در صورتی که پزشک زن هم وجود دارد؛ ولی احتمال میرود که متخصص مرد بیماری را بهتر تشخیص دهد، تکلیف چیست؟ T}همه مراجع (به جز آیت اللّه سیستانی و آیت اللّه تبریزی):{T تخصص بیشتر باعث نمیشود که زن به پزشک مرد مراجعه کند؛ مگر آنکه ضرورت و احتمال خطر در میان باشد.V}آیت اللّه صافی، هدایة العباد، ج2، (النکاح)، م22، آیت اللّه نوری، استفتاءات، ج1، س933؛ امام خمینی، استفتاءات، ج3، (نظر)، س42 و 43 و84؛ آیت اللّه بهجت، احکام و استفتاءات پزشکی، ص30، س5 و 6؛ آیت اللّه فاضل، جامع المسائل، ج1، س2089؛ آیت اللّه خامنهای، اجوبة، س 1303؛ آیت اللّه مکارم، استفتاءات، ج1، س1572؛ دفتر آیت اللّه وحید.{V T}آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه سیستانی:{T اگر تخصص پزشک مرد در آن بیماری بیشتر باشد، مراجعه به او اشکال ندارد.V}آیت اللّه سیستانی، منهاجالصالحین، ج2، (النکاح)، م21 و sistani.org، (پزشکی)، س1؛ آیت اللّه تبریزی، استفتاءات، س1545 و صراطالنجاة، ج5، س1024 و 1023.{V (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 133/500018)
در صورتی که پزشک زن هم وجود دارد؛ ولی احتمال میرود که متخصص مرد بیماری را بهتر تشخیص دهد، تکلیف چیست؟
در صورتی که پزشک زن هم وجود دارد؛ ولی احتمال میرود که متخصص مرد بیماری را بهتر تشخیص دهد، تکلیف چیست؟
T}همه مراجع (به جز آیت اللّه سیستانی و آیت اللّه تبریزی):{T تخصص بیشتر باعث نمیشود که زن به پزشک مرد مراجعه کند؛ مگر آنکه ضرورت و احتمال خطر در میان باشد.V}آیت اللّه صافی، هدایة العباد، ج2، (النکاح)، م22، آیت اللّه نوری، استفتاءات، ج1، س933؛ امام خمینی، استفتاءات، ج3، (نظر)، س42 و 43 و84؛ آیت اللّه بهجت، احکام و استفتاءات پزشکی، ص30، س5 و 6؛ آیت اللّه فاضل، جامع المسائل، ج1، س2089؛ آیت اللّه خامنهای، اجوبة، س 1303؛ آیت اللّه مکارم، استفتاءات، ج1، س1572؛ دفتر آیت اللّه وحید.{V T}آیت اللّه تبریزی و آیت اللّه سیستانی:{T اگر تخصص پزشک مرد در آن بیماری بیشتر باشد، مراجعه به او اشکال ندارد.V}آیت اللّه سیستانی، منهاجالصالحین، ج2، (النکاح)، م21 و sistani.org، (پزشکی)، س1؛ آیت اللّه تبریزی، استفتاءات، س1545 و صراطالنجاة، ج5، س1024 و 1023.{V (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 133/500018)
- [سایر] در صورتی که پزشک همجنس هم وجود دارد و معالجه مستلزم نگاه و لمس است ؛ ولی احتمال میرود که متخصص غیرهمجنس بیماری را بهتر تشخیص دهد، تکلیف چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنانچه در شهری هم پزشک زن و هم پزشک مرد باشد، مراجعه بیمار زن به پزشک مرد در دو صورت زیر چه حکمی دارد؟ الف) در صورت تساوی علمی و مهارت تخصّصی دو پزشک (زن و مرد)، ب) در صورتی که احتمال برود متخصّص مرد عالم تر است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر پزشک بر اثر فراموشی انواع و علائم بیماریها به خاطر گستردگی موضوع بیماری شخص را تشخیص ندهد، در نتیجه اصلاً دارویی تجویز نکند; در صورتی که بیماری تشدید و یا منجر به مرگ گردد، این پزشک در چه حدّی مسئول است؟ (در صورتی که امکان ارجاع به متخصّص باشد)
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر پزشک به خاطر فراموشی انواع و علائم بیماریها به خاطر گستردگی موضوع بیماری شخص را تشخیص ندهد و لذا نداند داروی مناسب چیست و در نتیجه اصلا دارویی تجویز نکند در صورتی که بیماری تشدید و یا منجر به مرگ گردد، این پزشک در چه حدّی مسؤول است؟ (در صورتی که امکان ارجاع به متخصص باشد).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پزشک بخاطر فراموشی انواع و علایم بیماریها (بخاطر گستردگی موضوع)، بیماریِ شخص را تشخیص ندهد، و لذا نداند داروی مناسب چیست; و در نتیجه اصلا دارویی تجویز نکند; در صورتی که بیماری تشدید و یا منجر به مرگ گردد، این پزشک در چه حدی مسؤول است؟ (در صورتی که امکان ارجاع به متخصص دیگری هم نباشد).
