آیا با غسل زیارت حرم پیامبر و ائمه(علیهمالسلام) می توان نماز خواند؟ آیات عظام امام، بهجت، خامنه ای، صافی و فاضل: خیر، تنها با غسل جنابت می توان نماز خواند؛ ولی با غسلهای دیگر مانند غسل زیارت باید وضو هم گرفت. (1) آیت الله مکارم: با همه غسلهای واجب و مستحب معتبر (2) می توان نماز خواند و گرفتن وضو واجب نیست. اما احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت، (مانند غسل زیارت) وضو هم بگیرد. (3) آیات عظام تبریزی، سیستانی، نوری و وحید: با همه غسلهای واجب و مستحب معتبر - غیر از غسل استحاضه متوسطه - می توان نماز خواند؛ اگر چه احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت، (مانند غسل زیارت) وضو هم بگیرد. (4) پی نوشت ها: (1) توضیح المسائل مراجع، م 391 و 646. (2) غسلهای مستحب معتبر مانند: غسل جمعه، شبهای قدر،عید فطر و قربان، احرام، دخول حرم و مکه دخول مدینه و مسجدالنبی(صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم)، زیارت سیدالشهدا(علیهالسلام). (3) توضیح المسائل مراجع، م 391 و 646. (4) همان، م 391 و 646؛ وحید، توضیح المسائل، م 397 و نوری، توضیح المسائل، م 392 و647.
آیا با غسل زیارت حرم پیامبر و ائمه(علیهمالسلام) می توان نماز خواند؟
آیات عظام امام، بهجت، خامنه ای، صافی و فاضل: خیر، تنها با غسل جنابت می توان نماز خواند؛ ولی با غسلهای دیگر مانند غسل زیارت باید وضو هم گرفت. (1)
آیت الله مکارم: با همه غسلهای واجب و مستحب معتبر (2) می توان نماز خواند و گرفتن وضو واجب نیست. اما احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت، (مانند غسل زیارت) وضو هم بگیرد. (3)
آیات عظام تبریزی، سیستانی، نوری و وحید: با همه غسلهای واجب و مستحب معتبر - غیر از غسل استحاضه متوسطه - می توان نماز خواند؛ اگر چه احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت، (مانند غسل زیارت) وضو هم بگیرد. (4)
پی نوشت ها:
(1) توضیح المسائل مراجع، م 391 و 646.
(2) غسلهای مستحب معتبر مانند: غسل جمعه، شبهای قدر،عید فطر و قربان، احرام، دخول حرم و مکه دخول مدینه و مسجدالنبی(صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم)، زیارت سیدالشهدا(علیهالسلام).
(3) توضیح المسائل مراجع، م 391 و 646.
(4) همان، م 391 و 646؛ وحید، توضیح المسائل، م 397 و نوری، توضیح المسائل، م 392 و647.
- [آیت الله بهجت] آیا نماز زیارت قبور ائمّه صلوات اللّه علیهم اجمعین را، می شود با غسل زیارت خواند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا غسل زیارت امام حسین (علیه السلام) نیابت از وضو می کند و می توان با آن نماز خواند ؟
- [سایر] آیا زیارت ناحیه مقدسه معتبر است؟ و آیا فقط باید در حرم امام خوانده شود یا در همه جا می توان خواند؟
- [سایر] آیا زیارت ناحیه مقدسه معتبر است؟ و آیا فقط باید در حرم امام خوانده شود یا در همه جا می توان خواند؟
- [آیت الله اردبیلی] استعمال سیگار در مکانهای مقدّس، مانند حرم ائمه اطهار علیهمالسلام ، مسجد، حسینیه و امامزادهها چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا تلاوت قرآن بر سر قبر میّت، از تلاوت در حرم ائمه علیهمالسلام یا مسجد یا منزل به نیّت میّت، ثواب بیشتری دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا با غسل های مستحبی می توان نماز خواند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا می توان با غسل جمعه نماز خواند؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان با غسل حیض نماز خواند؟
- [آیت الله بهجت] آیا با غسل حیض همانند غسل جنابت می توان بدون وضو نماز خواند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز در حرم امامان علیهمالسلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بروجردی] نماز در حرم امامان عَلَیْهمُالسَّلَام مستحب بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین عَلَیْهِ السَّلَام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله خوئی] نماز خواندن در حرم امامان (علیهمالسلام) مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بهجت] مستحب است انسان برای امور زیر وضو بگیرد: برای نماز میت، زیارت اهل قبور، رفتن به مسجد و حرم ائمه علیهمالسلام، برای همراه داشتن قرآن و خواندن و نوشتن آن، و نیز برای مس حاشیه قرآن، و برای خوابیدن. و نیز مستحب است کسی که وضو دارد دوباره وضو بگیرد. و اگر برای یکی از این کارها وضو بگیرد هرکاری را که باید با وضو انجام داد، میتواند بهجا آورد، مثلاً میتواند با آن وضو نماز بخواند.
