بول انجام می دهند، به این ترتیب که چند مرتبه از بیخ آلت تا بالا دست می کشند و قسمت بالا را چند مرتبه فشار می دهند، تا باقیمانده قطرات بول خارج شود، اما استبراء از منی آن است که بعد از خروج منی بول کنند تا ذرات باقی مانده خارج شود.
- [آیت الله نوری همدانی] روزه داری که محتلم شده ، می تواند بول کند و به دستوری که در مساله 72گفته شد ، استبراء نماید ، ولی ، اگر بداند به واسطة بول یا استبراء کردن باقی ماندة منی از مجری بیرون می آید در صورتی که غسل کرده باشد نمی تواند استبراء کند .
- [امام خمینی] روزه داری که محتلم شده، می تواند بول کند و به دستوری که در مساله گفته شد، استبرا نماید. ولی اگر بداند به واسطه بول یا استبرا کردن باقی مانده منی از مجری بیرون می آید، در صورتی که غسل کرده باشد، نمی تواند استبرا کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روزه داری که محتلم شده می تواند قبل از غسل کردن بول کند و بدستوری که قبلاً گفته شد استبراء نماید، ولی اگر غسل کرده باشد، و بداند که بواسطه بول یا استبراء کردن باقیمانده منی از مجری بیرون می آید، بنابر احتیاط واجب نمی تواند استبراء کند، و اگر روزه دار در حال بیرون آمدن منی از خواب بیدار شود واجب نیست از بیرون آمدن آن جلوگیری کند.