یکی از اعمال مستحب، زیارت حضرت سیدالشهدا (علیه السلام) است. امام صادق (علیه السلام) فرمودند: (کسی که به زیارت قبر امام حسین (علیه السلام) برود در حالی که عارف به حق آن حضرت باشد، خداوند گناهان گذشته و آینده او را می بخشد).[1] با توجه به بررسی های زیاد در منابع روایی و زیارتی، سند قاطعی برای این زیارت یافت نشده، و بعضی ها آن را مرسله می نامند. ولی با توجه به این که خیلی از بزرگان آن را نقل کرده اند، به عنوان مثال عالم بزرگوار مرحوم محمد بن المشهدی متوفی سال 610 در کتاب مزار کبیر ص 496 نقل کرده است. زیارت دیگری در روز عاشورا از ناحیه مقدسه به سوی یکی از نواب صادر شده است، سپس این زیارت را به عنوان زیارت نهم نقل کرده[2] و مرحوم مجلسی هم در بحارالانوار بعد از ذکر زیارت ناحیه می فرماید: روشن است که این زیارت هم از علماء نقل شده و هم توسط راویان روایت شده.[3] پس می شود به آن اعتماد داشت. از گفتار علما و ناقلین این زیارت چنین فهمیده می شود که این زیارت مخصوص روز عاشورا نیست؛ چنان که مرحوم مجلسی بعد از نقل آن فرمودند: محتمل است که این زیارت مخصوص روز عاشورا نباشد بلکه می توان آن را در همه اوقات خواند[4]، و در صحیفه مهدیه بعد از نقل کلام مرحوم مجلسی چنین آورده که مرحوم آیت الله سیداحمد مستنبط نوشته است: روایت زیارت ناحیه مقدسه دلالت ندارد که این زیارت مخصوص به روز عاشورا باشد.[5] و در تمام اوقات می توان خواند. و هر اندازه مقدور باشد می توان اکتفا کرد. و نماز آن را بعد از دعا خواند و بهتر است فاصله زیادی بین دعا و نماز اتفاق نیفتد. پاورقی ها: [1] . ثقة الاسلام کلینی، الکافی، ج 4، ص 582، حدیث 10، ناشر: دارالکتب الاسلامیه تهران، سال 1365 هجری شمسی. [2] . مزار کبیر، ص 496، ناشر: جامعه مدرسین، چاپ اول، سال 1419. [3] . بحارالانوار، ج 98، ص 317 و 328، زیارت هشتم ناشر: مؤسسه الوفاء بیروت، لبنان، چاپ دوم، سال 1403. [4] . بحارالانوار، ج 98، ص 328، زیارت هشتم ناشر: مؤسسه الوفاء بیروت، لبنان، چاپ دوم، سال 1403. [5] . سیدمرتضی مجتهدی، صحیفه مهدیه ص 468، ناشر: نشر الماس، چاپ ششم تیرماه 1384 (سوم ناشر) نقل از کتاب الزیاره و البشاره ج 2، ص 488. منبع: اندیشه قم
آیا زیارت ناحیه مقدسه معتبر است؟ و آیا فقط باید در حرم امام خوانده شود یا در همه جا می توان خواند؟
یکی از اعمال مستحب، زیارت حضرت سیدالشهدا (علیه السلام) است. امام صادق (علیه السلام) فرمودند: (کسی که به زیارت قبر امام حسین (علیه السلام) برود در حالی که عارف به حق آن حضرت باشد، خداوند گناهان گذشته و آینده او را می بخشد).[1]
با توجه به بررسی های زیاد در منابع روایی و زیارتی، سند قاطعی برای این زیارت یافت نشده، و بعضی ها آن را مرسله می نامند. ولی با توجه به این که خیلی از بزرگان آن را نقل کرده اند، به عنوان مثال عالم بزرگوار مرحوم محمد بن المشهدی متوفی سال 610 در کتاب مزار کبیر ص 496 نقل کرده است. زیارت دیگری در روز عاشورا از ناحیه مقدسه به سوی یکی از نواب صادر شده است، سپس این زیارت را به عنوان زیارت نهم نقل کرده[2] و مرحوم مجلسی هم در بحارالانوار بعد از ذکر زیارت ناحیه می فرماید: روشن است که این زیارت هم از علماء نقل شده و هم توسط راویان روایت شده.[3] پس می شود به آن اعتماد داشت.
