چندین سال بدون غسل حیض روزه گرفتم، در حالی که نمیدانستم زن حائض باید هنگام پاک شدن غسل کند، تکلیفم چیست؟ آیات عظام امام، بهجت، تبریزی، خامنهای و وحید: نماز و روزههایی را که بدون غسل انجام دادهاید، باید قضا کنید. تبریزی، صراط النجاة، ج 1، س 107 و منهاجالصالحین، ج 1، بعد از م 1004؛ وحید، منهاجالصالحین، ج 2، بعد از م 1004؛ امام، استفتاءات، ج 1 روزه، س 31 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 194 و دفتر: مکارم و بهجت. آیات عظام سیستانی، صافی و فاضل: اگر در یاد گرفتن مسائل کوتاهی نکردهاید، روزهها صحیح است و قضا ندارد؛ ولی نمازهایی را که بدون غسل خواندهاید، در هر حال باید قضا کنید. سیستانی، منهاجالصالحین، ج 1، بعد از م 1004؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 558؛ دفتر: صافی و وحید. آیةاللَّه مکارم: روزههایی را که بدون غسل انجام دادهاید، بنابر احتیاط باید قضا کنید و نمازهایی را که در این حالت خواندهاید، باید قضا کنید. توضیحالمسائل مراجع، م 1658. آیةاللَّه نوری: روزهها صحیح است و قضا ندارد؛ ولی نمازهایی را که بدون غسل خواندهاید، باید قضا کنید. نوری، استفتاءات، ج 2، س 69. تبصره 1 . طهارت نسبت به نماز شرط واقعی است؛ از اینرو اگر از روی ناآگاهی بدون طهارت نماز بخواند، نمازش باطل است. تبصره 2 . حکم یاد شده در منابع، هر چند در مورد غسل جنابت بیان شده، ولی بین غسل جنابت و غسل حیض از این جهت تفاوتی نیست. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 127/500032)
چندین سال بدون غسل حیض روزه گرفتم، در حالی که نمیدانستم زن حائض باید هنگام پاک شدن غسل کند، تکلیفم چیست؟
چندین سال بدون غسل حیض روزه گرفتم، در حالی که نمیدانستم زن حائض باید هنگام پاک شدن غسل کند، تکلیفم چیست؟
آیات عظام امام، بهجت، تبریزی، خامنهای و وحید: نماز و روزههایی را که بدون غسل انجام دادهاید، باید قضا کنید. تبریزی، صراط النجاة، ج 1، س 107 و منهاجالصالحین، ج 1، بعد از م 1004؛ وحید، منهاجالصالحین، ج 2، بعد از م 1004؛ امام، استفتاءات، ج 1 روزه، س 31 ؛ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 194 و دفتر: مکارم و بهجت.
آیات عظام سیستانی، صافی و فاضل: اگر در یاد گرفتن مسائل کوتاهی نکردهاید، روزهها صحیح است و قضا ندارد؛ ولی نمازهایی را که بدون غسل خواندهاید، در هر حال باید قضا کنید. سیستانی، منهاجالصالحین، ج 1، بعد از م 1004؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 558؛ دفتر: صافی و وحید.
آیةاللَّه مکارم: روزههایی را که بدون غسل انجام دادهاید، بنابر احتیاط باید قضا کنید و نمازهایی را که در این حالت خواندهاید، باید قضا کنید. توضیحالمسائل مراجع، م 1658.
آیةاللَّه نوری: روزهها صحیح است و قضا ندارد؛ ولی نمازهایی را که بدون غسل خواندهاید، باید قضا کنید. نوری، استفتاءات، ج 2، س 69.
تبصره 1 . طهارت نسبت به نماز شرط واقعی است؛ از اینرو اگر از روی ناآگاهی بدون طهارت نماز بخواند، نمازش باطل است.
