از کسی طلبکار هستم ؛ آیا جایز است طلب خود را بابت خمس حساب کنم؟ آیات عظام امام، بهجت، فاضل و نوری: اگر بدهکار مستحق است، باید با اجازه حاکم شرع باشد. امام، تحریر الوسیله، ج 1، (الخمس )، م 11 ؛ بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، م 1420 ؛ نوری و فاضل، توضیح المسائل مراجع، م 1834 ؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1002 و 1004. آیةاللَّه تبریزی: اگر بدهکار مستحق است، در مورد سهم سادات میتواند طلب خود را بابت خمس حساب کند ؛ ولی نسبت به سهم امام(ع) بنابر احتیاط واجب، باید با اجازه حاکم شرع باشد. تبریزی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1269. آیةاللَّه سیستانی: اگر بدهکار مستحق است، در مورد سهم سادات میتواند از مستحق وکالت گرفته و از جانب او قبض نموده و بابت طلبش دریافت کند و نسبت به سهم امام(ع)، باید با اجازه حاکم شرع باشد. سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1269 ؛ توضیح المسائل مراجع، م 1834. آیةاللَّه صافی: اگر بدهکار مستحق است، میتواند سهم سادات را به او بدهد و تعد مستحق بابت بدهی، به او برگرداند، ولی نسبت به سهم امام(ع) باید با اجازه حاکم شرع باشد. صافی، هدایة العباد، ج 1، 1674 ؛ توضیح المسائل مراجع، م 1834. آیةاللَّه مکارم: اگر بدهکار مستحق است، در مورد سهم سادات میتواند طلب خود را بابت خمس حساب کند، ولی نسبت به سهم امام(ع)، باید با اجازه حاکم شرع باشد. مکارم، توضیح المسائل مراجع، م 1850. آیةاللَّه وحید: اگر بدهکار مستحق است، بنابر احتیاط واجب باید با اجازه حاکم شرع باشد. وحید، منهاج الصالحین، ج 2، م 1269. تبصره. فرض مسئله جایی است که طلب انسان پول است، نه جنس و کالا. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 257/500016)
از کسی طلبکار هستم ؛ آیا جایز است طلب خود را بابت خمس حساب کنم؟
آیات عظام امام، بهجت، فاضل و نوری: اگر بدهکار مستحق است، باید با اجازه حاکم شرع باشد. امام، تحریر الوسیله، ج 1، (الخمس )، م 11 ؛ بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، م 1420 ؛ نوری و فاضل، توضیح المسائل مراجع، م 1834 ؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1002 و 1004.
آیةاللَّه تبریزی: اگر بدهکار مستحق است، در مورد سهم سادات میتواند طلب خود را بابت خمس حساب کند ؛ ولی نسبت به سهم امام(ع) بنابر احتیاط واجب، باید با اجازه حاکم شرع باشد. تبریزی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1269.
آیةاللَّه سیستانی: اگر بدهکار مستحق است، در مورد سهم سادات میتواند از مستحق وکالت گرفته و از جانب او قبض نموده و بابت طلبش دریافت کند و نسبت به سهم امام(ع)، باید با اجازه حاکم شرع باشد. سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1269 ؛ توضیح المسائل مراجع، م 1834.
آیةاللَّه صافی: اگر بدهکار مستحق است، میتواند سهم سادات را به او بدهد و تعد مستحق بابت بدهی، به او برگرداند، ولی نسبت به سهم امام(ع) باید با اجازه حاکم شرع باشد. صافی، هدایة العباد، ج 1، 1674 ؛ توضیح المسائل مراجع، م 1834.
آیةاللَّه مکارم: اگر بدهکار مستحق است، در مورد سهم سادات میتواند طلب خود را بابت خمس حساب کند، ولی نسبت به سهم امام(ع)، باید با اجازه حاکم شرع باشد. مکارم، توضیح المسائل مراجع، م 1850.
آیةاللَّه وحید: اگر بدهکار مستحق است، بنابر احتیاط واجب باید با اجازه حاکم شرع باشد. وحید، منهاج الصالحین، ج 2، م 1269.