از گفتار علما و ناقلین این زیارت چنین فهمیده می شود که این زیارت مخصوص روز عاشورا نیست؛ چنان که مرحوم مجلسی بعد از نقل آن فرمودند: محتمل است که این زیارت مخصوص روز عاشورا نباشد بلکه می توان آن را در همه اوقات خواند[4]، و در صحیفه مهدیه بعد از نقل کلام مرحوم مجلسی چنین آورده که مرحوم آیت الله سیداحمد مستنبط نوشته است: روایت زیارت ناحیه مقدسه دلالت ندارد که این زیارت مخصوص به روز عاشورا باشد.[5] و در تمام اوقات می توان خواند. و هر اندازه مقدور باشد می توان اکتفا کرد. و نماز آن را بعد از دعا خواند و بهتر است فاصله زیادی بین دعا و نماز اتفاق نیفتد.
پاورقی ها:
[1] . ثقة الاسلام کلینی، الکافی، ج 4، ص 582، حدیث 10، ناشر: دارالکتب الاسلامیه تهران، سال 1365 هجری شمسی.
[2] . مزار کبیر، ص 496، ناشر: جامعه مدرسین، چاپ اول، سال 1419.
[3] . بحارالانوار، ج 98، ص 317 و 328، زیارت هشتم ناشر: مؤسسه الوفاء بیروت، لبنان، چاپ دوم، سال 1403.
[4] . بحارالانوار، ج 98، ص 328، زیارت هشتم ناشر: مؤسسه الوفاء بیروت، لبنان، چاپ دوم، سال 1403.
[5] . سیدمرتضی مجتهدی، صحیفه مهدیه ص 468، ناشر: نشر الماس، چاپ ششم تیرماه 1384 (سوم ناشر) نقل از کتاب الزیاره و البشاره ج 2، ص 488.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] آیا زیارت ناحیه مقدسه معتبر است؟ و آیا فقط باید در حرم امام خوانده شود یا در همه جا می توان خواند؟
- [سایر] زیارت ناحیه مقدسه تا چه میزان معتبر است؟
- [سایر] زیارت ناحیه مقدسه چیست؟
- [سایر] آیا زیارت ناحیه مقدسه در مذهب شیعه معتبر است؟ در آن صورت چه دلیلی و چه عقیده ای آن را تأیید می کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا زیارت (ناحیه مقدسه) سند معتبری دارد؟
- [سایر] آیا زیارت ناحیۀ مقدسه در مذهب شیعه معتبر است؟ در آن صورت چه دلیلی و چه عقیده ای آن را تأیید می کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] انتساب زیارت معروف به )زیارت ناحیه مقدّسه( به امام زمان (عج) چقدر صحّت دارد؟
- [سایر] متن و ترجمه زیارت امام حسین(ع) صادره از ناحیه مقدس امام زمان (عج) معروف به زیارت ناحیه مقدسه را ذکر کنید.
- [سایر] سلام زیارت ناحیه مقدسه از چه کسی و چگونه و کی نقل شده است ممنونم
- [سایر] چه مصلحتی در وجود وکلای ناحیه مقدسه بوده است ؟
- [آیت الله سبحانی] کلیه شرایطی که در امام جماعت معتبر است در امام جمعه نیز معتبر می باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در نمازهای یومیه هر نمازی را می توان با هر نماز امام اقتدا کرد، مثلاً اگر امام نماز ظهر را می خواند و او نماز ظهر را قبلاً خوانده می تواند نماز عصرش را با نماز ظهر امام بخواند، ولی اگر امام برای احتیاط نمازش را اعاده کرده، نمی تواند نماز خود را با او بخواند، مگر این که هر دو از جهت احتیاط مثل هم باشند.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] با هر غسلی می توان نماز خواند و وضو واجب نیست، خواه جنابت باشد یا غیر آن، واجب باشد یا مستحبّی که با دلیل معتبر ثابت شده است؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در غیر غسل جنابت وضو بگیرد.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید فطر و قربان را در زمان غیبت امام(علیه السلام) می توان با جماعت خواند و نمازهای مستحبی را هم نمی شود به جماعت خواند، مگر نماز استسقاء که برای آمدن باران می خوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و باید بجماعت خوانده شود و در زمان ما که امام علیه السلام غائب است، مستحب می باشد. و می شود آنرا بجماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (ع) واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام (ع) غائب است مستحب می باشد و می شود آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله خوئی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام (علیه السلام) غایب است مستحب میباشد و میشود آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام(علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام(علیه السلام) غائب است; مستحب می باشد و می شود به جماعت و فرادی خواند.
- [آیت الله سیستانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و باید با جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام علیه السلام غائب است، مستحب میباشد. و میشود آن را با جماعت یا فرادی خواند.