اگر در گذشته، پولی را از کسی برداشته باشیم و اکنون از دنیا رفته است ؛ چگونه آن را جبران کنیم؟ آیات عظام امام، بهجت، صافی و نوری: اگر وارثان او را میشناسید، باید به هر طریق ممکن، به آنها برسانید و اگر از پیدا کردن آنان مأیوسید، باید آن را با اجازه مجتهد از طرف آنها به فقیر صدقه دهید. توضیحالمسائل مراجع، م 2279 و نوری، توضیحالمسائل، م 2273. آیات عظام تبریزی، خامنهای، سیستانی، فاضل، مکارم و وحید: اگر وارثان او را میشناسید، باید به هر طریق ممکن، به آنها برسانید و اگر از پیدا کردن آنان مأیوسید، باید آن را از طرف آنها به فقیر صدقه دهید و احتیاط واجب آن است که با اجازه مجتهد باشد. توضیحالمسائل مراجع م 2279 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م 2331 و خامنهای، استفتاء، س 1559. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 573/500016)
اگر در گذشته، پولی را از کسی برداشته باشیم و اکنون از دنیا رفته است ؛ چگونه آن را جبران کنیم؟
اگر در گذشته، پولی را از کسی برداشته باشیم و اکنون از دنیا رفته است ؛ چگونه آن را جبران کنیم؟
آیات عظام امام، بهجت، صافی و نوری: اگر وارثان او را میشناسید، باید به هر طریق ممکن، به آنها برسانید و اگر از پیدا کردن آنان مأیوسید، باید آن را با اجازه مجتهد از طرف آنها به فقیر صدقه دهید. توضیحالمسائل مراجع، م 2279 و نوری، توضیحالمسائل، م 2273.
آیات عظام تبریزی، خامنهای، سیستانی، فاضل، مکارم و وحید: اگر وارثان او را میشناسید، باید به هر طریق ممکن، به آنها برسانید و اگر از پیدا کردن آنان مأیوسید، باید آن را از طرف آنها به فقیر صدقه دهید و احتیاط واجب آن است که با اجازه مجتهد باشد. توضیحالمسائل مراجع م 2279 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م 2331 و خامنهای، استفتاء، س 1559. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 573/500016)
- [سایر] چرا بازگشت مجدد به دنیا و جبران گناهان امکان پذیر نیست؟
- [آیت الله بهجت] فردی مقداری پول خمس داده شده دارد یا پولی دارد که متعلّق خمس نمی باشد. در بین سال مقداری از آن را به نیّت پرداخت قرض، خرج می کند که از درآمد سال، آن مقدار خرج شده را جبران کند. آیا این کار اشکال دارد؟ آیا به مبلغی از درآمد سالانه که به جای آن مقدار خرج شده، برداشته است خمس تعلّق می گیرد؟
- [آیت الله بهجت] اگر در کودکی از فروشگاه دولتی چیزی برداشته باشم، الآن چگونه جبران کنم و یا اگر از کسی چیزی گرفته ام و امکان دسترسی به او ندارم، حکمش چگونه است؟
- [سایر] کسی که در دوران کودکی وسیله ای را که فکر میکرده مال خودش است از یکی از دوستانش برداشته والان پشیمان شده باید چگونه جبران کند؟اگر دیگر اورا نمیبیند،واگراو راببیند نمیتواند به او بگوید و حلالیت بطلبد چطور؟
- [آیت الله بهجت] پولی به کسی داده می شود تا بابت خمس به مرجع تقلید برساند، آیا می تواند آن پول را برای خود برداشته و از پول خود به جای آن بگذارد؟
- [آیت الله بهجت] پولی مخمَّس (خمس داده شده) به عنوان مضاربه در اختیار بانک قرار داده ام، پس از مدتی آن را گرفته و مصرف زندگی کرده ام، آیا می توانم از منافع همین سال آن را جبران کنم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پولی مخمّس به عنوان مضاربه در اختیار بانک قرار داده ام، پس از مدتی آن پول را گرفته و مصرف زندگی کرده ام، آیا می توانم از منافع همین سال آن را جبران کنم؟