- [آیت الله بهجت] اگر پزشک متخصّص در تشخیص نوع بیماری مربوط به تخصّص خود اشتباه کند و اثر نامطلوب روی بیمار داشته باشد، آیا ضامن است؟
- [آیت الله نوری همدانی] امروزه در یک شهر معمولا هم پزشک زن و هم پزشک مرد در تخصصهای مختلف پزشکی وجود دارد . مراجعه به پزشک غیر همجهس چه حکمی دارد ؟ در صورتی که متخصّص غیر همجنس عالمتر باشد ، حکم چیست ؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: اگر معاینه و درمان منوط به نظر و لمسِ حرام باشد، جایز نیست به پزشک مرد مراجعه کنند، مگر در صورتی که مراجعه به پزشک زن حاذق و متخصّص غیرممکن و یا خیلی سخت باشد.
- [سایر] در چه صورتی پزشک متخصص، ضامن است؟
- [آیت الله مظاهری] این جانب چند سالی را بیماری خاصی داشتم که به تشخیص پزشک، روزه برایم مضر بوده است، اما دو سال پیش با مراجعه به متخصّص دیگری، ایشان گفت که روزه برای من ضرر و اشکالی ندارد و روزههایم را در این دو سال گرفتهام. تکلیف آن چند سال که روزه نگرفتهام، چه میشود؟ از نظر قضا و کفاره چه وظیفهای دارم؟
- [آیت الله اردبیلی] خوردن، آشامیدن، تزریق و یا استعمال چیزی که برای جسم یا روح انسان ضرر قابل توجّه دارد، حرام است، ولی اگر در موردی به نظر پزشک متخصّص و مطمئن درمان بیماری منحصر به آن باشد، در حدّ ضرورت اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد و زن نامحرم در جایی باشند در صورتی که در معرض این باشند که به حرام بیفتند یا احتمال فساد برود، باید از آنجا بیرون بروند.
- [آیت الله سیستانی] ماندن مرد و زن نامحرم در محل خلوتی که کسی در آنجا نیست در صورتی که احتمال فساد برود حرام است ، هر چند طوری باشد که کسی دیگر بتواند وارد شود ، ولی اگر احتمال فساد نرود ، اشکال ندارد .
- [آیت الله اردبیلی] جلوگیریهای موقّت به وسیله قرص یا آمپول با تجویز پزشک متخصّص اشکال ندارد؛ همچنین بستن لولههای مرد یا زن و عقیم کردن آنان، اگر عمل جرّاحی به وسیله جنس مخالف صورت نگیرد و مستلزم نگاه کردن به عورت یا لمس آن توسّط کسی که نگاه و لمس او حرام است نباشد، بدون اشکال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] مرد برای زن و زن برای مرد میتواند اجیر شود و در بلند خواندن وآهسته خواندن نماز باید به تکلیف خود عمل نماید.
- [آیت الله مظاهری] مرد برای زن و زن برای مرد میتواند اجیر شود و در احکام نماز، اجیر باید به تکلیف خود عمل کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مرد برای زن و زن برای مرد می تواند اجیر شود و در بلند و اهسته خواندن نماز باید اجیر به تکلیف خود عمل نماید
- [آیت الله سبحانی] مرد برای زن و زن برای مرد می تواند اجیر شود و در بلند خواندن و آهسته خواندن نماز باید به تکلیف خود عمل نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مرد برای زن و زن برای مرد می تواند اجیر شود و در بلند خواندن و آهسته خواندن نماز باید اجیر به تکلیف خود عمل نماید.
- [آیت الله بروجردی] مرد برای زن و زن برای مرد میتواند اجیر شود و در بلند خواندن و آهسته خواندنِ نماز باید به تکلیف خود عمل نماید.