تبصره 2 . حکم یاد شده در منابع، هر چند در مورد غسل جنابت بیان شده، ولی بین غسل جنابت و غسل حیض از این جهت تفاوتی نیست. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 127/500032)
- [سایر] چندین سال با حال جنابت، روزه گرفتم و نماز خواندم؛ در حالی که نمیدانستم جنب باید غسل کند، تکلیف چیست؟<BR>
- [آیت الله بهجت] زن حائض که می خواهد غسل حیض کند چه وقت باید وضو بگیرد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر زن در حال حیض، جنب یا در حال جنابت حایض شود، آیا بعد از پاک شدن از حیض هر دو غسل بر او واجب است؟ یا این که با حدوث جنابت در حال حیض، غسل جنابت بر او واجب نیست زیرا در موقع جنابت پاک نبوده است؟
- [سایر] در ماه رمضان پیش از اذان صبح از خون حیض پاک شدم. اگر بخواهم غسل کنم، وقت برای خوردن سحری باقی نمیماند؛ تکلیفم چیست؟
- [سایر] اگر زن حائض از غسل حیض و وضو عاجز شود، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر زن حائض در ماه رمضان، پیش از اذان صبح از حیض پاک شود، تکلیف او چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر حائض بعد از غسل حیض نتواند وضو بگیرد؟
- [آیت الله بهجت] پس از پاک شدن از حیض اگر تا اذان صبح غسل نکنیم روزه صحیح است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر زن نزدیک اذان صبح در ماه مبارک رمضان از حیض یا نفاس پاک شود وبرای هیچ کدام از غسل وتیمم وقت نداشته باشد ایا روزه اش صحیح است ؟
- [سایر] به قصد غسل حیض به حمام رفتم؛ ولی وقتی که بیرون آمدم شک کردم غسل را انجام دادهام یا نه، تکلیفم چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر خونی ببیند که از سه روز بیشتر و از ده روز کمتر باشد و نداند خون حیض است یا زخم اگر قبلاً حیض بوده حیض و اگر پاک بوده ، پاک قرار دهد و چنانچه نمی داند پاک بوده یا حیض ، همه چیزهائی را که بر حائض حرام است ترک کند و همة عبادتهائی زن غیر حائض انجام می دهد بجا آورد .
- [امام خمینی] اگر خونی ببیند که از سه روز بیشتر و از ده روز کمتر باشد و نداند خون حیض است یا زخم، اگر قبلا حیض بوده حیض، و اگر پاک بوده پاک قرار دهد. و چنانچه نمی داند پاک بوده یا حیض، همه چیزهایی را که بر حائض حرام است ترک کند و همه عبادتهایی که زن غیر حائض انجام می دهد بجا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن دروغ بگوید یا اشتباه کند و در حالی که حیض است طلاق بگیرد طلاق او باطل است حتی اگر بعداً متوجه شود که هنگام طلاق حائض بوده است طلاق مذکور باطل است. و اگر خیال کند که حائض است اما بگوید پاک هستم و طلاق بگیرد و بعد معلوم شود که حیض نبوده طلاقش صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن غسل حیض را فراموش کند و روزه بگیرد، روزه او صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زن نزدیک اذان صبح در ماه رمضان از حیض یا نفاس پاک شود و برای هیچکدام از غسل و تیمم وقت نداشته باشد روزه اش صحیح است
- [امام خمینی] اگر زن پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و عمدا غسل نکند، یا اگر وظیفه او تیمم است تیمم نکند، روزه اش باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زن پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و عمدا غسل نکند؛ در روزه ماه رمضان؛ روزه اش باطل است و در غیر آن باطل نیست اگرچه احوط غسل کردن است. و زنی که وظیفه اش نسبت به حیض یا نفاس؛ تیمم است؛ در روزه ماه رمضان اگر عمدا پیش از اذان صبح تیمم نکند روزه اش باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زن بگوید حائض هستم یا از حیض پاک شده ام، حرف او قبول است، مگر این که مورد سوءظن باشد.
- [آیت الله سبحانی] حیض خونی است که غالباً در هر ماه چند روزی از رحم زن ها خارج می شود. و زن را در موقع دیدن خون حیض، (حائض) می گویند.
- [آیت الله خوئی] اگر زن پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و عمداً غسل نکند، در روزة ماه رمضان، روزهاش باطل است. و در غیر آن باطل نیست اگرچه احوط غسل کردن است و زنی که وظیفهاش نسبت به حیض یا نفاس تیمم است در روزة ماه رمضان اگر عمداً پیش از اذان صبح تیمم نکند روزهاش باطل است.