پاک شدن
زن هنگام پاک شدن، پیش از غسل وضو بگیرد یا بعد از آن؟
زن هنگام پاک شدن، پیش از غسل وضو بگیرد یا بعد از آن؟ همه مراجع: فرقی ندارد؛ ولی اگر پیش از غسل وضو بگیرد، بهتر است. توضیحالمسائل مراجع، م 466؛ وحید، توضیحالمسائل، م 472 و العروة الوثقی، ج 1، احکام الحائض، م 25. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 79/500032)
زن هنگام پاک شدن، پیش از غسل وضو بگیرد یا بعد از آن؟ همه مراجع: فرقی ندارد؛ ولی اگر پیش از غسل وضو بگیرد، بهتر است. توضیحالمسائل مراجع، م 466؛ وحید، توضیحالمسائل، م 472 و العروة الوثقی، ج 1، احکام الحائض، م 25. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 79/500032)
پاسخ:
زن هنگام پاک شدن، پیش از غسل وضو بگیرد یا بعد از آن؟
همه مراجع: فرقی ندارد؛ ولی اگر پیش از غسل وضو بگیرد، بهتر است. توضیحالمسائل مراجع، م 466؛ وحید، توضیحالمسائل، م 472 و العروة الوثقی، ج 1، احکام الحائض، م 25. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 79/500032)
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به جای غسل و وضو، تیمّم کرده (مثل زن حائضی که از خون حیض پاک شده و آب برای غسل حیض و وضو ندارد) و قبل از خواندن نماز، مقداری آب به دست آورده که برای غسل تنها یا وضوی تنها کافی است، آیا لازم است که اقدام به غسل یا وضو کند یا تیمّم بدل از آنها کافی است؟
- [آیت الله بهجت] اگر موادّ روغنی به صورتی بود که بدون پاک کننده از روی اعضای وضو پاک نمی شد و مواد شیمیایی و پاک کننده در مدت نماز در اختیار نباشد، در چنین مواقعی تکلیف وضو و غسل چیست؟
- [سایر] اگر زن مستحاضه اول وقت وضو بگیرد یا غسل کند؛ ولی با تأخیر نماز بخواند، آیا باید دوباره وضو بگیرد یا غسل کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا کرم و مواد چرب کننده پوست که مانع رسیدن آب است به هنگام وضو و غسل، باید پاک شود؟
- [سایر] خانمی که از حیض پاک شده و میخواهد نماز بخواند؛ آیا پیش از غسل وضو بگیرد یا بعد از آن؟
- [آیت الله بهجت] زن حائض که می خواهد غسل حیض کند چه وقت باید وضو بگیرد؟
- [سایر] اگر زن حائض از غسل حیض و وضو عاجز شود، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله بهجت] می دانیم که اگر بعد از غسل و وضو و قبل از نماز پاک شویم باید غسل و وضو را دوباره انجام دهیم اما اگر شک کنیم که وقت کافی خواهیم داشت یا نه باز هم اعاده غسل و وضو لازم است؟
- [سایر] چندین سال بدون غسل حیض روزه گرفتم، در حالی که نمیدانستم زن حائض باید هنگام پاک شدن غسل کند، تکلیفم چیست؟
- [سایر] اگر زن مستحاضه (استحاضه کثیره یا متوسطه)، برای نماز غسل نکند و تنها وضو بگیرد؛ آیا نمازش باطل است؟
- [آیت الله بروجردی] برای زن استبراء از بول نیست و اگر رطوبتی ببیند و شک کند پاک است یا نه، پاک میباشد، وضو و غسل را باطل نمیکند.مستحبات و مکروهات تخلّی
- [آیت الله اردبیلی] برای زن استبراء از ادرار نیست و اگر رطوبتی ببیند و شک کند که پاک است یا نه، پاک میباشد و وضو و غسل او نیز باطل نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] بعد از آن که زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و اعمال دیگری که باید با وضو، غسل یا تیمّم بجا آورده شوند، غسل کند ولی احتیاطا این غسل کفایت از وضو نمیکند و باید پیش از غسل یا بعد از آن وضو نیز بگیرد و اگر پیش از غسل وضو بگیرد بهتر است.
- [آیت الله سبحانی] بعد از آن که زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و عبادت های دیگری که باید با وضو یا غسل یا تیمّم بجا آورده شود، غسل کند. و شیوه آن مثل غسل جنابت است. ولی برای نماز باید پیش از غسل یا بعد از آن، وضو هم بگیرد و اگر پیش از غسل وضو بگیرد بهتر است.
- [آیت الله بروجردی] بعد از آن که زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و عبادتهای دیگری که باید با وضو یا غسل یا تیمّم به جا آورده شود، غسل کند و دستور آن مثل غسل جنابت است؛ ولی برای نماز باید پیش از غسل یا بعد از آن وضو هم بگیرد و اگر پیش از غسل وضو بگیرد بهتر است.
- [امام خمینی] بعد از آنکه زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و عبادتهای دیگری که باید با وضو یا غسل یا تیمم بجا آورده شود، غسل کند. و دستور آن مثل غسل جنابت است. ولی برای نماز باید پیش از غسل یا بعد از آن وضو هم بگیرد،و اگر پیش از غسل وضو بگیرد بهتر است.
- [آیت الله بهجت] بعد از آنکه زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و روزه و عبادتهای دیگری که باید با طهارت (وضو یا غسل یا تیمم) بهجا آورده شود، غسل کند، و دستور آن مثل غسل جنابت است، ولی بنابر اظهر برای نماز باید پیش از غسل یا بعد از آن وضو هم بگیرد، و اگر پیش از غسل وضو بگیرد بهتر است.
- [آیت الله علوی گرگانی] بعد از آن که زن از خون حیض پاک شد، واجب است برای نماز و عبادتهای دیگری که باید با وضو و غسل یا تیمّم بجا آورده شود، غسل کند و دستور آن مثل غسل جنابت است ولی برای نماز بنابر احتیاط پیش از غسل یا بعد از آن وضو هم بگیرد و اگر پیش از غسل وضو بگیرد بهتر است.
- [آیت الله سیستانی] بعد از آنکه زن از خون حیض پاک شد ، واجب است برای نماز و عبادتهای دیگری که باید با وضو یا غسل یا تیمم بجا آورده شود ، غسل کند . و دستور آن مثل غسل جنابت است . و از وضو کفایت میکند . و بهتر آن است که پیش از غسل ، وضو هم بگیرد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن مستحاضه اگر بداند پس از وضو یا غسل خونی از او بیرون نیامده، میتواند خواندن نماز را تا وقتی که پاک میماند به تأخیر بیندازد.