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله اردبیلی] برای داخل شدن در حرم مکه، شهر مکه، خانه کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه و مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، مستحب است انسان غسل کند و برای صِرف داخل شدن در مسجدالحرام و حرم امامان علیهمالسلام نیز میتواند به قصد رجاء غسل کند و اگر در یک روز چند مرتبه مشرّف شود، یک غسل کافی است و کسی که میخواهد در یک روز داخل حرم مکه و مسجدالحرام و خانه کعبه شود، اگر به نیّت همه یک غسل کند کافی است و نیز اگر در یک روز بخواهد داخل حرم مدینه و شهر مدینه و مسجد پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم شود، یک غسل برای همه کفایت میکند و برای زیارت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و امامان علیهمالسلام از دور یا نزدیک و برای حاجت خواستن از خداوند و همچنین برای توبه و برای نشاط به جهت عبادت و برای به سفر رفتن، خصوصا سفر زیارت حضرت سیدالشهداء علیهالسلام ، مستحب است انسان غسل کند و اگر یکی از غسلهایی را که در این مسأله گفته شد بجا آورد و بعد کاری کند که وضو را باطل میکند مثلاً بخوابد غسل او باطل میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز در حرم ائمه: مستحب بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین علیه السلام برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب هر یک از دو خطبه نماز جمعه باید مشتمل بر حمد و ثنای پروردگار، صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام ، دعوت مردم به پرهیزکاری و تقوا و نیز خواندن یک سوره کامل باشد و خطبه دوم باید علاوه بر آن مشتمل بر ذکر نام ائمه معصومین علیهمالسلام و طلب آمرزش برای مؤمنان باشد.
- [آیت الله بهجت] پیش از داخل شدن در حرم مکه، شهر مکه، مسجدالحرام، خانه کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه، مسجد پیغمبر صلیاللهعلیهوآله و حرم امامان علیهمالسلام مستحب است انسان غسل کند؛ و اگر در یک روز چند مرتبه مشرف شود، یک غسل کافی است، بلکه اگر در روز غسل کند، میتواند این اعمال را در شبی که متصل به آن است نیز انجام دهد و همچنین به عکس؛ و برای زیارت پیغمبر صلیاللهعلیهوآله و امامان علیهمالسلام از دور یا نزدیک، مستحب است انسان غسل کند. اگر یکی از غسلهایی را که در این مسئله گفته شد بهجا آورد و بعد کاری کند که وضو را باطل مینماید، مثلاً بخوابد، غسل او باطل نمیشود، ولی مستحب است دوباره غسل را بهجا آورد. * تذکر داده میشود که هیچ یک از غسلهای مستحب، کفایت از وضو نمیکند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که معترف به خدا یا به یگانگی او نباشد و همچنین غُلاة یعنی آنهایی که یکی از ائمه علیهمالسلام را خدا خوانده ، یا بگویند خدا در او حلول کرده است و خوارج و نواصب یعین آنهایی که به ائمه علیهمالسلام اظهار دشمنی مینمایند نجسند ، و همچنین است کسی که نبوّت یا یکی از ضروریات دین ، مانند نماز و روزه را منکر شود ، اگر به نحوی باشد که مستلزم تکذیب پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم بشود هر چند فی الجمله . و امّا اهل کتاب یعنی یهود و نصاری و مجوس محکوم به طهارتاند .