کسی که یک دستش شکسته و داخل گچ است؛ چگونه وضو بگیرد؟ آیات عظام امام، خامنهای، سیستانی، صافی، فاضل و نوری: باید وضوی جبیرهای بگیرد.( توضیحالمسائل مراجع، م 330؛ نوری، توضیح المسائل، م 331 ودفتر: خامنهای.) آیه الله بهجت: باید وضوی جبیرهای بگیرد و بنا بر احتیاط واجب تیمم هم بکند.( توضیحالمسائل مراجع، م 330.) آیات عظام تبریزی، مکارم و وحید: بنا بر احتیاط واجب، باید هم وضوی جبیرهای بگیرد و هم تیمم کند.( توضیحالمسائل مراجع، م 330؛ وحید، توضیح المسائل، م 326.) تبصره. جبیره؛ یعنی، پارچه و پمادی که روی محل زخم یا شکستگی گذاشته میشود. شخص یاد شده، میتواند وضوی جبیرهای را به این شکل انجام دهد: ابتدا صورت را (با دست چپ یا با گرفتن زیر شیر و یا فرو بردن در آب) بشوید و سپس دست راست را وضوی جبیرهای دهد (با دست مرطوب بر روی آن بکشد) و بعد دست چپ را مانند صورت بشوید، آن گاه با رطوبت دست چپ، سر و روی پاها را مسح کند. (احکام وضو غسل و تیمیم، سیدمجتبی حسینی، کد: 57/500030)
کسی که یک دستش شکسته و داخل گچ است؛ چگونه وضو بگیرد؟
آیات عظام امام، خامنهای، سیستانی، صافی، فاضل و نوری: باید وضوی جبیرهای بگیرد.( توضیحالمسائل مراجع، م 330؛ نوری، توضیح المسائل، م 331 ودفتر: خامنهای.)
آیه الله بهجت: باید وضوی جبیرهای بگیرد و بنا بر احتیاط واجب تیمم هم بکند.( توضیحالمسائل مراجع، م 330.)
آیات عظام تبریزی، مکارم و وحید: بنا بر احتیاط واجب، باید هم وضوی جبیرهای بگیرد و هم تیمم کند.( توضیحالمسائل مراجع، م 330؛ وحید، توضیح المسائل، م 326.)
تبصره. جبیره؛ یعنی، پارچه و پمادی که روی محل زخم یا شکستگی گذاشته میشود. شخص یاد شده، میتواند وضوی جبیرهای را به این شکل انجام دهد: ابتدا صورت را (با دست چپ یا با گرفتن زیر شیر و یا فرو بردن در آب) بشوید و سپس دست راست را وضوی جبیرهای دهد (با دست مرطوب بر روی آن بکشد) و بعد دست چپ را مانند صورت بشوید، آن گاه با رطوبت دست چپ، سر و روی پاها را مسح کند. (احکام وضو غسل و تیمیم، سیدمجتبی حسینی، کد: 57/500030)
- [سایر] کسی که دست راستش شکسته و داخل گچ است، چگونه وضو بگیرد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که یک دستش شکسته و تمام دست او را از بالای آرنج گچ گرفتهاند و فقط مقداری از انگشتان او بیرون از گچ است، وظیفهاش وضوی جبیرهای است یا تیمّم؟
- [آیت الله سبحانی] گچ کار در حین کار، دستش را برید و گچ ها و ظرف گچ و کف اطاق آلوده شد، چگونه می توان دیوار و کف اتاق را آب کشید؟
- [آیت الله نوری همدانی] دست شکسته که گچ گرفته شده پس از وضوی جبیره تیمم هم لازم است یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی برای کسی که دست او شکسته و گچ گرفته آب بریزد، وضوی او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که دو دستش قطع شده، چگونه باید وضو بگیرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که دست راستش تماماً در گچ است چگونه باید وضو بگیرد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی بخواهد وضو بگیرد و روی ناخن دستش مقداری خمیر باشد، آیا برای وضو مزاحمتی ایجاد میکند یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که برای نماز استیجاری اجیر شده و بر اثر تصادف دست وی شکسته و گچ گرفته اند آیا می تواند نماز استیجاری را بجا آورد؟
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی هنگام وضو سهوا دستش را از پایین به بالا کشید، وضویش چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نمیتواند وضو بگیرد، باید در قسمتهایی که نمیتواند، نایب بگیرد که او را وضو دهد و چنانچه مزد نیز بخواهد، در صورتی که بتواند باید بدهد، ولی باید خود او نیّت وضو کند و با دست خود مسح نماید و اگر نمیتواند، باید نایب دستش را بگیرد و به محل مسح او بکشد و اگر این نیز ممکن نباشد، باید از دستش رطوبت بگیرند و با آن رطوبت، سر و پای او را مسح کنند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده اگر نیّت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است اگر قصد وضو گرفتن را علی ایّ حال داشته باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که یقین دارد وقت نماز داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده؛ اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده؛ وضوی او صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله خوئی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.
- [امام خمینی] کسی که یقین دارد وقت داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله بهجت] کسی که یقین دارد وقت داخل شده اگر نیت وضوی واجب کند و بعد از وضو بفهمد وقت داخل نشده، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] سجده بر سنگ آهک و سنگ گچ صحیح است ، بلکه سجده بر گچ و آهک پخته ، و آجر و کوزه گلی نیز اشکال ندارد .
- [آیت الله بروجردی] تیمّم بر سنگِ گچ و سنگ آهک صحیح است، ولی تیمّم به گچ و آهک پخته و به سنگ معدن مثل سنگ عقیق باطل میباشد.