- [آیت الله سیستانی] در مورد پس انداز در بانک به خاطر جبران ارزش پول در مقابل اخذ سود نظر آیةالله سیستانی چیست ؟ وآیا اگر صرف اخذ سود، پولی را در بانک گذاشتیم اخذ سود آن جایز است یا خیر ؟
- [آیت الله بهجت] کسی که در ایّام قبل از تکلیف از مغازه ی پدر خود مخفیانه پولی برمی داشته است، اکنون که پدر از دنیا رفته وظیفه ی او چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر سرپرست خانواده مثلاً مسافرت باشد و افراد خانواده از غیر درآمد خرج نموده اند که خمس ندارد، مثل ارث و بعد از برگشت از سفر و قبل از سال خمسی، آیا می تواند مخارج سالیانه ی خانواده و بدهی که دارند از درآمد کم کند و جای آن اموال برداشته شده را جبران کند؟
- [آیت الله خوئی] کسی که اشتباهاً پیش از امام سر از سجده برداشته هرگاه به سجده برگردد، و معلوم شود امام قبلًا سر برداشته است، نمازش صحیح است ولی اگر در هر دو سجده این اتفاق بیفتد، نماز باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که اشتباها پیش از امام سر از سجده برداشته؛ هرگاه به سجده برگردد و معلوم شود امام قبلا سر برداشته است؛ نمازش صحیح است؛ ولی اگر در هر دو سجده این اتفاق بیفتد نمازش باطل است.
- [آیت الله سیستانی] کسی که اشتباهاً پیش از امام سر از سجده برداشته ، هرگاه به سجده برگردد و معلوم شود امام قبلاً سر برداشته است ، نمازش صحیح است . ولی اگر در هر دو سجده این اتفاق بیفتد ، نمازش بنابر احتیاط باطل است .
- [آیت الله بهجت] اگر مقداری از مال مضاربه بدون کوتاهی عامل به سوختن یا دزدی و مانند آن از بین برود، در جبران کردن آن به سود حاصل، تأمل است و مقتضای قاعده عدم جبران است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر طلبکار چیزی را که گرو برداشته با اجازه بدهکار بفروشد، پول آن مثل خود مال گرو میباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر طلبکار چیزی را که گرو برداشته با اجازه بدهکار بفروشد پول آن هم مثل خود مال، گرو می باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر طلبکار چیزی را که گرو برداشته با اجازه بدهکار بفروشد، پول آن هم مثل خود مال گرو میباشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر طلبکار چیزی را که گرو برداشته با اجازهی بدهکار بفروشد، پول آن هم مثل خود مال، گرو میباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در بین کسانی که ارث میبرند کودکی باشد که هنوز متولد نشده باشد: الف: اگر بدانند پسر است یا دختر و یک نفر است یا دو نفر سهم الارث او را برای او کنار میگذارند و اگر بعد از تولد معلوم شد اشتباه کرده اند یا کودک مرده به دنیا آمد جبران میکنند. ب: اگر بدانند یک نفر است ولی ندانند دختراست یا پسر سهم الارث یک پسر را برای او کنار میگذارند و اگر بعد از تولد معلوم شود اشتباه شده جبران میکنند. ج: اگر ندانند که چند نفر است و چه جنسی دارد بنا بر احتیاط واجب سهم الارث دو پسر را برای او کنار میگذارند و بعد از تولد اگر اشتباه شده بود جبران میکنند.
- [آیت الله مظاهری] بیمه عقدی است بین بیمه کننده و بیمهگر (دولت، شرکت، شخص) و لازم الاجرا میباشد و با هر لفظی چه عربی و یا غیر عربی یا با هر کاری نظیر کتابت، اجرا میشود، و آن عقد این است که بیمهگر در برابر پولی که میگیرد خسارتهای وارده را جبران میکند و آن اقسامی دارد: بیمه تجارتی، ساختمانی، وسایل نقلیه، کارمندان و کارگران، بیمه عمر و مانند آن، که همه اقسام آن صحیح و لازم الاجرا است.