تبصره. فرض مسئله جایی است که طلب انسان پول است، نه جنس و کالا. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 257/500016)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی مبلغی از سید فقیری طلبکار است، آیا جایز است طلب خود را از بابت خمس حساب کند؟
- [آیت الله سبحانی] کالایی را نسیه می فروشم و گاهی خریدار ورشکسته می شود و قادر به پرداخت بدهی نیست آیا می توانم طلب خود را بابت خمس حساب کنم؟
- [آیت الله سبحانی] کالایی را نسیه می فروشم و گاهی خریدار ورشکسته می شود و قادر به پرداخت بدهی نیست آیا می توانم طلب خود را بابت خمس حساب کنم؟
- [آیت الله اردبیلی] غیر سیّدی که فقیر و مقروض است و توانایی پرداخت قرض خود را ندارد، آیا برای طلبکار جایز است که قرض او را بابت سهم امام علیهالسلام محاسبه نماید؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر سیّد فقیری که مستحقّ شرعی سهم سادات است، به ما بدهکار باشد و از دنیا برود، آیا جایز است بدهی او را بابت سهم سادات حساب کنیم؟
- [سایر] اگر مدیون در سختی قرار گرفته باشد و نتواند بدهی خود را بپردازد آیا مطالبه طلب از سوی طلبکار جایز است؟ آیا میتواند بابت تأخیر سود آن را بگیرد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا جایز است وجهی را که به مبلّغ دینی میدهند، از بابت وجوهات شرعی حساب نماید؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا مبلغی را که به عنوان خمس مالی که متعلّق خمس نبوده، پرداختم، می توانم بابت خمس مالی که فعلاً بدهکارم، حساب کنم؟
- [آیت الله اردبیلی] مغازه داری که حساب سال او رسیده و مقداری پول در دست اوست و مقداری هم طلب دارد، چگونه باید خمس خود را حساب کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا مردم می توانند مالیاتی که به دولت اسلامی پرداخت می نمایند را بابت خمس حساب نمایند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که از مستحقّ طلبکار است میتواند طلب خود را بابت خمس حساب کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که از مستحقّ طلبکار است ومیخواهد طلب خود را بابت خمس حساب کند، بنابر احتیاط واجب باید خمس او را به او بدهد و بعد مستحقّ بابت بدهی خود به او برگرداند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که از مستحق طلبکار است نمی تواند طلب خود را بابت خمس حساب کند بلی بنابر احتیاط واجب باید خمس را به او بدهد و بعد مستحق بابت بدهی خود به او برگرداند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که از مستحق طلبکار است و می خواهد طلب خود را بابت خمس حساب کند، بنابر احتیاط واجب خمس را به او بدهد و بعد مستحق بابت بدهی خود به او برگرداند.
- [آیت الله بروجردی] کسی که از مستحق طلبکار است و میخواهد طلب خود را بابت خمس حساب کند، بنا بر احتیاط واجب باید خمس را به او بدهد و بعد مستحق بابت بدهی خود به او برگرداند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی أه ازو مستحّق طلبکار است و می خواهد طلب جود را بابت خمس حساب کند بنابر احتیاط مستحّب بأید خمس را به او بدهد و بعد مستحّق بابت بدهی خود به او برگرداند . و می تواند ذمّة بدهکار را بدون این کار بابت خمس بریء نماید .
- [آیت الله خوئی] کسی که از مستحق طلبکار است و میخواهد طلب خود را بابت خمس حساب کند، بنابر احتیاط واجب باید خمس را به او بدهد و بعداً مستحق بابت بدهی خود به او برگرداند. و میتواند از مستحق وکالت گرفته و خود از جانب او قبض نموده و بابت طلبش دریافت کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که از مستحق طلبکار است و می خواهد طلب خود را بابت خمس حساب کند؛ بنا بر احتیاط واجب باید خمس را به او بدهد و بعدا مستحق بابت بدهی خود به او برگرداند و می تواند از مستحق وکالت گرفته و خود از جانب او قبض نموده و بابت طلبش دریافت کند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که از مستحق طلبکار است و می خواهد طلب خود را بابت خمس حساب کند بنابر احتیاط واجب یا باید از حاکم شرع اذن بگیرد ، و یا اینکه خمس را به مستحق بدهد و بعداً مستحق بابت بدهی خود به او برگرداند ، و میتواند از مستحق وکالت گرفته و خود از جانب او قبض نموده ، و بابت طلبش دریافت کند .
- [آیت الله مظاهری] کسی که از مستحق طلبکار است و میخواهد طلب خود را بابت خمس حساب کند بهتر آن است که خمس را به او بدهد و بعد مستحق بابت بدهی خود به او برگرداند، ولی اگر با اذن حاکم شرع باشد این کار نیاز نیست.